hoogste punt ronding

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Anonymous, 26 sep 2004.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Met de vaste schaats lag het hoogste punt van de ronding op 1/3 2/3 afstand dus net voor de hak.
    Waar ligt het hoogste punt met de invoering van de klapschaats nu?
    Ik kan daar verder weinig informatie op internet over vinden.
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    De ronding gebruik je tijdens de glijfase van de schaats en is dus wezenlijk niet anders bij een vaste of een klapschaats.
    Voor jou zou de ronding dus gewoon hetzelfde kunnen zijn.

    Wel blijkt dat met klapschaatsen de druk in de bochten hoger is waardoor je meer grip hebt en je zeker bij sprinters met een vlakkere ronding kan rijden.

    Greetz Krizz
  3. Herik

    Herik New Member

    Waar het hoogste punt van de ronding ligt maakt helemaal niks uit. Je voet zoekt zelf het juiste evenwichtspunt uit. Als het hoogste punt helemaal achteraan het ijzer ligt is het echt niet zo dat je op dit punt steunt. Je voet zal vanzelf iets naar voren kantelen zodat het steunpunt weer ergens in het midden van het ijzer komt. De hoek verdraaiing is zo klein dat je daar niks van merkt.
    Het staat natuurlijk wel een beetje slordig als het hoogste punt ergens voor of achterin ligt. Ergens in het midden is prima maar het is zeker geen centimeter werk.
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Als de druk hoger word moet je ook met een lage ronding rijden bijv, 19m anders krijg je te veel grip en sta je vast. Niet echt handig bij het sprinten ;)
  5. Mark

    Mark Active Member

    19m is een behoorlijke ronding hoor, hoe lager het getal hoe meer ronding aangezien een kortere straal van de cirkel ervoor zorgt dat de rand van de circel steeds krommer wordt over een korte afstand. Waardoor er dus ook meer ronding in je ijzer zit.

    De meesten hebben er zo'n beetje tussen 19 en 23 in zitten. Ik rij al jaren met 20 en ben daar tevreden over. Om de bochten beter door te gaan kun je ook nog gaan benden, maar dat heeft pas zin bij rondjes onder de 28,0. Daar ben ik voorlopig nog niet aan toe. (moet nog 1,3 seconde sneller voor een rondje 28,0)
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    21 meter is een standaard ronding, wil je meer grip ga je meestal naar een 23m of heb je teveel ga je meestal naar een 19 meter. Waar ik werk doen we altijd standaard een 21m behalve als mensen iets anders willen natuurlijk.
  7. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    Ik denk dat het wel degelijk uitmaakt waar je hoogste punt ligt. Dat dit door de komst van de klapschaats (wbt technische uitvoering) niet wezenlijk is veranderd lijkt me duidelijk (het gaat om de glijfase).
    Waarom het uitmaakt waar de top van de ronding ligt heeft m.i. o.a. te maken met het moment van terugdraaien, oftewel het moment waar de druk/kracht van de afzet maximaal gaat worden ("zijwaarts"). Stel dat de top van de ronding meer naar voren of zelfs vooraan op het mes zou liggen zou je maar moeizaam terug gaan sturen. Verleg je je druk naar je hak/hiel (achterop zitten) voel je dat de schaats gaat terugsturen. Dit zal lijkt mij moeilijker gaan als je de ronding op een andere plek zou leggen.
  8. Herik

    Herik New Member

    Nogmaals, het hoogste punt van de ronding is NIET je steunpunt. Hoe leg ik dat nou uit zonder tekening? De ronding in het ijzer is bij langebaners constant (Short-trackers proppen er twee stralen in) dus het maakt niet uit op wel punt van de corcel je glijd. De plek van het contactpunt met het ijs is bepaald door je zwaartepunt. Als je zwaartepunt achter het contactpunt ligt draait het lichaam naar achteren, hierdoor "rolt" het contactpunt naar achteren tot er evenwicht is.
    Nu lijkt het net alsof je naar achteren valt als het hoogste punt vooraan ligt maar dat is niet zo. We draaien alleen de voeten iets naar achteren. Deze verdraaing is zo klein dat we daar echt niks van merken. Met onze hersens bepalen we zelf hoe en waar we de druk of kracht leggen, dat is geen gevolg van de plek van de ronding.
  9. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    Maar terugdraaien is toch een combinatie van gewichtsverplaatsing en de ronding in je ijzer? Dan maakt het toch zeker wel degelijk uit waar die ronding zich op het ijzer bevindt?
  10. Herik

    Herik New Member

    Kom nog es op de ijsbaan dan praten we erover. Doe je mee aan het CK? Ik heb trouwens nog een boekje van jou. Op weg naar het licht.
  11. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    Oh jah....mijn halve inboedel ligt nog bij anderen, was het eigenijk al vergeten.... Ik ben geen YA lid meer maar wellicht is dat nog te veranderen voor 5 februari....

Deel Deze Pagina