Meer deelnemers per land wenselijk?

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Aleimon Thimble, 8 feb 2018.

 1. arsimo

  arsimo Active Member

  Aha, okay, dank.

  Al weet ik dat in Sotjsi wel e.e.a. leeg moet staan, maar verval kan wellicht (nog) meevallen. De sportaccommodaties zullen of nog gebruik worden of een herbestemming krijgen. Sowieso is het ook een speelstad voor het aanstaande WK dus daar zal e.e.a. in gebruik voor zijn. En omdat Russen meer in eigen land blijven met vakantie tegenwoordig is het er ook drukker in de zomer.

  Overigens, pietluttigheidje: je schrijft of Sochi (Engelse transscriptie) of Sotsji (Nederlandse transcriptie)
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik ben sowieso voor meer deelnemers per land. Niet omdat dat gunstig is voor het Nederlandse schaatsen maar omdat de kwaliteit van het gebodene gigantisch omhoog gaat en omdat het eerlijker is tov de sporters zelf. Hoeveel Ethiopische en Keniaanse marathonlopers hebben de spelen gemist omdat er maar 3 per land mogen starten, en hoeveel Amerikaanse en Janaicaanse sprinters ? Chinese tafeltennissers ook zoiets. Het totaal aantal deelnemers hoeft niet eens omhoog te gaan als je onderaan begint zwakkere deelnemers weg te strepen.
 3. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  De Franse schrijfwijze is Sotchi, waarom zou dat niet mogen als de Engelse wel mag? Je zou ook nog Sotschi (Duits), Sotsjy (Fries) of Soçi (Turks) kunnen zeggen, ook talen die hier veel gesproken worden.
 4. arsimo

  arsimo Active Member

  Tja, ergens heb je een punt(je).

  Maar, in Nederlandstalige teksten (zoals hier dus) schrijven we oorspronkelijk cyrillische namen (Russische, Oekraiense, Servische, Bulgaarse e.a.) met de Nederlandse voorkeursspelling en anders de internationaal meest gebruikelijke en dat is nu eenmaal Engels. (zie ook moderne paspoorten van Russen, Oekrainers e.a.) Ik heb dit allemaal niet verzonnen, maar heb er al wel de laatste 15 jaar veel mee te maken (gehad) ivm het schrijven van artikelen in tijdschriften e.v.a. kwesties. Ik wil hier zeker niet de betweter uithangen, maar alleen op attenderen voor wie het misschien niet mocht weten. Doe er je voordeel mee. Of niet, ook prima.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat zou idd kunnen, alleen wordt de globale belangstelling doorgaans minder voor sporten als er nauwelijks landen om de prijzen meedoen.
  Geldt niet voor alle sporten trouwens, de balngstelling voor de 100m sprint atletiek is nooit echt weggevallen, maar dat komt ook omdat het echt zo'n oerversie is van 'wie is sneller?'.
 6. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Absoluut niet meer deelnemers per afstand. Genoeg redenen hierboven. Als sport wil je fans uit alle landen en geen top 5/6 uit 1 land. Door meer dan 2/3 deelnemers toe te laten wordt het folklore.
 7. Duif

  Duif Well-Known Member

  Wat een onzin zeg. Dus jij ziet liever 6 deelnemers uit 6 verschillende landen die 40 sec over de 500m doen, dan 6 man uit een land die allemaal 34.5 kunnen rijden. Bij folklore denk ik aan Eddy the Eagle, en niet aan topsporters die zich jaren de blubber moeten trainen om 34.5 te kunnen rijden ook al zouden die allemaal uit één land komen.
 8. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Je kunt het zo platslaan maar juist dat is onzin en je had eventueel een punt als de rest zo langszaam zou rijden (hoewel dan was stoppen met schaatsen op de spelen logischer)

  Ieder sport heeft sterke landen. Door 10 Canadeze of Russische ijshockey teams mee te laten doen ga ik het niet spannender vinden. Zelfde is met 10 Zwitserse skiërs, 10 Koreaanse shorttrackers of 10 Nederlandse langebaan schaatsers.

  Ik hou van exoten die fatsoenlijke prestaties leveren en met de huidige kwalificaties is dat zeker het geval. Dus ja liever 24 landen dan extra Nederlanders.

  Overigens zijn er op dit forum al voldoende discussies geweest waar duidelijk was dat totale overheersing van 1 land niet goed is voor een sport. Betekend dat dat Nederlanders niet mogen winnen, nee zeker niet. Maar we hebben al een Nederlands kampioenschap.....
  ZeeKoei en chicagodude vinden dit leuk.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Hier gaan we het toch niet eens over worden.
  Sommigen willen gewoon maakt niet uit wie zien, al is de top 20 allemaal uit hetzelfde land, terwijl anderen juist veel verschillende landen een rol willen zien spelen.

  Persoonlijk zie ik het liefste de beste sporters en beste competitie, maar denk ik ook dat teveel overheersing uit 1 land op de lange termijn negatief werkt voor de sport in het algeheel.

  Dat laatste geldt denk ik wel vooral bij sporten die niet sowieso populair zijn (zoals hardlopen). Hardlopen blijven mensen toch wel doen, iets wat ik van langebaanscjaatsen niet kan zeggen.
  Quarantenove en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 10. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  De beste sporters horen thuis op de grote evenementen. Goed voorbeeld is het snooker. Daar is geen enkel max. aantal per land dat toegelaten wordt. Slechts geleverde prestaties spelen er een rol. Zo zou het met alle individuele sporten moeten zijn. In de praktijk blijkt dat er daardoor voor 75% Britten meedoen aan het WK-snooker maar het voor de populariteit niets uit maakt.
  Duif vindt dit leuk.
 11. Aleimon Thimble

  Aleimon Thimble Active Member

  Wat een onzin. De enige afstand waarop er echt nog sprake is van Nederlandse overheersing is de 10K, op de andere afstanden heeft de rest van de wereld een inhaalslag gemaakt sinds Sochi. Ook als er een onbeperkt aantal deelnemers per land mocht meedoen had je nergens een top 5 met alleen maar Nederlanders. Overigens, als de beste 20/30 schaatsers overall mochten meedoen ongeacht land, zou dat ook nog best eens als consequentie kunnen hebben dat bijvoorbeeld op de 500m dames geen enkele Nederlandse meer meedoet. Ook dat zou ik gewoon prima vinden, want het verhoogt het niveau in de breedte.

  De enige afstand waar er een echt probleem is op dit gebied is zoals gezegd de 10K. Maar hier zorgt het toelaten van maar 2 Nederlanders nog voor een ander probleem. Stel je nu eens voor dat Bloemen nog voor Nederland zou rijden. Dat zou betekenen dat er een niet-Nederlander brons zou winnen op de OS, terwijl hij duidelijk niet de 3e beste ter wereld is. Het limiteren van het aantal deelnemers per land is daar dus zo ver doorgeslagen, dat een vrijwel zekere bronzen medaille wordt afgepakt van de op 2 na beste schaatser ter wereld, alleen maar omdat hij uit Nederland komt. Ik kan dat onmogelijk eerlijk noemen. Het is een schrale troost dat de aanwezigheid van de Canadees Ted-Jan Bloemen in ieder geval ervoor zorgt dat het podium waarschijnlijk hetzelfde zal zijn als zonder deze rare anti-Nederland-regel.
  Duif en Quarantenove vinden dit leuk.
 12. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Wij verschillen zo van mening, dat vind ik niet vreemd maar wel heel bijzonder ;)

  Nee even serieus, ik respecteer je mening maar deel hem totaal niet. Dat is niet erg laten we elkaar vooral niet overtuigen met argumenten maar de verschillen Accepteren en genieten van alle sportprestaties de aankomende 3 weken
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ja, dit is dus van De Luizenmoeder, voor wie onder een steen leeft
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wa voor iets?? Ik leef niet onder steen maar niet in NL....is dat een boek of show ofzo
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Een (comedy)serie op NPO 3... maar ik heb ook nog geen minuut gezien hoor. Ik herkende de uitspraak dan ook niet.
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik lees dat het geweldig is maar heb er ook nog niet naar gekeken. De serie is al even bezig en ik heb geen zin om nu nog in te stappen. Maar het moet echt erg leuk zijn.
 17. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Zou het zeker doen, ik heb geen kinderen maar vind het geweldig, collega’s met kinderen op de basisschool herkennen heel veel

  Uitzendiggemist?
 18. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb ook geen kinderen, wel neefjes die net van de basisschool af zijn dus hun verhalen ken ik wel. Maar dan wil ik wel bij het begin beginnen. Ik las dat ze aan een tweede seizoen willen beginnen en dan zenden ze het eerste seizoen ook vast weer uit.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ik denk dat je hier alle afleveringen nog terug kan zien (maar dit is wel extreem offtopic...).
 20. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dank!

Deel Deze Pagina