Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  oeps, de Duitse bond denkt dus dat er nog een 5km vrouwen en 10km mannen wordt gereden... :rolleyes:

  ik wou dat dat waar was (+ dat Nils van der Poel dan meedeed)


  trouwens: wat is het document met de Duitse eisen?
 2. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nog geen selectievolgorde. Had gehoopt dat de KNSB de voorlopige versie openbaar zou maken vandaag, maar helaas...
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Op basis van de resultaten van vorig jaar en dit jaar heb ik de scores berekend die aangeven wat de afwijkingen zijn van het top 5 gemiddelde voor alle afstanden. Het hele proces heb ik grotendeels geautomatiseerd. De World Cups van vorig jaar tellen met factor 1 mee, de WK afstanden en de World Cups dit jaar met factor 2. De kansberekening heb ik niet gedaan, maar deze scores zullen al een heel goed inzicht geven.

  PrestatieMatrix.jpg

  Meer info later ...
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Leuk om al die lijstjes langs te zien komen. Deze ziet er goed uit. Al zou ik bij de dames 500-1 boven 5000-2 zetten. En bij de mannen 10.000-2 boven 500-2. Waar is de stippellijn voor?
  Laatst bewerkt: 16 dec 2021
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De stippellijn is om de eerste zeven zekere plekken aan te geven. De 10.000-2 is het verhaal van Roest die vorig jaar op het WK zijn rit compleet verprutst en dat werkt hard door. De 500m-1 dames lijd onder de twee slechte scores van Tomaszow.
  Het zal allemaal nog flink wat discussie opleveren.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ja precies. Dus de stippellijn geeft aan dat de betreffende rijder uitsluitend door een aanwijsplaats op de eigen afstand uit de ploeg kan worden gehouden en dus niet als gevolg van een aanwijsplaats op een andere afstand of de ploegenachtervolging.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De selectie volgorde is bekend:
  upload_2021-12-17_16-16-10.png

  Wat mij opvalt is dat bij de mannen 1000-3 onder 500-1 staat, terwijl ik denk dat de derde op de 1000 een stuk meer kans heeft op goud dan de winnaar op de 500. Bij de vrouwen is het duidelijk een Irene Schouten feestje. Haar drie afstanden waarop ze domineert staan op nummer 1, 2, en 3.

  Laat de discussie losbarsten.
  Nogevendit, HaagscheBluf en EenBrabander vinden dit leuk.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat bij de mannen de 2e 5km en de 2e 10km plek buiten de top 10 vallen geeft wel aan hoe Nederland de laatste jaren als stayersnatie is afgezakt
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Eerste vaststelling: alleen de winnaars van de 1000 en 1500 meter mannen en de 3000 meter vrouwen zijn zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen, wat er ook gebeurt.
 11. Palko

  Palko Active Member

  De Keizer vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ze had zich nog kunnen plaatsen via de Holland Cup in Alkmaar afgelopen weekend. Kennelijk zien ze zelf al in dat haar kansen op die afstand nihil zijn en worden alle pijlen gericht op de 5000m.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De 5000-3 is dus de laagste plek in de matrix geworden waar een aanwijsplek-schaatser voor de TP op terecht gaat komen. Ik denk dat we Sven Kramer ook al wel kunnen invullen.
 14. Thijs1410

  Thijs1410 Member

  Dat kan ook Bosker zijn.
 15. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Hoezo? KNSB mag max 3 aanwijsplekken hebben dus eerste 6 slots in de matrix zijn sowieso zeker.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De volgorde bij de dames komt wel aardig overeen met mijn gevoel. Weinig op aan te merken. De volgorde bij de heren is een heel ander verhaal.

  Denkt de SCL nou echt dat 1500m-3 en 500m-1 een grotere kans op een medaille/goud opleveren dan 1000m-3, 5000m-2 en 10000m-2? 1500m-3 heeft de afgelopen 3(!) World Cups niet eens in de top 10 gestaan (zelfs 2x buiten de top 15). 500m-1 staat kennelijk hoog dankzij de bubbelwedstrijden, maar die wedstrijden waren vooral op de 500m het minst representatief. Van de top 7 van de WB-stand ten tijde van SLC (laatste wedstrijd met de voltallige Nederlandse selectie) waren er maar liefst 5 niet bij in de bubbel. En dan stonden mannen als Gao en Mushtakov nog niet eens in die top 7. Dit seizoen is de beste uitslag een 6e plek (over liefst 6 wedstrijden). Ondertussen zit bijvoorbeeld 5000m-2 altijd in de top 6 en dit seizoen slechts 0,1 sec respectievelijk 1 sec van het podium af. Tsja.

  De 10km is een verhaal op zichzelf. Gevoelsmatig staat 10km-2 veel te laag. Daarvoor tellen slechts twee wedstrijden mee. Terwijl de andere afstanden meer dan 5x verreden zijn. Dan helpt het ook niet als dat net twee wedstrijden zijn waarbij Roest compleet door het ijs zakt en slechte uitslagen rijdt. Mijn inziens moet je dan ook kijken in hoeverre de beste tijden van numero 2 (Roest in dit geval) representatief zijn in een internationaal veld. Moge wel duidelijk zijn dat als Roest zijn Thialf-kwalificatieniveau haalt, hij ook gewoon podiumkandidaat zou zijn.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2021
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Zeker als Roest het niveau haalt van het NK Afstanden van vorig seizoen, is hij op de 10 kilometer een kanshebber.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nee, want een aanwijsplaats wordt altijd op de hoogste positie van de betreffende afstand ingevuld. Als Schulting de 1000 meter wint na een val van Leerdam, kan de selectiecommissie besluiten Leerdam een aanwijsplaats te geven. Schulting zakt dan naar 1000-2, die op de 10e plek staat. Dus alleen de winnaars van de 1000 en 1500 mannen en 3000 vrouwen zijn zeker, omdat plek 2 daar ook nog hoog genoeg staat.
  diploma, Giel1 en rhalbersma vinden dit leuk.
 19. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hoe lang hebben de ploegen om protest in te dienen? Ik zie m.n. bij de heren vreemde zaken. Het lijkt me trouwens helemaal niet handig om de 1500-3 plek maar liefst 4 (!!!) plekken hoger te zetten omdat die plek ook gebruikt had kunnen worden voor een aanwijsplek team pursuit. Nu loopt men het risico dat daar een specialist zich er net tussen schaatst en daarmee de invulling van de ploeg zwaar bemoeilijkt.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kennelijk hebben ze de bubbelresultaten van 1500m-3 net zo zwaar gewogen als alle andere afstanden. Terwijl dit seizoen toch blijkt dat de verhoudingen op de 1500m compleet anders liggen. Net zoals op de 500m. Ook op de 1500m presteren 5 schaatsers die niet deelnamen aan de bubbel zo goed dat ze categorisch top 10 rijden (en véél meer medaillekansen hebben dan de derde Nederlander). Ning en Kim (beiden ontbraken in de bubbel) rijden in de eerste 3 World Cups zelfs vaker podium dan 1500m-1 en 2 van Nederland...

  Er zullen vast nog wel protesten worden ingediend dit weekend neem ik aan. Al kan het zo zijn dat die termijn al is afgelopen. De voorlopige selectievolgorde zou eigenlijk gisteren al bekendgemaakt worden aan de teams, waarna ze zo'n 24 uur de tijd zouden hebben voor protesten. In dat geval is de termijn dus al verlopen.

Deel Deze Pagina