Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Die team pursuit kwalificatie is vrij ingewikkeld. 8 landen nemen deel aan de Olympische Spelen. Waar je als eerst rekening mee moet houden is dat China als gastheer aan andere eisen moet voldoen om te mogen starten. Tot nu hebben 11 landen meegedaan aan de ploegenachtervolging via de wereldbeker in Tomaszow. Als zich geen andere landen meer melden, doet China sowieso mee aan de Olympische Spelen. 6 landen plaatsen zich vervolgens via het wereldbekerklassement. Vervolgens nog één team met een snelle tijd. Als China zich op eigen kracht plaatst, plaatsen zich twee teams met een snelle tijd.

  De team Pursuit blijft al met al een enorm risico en zeer lastig te voorspellen. Het is sowieso altijd weer even afwachten welke landen een team inschrijven. Bij de wedstrijd in Tomaszow zijn 27 teams gestart, 11 landen bij de dames, 16 bij de heren. Drie daarvan zijn gediskwalificeerd. Dat is dus meer dan 10%. En de gevolgen van een diskwalificatie op de team pursuit in SLC zouden voor Nederland gigantisch kunnen zijn. Een diskwalificatie betekent namelijk 0 wereldbekerpunten, waardoor je keldert in het klassement en het op de tijdranking met een tijd uit Tomaszow moet doen. Dan wordt de druk op de slotwedstrijd in Calgary wel groot.

  In de tijdranking heeft Nederland nu 3:02.69 staan van de wereldbeker in Tomaszow. Die tijd lijkt nog niet heel veel waard te zijn voor de tijdranking. Bij het WK Afstanden in SLC in 2020 waren alle 7 de deelnemende landen sneller namelijk.
  Laatst bewerkt: 21 nov 2021
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Hmm ja. Maar als NL in SLC (met Wust, Schouten en misschien Groenewoud als de JV dames wegblijven) gewoon normaal presteert zonder grote fouten te maken dan zouden ze 2e of 3e moeten kunnen worden (ervan uitgaande dat Japan te goed is en misschien Canada ook), dan zouden ze in Calgary toch wel zonder Wust en Schouten moeten kunnen? Als ze blijven staan in Calgary lijkt mij dat ze niet meer uit de top 6 kunnen vallen en waarschijnlijk zelfs met een snelle tijd in SLC ver moeten kunnen komen.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb de wedstrijden van vandaag niet live gekeken, maar teruggekeken. Wat een goede prestaties van Azië, en dan met name Japan! Drie keer goud tovert Japan zelfs boven Nederland op de medaillespiegel! Zuid-Korea en China ook weer op het podium. Sato doet het heel erg goed, leuk dat zij eens individueel op het podium staat. Knappe rit ook van Johansson.

  Het beeld dat Europa er weer af wordt gereden door niet-Europa is bevestigd (Schouten en Van der Poel uitgezonderd). De enige Europeanen op het podium vandaag waren Wüst en twee Russische sprinters. Alle afstanden werden gewonnen door Azië. Dat is toch redelijk uitzonderlijk.

  Medaillespiegel:
  3 2 2 Japan
  2 3 1 Nederland
  2 2 0 VS
  1 2 1 Canada
  1 0 0 Zweden
  1 0 0 China
  0 1 2 Rusland
  0 0 2 Polen
  0 0 1 Noorwegen
  0 0 1 Zuid-Korea

  Circus:
  POL-CAN-CHN
  CHN-NOR-POL
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Hoe zit het met Leerdam en Wüst op de respectievelijk 1500 en 3000 in Noord-Amerika ? Beide hebben na het NK afstanden aangegeven die afstand één keer te willen rijden in de wereldbeker.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Als zo'n beetje de hele Jumbo-ploeg SLC overslaat, wie rijdt dan daar bij de mannen de ploegenachtervolging? Zou wel stoer zijn als de andere ploegen en bloc de TP boycotten ("we zitten toch niet in de selectie, meneer Coopmans?"). Dan moeten de Jumbo's het in Calgary (in de B-groep) zelf maar oplossen met een snelle tijd. En anders zijn de aanwijsplekken sowieso niet meer nodig....
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het zou me niet verbazen als JV gewoon collectief rijdt in SLC. Als ze wegblijven nemen ze bijvoorbeeld op de 3000 meter een groot risico. Achtereekte zal degraderen. Daarmee komt alles aan op Beune en De Jong in Calgary. Waarbij het in een ongunstig scenario ook nog kan zijn dat Beune degradeert. Degenen die een probleem hebben met een startplek minder op de 3000 meter, dat zijn op de eerste plaats misschien wel De Jong, Beune en Achtereekte zelf.

  En als Roest vertrekt, zegt hij eigenlijk: 'succes op de 1500 meter Jan (Blokhuijsen), jij bent nu verantwoordelijk.'
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hier nog over nagedacht. De SCL heeft - vooralsnog - niet ingegrepen bij het afzeggen van Kramer, terwijl die dus wel fit genoeg was om dit weekend aan een marathon deel te nemen. De situatie rondom De Jong en de 1000m speelt ook nog. Dan kun je m.i. al helemaal niet ingrijpen bij iemand die zo goed als zeker 3 Olympische startbewijzen heeft binnengehaald voor Nederland en haar bijdrage heeft geleverd voor twee andere plekken. Dan krijg je scheve gezichten. Het lijkt me evengoed sterk dat de SCL iets anders zou doen dan Schouten zoveel mogelijk te faciliteren. Dat is immers ook in hun eigen belang. Mocht plaatsing toch nog niet zeker zijn na WC 3, dan is het waarschijnlijk aan Ter Mors. Die heeft er toch al meer belang bij dat Nederland die derde startplek binnensleept. Vooralsnog gelukkig een groot "what if-scenario".
  Laatst bewerkt: 21 nov 2021
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik denk dat Wust heel graag een 3km in SLC rijdt, zou waarschijnlijk nog wel handig zijn ook ivm allround plekken. Ze heeft de 3km nooit afgezworen, maar gebruikt het vooral om haar inhoud voor de 1500 te behouden. In SLC zou zij met speels gemak top 8 moeten kunnen rijden, zeker als je ziet dat ze maar op 2.2 seconden van ADJ (2e) eindige op het NK en maar op 3 tiende van een WB plek. Leerdam zou in SLC ook een hele goede 1500m kunnen rijden. Voor beide geldt alleen dat dit wel moet passen in het plaatje van OS plaatsing en voor Leerdam verder geen meerwaarde is om een 1500m te rijden itt Wust/allround plekken.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik hoop het en ik hoop ook vooral dat de JV'ers niet verzaken bij de laatste wb als plaatsing nog niet rond is. Voor een aantal van hun lijkt de 4e wb noodzakelijk (zeker als ze blijven rijden zoals ze nu doen). Jammer dan van dat trainingsblok, maar die plek moet je gewoon binnen halen.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Aan de interviews met Krol en Ntab te horen sorteren ze bij JV alvast voor op het rijden in SLC, dus de aanname dat ze daar voor een groot deel rijden lijkt mij een juiste.
  sysya vindt dit leuk.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Conclusie: Orie was met zijn rare plan van het overslaan van SLC voorbarig, alle andere ploegen heeft hij op scherp gezet en nu moet hij op de blaren zitten.
 12. Palko

  Palko Active Member

  Ik vind jouw posts echt superinteressant Mjøsaman! Blijf dat vooral doen! Ondertussen spiek ik af en toe op de ISU-site of zij dat beloofde kwalificatiedocument ook publiceren na wereldbekerwedstrijden. In het verleden heb ik die ook met veel plezier uitgepluisd en bekeken.

  Ik vroeg me nog wel af Mjøsaman waarom er geen tijden bij de langste afstanden staan. Daar hebben nu toch juist de 4 tijdsnelsten zich geplaatst, want de 5 km voor dames en de 10 km voor heren wordt niet meer internationaal gereden voor de Spelen. Kun je me vertellen wat jij daar precies gedaan hebt?
  Camila vindt dit leuk.
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit is nu misschien anders omdat die top-20 in zekere zin allesbepalend is en bepaalde schaatsers dus toch net iets meer rijden dan anders? Meer dan 5 punten zal het niet schelen, maar toch.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  10000m men
  2: CAN[2,7], NED[3,4], RUS[5,11], ITA[6,10]
  1: SWE[1], BEL[8], JPN[9], GER[12]

  Points needed: 70

  Reserves: NZL-1, USA-1, JPN-2, GER-2, FRA-1, USA-2, NOR-1, NOR-2

  Dit is de huidige top-8 van de Wereldbekerstand op de lange afstanden, aangevuld met + de 4 tijdsnelsten van afgelopen weekend. Er wordt geen 10 kilometer meer gereden, dus benodigde tijden zijn niet meer relevant. Wel kunnen er nog quota verdiend worden door in de top-8 van de Wereldbekerstand te komen. Daarvoor heb je nu 70 punten nodig.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nee, voorlopig lijkt het er niet op dat dat effect heeft. Het zijn vooral de Nederlanders die meer gaan rijden misschien.

  Als Rusland collectief niet zo kunnen rijden in SLC zou het zelfs ineens een heel stuk makkelijker worden voor Nederland.
  Laatst bewerkt: 22 nov 2021
 16. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Sowieso is dat problematisch, de ISU zal daar toch iets mee moeten verzinnen als het hierop uitdraait.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als ik naar de World Cup standen kijk dan past de ISU de regels bij gelijke stand niet altijd goed toe.

  Dit klopt niet met 7.1. b:

  Heren 500m:
  13. Piotr Michalski 28 28 30 30 = 116
  14. Hein Otterspeer 29 34 27 26 = 116

  Heren 1000m:
  11. Min-Kya Cha 28 30 = 58
  12. Antoine Gelinas-Beaulieu 32 26 = 58
  13. Havard Lorentzen 31 27 = 58
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  mag Rusland überhaupt alweer meedoen aan de OS?
 19. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Heb je al gehoord dat je lijst is besproken in podcast Ijzige Tongen?
  strawbale vindt dit leuk.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Die jongens weten écht niet hoe het zit :D
  SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina