Meer deelnemers per land wenselijk?

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Aleimon Thimble, 8 feb 2018.

 1. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Naja het probleem zit hem niet bij het OKT. Gegeven het feit dat er maar 2 of 3 Nederlanders per afstand mogen starten is een OKT wel het beste (minst slechte) systeem.

  Er mogen van mij ook echt wel wat meer schaatsers starten per afstand in algemene zin. Zeker op de lange afstanden. Als mensen het te lang vinden duren kijken ze toch gewoon niet?
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nog minder kijkers = nog minder sponsors = nog meer geldproblemen in veel landen = nog minder diversiteit.
  Meer Nederlanders = minder diversiteit in de top = meer geldproblemen in veel landen

  Zo help je het schaatsen wel om zeep, inderdaad.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 3. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Is er ooit vastgesteld dat je meer kijkers krijgt als je minder rijders laat schaatsen? Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik zou juist eerder geneigd zijn te kijken met meer deelnemers. En je kan trouwens best beslissen als kijker om alleen de echte toppers te bekijken en de eerste helft over te slaan, net zoals de meeste mensen ook geen vlakke Touretappe van 200 km in zijn geheel gaan zitten kijken.

  Er zitten nu eenmaal veel Nederlanders in de wereldtop, en het wordt niet diverser door geforceerd een aantal wereldtoppers te dwingen thuis te blijven.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Natuurlijk wordt het daar wel diverser door, al is het alleen maar omdat meer buitenlanders daardoor financiële ondersteuning krijgen en dus fulltime kunnen blijven sporten. En interesse wekken van landgenoten.


  Maar goed, Bergsma is er niet. Blokhuijsen lijkt weer beter en Kramer kijkt niet alleen naar Bloemen.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Hier spreken je jezelf tegen. Je wil eerlijke sport en dus gewoon de beste 20 sturen, okay, prima.
  Maar dan wil je ook exoten sturen. Op basis waarvan verdienen die dan naar de OS gestuurd te worden ipv de nrs. 21-25? Dat is toch ook niet eerlijk?
 6. arsimo

  arsimo Active Member

  Bij de OS ben ik er (ook) voor om binnen redelijke grenzen zo veel mogelijk schaatsers te kunnen laten starten. Het gaat tenslotte om slechts een afstand per dag, dus in principe ruimte zat.

  Een maximum per land op een afstand is in zekere zin niet geheel rechtvaardig maar om praktische redenen te begrijpen en dus maar te accepteren. Dat nu bijvoorbeeld het maximum op 2 is gezet bij 10km mannen en 5km vrouwen is vooral om bij het eerste ook voor een niet-Nederlander een medaille uit te kunnen reiken en daarmee de 10km helpen redden (al bestaat nu de reele kans dat met Bloemen die derde medialle alsnog nog een beetje naar een Nederlander gaat, een soort 1-2-tweeenhalf ipv 1-2-3) . Maar laat er zoveel mogelijk schaatsers starten die aan limiettijden hebben voldaan. Stel wel een flink hoog maximum in. Als men daar overheen gaat kan de OS/ISU altijd de internationaal slechtst gekwalificeerden aan de hand van hun beste seizoenstijden alsnog weigeren.

  Ook vind ik het jammer dat de ploegenachtervolging is begrensd tot 8 landen. Waarom bijvoorbeeld geen 6 voorgeselecteerden via de WB en alle andere landen die mee willen en kunnen doen met een team dmv voorronden laten kwalificeren voor de 2 overgebleven plekken? Dat dit allemaal niet kan op afstanden WK's die in een verlengd weekend gepropt moeten worden is logisch maar juist op een OS zou men daar gelegenheid voor moeten creeeren en die is er tenslotte ook bij het langebaanschaatsen in die meer dan twee weken.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het probleem is dat het niet haalbaar is om een enorm aantal deelnemers een plekje te geven in het Olympisch dorp en gebruik te laten maken van de Olympische faciliteiten. Vandaar ook die max van 180 schaatsers.

  Meer deelnemers aan de lange afstanden: daar ben ik ook voor, maar blijkbaar is het financieel niet zo goed te doen. En er zijn als zo weinig steden die de OS willen organiseren.
 8. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Mijn idee van eerlijke sport is: iedereen die een serieuze kans maakt op een medaille krijgt een kans om die te verzilveren op de OS. Dat gebeurt nu niet. Als je de beste 20 stuurt heb je dat behoorlijk gedekt, het mogen er ook 30 of 40 zijn van mij, graag zelfs. Daarnaast een paar exoten erbij is goed voor het internationale karakter en leuk voor die individuen, niet essentieel maar wel iets waar ik achter kan staan.

  Ik snap niet waarom iedereen (vooral Nederlanders) de schuld geven aan de Nederlanders dat er zo weinig diversiteit is. Hartstikke leuk dat we een paar deelnemers uit Colombia hebben en fijn dat ze daar ook de middelen voor hebben nu, maar de Nederlandse overmacht in Sochi werd vooral veroorzaakt door het failliet van andere traditionele schaatslanden. Dat ze nu in bijvoorbeeld Noorwegen, Duitsland en de VS een sport waar ze vroeger wereldtop in waren minder serieus lijken te nemen dan vroeger, en dat ze het in Rusland alleen met doping blijken te kunnen, dat is toch niet ons probleem?
  Nogevendit en Quarantenove vinden dit leuk.
 9. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Dat ruimtegebrek is natuurlijk niet per se waar. Als er voor de Spelen wat minder geld zou worden uitgegeven aan die bespottelijke openingsceremonie zou er best wat geld overblijven om te zorgen dat er 20 schaatsers extra kunnen worden ondergebracht bijvoorbeeld.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Die voorroonde is toch eigenlijk gewoon voor de OS al gebeurd, vandaar dat de slechtsten zijn afgevallen.
  En vwb voorrondes tijdens de OS (dat bedoel je toch?), er is nou eenmaal een maximum aantal sporters dat een OS-organisatie kan behappen.

  Persoonlijk vind ik het vooral jammer dat bij de TP halsstarrig wordt vastgehouden aan landenteams. Ik zie geen enkel probleem met gemengde teams, ongeveer zoals dubbelspel in het tennis dat ook toestaat. Maar goed, ik dwaal af.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het is niet ons probleem in de zin dat wij ons schuldig hoeven te voelen, dat is zeker niet nodig.

  Het is wel ons probleem in de zin dat de schaatssport zelf steeds minder serieus lijkt te worden genomen/bekeken en 'we' daardoor uiteindelijk 'onze' sport langzamerhand af zien zakken richting vergetelheid. Dat is natuurlijk een tikje overtrokken en bij lange na nog niet zo, maar het ligt wel een beetje in die strekking.
 12. Monique

  Monique Well-Known Member

  Olympische Spelen gaan toch alleen om landen? En dat geldt natuurlijk ook voor de TP. In het tennis zijn de dubbels op de Spelen ook per land. Federer en Nadal zullen nooit samen dubbelen op de Spelen.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 13. arsimo

  arsimo Active Member

  Dat maximum van 180 ken ik maar daar moet toch wel iets aan te doen zeg? Zonodig gedeeltelijke huisvesting buiten het dorp, desnoods in Seoel (is met de sneltrein nog niet eens zo heel ver weg meende ik gelezen te hebben ergens). En ook bij eerdere winter OSsen lag bij de hoeveelheid accommodaties niet echt het probleem. Bij Sochi smeten ze met geld, dus keken ze niet op een appartementje meer of minder. Vancouver en Turijn zijn serieus grote steden met faciliteiten in omgeving buiten de stad nog, idem straks in Peking.

  Het is ook wel raar, wel heel veel geld om een schaatsstadion te bouwen die vaak na de OS niet meer als schaatsstadion gebruikt zal worden maar als vage expositiehal en soms zelfs niet eens dat, maar er is dan geen mogelijkheid om meer schaatsters dan die lage arbitraire 180 mee te laten doen? Waarom geen 200 of 220 om maar iets te noemen?
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het gaat natuurlijk niet alleen om het schaatsen waar limieten aan deelnemers zijn gesteld. De OS in het geheel stelt limiten, wat me vrij logisch lijkt. Of die limieten de juiste zijn is een tweede, maar nu alleen ernaar kijken als "oh ze kunnen toch best 20-40 extra schaatsers toelaten" is wat simpel en egoistisch gedacht. Er zijn heel wat meer sporten die ook allemaal meer sporters op de OS willen hebben mensen!
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Klopt, en dat vind ik ook erg jammer. Juist bij de OS, wat om verbroedering zou gaan (toch?:rolleyes:;)), zou het zo mooi zijn om gemengde teams te zien bij sommige sporten, zeker bij sporten waar dat gedurende de rest van het jaar wel zo is (zie tennis).

  Ik weet nog wel jaren gelden dat er een erg sterk tennisdubbel was van een Pakistani met een Indier, nou dat zou prachtig geweest zijn om zo'n team samen te zien spelen op de OS gezien de historische spanningen tussen die landen.

  Maar goed, ik wet ook wel dat dit slechts mijn idealistische en naieve denkbeelden zijn.:D
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

 17. arsimo

  arsimo Active Member

  Tuurlijk moet dan aan die limieten bij de andere sporten ook wat gedaan worden, of minstens flexibeler worden.

  De OS is bij uitstek het evenement dat inspireert, dat zorgt dat kleinere sporten kunnen groeien, met name ook naar landen die er nog geen traditie in kennen, zoals het schaatsen dat potentieel kan bereiken in landen waar skaten/skeeleren wel een traditie kennen. Zorg dat het mogelijk is dat die makkelijk aan een OS meedoen - al is het maar om er een keer aan te ruiken (al mag het geen kermis worden, men moet wel limitetijden gehaald hebben). Alleen al het meedoen helpt - een voorkwalificatie via WB's e.d. inspireert veel en veel minder, o.a. zal daar ook moeilijk in een land daar minder makkelijk geld voor worden gevonden om mee te doen, eventuele visums te regelen etc.

  Het IOC zou mijn inziens daar juist meer aan moeten doen, zeker bij de winter OS. Aan die bekende oude kreet van Coubertin mag nog wel een beetje eer worden gedaan.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member  Weet je wat het op het moment kost om de OS te organiseren? Weet jij ook dat de meeste Olympische dorpen na jaren gewoon nog leeg staan en verpauperen? Dan moet je vooral nog meer sporters uitnodigen... dan is er binnenkort geen enkele vrijwilliger meer om het te doen, schaffen we dan de OS af?
  G1ant en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 19. arsimo

  arsimo Active Member

  Tuurlijk kost het een hoop, maar meer deelnemers, zeker uit meer landen, levert ook meer op. Het is tenslotte een groot reclame project voor het organiserende stad/gebied/land.

  Dat in Sochi e.e.a. verpaupert is niet verrassend - dat doet in Rusland en aanverwanten zo veel na kort en/of eenmalig gebruik van iets. In het algemeen snap ik bij bepaalde wedstrijdaccommodaties dat ook nog al verwacht ik dat meer bij de zomerspelen dan bij de winterspelen (in Rio is nu al e.e.a. aan de gang wat dat betreft begreep ik). Maar als een Olympisch dorp verpaupert dan heeft de organisatie echt iets doms gedaan. Als er iets relatief makkelijk om te bouwen moet zijn tot woningen - of anders studentwoningen of budgethotels - dan is het dat wel. In een kleine winterplaats is er misschien snel wat te veel, maar in de grote moet dat prima herbruikbaar zijn. Om meer deelnemers mee te laten doen (10 a 20%) verandert er zo goed als niets aan de wedstrijdaccommodaties. Aan het Olympisch dorp wel, maar dat is echt wel oplosbaar, door of goed hergebruik na de spelen of sporters met een soort overflow systeem op te vangen in normale accommodaties in de regio. Het zal niet simpel zijn, maar kan echt wel.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @arsimo: juist in Sotchi valt het mee. In Rio is het bijvoorbeeld verschrikkelijk. In Vancouver zijn ze nu aan een herontwikkeling bezig die in 2020 klaar moet zijn.

Deel Deze Pagina