Nils van der Poel over Nederlandse ijslobby

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 9 feb 2022.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

 2. Daniel17

  Daniel17 Active Member

 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Daniel17 vindt dit leuk.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik vind dat wel een beetje overdreven. Als ik dat artikel van schaatsen.nl lees dan "dringt Nederland aan" voor een ijsvloer die zoveel mogelijk op die van Thialf lijkt. Het voelt voor mij niet helemaal lekker hoe dat gaat en beschreven wordt. Nils verwoordt het wel wat hard, maar zo breng je het probleem wel veel aandacht.
 5. Camila

  Camila Well-Known Member

  Vinden jullie dat de Nederlanders daar inderdaad meer baat bij hebben? Want het lijkt me toch dat er in alle landen zowel glijders als rijders met kortere slagen zijn? En is Jorrit Bergsma niet juist iemand die dan van die invloed zou moeten profiteren, wat niet uit de resultaten blijkt?
 6. Camila

  Camila Well-Known Member

  En in hoeverre zou men sowieso naar de beste/snelste ijsvloer (die dus op die van Thialf lijkt) streven, zonder dat er lobby van een bepaald land is?
 7. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Lachen dit.

  Ja nee, Nederlanders hebben hier absoluut voordeel van. Op de marathonrijders na zijn Nederlandse schaatsers namelijk niet meer gewend om zich aan te passen aan andere omstandigheden of een andere ijsvloer. Op hoogte, buiten en op tragere ijsbanen zijn ze consequent slechter dan in Thialf, dus wil je als KNSB dat de Olympische Spelen lijken op Thialf.

  Van der Poel chargeert natuurlijk een beetje, maar daar zie ik het probleem niet zo van. Het is inderdaad gek dat je zegt dat je een lobby voert tijdens het toernooi om de omstandigheden in jouw voordeel aan te passen. Alsof een tegenstander van Nadal actief roept dat het dak van het stadion dicht moet omdat Nadal altijd slecht is als ie indoor moet spelen.

  Het is misschien niet verboden, maar het is absoluut onsympathiek om dit zo aan te vliegen. Stel er was een Nederlandse ijsmeester geweest, en de KNSB had aangegeven dat ze elke dag lobbyen om ervoor te zorgen dat de ijsvloer precies zo is dat de Nederlanders het meeste kans maken op medailles. En vervolgens geven ze aan dat het lijkt te werken omdat het ijs inderdaad naar hun wensen wordt aangepast. De wereld zou te klein zijn. Nu hebben ze nog het voordeel van de twijfel omdat er een Canadese ijsmeester is, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde.

  In het artikel wordt ook niet gezegd dat het ijs zo moet worden aangepast omdat het objectief gezien beter is voor de veiligheid van de wedstrijd of wat dan ook. Puur dat het moet worden aangepast zodat Nederlanders meer kans hebben.
  kernploegfusie en Marcel Vos vinden dit leuk.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is ook in het belang van het IOC en ISU dat er zo mooi en snel mogelijk ijs ligt. Natuurlijk willen de ijsmeesters in China dat de Olympische records uit de VS (2002) en Korea (2018) verbeterd worden! Is het schandalig en in het voordeel van de Canadezen dat Mark Messer ook heeft geholpen om de ijsbaan te optimaliseren?

  Erg grote woorden van onze Nils. Als ijsmeesters en bonden bewust tips zou geven die niet werken, dan is het sabotage, maar tips die wel werken zou je altijd moeten mogen geven lijkt me..
  Nickel, HaagscheBluf en Lorca vinden dit leuk.
 9. Camila

  Camila Well-Known Member

  Kunnen we dan voorzichtig concluderen dat
  1. Het an sich helpen van een expert om de ijsvloer te verbeteren zodat er meer kans op het verbreken van records niet slecht is.
  2. Het enigszins kwalijk is als de Nederlanders hierdoor voordeel zouden hebben, omdat zij op snel ijs trainen (maar aan de andere kant trainen de Amerikanen ook veel op snel ijs toch?)
  3. De meeste ophef ontstaat doordat in het bewuste artikel Mark Messer als held met een grote bijdrage aan het Nederlands succes wordt neergezet (terwijl dit waarschijnlijk objectief gezien heeeel erg meevalt)
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Grote woorden van VdP, ja. Maar in het artikel wordt nergens genoemd dat de tips zijn om ervoor te zorgen dat de tijden zo snel mogelijk zijn, alleen dat de tips ervoor zijn om te zorgen dat de Nederlanders beter op het ijs uit de voeten kunnen. Als Nederlanders gebaat waren geweest bij een ander type omstandigheden hadden ze dus waarschijnlijk "tips" gegeven om die omstandigheden te creëren, dat is namelijk het doel dat expliciet wordt uitgesproken: het ijs zo aanpassen dat het optimaal is voor de Nederlanders.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Heeft Nils zelf niet flink geprofiteerd van snel ijs in Thialf waardoor hij een wereldrecord kon rijden?
 12. Camila

  Camila Well-Known Member

  En dat megagrote schandaal en erger dan doping dus wel meevalt?
 13. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Het is sowieso geen corruptie of die Canadese ijsmeester zou steekpenningen moeten ontvangen. Die Canadees maakt de beslissingen en het staat hem ook vrij om zelf keuzes te maken (hij zal echter natuurlijk ook het ijs zo snel mogelijk willen hebben). Het kan best zijn dat hij bijvoorbeeld een bonus ontvangt per olympisch record. En sowieso zou elke ijsmeester moeten streven naar het snelste ijs.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is typisch een geval van het veel erger voor doen dat het is door Vd Poel, waardoor er heel veel aandacht voor een probleem dat wel echt bestaat komt. Ik vind het niet per se een slechte move.
 15. Camila

  Camila Well-Known Member

  Als ik naar de andere artikelen van de auteur (Léon de Kort) kijk, zie ik dat hij sowieso niet vies is van een beetje aandikken zodat iets spectaculairder verwoord wordt.
 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  Met je eerste punt ben ik het volmondig eens, dat heb ik hier zelf ook al een paar keer betoogd.
  Je tweede punt geeft eigenlijk precies het grote probleem aan. Het toernooi is al bezig, maar ze weten niet goed hoe er een goede en stabiele ijsvloer moet komen te liggen. Normaal is sinds 2001 het WK afstanden een jaar voor de Spelen op dezelfde baan of op z'n minst een WB wedstrijd (Turijn). Dat is er nu allemaal niet geweest. Ja, een testwedstrijdje in oktober meer niet. Ook de Chinezen zelf hebben nooit op de baan gereden en Messer is pas een maand geleden overgevlogen om ijs te maken. Tussen oktober en de komst van Messer lag er dus helemaal geen ijs en was er geen enkele mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen. Dat gebeurd dus nu pas. Veel te laat.
  Lorca vindt dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Opvallende rant. Ik ken geen ijsmeester die niet veelvuldig in contact staat met betrokken schaatsers, coaches en begeleiding over de kwaliteit van de ijsvloer. Messer zal niet alleen de Nederlanders spreken. Nederland wordt natuurlijk ook veelvoudig geraadpleegd wanneer het over ijsvloeren gaat. Men streeft immers naar het snelst mogelijke ijs. Daar heeft Messer qua contract en reputatie ongetwijfeld zelf nog het meeste profijt van. Zoals in Thialf de baanrecords continu verbroken moeten worden, moeten hier per se de Olympisch records worden verbroken. Met die drang dat het alsmaar kunstmatig sneller moet heb ik overigens niets (zo'n Tomasjoef wereldbeker kan ik wel waarderen), maar het is nou eenmaal onderdeel van de sport.

  Overigens is Van der Poel laat ingevlogen. Kwam een dag of 5 na de Nederlanders aan. Vóór zijn aankomst werd echter veelvoudig geklaagd dat de ijskwaliteit enorm variabel was. Dat is onwenselijk en dan is het ook begrijpelijk dat men zich hiermee gaat bemoeien. Daar zal hij weinig of niets van hebben meegekregen.
  mi, Nickel, Monique en 2 anderen vinden dit leuk.
 18. JJS

  JJS Active Member

 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Hij vindt het zelfs een groter schandaal dan de dopinggevallen die er in de schaatssport zijn geweest...dat is best bizar. Zou hij soms nattigheid voelen :rolleyes:
 20. JJS

  JJS Active Member

  Je bedoelt dat hij wisselgeld wil hebben voor als zijn plasje straks in het nieuws komt?

Deel Deze Pagina