NK allround en sprint 2022, 22-23 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 14 jan 2022.

?

Naar welk toernooi kijk jij komend weekend het meeste uit?

Peiling gesloten op 23 jan 2022.
 1. NK Allround Vrouwen (Wijfje, Beune, Conijn etc.)

  20 stem(men)
  46,5%
 2. NK Allround Mannen (Blokhuijsen, Huizinga, Snellink etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 3. NK Sprint Vrouwen (M. de Jong, Fledderus, Voskamp etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 4. NK Sprint Mannen (Otterspeer, N'tab, Scheperkamp etc.)

  8 stem(men)
  18,6%
 5. Alle vier evenveel!!! :-)

  6 stem(men)
  14,0%
 6. Alle vier even weinig... :-(

  9 stem(men)
  20,9%
 1. Forza

  Forza Active Member

  Schaatsers alleen laten rijden lijkt me de enige fundamentele manier om dit te voorkomen, maar dat maakt de sport een stuk saaier. Dus we zullen het maar moeten accepteren.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is de eerste keer dat Wüst zo'n fout maakt in een 16 jaar lange carrière bij de profs. Ik denk dat zij echt wel snapt hoe dat werkt, maar soms maak je gewoon een foutje.
  Danielle vindt dit leuk.
 3. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Of je doet net als bij de TP, je zet aan elke kant van de baan een rijder neer.
  Er zijn natuurlijk altijd wel mogelijkheden als men dat echt zou willen.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Volgens mij die race waar je het over hebt de 3000 meter op het WKKT vorig jaar. Je kon ook zien dat ze ongeveer een ronde voor de finish al in de bocht aan het rechte eind begon omdat ze niet meer kon zien waar ze was en dacht dat ze al op het rechte eind was.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat heeft net zulke problemen. Een heel groot deel van de schaatssport zijn de man tegen man gevechten en het telkens onderdoor komen enzo.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  En dan kunnen ze ook gewoon volledig in de binnenbaan blijven rijden. Had Kramer in Vancouver gewoon goud gepakt...
  Camila en sysya vinden dit leuk.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Even opgezocht. Was de 3km tijdens de wereldbeker in Nagano seizoen 2016/2017, ze werd 5e op 2,2 seconden, geen idee hoe. Hoe ze het omschrijft zou het me niks verbazen als het vaker is gebeurd dus wie weet ook wel bij WKKT.

  [​IMG]
  Sidekick, Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Jeetje, dat is niet prettig om te lezen. Het is aardig gelijk aan wat ze in dit interview zegt: https://nos.nl/artikel/2362311-raze...mors-naar-wk-afstanden-schulting-verrast-weer (interview met Wüst is onderaan de pagina). Ze heeft na de 3000 meter op het WKKT 16 uur in het donker in de stilte op bed gelegen.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Heeft ze vaker last van schijnbaar. Gevolg van een whiplash tijdens haar Jong-Oranje tijd. Eigenlijk is ze verder een ontzettend 'gezonde' topsporter in dat ze zelden echt geblesseerd is, maar hier heeft ze schijnbaar regelmatig last van.
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hoogtepunten van dit NK zaten voor mij toch wel in de allroundtoernooien. Merel Conijn: wat een doorbraak dit seizoen. Toont zich hier een echte allrounder. Het beste in de combinatie 500/1500 en het beste in de combinatie 3000/5000 (maar gek genoeg niet in 1500/3000). Haar 3km had een stuk sneller gekund. Haar 5km ook nog wel. Schema's rijden moet ze nog beter gaan leren. Ook op het OKT hadden haar beide races wat vreemde rondetijden. Technisch is er ook nog wel winst te halen, volgens mij. Maar wat een inhoud en wat een vechtlust. Heb er echt van genoten. Echt een rijdster waar je even goed voor gaat zitten als ze aan de start staat. Qua vrouwelijk allrounden hoeven we niet bang te zijn voor een zwart gat. Volgend jaar een strijd om de EK- en WK-plekken tussen De Jong, Schouten, Achtereekte, Conijn, Beune, Wijfje en ook Groenewoud?

  Bij de mannen een degelijke Bosker. Maar vooral de 10km van Beau Snellink zal me bijblijven. Bij veel rijders zie je de trend dat ze onder Orie wat meer richting kortere afstanden opschuiven dan daarvoor. 10km-mannen worden 5km-mannen, 5km-mannen worden allrounders, 5km vrouwen worden 3km vrouwen, 3km-vrouwen worden 1500m-vrouwen... Maar Snellink wordt alleen maar meer stayer. En wat voor een. Ik denk dat het niet lang duurt voordat hij Bosker echt voorbij gaat op de 5km en daarmee dat derde Nederlandse plekje dat vrijkomt gaat invullen. Op de 10km wordt het gat met Roest en Bergsma op deze manier in hoog tempo kleiner. Hij straalt ook wel wat uit in interviews. Ambitieuze jongen, volgens mij.

  De sprinttoernooien deden me niet zoveel. Wust met een mooie 1000 meter. M. De Jong met een goede tweede 500 meter, maar matige 1000-meters. Een goede Snel bij de mannen. Maar verder erg kleurloos voor mijn gevoel, misschien ook wel door de hoge luchtdruk en dus matige tijden.

  Dit was daarnaast ook wel het toernooi van de rijders in de nadagen van hun carrière die na het niet-plaatsen voor de Spelen hun laatste sprankje vuur lijken te hebben verloren. Niet fijn om te zien, maar het hoort erbij. Ik doel op de dramatische 5km van Blokhuijsen en het anoniem meerijden van Ronald Mulder en Lotte van Beek, met name. Ter Mors wint de laatste 1000 meter nog (met wat geluk) en heeft daarmee een mooi einde van een prachtige carriere. Maar ook zij was dit weekend natuurlijk geen schim van de De Mors die we kennen.
  Lorca en alexander79 vinden dit leuk.
 11. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik heb echt gemengde gevoelens bij de afgelopen NK's. Als in: ze hadden zoveel mooier kunnen zijn als bijvoorbeeld Scheperkamp had meegestreden om zijn eerste titel, Otterspeer erbij was geweest, Nuis zijn schaats niet verkeerd had neergezet en Ntab niet met 60 in het uur de kussens in was gevlogen. Wat een niveau hadden we dan gezien! Het voelde nu op het NK Sprint toch een beetje alsof de nummer 4 nu Nederlands kampioen is geworden. Maar wie er niet is kun je niet verslaan en Tijmen Snel ontwikkelt zich gewoon heel rap. Hij reed een degelijk toernooi met één hele goede 1000 en één hele goede 500 en kon daarmee zijn voorsprong consolideren met twee matige ritten tussendoor. Dus wie weet had Snel ook mét de gevestigde namen zich er gewoon tussen geschaatst. Bij de vrouwen reed Wüst opvallend goede 500 meters, maar vielen haar 1000 meters eigenlijk wat tegen. Ze had natuurlijk pech met de loting, wat ook resulteerde in haar diskwalificatie, maar ik had wel sterkere 1000 meters verwacht. Minimaal in de 1.14. Michelle de Jong reed waarschijnlijk vanwege de zenuwen een matige eerste dag, maar zette dat meer dan recht op dag 2. Ik had graag gezien wat zij tegen een Leerdam of Kok had kunnen neerleggen met twee goede dagen. Leerdam lijkt me ook op haar basisniveau tamelijk onaantastbaar, maar Femke Kok wil nog wel eens heel veel moeite hebben met de 1000 meter.

  Voor wat betreft de allroundtoernooien: Ook daar ontbraken de grootste namen. Roest, Schouten en Antoinette de Jong deden niet mee en ook Kramer en Wüst kozen voor een ander pad. Desalniettemin heeft de nieuwe generatie laten zien klaar te zijn om de oude garde op te volgen en worden subtoppers als Beune en Wijfje nu al door deze generatie gepasseerd. Wat goed is komt snel en dat geldt zéker voor Merel Conijn. Onbevangen, maar realistisch schaatst zij rond en pakt ze hier één van ik denk nog vele titels. Zij heeft nog zoveel meer in haar mars, maar het is mooi om te zien dat ze nu al zo goed uit de verf komt. Sowieso doet de Worldstream-ploeg het in de breedte erg goed. Je ziet de rijders (mn ook Voskamp) technisch grote stappen maken, waardoor de afzet veel effectiever is en minder energie verloren gaat. Een beetje de Russische stijl: knieën naar binnen en gelijk druk op het afzetbeen. Conijn is nog niet op het niveau van Schouten en De Jong, maar met een betere 1500 meter kan zij zomaar ineens mee gaan doen om de prijzen in Hamar. Ze kan daar in ieder geval specifiek naartoe trainen.

  Bij de mannen is Bosker zo'n beetje de nieuwe, verbeterde versie van Jan Blokhuijsen aan het worden. Bij afwezigheid van de grote namen staat hij zijn mannetje en rijdt hij vrij eenvoudig naar de titel. Hij is een echte allrounder: nergens echt goed in. Maar hij maakt ook weinig fouten. Hij houdt zich keurig aan het plan, rijdt geen blokjes omver en spant zich niet onnodig bovenmatig in. Degelijk, maar nergens echt een uitblinker. Zijn ploeggenoot Snellink liet daarentegen zien wél ergens in uit te blinken. De 10 kilometer. Met zulke omstandigheden een PR rijden op de langste afstand is gewoon ontzettend knap. De optredens van Jordy van Workum en het eeuwige talent Chris Huizinga waren echter schrijnend om te zien. Onder de maat. En dat gold in het algemeen eigenlijk wel een beetje voor het hele weekend in de breedte. Ik schrok van het algehele niveau van zowel het sprinten als het allrounden van de mannen en vrouwen áchter de top. Natuurlijk, de omstandigheden hielpen niet mee, maar er was ook een enorm gat tussen de subtop en de middenmoot. Dat is wel eens beter geweest. Juist in een Olympisch seizoen als de gevestigde namen niet meedoen verwacht je dat het niveau meer naar elkaar toe groeit. Maar dat gebeurt niet. De Nederlandse schaatstop wordt minder breed. En dat is niet goed voor de toekomst.
  Nickel, Marcel Vos, Lorca en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uiteindelijk is Beune ook pas 22 hé? Van overvleugeling geen sprake als je het mij vraagt. Conijn is net 2,5 jaar jonger en kan nu nog even wat onbevangener rondrijden. Daar komt met haar reusachtige groei ook snel een einde aan. Met Van der Weijden, Achtereekte, Schouten, Kleibeuker etc. hebben we op Beune haar afstanden al zo een paar recente Olympia-gangers die pas later in hun carrières hun grootste ontwikkeling hebben doorgemaakt. In vergelijking tot die namen is Beune al heel goed op weg. Voor wat betreft Wijfje: die is 26. Voor haar komen nu wel echt de cruciale jaren. Over 4 jaar moet ze op haar best zijn. Gelukkig heeft ze een ploeggenote die exact in diezelfde positie heeft gezeten.

  Conijn lijkt mij overigens een schaatsster die pas gedijt bij een goede flow en dat ook echt nodig heeft voor haar vlugge felle ritme en die (niet bepaald aerodynamische) armzwaai op de rechte einden. Dan moet een hoop kloppen, want anders rijdt ze zichzelf flink vast. Nu lijkt het erop dat ze die flow nooit kwijtraakt, maar dat gaat geheid een keer gebeuren. Kijk alleen al naar wat de grote talenten van 4-5 jaar geleden (Roest, Bosker, Talsma, Evert Hoolwerf, Wijfje, Esmee Visser) zijn tegengekomen in de afgelopen jaren.
  Ik had op deze toernooien nóg duidelijker een beeld dat het klassementen rijden iets van een ver verleden is. Bij de dames liggen de afstanden wat dichter bij elkaar en valt het effect van specialisatie redelijk mee (het niveau ligt gelukkig ook gewoon torenhoog tegenwoordig), maar bij de heren zie je buiten Bosker om alleen maar specialisten. Zelfs in de jonge subtop lijkt niemand zich nog puur op een allroundtoernooi (misschien komt Huizinga nog het dichtst in de buurt van de Jos de Vos-trofee) te richten. De een rijdt uitsluitend goed tot een bereik van pakweg 3000m, de ander rijdt pas goed vanaf die grens. Iedereen vindt dit leuk, maar iedereen is bang om straks rond te rijden als iemand die alles aardig kan, maar nergens écht in uitblinkt. Zoals Marcel Bosker dus... (om Veldkamp en Van den Burg maar te quoten).

  Niettemin moeten we ook niet te cynisch zijn op dit mannentoernooi. Het NK Allround 2018 (https://speedskatingresults.com/index.php?p=2&e=19083&s=6537) had ietsjes meer onderlinge strijd, maar was m.i. qua algehele niveau beneden dit toernooi. Daar net wat meer stayers aan de start van de 10km. Dit keer voornamelijk milers voor wie de 3000m al bijna te ver is. We hebben in de afgelopen 10 jaar zat toernooien gehad waarbij de subtop niet bijster veel voorstelde (ook Krol, Dijs en Snel reden matige allroundtoernooien). We hebben gewoon weinig allroundtalent, maar des te meer specialisten. Zeker op de 1000/1500m. Op de lange afstanden is het allemaal nog wel wat precair (al lijkt dat bij de junioren langzaamaan te verbeteren - zeker Van de Bunt).
  Laatst bewerkt: 24 jan 2022
  Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik vond Blokhuijsen is zijn hoogtijdagen toch echt nog wel een stuk beter dan Bosker. Die wedstrijden tegen Kramer waarin hij het hem echt ontzettend moeilijk maakte (6.12 in Thialf, NK 2013 iemand? 0.2 punt achterstand in het klassement) waren ontzettend leuk om te zien. Ik zie Bosker het Roest echt niet moeilijk maken in een wedstrijd.

  Luchtdruk was echt te hoog voor een 1.14 (1033). Wust reed op het OKT 1.14.80, dan doe je het met 1.15.0 met veel hogere luchtdruk echt prima. Sowieso rijdt Wust ook als ze heel goed is zelfden onder de 1.14.5 (ik tel 1 keer in Thialf). Ze is geen 1000m specialist, ze doet leuk mee, maar ze heeft de snelheid niet om echt wereldtijden te rijden. Voor haar is 1.15.0 met deze luchtdruk gewoon een prima race die bij lagere luchtdruk waarschijnlijk een 1.14.6/7 was geweest, wat voor haar normaal is.

  Poltavets he, Russische stijl zit er bij Wolrdstream wel in haha.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij IKO moest de gifbeker dit weekend nog even helemaal leeg inderdaad. Alsof het seizoen nóg slechter kon verlopen. Hollaar is veruit het leukste talent van IKO, maar moest al vroegtijdig zijn toernooi staken; Speijers en De Hair zijn jong, maar lieten niets bijzonders zien (De Hair ook veel blessureleed gehad vorig seizoen); L. de Jong is een bekend verhaal (zou ze nog doorgaan?); Blokhuijsen en Ter Mors zijn compleet over the hill (de een is er al klaar mee, de ander zie ik ook niet doorgaan); Romeijn is amper subtop te noemen; Vergeer kwam door quarantaine niet eens aan rijden toe en Visser lijkt haar seizoen al te hebben beëindigd. Dan ziet het er naar uit dat Velema tenminste voor een klein lichtpuntje gaat zorgen (weliswaar dankzij de vele uitvallers, want een goed toernooi reed hij niet) en dan vergooit hij het alsnog in de laatste rit. In dít startveld. Hoe is het mogelijk?

  Met Swings op de Mass Start is een Olympische medaille nooit ver weg, maar een grondige evaluatie is daar prioriteit nummer 1 na afloop van het seizoen.
  Duif vindt dit leuk.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zou Conijn nu echt specifiek naar het WK toetrainen? Ze is tenslotte ook reserve voor de OS. Weliswaar een geringe kans op deelname daar, maar toch een stuk groter dan het normaliter zou zijn, en als de kans zich aanbiedt dan zou je jezelf voor de kop slaan als je er niet in topvorm staat.

  Overigens lijkt het me wat vroeg om nu al enige conclusies te trekken over Conijn en haar niveau vergeleken met bijv. een Beune. Conijn moet ook nog maar laten zien dat ze zich door blijft ontwikkelen, en Beune is ook nog slechts 22 en bovendien is ze wel eens beter geweest dan dit seizoen.

  In ieder geval sowieso een mpoie toekomst bij de vrouwen, veel talent!
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nu ligt de focus ongetwijfeld weer even puur op de 5km. Maar als ze voor 5 februari a.s. niet wordt ingezet op de Spelen, dan kan ze vanaf dat punt beginnen met de voorbereiding op het WK Allround. Tot 5 februari mag ze ingezet worden op de Spelen. Dan heeft ze t.o.v. de concurrentie heel wat extra voorbereidingstijd. Het is ook maar de vraag hoe scherp Schouten en De Jong (Takagi trouwens ook) nog gaan zijn straks in Hamar.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Bedoel je hiermee dat Conijn een serieuze bedreiging kan vormen voor hen als Schouten en co niet meer erg scherp zijn? Ik denk dat dat nog een te groot gat is, maar het zou wel een prachtige verrassing zijn.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Haha, nee joh. Ik ben ook weer niet zó enthousiast. Ik dacht eerder aan een mooi klassement waarbij ze nét even wat dichter bij de top in de buurt komt dan normaliter het geval zou zijn.

  Niettemin kan ze vast wel beter dan ze dit weekend liet zien. In de 5km zit meer rek. De 3km was gewoon niet goed (en kan een stuk beter). De kortere afstanden is een beetje koffiedik kijken. Maar een De Jong en vooral Takagi pakken daar normaliter al een vrijwel onoverbrugbare voorsprong.
 19. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Camila en strawbale vinden dit leuk.
 20. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Lotte van Beek, een schaatser met een vrij bijzondere carriere. 1 sterk opkomst seizoen in 2013 en daarna alleen nog precies in de 2 olympische jaren in goede vorm, maar daartussen eigenlijk nooit (volgens mij? ik zal wel weer wat gemist hebben).
  Je zou kunnen zeggen dat ze door omstandigheden (vooral blessures) niet alles uit haar carriere heeft kunnen halen, of juist dat ze optimaal gepresteerd/gepiekt heeft door ondanks alles toch 'gewoon' goud, zilver, en brons op de OS te halen.

  Erg sympathiek altijd overgekomen ook (op mij dan i.i.g.).
  RodyTur10, alexlondon en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina