Nils van der Poel over Nederlandse ijslobby

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 9 feb 2022.

 1. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Het gaat om de insteek van het artikel. Er wordt nergens gerept over optimaal ijs, alleen over optimaal ijs voor de Nederlanders. Als er een artikel was geweest over een Nederlander die metingen doet zodat het ijs zo optimaal mogelijk is voor gelijke omstandigheden voor iedereen of wat dan ook was er nooit reactie opgekomen. Maar het gaat echt puur en alleen om het aanpassen van het ijs ten faveure van de Nederlanders, dat dat toevallig ook ten faveure is van snelle tijden is daarbij een bijkomstigheid en wordt nooit genoemd als doel van de hele exercitie.

  Misschien dat dit een foute weergave is van de stukjesschrijver (kans is zeker aanwezig, stukjesschrijvers, zeker op internetnieuwssites, blinken vaak niet uit in correcte weergaves), maar dan had de KNSB daarop een erratum kunnen eisen. Nu is het gewoon ultraonsympathiek. NvdP ziet zijn kans schoon om een beetje tegen de zichzelf superieur achtende Nederlanders aan te trappen, net als met al zijn gedoe over trainingsschema's. Beetje een spelletje voor hem lijkt me.
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 2. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ik denk dat het goed zou zijn als er amper ruimte is om invloed uit te oefenen op de ijsmeester. Leg maar gewoon vooraf vast met welke ijstemperatuur er geschaatst moet worden en hoe dat te meten. Dan kan dat mannetje van de KNSB dat controleren en verder niets.
 3. Camila

  Camila Well-Known Member

  Ik denk wel dat dit het geval is. En als ik bij de KNSB werkte zou ik zeker kijken in hoeverre dat erratum er zou kunnen komen, want ik denk dat het erg overdreven is!
  Ik vraag me vaak echt af of de KNSB überhaupt een communicatie-afdeling heeft:confused:
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  “Hoe kouder het ijs, des te harder het wordt. Ze zijn gewend te glijden en nemen dat mee in hun afzet. Veel andere landen brengen rijders voort die meer een (kortere) prikslag hebben en voor wie hard ijs van minder belang is. Ik probeer zo gunstig mogelijk voorwaarden te scheppen voor onze rijders.”

  Hoe je het ook went of keert (ervan uitgaande dat dit echt gezegd is), er wordt gelobby'd voor snel ijs puur omdat het in het voordeel is van de Nederlanders en niet in het voordeel van de buitenlanders.
 5. Camila

  Camila Well-Known Member

  Nogmaals deze vraag van mij (ik ben hier zeker niet de techniek-expert op het forum namelijk). Heeft de schrijver hier wel een punt of is het gewoon onwaar?
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als daar een aanwijsbaar verschil in is, dan ben ik benieuwd waar dat uit bestaat. Volgens mij is Thialf-achtig-ijs voor iedereen optimaal.
  Camila vindt dit leuk.
 7. Duif

  Duif Well-Known Member

  Zou kunnen, ik weet het niet, hij maakt zelf de vergelijking met doping. Maar het lijkt erop dat hij nu iets heel groot maakt (ijs), waardoor straks iets anders (doping?) ineens een stuk kleiner is.
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ja, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het doel van de lobby: het ijs aanpassen zodat Nederlanders meer kans maken op medailles. Alle bijeffecten van die lobby zijn secundair en daarmee niet relevant voor het al dan niet onsympathiek zijn van de lobby.

  Je had gelijk als er was gesproken over een lobby voor sneller ijs, zodat de kans op records groter is of weet ik veel wat. Maar er wordt echt alleen gesproken over harder ijs zodat Nederlanders meer voordeel hebben. Als dit artikel correct is maakt het de KNSB helemaal geen moer uit of er recordijs ligt, alleen dat er optimale-nederlandse-medaillekansenijs ligt.

  Zie ook de laatste regel van het artikeltje:

  "Door dingen te benoemen en aan te blijven dringen op aanpassingen die in ons voordeel zijn, krijgen we toch iets meer voor elkaar."

  Niet aandringen op aanpassingen in het algemeen belang, maar aanpassingen in het voordeel van de Nederlanders. Het gaat nergens over de snelheid van het ijs, alleen om het relatieve voordeel dat Nederlanders hebben bij bepaalde ijscondities.
  Laatst bewerkt: 9 feb 2022
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Voorlopig is het grootste probleem dat de ijskwaliteit niet stabiel is en de kansen dus niet voor iedereen gelijk zijn. Die conclusie trokken Bart en Ben meteen al na afloop van de 5km omdat na de dweil alleen vd Poel nog een goede tijd reed.
  Dat is ook in dat topic al besproken.
  En misschien is het niet eens de kwaliteit van het ijs zelf, maar vooral de omstandigheden in de hal. Gisteren kwam hier een tabelletje voorbij met de temperatuurswisselingen in de hal tijdens de wedstrijden. Die waren best groot. En dat heeft dan ook weer invloed op de kwaliteit van het ijs.
  Camila vindt dit leuk.
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dat kan niet. Je kunt niet voor iedereen de kansen op medailles optimaliseren, het is een zero sumgame. En dat is waar het om gaat, die ijsman probeert de ijsmeester en zo het ijs zo te beïnvloeden dat het optimaal is voor de Nederlanders.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hij heeft misschien ergens een klein puntje, maar overdrijft enorm. Lobbyen gebeurt altijd en overal en elke lobbyist denkt dat zijn gelobby helpt, wat niet wil zeggen dat dat ook echt zo is, en al helemaal niet dat die ijsmeester zich laat manipuleren.

  En er zijn toch wel wat grotere gruweldaden in het schaatsen begaan. Ik weet nog wel een goede Nederlandse schaatscoach waar hij bij zou passen. :)
  Daniel17 en Camila vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De omstandigheden in Beijing wijken best flink af van de andere banen. Het ijs is kouder, de hal is warmer en de lucht is droger
  -6.1 °C – 14.1 °C – 36.0% – 1500 meter Tomaszów
  -6.7 °C – 14.6 °C – 40.7% – 1500 meter Stavanger
  -8.2 °C – 14.8 °C – 28.0% – 1500 meter Salt Lake City
  -8.0°C – 16.5 °C – 26.0% – 1500 meter Calgary
  -7.4°C – 15.8 ºC – 36.2% – 1500 meter Heerenveen (EK)
  -10.6 °C – 19.8 °C – 20.0% – 1500 meter Beijing
 13. Camila

  Camila Well-Known Member

  Aha dus stiekem voeren de Canadezen hier gewoon de beste lobby! En daarom was Bloemen natuurlijk ook zo goed en gaat Weidemann 100% zeker goud pakken op de 5;)
 14. Duif

  Duif Well-Known Member

  Veldkamp gaf nog aan dat de temperatuur van het ijs op zich niets zegt als je de dikte van het ijs niet weet. Het komt er op neer dat hoe dikker het ijs is, hoe lager de temperatuur moet zijn omdat anders de toplaag te zacht wordt.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, dan ben ik dus benieuwd wat er gezegd en gedaan is om het ijs zo te veranderen dat het langzamer is. Zolang inmenging van de Nederlanders niet voor slechter ijs heeft gezorgd zie ik er echt geen probleem in.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, en welk bewijs hebben nu voor deze beschuldigingen? Een sensatie-artikeltje ergens op internet en een vedette die daar misbaar over maakt.
 17. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Welke beschuldigingen heb je het precies over? Ik beschuldig ze alleen van onsympathiek gedrag volgens mij.

  Zoals ik al in het aangehaalde bericht zeg is het allemaal onder voorbehoud van dat het artikel correct is. Als het artikel niet correct is/die kerel heeft die dingen dus niet op die manier gezegd, dan had de KNSB daar al lang en breed op kunnen reageren en eisen van schaatsen.nl dat het artikel wordt aangepast. Dat ze dat niet hebben gedaan is voorlopig genoeg reden om aan te nemen dat het artikel correct is.

  Mochten we er per definitie vanuit gaan dat elk interview dat ergens wordt opgeschreven en niet opgenomen is mogelijk incorrect is weergegeven en daarmee oninterpreteerbaar dan hoeven we schaatsen.nl nooit meer als bron te gebruiken op dit forum iig.
 18. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Waar staat dan dat de Canadezen ook lobbyen?
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De ijsmeester is Marc Messer is een Canadees en normaliter de ijsmeester van Calgary.
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dat zet de hastag #weowntheice die schaatsen.nl gebruikt in een heel ander daglicht
  Hannah, mi, EenBrabander en 4 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina