Mass Start 2019/2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 9 jul 2019.

Tags:
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In voorgaande jaren is over dit onderdeel aardig wat gezegd en gesproken over dit onderdeel, zodat het nu wellicht zijn eigen topic verdient. Zeker nu de Mass Start-competitie in eigen land is vernieuwd en uitgebreid (van 2 wedstrijden + NK naar 8 incl. NK). Zie hier nog de reglementen voor komend seizoen: https://knsb.nl/wp-content/uploads/...ss-Start-competitie-2019-2020-190606-v1_0.pdf

  Vanaf komende zaterdag, 13 juli aanstaande, gaat de competitie van start met de gebruikelijke Zomer Mass Start. Een relaxte en vaak leuke wedstrijd middenin de hete zomer met vaak twee of zelfs drie groepen aan de start. Ook dit jaar is de deelnemerslijst lang met 23 dames en maar liefst 37 heren die op het ijs van Thialf zullen verschijnen.

  Dit jaar is de opzet van de competitie dus anders en dienen schaatsers zichzelf in te schrijven. Individueel kan worden meegedaan, maar het is de bedoeling dat schaatsers zelf duo's vormen. Teamlicenties doen er niet meer toe, zodat het leuk wordt om te kijken wie onderling duo's gaan vormen zonder dat ze bij elkaar in de ploeg zitten. Ook gaat er deze wedstrijd niet meer met A- en B-groepen worden gewerkt, maar simpelweg met meerdere halve finales om zo goed mogelijk de internationale wedstrijden te simuleren.

  De deelnemerslijst (https://inschrijven.schaatsen.nl/?_...4b40b5-0de4-47f1-8488-e3cf966086a3/deelnemers) voor aanstaande zaterdag ziet er leuk en vol uit, maar er missen toch aanzienlijk wat toppers. Zo mist, op Scheperkamp van de nieuwe opleidingsploeg na, het complete team van Jumbo-Visma, ontbreekt Reggenborgh en laat Anema bij zowel de mannen als de vrouwen slechts 1 duo verschijnen. En dat zijn niet de voor de hand liggende duo's Schouten/Kleibeuker of Bergsma/Stroetinga, maar Groenewoud/Kleibeuker en De Boer/Harink. Opvallend, aangezien het gehele team van Anema doorgaans meedoet aan de zomerwedstrijden. Nu hoeft Schouten zich niet zo nodig te bewijzen natuurlijk, maar die doet dit soort wedstrijden normaliter gewoon voor het plezier en de gratis taart. Bij Bergsma en Stroet heb ik ergens het idee dat ze er een beetje klaar mee zijn, maar we zullen ze vast bij aanvang van het nieuwe seizoen wel weer zien verschijnen. Zeker nu er meer wedstrijden zijn om jezelf te laten zien en het nu weinig waarde heeft om te winnen daar JV, Verweij, Blokhuijsen en Hekman ontbreken. Ergens zou het mij ook niet verbazen als Jorrit en Stroet zich gewoon zijn vergeten aan te melden.

  Wie zijn er dan wel bij?
  Er zijn aardig wat rijders van TalentNED van de partij met Geerdinck, Jorritsma, De Vos en Bosker. Bij de mannen doet Bouw-en Techniek weer eens mee met een drietal rijders, zijn er twee shorttrackers van de partij, missen - niet verrassend - de inliners (Hekman, Ariëns, De Gier), ontbreken evenzeer de Hoolwerfjes (op Bart na allemaal geblesseerd) en doen er met Vergeer, de eerder genoemde Scheperkamp en Harm Visser interessante talenten mee.

  Bij de dames staat Ter Mors voor het eerst sinds lange tijd weer op het ijs; doet Schulting bovendien weer eens mee; komt Rianne de Vries kijken; staan Wijfje en Visser wel aan de start; doet Carla Ketellapper-Zielman toch ook gewoon weer mee (que?) en wordt het interessant wat talenten als Verhaar (sterk in de World Cup wedstrijden voor junioren), Kok en Jonkers kunnen aanrichten. De dameswedstrijd zal evenzeer aardig openliggen nu Schouten en Dul uit het team van Anema niet meedoen. Maar Groenewoud/Kleibeuker is anders ook geen beroerde combinatie.

  Worden weer plezierige wedstrijden om het nieuwe seizoen vèèèl te vroeg in te luiden :)
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zou Jorritsma het nog kunnen? Bij de dames interessant wat het duo Schulting-Ter Mors gaat doen.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  @SprintMaster

  Qua eindsprint doet Jorritsma voor niemand onder gelet op deze deelnemerslijst. Ondanks mindere vorm de afgelopen seizoenen, heeft hij natuurlijk meer dan genoeg snelheid. Veel zal afhangen van wat voor wedstrijd het wordt. Blijft het peloton bij elkaar onder een strak tempo, dan zijn dat optimale omstandigheden voor een snelle eindsprint. Zonder Hekman, Stroet, Hoolwerf, Schouten en Verweij kan Jorritsma best wel eens dat sprintje winnen. Gaat bijvoorbeeld een ploeg zonder sprinter, denk Bouw- en Techniek, vol in de aanval, dan is ie afhankelijk van zijn ploegmaat (of een andere duo dat eveneens gokt op een eindsprint - Scheperkamp en Vergeer bijvoorbeeld) en of die de gaten die ontstaan rap genoeg kan dichten. Dan is nog wel de vraag of Jorritsma het allemaal bij kan benen. Ik zie een Geerdinck of Bosker (mannen met meer diepgang) uit zijn ploeg in dat scenario eerder als potentiële afmaker opdoemen. Daarnaast zijn dat ook mannen die meer dan genoeg snelheid bezitten om zelf een sprintje af te maken (en die stiekem best in een aanvallend groepje willen zitten). Maar goed, zonder Bergsma, zonder JV-mannen en zonder AB Vakwerk zal het tempo ook weer niet direct extreem hoog liggen. Denk dat we wat dat betreft moeten hopen op veel aanvalslust van De Boer/Harink en Bouw- en Techniek.
  Laatst bewerkt: 9 jul 2019
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uitslagen van de finales:

  Mannen
  1) Bosker
  2) Blokhuijsen
  3) De Boer

  Dames
  1) Groenewoud
  2) Schulting
  3) Kok
  SprintMaster vindt dit leuk.
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Goed voor Bosker dat hij wint, bij de mannen ligt de strijd een stuk meer open dan bij de vrouwen zou ik zeggen (lijkt mij een geval van met wie wil Schouten rijden en die wordt tweede rijder). Bij de mannen zijn er heel veel mogelijkheden en is er vind ik kijkend naar vorig seizoen niet 1 rijder of een duo die er boven uit springt.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Even zoeken naar de transpondertijden denk ik dat deze wel eens van Marcel Bosker geweest kunnen zijn:

  https://sporthive.com/Practice/Activity/690735335
  15 rondes in 7:24.

  Overigens zeker bij de dames een teleurstellend deelnemersveld. In de halve finales moesten 4 dames afvallen.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanavond wordt de tweede Mass Start competitiewedstrijd gereden in Thialf. Dankzij de buitenlandse trainingskampen die de meeste (commerciële) ploegen hebben belegd, is er een wat mager deelnemersveld: de Jumbo's, easyJetters en de groenen van Reggenborgh ontbreken. Wel staat die andere groene brigade, AB Vakwerk, voor het eerst aan de start. Echter zonder kopman Hekman, maar wel met de drie Hoolwerf broertjes (die allen overigens nogal wat fysieke ongemakken hadden deze zomer).

  De eerste halve finale werd gewonnen door een solo aankomende Marco van der Tuin. Die rijdt dit seizoen voor het eerst voor de rode brigade van Bouw- en Techniek en viel vorig jaar al op met een attractieve aanvallende stijl. Snoek en Bart de Vries maken het podium compleet. De tweede halve finale werd in de sprint gewonnen door Bart Hoolwerf. Hij finishte voor Blokhuijsen en Bosker. De jonge Harm Visser van Bouwselect (marathonbelofte nog!) moet wat dat betreft ook even genoemd worden. Die finisht ternauwernood als vierde. Vorige week deed hij in Leeuwarden ook al zeer behoorlijk mee in de sprint.

  Zo dadelijk de finales. Bij de dames doen zo meteen ook wat marathonners voor het eerst dit seizoen mee. Kamminga/Vormeer en Van der Geest/Bosma onder andere.
  Laatst bewerkt: 5 okt 2019
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Schaatsen.nl post al gewoon de finale uitslagen. Dat betekend dat er helemaal geen finales zijn. Er is dit keer dus gewerkt met een A-groep en een B-Groep, ipv halve finales en een finale. Logisch ook weer om in een competitie een afwijkende wedstrijd op te nemen... Hoe gaan ze dat nu weer doen qua eerlijke puntentelling?

  De winnaars van de A-groepen zijn dan dus Bart Hoolwerf en Manon Kamminga.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij de heren dus wederom een slag gewonnen door de marathonners. Bij de dames toont juniore Bente Kerkhoff zich meteen al met een tweede plek voor een aantal ervaren rijdsters.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vanavond na afloop van de (goed gevulde) Holland Cup wedstrijd te Deventer vindt de derde Mass Start competitiewedstrijd plaats. Bij de heren een breed deelnemersveld (31 aanmeldingen), mede dankzij de 5km die vooraf gereden wordt. De winnaars van de vorige wedstrijden - Stroetinga en Bart Hoolwerf - zijn niet van de partij. Ook Bergsma, Bosker, Douwe de Vries, Huizinga, Evert Hoolwerf en Blokhuijsen ontbreken. Verrassend genoeg ontbreekt ook de naam van Gary Hekman op de deelnemerslijst. Als ik mij de regels goed voor de geest haal, is hij daarmee afhankelijk van een uitnodiging van de selectiecommissie om mee te mogen doen aan het WCKT. Als hij tenminste mee wilt doen. Enfin, wie doen er dan wel mee?

  - de gehele Bouw- en Techniekformatie met de nummer 3 van de Jaap Eden Bokaal van gisteren: Daniel Niero. Ook de winnaar in de b-groep van de 2e Mass Start in Heerenveen doet mee: Marco van der Tuin;
  - Vergeer en Ariëns (dat was alweer een tijdje geleden) laten zich zien namens Okay;
  - de leider in het klassement, de jonge Harm Visser, is present. Hij krijgt gezelschap van de nr. 4 van gisteren in A'Dam: Kevin Hoekstra;
  - Ramler, de verrassende nr. 2 van het afgelopen NK Mass Start, is aanwezig;
  - namens easyJet staan De Boer en Harink aan de start. Ze krijgen gezelschap van de Deense Due Schmidt-broertjes die ook bij Anema hun marathons schaatsen;
  - Jansman, Scheperkamp en Van Dobbenburgh moeten namens J-V de eer hoog zien te houden;
  - last but certainly not least: Koen Verweij geeft acte de présence om zodoende plaatsing voor het WCKT te verwezenlijken. Door enkel zijn aanwezigheid is hij al de te kloppen man vanavond. Het deelnemersveld mist dan ook wel wat toppers. Gelukkig is de wedstrijd dan weer niet karig in kwantiteit.

  Bij de dames helaas zeker een karig deelnemersveld. Zeer weinig aanmeldingen (gelukkig genoeg voor 1 finale) en geen deelname van I. Schouten, Wijfje, Schulting en Visser. Ook de dames van Team Turner slaan deze wedstrijd over. Gelukkig doen er alsnog een aantal sterke dames mee, waaronder Lollobrigida, Groenewoud (de winnares van de marathon van gisteren), Dul en de winnaar van de laatste competitiewedstrijd in Heerenveen: Kamminga. Kamminga neemt ook direct de meeste ploeggenoten mee; Vormeer, Keulstra en Kerkhoff laten geen verstek en staan Kamminga bij.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1. Groenewoud
  2. Lollobrigida
  3. Dul

  Mooi weekend voor Groenewoud!
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Verrassende uitslag bij de heren. Besteman wint voor Ter Haar en Verweij.

  Marathonners staan nog op 3 uit 3 bij zowel de dames als de heren.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Vandaag is Daan dus de Besteman.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Lollobrigida geklopt door Groenewoud vind ik verrassend. Heb je beelden gezien van de sprint?
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nee, ik heb alleen de uitslagenlijst van knsboost.nl.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de aankondiging van de nieuwe opzet van de Mass Start competitie werd geroepen dat men zich via de competitiewedstrijden zou moeten plaatsen voor de MS wedstrijden tijdens het WCKT en het NK. Zo staat het ook omschreven in de selectieprocedures. Inmiddels zie ik echter dat men zich op schaatsen.nl gewoon kan intekenen voor de 4e MS competitiewedstrijd (tijdens het WCKT dus) en dat dat ook wordt gedaan door schaatsers die zich niet (althans, niet conform de geldende selectiecriteria) voor de wedstrijd hebben geplaatst. Ik ga er derhalve maar vanuit dat een ieder zich kan inschrijven, maar dat de deelnemerslijst (max 28) uiteindelijk wordt gesorteerd aan de hand van de selectiecriteria. Dit, zodat er mogelijk dus schaatsers die zich wel hebben ingeschreven straks niet mee mogen doen.

  Als ik alvast de geldende criteria zou toepassen, dan moeten dit de 28 schaatsers (M) zijn die in ieder geval mee mogen doen dadelijk bij het WCKT:

  Cat. 1: deelnemers WC en WK 2018/2019: 1) Douwe de Vries, 2) Huizinga, 3) Jansman (Schouten was de vierde geweest, maar is gestopt);
  Cat. 2: beste 4 niet reeds geplaatsten van NK MS 2018/2019: 4) Ramler, 5) Stroetinga, 6) Besteman, 7) Janissen (geblesseerd)/W. Hoolwerf;
  Cat. 3: beste 4 niet reeds geplaatsten van elke MS competitiewedstrijd 2019/2020: 8) Bergsma, 9) De Vos, 10) Harink, 11) Visser, 12) B. Hoolwerf, 13) Blokhuijsen, 14) Bosker, 15) Stoltenborg, 16) Ter Haar, 17) Verweij, 18) Scheperkamp, 19) Bart de Vries;
  Cat. 4: beste 8 niet reeds geplaatsten van ranglijst MS Competitie 2019/2020: 20) Knol, 21) Vergeer, 22) Van der Tuin, 23) Van Workum, 24) Den Heijer, 25) Geerdinck, 26) Hoekstra, 27) Emons;
  Cat. 5: een minimum van 1 en een maximum van 4 aanwijsplaatsen (dat tweede indien slechts 24 aanmeldingen) voor in 1e instantie het SB en in 2e instantie de bondscoach. Zouden alle bovengenoemde deelnemers meedoen dan is er nog 1 aanwijsplaats beschikbaar. Wordt die gebruikt (bijvoorbeeld voor Hekman, maar ook een Tjerk de Boer die derde werd bij de zomer MS zou kunnen) dan zitten we aan het maximum aantal deelnemers van 28. Gebruikt men die aanwijsplek niet, dan gaat de 28e plek in principe naar de volgende op de ranglijst (als diegene zich heeft ingeschreven). In dit geval is dat Teun de Wit.

  Mocht iedereen zich van de reeds geplaatsten ook echt aanmelden, dan hebben we een mooi divers deelnemersveld. 3 van J-V (plus Scheperkamp natuurlijk); 3 van easyJet, 3 van Bouw en Techniek; 3 van Talentned; 2 van IKO; 2 van Port of Amsterdam; 2 van AB Vakwerk; 2 van Bouwselect en slechts een klein aantal die solo de wedstrijden in gaan (waaronder dan weer wel Koen Verweij). Wellicht kunnen die nog ergens een plannetje smeden met rijder uit een ander team.


  Ps. Bij de dames is dit napluizen wat minder interessant omdat de echte kanshebbers op de zege, danwel World Cup-tickets, zich toch al duidelijk hebben geplaatst. I. Schouten, Wijfje, Visser en Groenewoud maakten deel uit van de internationale wedstrijdselectie van afgelopen seizoen, Dul werd derde tijdens het afgelopen NK, Kamminga en Schulting reden al eens podium tijdens afgelopen competitiewedstrijden.
  Laatst bewerkt: 23 okt 2019
  SprintMaster vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Komend weekend staat de Holland Cup in Hoorn op het programma met een goed gevuld deelnemersveld. De laatste kans voor velen om zich te plaatsen voor het NK Afstanden. Na afloop van deze Holland Cup staat op zondagavond nog de vijfde Mass Start competitiewedstrijd op het programma. De deadline voor aanmelding voor deze wedstrijd is vanavond om 20.00 uur. Vooralsnog ontbreekt het grootste gedeelte van de nationale top, maar zijn zowel bij de dames als de heren wel wat kleppers van plan te starten zondag.

  Bij de dames (18 aan de start) verdedigt Marijke Groenewoud haar klassement voordat ze richting Japan vliegt voor haar World Cup debuut. Het team van A6 stuurt vier dames richting Hoorn, maar de kopvrouw, Manon Kamminga, ontbreekt. Gelukkig hebben Kerkhoff en Vormeer dit seizoen al laten zien dat ze hun eigen mannetje staan en podium kunnen rijden. Ook zien we de absolute wereldtop onder de junioren aan de start: Femke Kok. Bij de junioren zijn het vooral Groot, Conijn en Kerkhoff die wereldbekerwedstrijden rijden, maar ook Kok is een sterke op dit onderdeel.

  Bij de heren krijgen we een breder deelnemersveld van 28 man te zien aan de start. Dat is precies genoeg om in 1 grote groep te rijden. Een mooi deelnemersveld, maar wat direct opvalt is dat maar liefst 9(!) man onder de vlag van AB Vakwerk rijden. 9! Dat is dus 1/3 van het totale deelnemersveld! Dat is ronduit vervelend als je weet hoe zij controleren en sprints forceren in de marathons. Vette kans dat elk aanvalletje met twee vingers in de neus dichtgereden zal worden. De hoop is dan ook groot dat er niet al te veel AB-rijders kort rijden (en zich zo plaatsen voor het NK Afstanden). De Mass Start op het WCKT was juist zo attractief doordat geen enkele ploeg kwantitatieve overmacht had om ontstane gaten zo maar dicht te rijden.

  Bart en Evert Hoolwerf en natuurlijk kersvers vierdaagsewinnaar Gary Hekman van AB Vakwerk zijn zodoende groot topfavoriet, al vlak ik hun rappe ploeggenoot Luc ter Haar ook niet uit. De enige ploeg die een beetje in de buurt komt van het deelnemersaantal van de groene brigade is Bouw en Techniek met 5 man aan de start om het klassement van leider Stoltenborg te verdedigen. Zijn meest naaste belager is Harm Visser en die doet zondag eveneens mee (voordat ook hij richting Japan zal vliegen). Beiden haalden tot dusverre nog niet het podium, maar deden aan elke wedstrijd mee en reden daarin korte uitslagen.

  Andere bekende namen die starten: Van Workum, Geerdinck, Jorritsma, Ariëns (helaas geen ploeggenoten mee), Ramler en Besteman. Van de ploeg Anema doet enkel Danny Stam mee.
  Laatst bewerkt: 3 dec 2019
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  AB Vakwerk verscheen uiteindelijk met minder man aan de start dan stond ingeschreven, maar wisten met overtal de boel eenvoudig bij elkaar te houden. De aanvallende rijders hadden allemaal immers een lastige 5.000m in de benen. Hekman en Evert Hoolwerf waren nog niet geplaatst voor het NK en moesten derhalve top 3 rijden. Dat lukte in de sprint:

  1. Hekman
  2. Evert Hoolwerf
  3. Ramler

  Als de rijders van AB zich bij Coopmans in de kijker willen rijden voor internationale wedstrijden, zullen ze eerst nog wel limiettijden moeten rijden op de langebaan. Die hebben ze vooralsnog niet staan volgens mij.

  Bij de dames verdedigd Groenewoud haar koppositie in de competitie met verve. Ze wint in de sprint net vóór ontsnapte topjunior Kerkhoff. Kamminga (na de deadline ingeschreven) wordt heel nipt derde. Ik kon het verschil met Femke Kok (die een super weekend had) aanvankelijk niet zien.
  Laatst bewerkt: 8 dec 2019
 20. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Is het een idee om in dit topic ook te kunnen discussiëren over de TP en de TS. Dus alle Coopmans-onderdelen samen?

  Massastart bij de mannen is richting het WK uitgemaakte zaak nu. Stroet en Bergsma. Prachtige zege van Stroetinga op het NK. Die man (net als zijn broer die ook een NK-titel pakte) kun je nooit afschrijven. Is voor morgen ook weer een zeer grote kanshebber.
  Bij de vrouwen is de vraag wie er met Schouten mee moet. Ik zou voor Wijfje gaan. Heeft zich bewezen, ook als het om loyaliteit gaat. Je hebt er, denk ik, net wat meer aan als er echt hard gereden moet worden om een gat te dichten in vergelijking met Groenewoud.

  Qua TP wordt het interessant.
  Bij de mannen lijkt Kramer naast Roest wel zeker (mits fit). Kijkend naar dit NK zou je voor plek drie zowel voor Bosker, De Vries als toch ook voor Blokhuijsen kunnen pleiten.
  Bij de vrouwen een lastige puzzel. De Jong niet in vorm, maar toch wel nummer twee over 1500 en 3000. Maar Wijfje en Schouten daar vlak achter. Beide kunnen in een treintje rijden. Ik zou voor Wüst, Wijfje en Schouten gaan. Maar misschien wordt het WK dan wel wat vol voor Schouten.

  Over de TS heb ik geen sterke mening. Behalve dat ik bij de mannen Velema zou laten starten. Is weliswaar iets minder snel dan Ntab, maar dat haal je later weer in. En je zit wel heerlijk uit de wind dan.
  Lorca vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina