Nagano 1, of Nagano Special

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Olivier, 8 jan 2007.

  1. Olivier

    Olivier New Member

    Een vraag aan de specialisten onder ons;

    Ik heb pas geleden een paar prachtige schaatsen gekocht, te weten de Nagano Gold 2005 schoen, met de Nagano 1 Klapset.
    Nu slijp ik zelf mijn schaatsen, en eerder deze week voor het eerst ook die van mijn maat.
    Deze heeft een Gold 2000 schoen, met een paar speciaal ijzers eronder.
    Wat mij direct opviel was dat de speciaal ijzers veel scherper, en ook veel gladder aanvoelen dan mijn Nagano 1 ijzers, die van een koolstof/staal legering gemaakt zijn.
    Komt dit nu door de koolstof/staal legering?
    En is er iemand die mij hier meer over kan vertellen?
  2. allard

    allard Active Member

    De speciaal ijzers zijn harder. Ze blijven dus langer scherp, en moeten ook scherper kunnen worden.
    Wat dat betreft klopt het helemaal wat jij hebt ondervonden.

    Op de viking site staat ook nog wat hierover.

    Dat van die koolstof/staal legering moet je trouwens gewoon negeren: staal is gewoon een mengsel van ijzer met koolstof. Dat past de structuur aan zodat het harder, maar ook broser wordt. De special heeft dus gewoon iets meer koolstof in de legering zitten.
  3. Gompy

    Gompy Member

    Of een ander legeringselement. Meestal word er nog een legeringselement toegevoegd aan het staal. Dit om de weerstand op het ijs terug te bregen en hardheid/taaiheid verhouden te vergroten. Als je een ijzer harder maakt (beter glijeigenschappen en minder/makkelijker te slijpen) betekend dit automatisch dat het brosser word en eerder breekt. Om dit te voorkomen worden andere legeringselementen toegevoegd. Ook de stijfheid van het ijzer word hierdoor beinvloed. Het special ijzer is iets stijver als het gewone ijzer en iets hoger 5mm dacht ik waardoor het wat makkelijk is om hard een bocht te lopen
  4. allard

    allard Active Member

    Alleen de sprint uitvoering van de speciaal is hoger. De normale uitvoering is exact even hoog.

Deel Deze Pagina