Internationale situatie van het schaatsen anno 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 feb 2022.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Toch begrijp ik zijn teneergeslagen houding wel. Wat zou hij nou nog meer moeten doen om van de Japanse bond iets te horen?
  En hij heeft voor een deel ook echt een punt. We bespreken hier vaak genoeg dat de agenda van de ISU vooral is om de sport minder interessant te maken op allerlei vlakken.
  De vraag is: hoe keer je het tij?
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wat ik me vooral afvraag: Wat is het uiteindelijke doel van de ISU? Wat voor schaatssport hebben zij voor ogen over pakweg 20 jaar?
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Op basis van wat hij vertelt over de ISU had je zelfs tijdens de regeerperiode van de waanzinnige Romeinse keizer Caligula meer inspraak in het parlement dan dat je nu hebt in de ISU.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Even naargelang de titel van dit topic: voor de eerste keer in de geschiedenis van het langebaanschaatsen wint een schaatser (v/m) uit Oostenrijk een medaille op het WK sprint!
  Camila en proeme vinden dit leuk.
 5. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Daarnaast was Tomakomai de eerste keer dat de wereld kennis maakte met de geblokte Japanner Tatsuya Shinhama, die zich totaal niets aantrok van de barre omstandigheden. :D

  Och, als we weer een keer een seniorenwedstrijd in Innsbruck kunnen krijgen ben ik al gelukkig. Maar dat lijkt er (waarschijnlijk vanwege GELD) niet in te zitten. :(
 6. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  De komende jaren hebben we genoeg Nederlanders, Noren (heel leuk), Russen, Japanners, Canadezen en Amerikanen waar ik nog wel wat van verwacht. Ook Italie heeft momenteel nog wereldtoppers (bv. Ghiotto zilver in het WB-klassement) en sprinten ze in China, Korea en Polen zeer verdienstelijk mee! Maar heeft iemand enig idee of er in bij de Duitsers nog iets aankomt? En heeft Sablikova iets los gemaakt in Tsjechie? Komen er nog talenten uit Italie? Is er een nieuwe Mika Poutala en zijn de Zweden nu gaan schaatsen? Die laatste is wat te kortdag uiteraard, maar is er iemand die me kan bijpraten over de situatie in vooral Duitsland en die op de hoogte is van leuke talenten uit deze landen?
  EenBrabander vindt dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Uit Tsjechie hadden we natuurlijk wereldtopper Erbanova die volgens eigen zeggen wegens Petr Novak gestopt is, en het lijkt er wel een beetje op dat het voral om Sablikova ging en gaat, en dat anderen niet direct gestimuleerd or gesteund werden/worden.

  Bij Duitsland beetje zelfde verhaal, hoewel er misschien eindelijk weer heel voorzichtig wat aankomt.
  Duif vindt dit leuk.
 8. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  En is die Kursova nog wat dan? Bij de Duitsers ken ik eigenlijk alleen Warmuth, maar ook geen idee of dat wat is..
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In Duitsland komt inmiddels wel heel langzaam wat talent naar boven. Bij de World Cups (vooral in Noord-Amerika) werden best wat aardige tijden en resultaten gereden door de heren. Bij de dames zit het talent vooral bij de junioren. Maira Jasch om precies te zijn. 16 jaar oud, maar reed al 4.18 op de 3km in Inzell en dit weekend 4.17 in Calgary. Kon bij het WK Junioren (buitenbaan in Innsbruck) nog geen potten breken, maar dat zijn wel aansprekende tijden. Zeker voor een Duitse (ze wordt begeleid door voormalig Clafis-assistent Aart van der Wulp). Bij dat WK reed Sophie Warmuth wel goed met brons op de 500m. Toen ten opzichte van bijvoorbeeld Pien Smit vooral sterk in de openingen. Ze doet woensdag mee aan de Zilveren Bal. Eens kijken of ze daartussen opvalt.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Leuke vraag. Ik zal eens wat talenten afgaan uit verschillende Europese landen die niet Nederland, Noorwegen of Rusland zijn.

  We beginnen in Duitsland. Sophie Warmuth is inderdaad een opvallende naam in de Duitse malaise. Zij is namelijk de snelste juniore van dit seizoen met een tijd van 38,34. Daarnaast werd ze derde op het WK junioren op die afstand. Daar zit zeker wel muziek in. Verder vind ik Maira Jasch's 4.17,04 heel netjes, zeker gezien het feit dat ze tot 2024 juniore is. Victoria Stirnemann maakt echter al jaren geen progressie meer. Bij de mannen is de wereldkampioen junioren 5km van 2019 (Lukas Mann) niet doorgebroken. Moritz Klein (21) is nu de grootste hoop voor Duitsland: hij kwam dit seizoen tot 1.07 en 1.44.

  Voor Tsjechische begrippen is Zuzana Kursova inderdaad een mooi talent. Ze won meerdere wereldbekerwedstrijden bij de junioren, maar ze heeft duidelijk nog niet het niveau voor het seniorenwerk. En dat is niet per se erg. We kunnen en moeten niet verwachten dat iedere goede junior(e) direct de aansluiting met de wereldtop maakt. We mogen allang blij zijn dat in Tsjechië nog steeds hier en daar leuke talenten binnendruppelen. Noemenswaardig is ook Lukas Stekly, die inmiddels twee keer 6.37 reed en volgend jaar nog junior is.

  Ik denk toch dat we voor de grootste talenten uit Midden- en Oost-Europa in Polen moeten kijken. Zo reed de 15-jarige Wiktoria Dabrowska al 39,14 en 1.18,21. Dat is echt héél hard en die 500 meter is precies gelijk aan de snelste Nederlandse in die leeftijdsklasse, het multisporttalent Angel Daleman. Bij de mannen valt Szymon Wojtakowski op (wordt deze maand 17) met 1.11 en 1.49.

  Niet uit Europa, maar Alina Dauranova uit Kazachstan heeft ook al een heel setje mooie uitslagen bij elkaar gereden. Zij is het grootste Kazachse juniorentalent sinds Aydova (want Morozova was volgens mij geen goede juniore).

  Frankrijk beschikt ook over een junior die sprongen maakt waar de gelaarsde kat in zevenmijlslaarzen nog jaloers op is. Germain Deschamps is 19 en rijdt zijn eerste volledige seizoen op de langebaan en komt toch al 1.51 en 6.42. De komende dagen rijdt hij nog de Oval Finale in Calgary, dus met een beetje geluk komen we nog onder de 1.50.

  Nil Llop is natuurlijk een mooi talent uit Spanje dat al op jonge leeftijd vanuit het inlinen is overgestapt. De derde snelste junior van het seizoen op de 500 meter is een Spanjaard! Hij had de tweede kunnen zijn, als hij niet was gediskwalificeerd bij zijn SPECTACULAIRE 34,65 in Calgary. Dan had hij trouwens ook de Spelen gehaald ............. Maar de Spanjaarden komen met een grote groep, van wie Luisa Gonzalez ook al 39,94 reed.
  Marcel Vos en tostiees-31 vinden dit leuk.
 11. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Van een Llop en een Dauranova zag ik mooie dingen voorbij komen, maar wat gaaf ook dat er een Tsjech en een Fransman in het allrounden/langere afstanden actief en talentvol zijn! In het kader van deze internationalisering is een World Cup in Innsbruck, Minsk of Collalbo geen gek idee (zoals ook al werd genoemd in een ander topic). En wat bijzonder dat Brno (Tsjechie) een 333-meter baan krijgt, als je het dan toch doet...
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Serieus? Krijgt Brno een ijsbaan?
 13. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Minsk hebben we al een paar WBs en een EK allround gehad en dat is altijd een dooie bedoening daar, en gezien de huidige situatie worden daar sowieso geen internationale wedstrijden gehouden. Collalbo heeft sinds 2006 geen wereldbeker meer gehad (wel EKs) en het is een prachtige buitenbaan, dus dat is een prachtig idee. In Innsbruck was de laatste seniorenwedstrijd een WB in 2001, dus het is inderdaad ook hoog tijd dat we daar weer eens rijden. Baselga is ook een goede optie als daar nog niet gebouwd wordt aan de Olympische ijsbaan.
 15. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Minsk is momenteel inderdaad niet handig, maar de nodige landen betrekken in het WB-circuit lijkt me altijd een goed idee!
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In Zweden is het Tingvalla Isstadion gebouwd: een overdekte ijsbaan in Karlstad, zo'n 250km westelijk van Stockholm. Op onderstaande foto is de baan nog in aanbouw, maar het stadion is inmiddels af en kan worde gebruikt. Er is een enorme ijsvlakte die op verschillende manieren opgedeeld kan worden. Zo kun je er een bandybaan en twee ijshockeybanen van maken. Haal je de wanden rond de bandy- en ijshockeybanen weg, en plaats je kussens waar nodig, dan wordt het een 400m-baan, en dat is dus waar het óns om gaat.

  Er is een overdekte kunstijsbaan in Zweden !!!

  Niet dat ie altijd gebruikt wordt voor langebaanschaatsen, maar toch.
  Niet dat ie op het juiste moment is gebouwd, want de grootste Zweedse schaatser van de afgelopen 30 jaar is net gestopt.

  Maar toch.

  Er is een overdekte kunstijsbaan in Zweden !!!

  [​IMG]
  De Keizer, Eagle en Eelco vinden dit leuk.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Mooi ! maar... lijkt me wel een vrij smal gebouw om een 400 meter baan in aan te leggen ?
 18. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Volgens Maps is het geheel ca. 80 meter breed en 200 meter lang. Daar past een 400 meter baan wel in.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Qua lengte wel ja, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe breed een 400m baan is. Bovendien moet er ook ruimte zijn voor tribunes, materiaal, kleedkamers, etc.
 20. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Heel goed nieuws! Na een beetje research lijkt het ook wel echt een hal waar een boel geschaatst gaat worden. . Mooi man.

  Iemand dan ook enig idee hoe het met de 333 meterbaan gaat in Brno, Tsjechie?

Deel Deze Pagina