NK allround en sprint 2022, 22-23 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 14 jan 2022.

?

Naar welk toernooi kijk jij komend weekend het meeste uit?

Peiling gesloten op 23 jan 2022.
 1. NK Allround Vrouwen (Wijfje, Beune, Conijn etc.)

  20 stem(men)
  46,5%
 2. NK Allround Mannen (Blokhuijsen, Huizinga, Snellink etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 3. NK Sprint Vrouwen (M. de Jong, Fledderus, Voskamp etc.)

  0 stem(men)
  0,0%
 4. NK Sprint Mannen (Otterspeer, N'tab, Scheperkamp etc.)

  8 stem(men)
  18,6%
 5. Alle vier evenveel!!! :-)

  6 stem(men)
  14,0%
 6. Alle vier even weinig... :-(

  9 stem(men)
  20,9%
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie reacties ook van haar collega's bij haar Instagram bericht over het einde van haar carrière. Terecht, wat ik ben zelden zo'n sympathieke topsporter tegengekomen. Blijft jammer dat haar topsportcarrière eigenlijk in de kiem is gesmoord na dat ski-ongeluk. Ze heeft er daarna naar de mogelijkheden nog het maximale uitgehaald, maar er had natuurlijk veel meer ingezeten. Ze was één seizoen lang toch indrukwekkend competitief met de toen krankzinnig goede Heather Bergsma en Brittany Bowe.

  Van één reactie schrok ik trouwens wel een beetje. Namelijk de reactie van Lotte zelf op een berichtje van Irene Schouten:
  ''Jij bent nu de laatste die de “eer” van onze lichting hoog moet houden ;)''.

  Hoe bestaat het dat er van een hele lichting (die pas tegen de 30 aanlopen of dat net zijn) nu nog maar eentje is overgebleven? Vervolgens keek ik de resultaten van dit jaar door en verrek, Irene is volgend seizoen op Achtereekte na de oudste langebaner bij de dames na het stoppen van Wüst, Ter Mors en Van Beek. Terwijl ze dan net 30 is. Bizar eigenlijk dat volgend seizoen onze oudste vrouwelijke langebaners 32 (Achtereekte) en 30 (Schouten) zijn. Dat lijkt meer iets van vroeger.
  Palko, alexander79, CasperW en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  En dat terwijl het niveau erg hoog is. Dat betekent dat we bij de vrouwen voor nog vele jaren goede schaatsers hebben.
  Palko, RodyTur10 en Lorca vinden dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik houd het niet bij, maar voor mijn gevoel schaatsen er normaliter wel meer 30-ers rond dan dat volgend jaar het geval zal zijn. Maar misschien komt dat gevoel ook voort uit het gegeven dat we net uit een opmerkelijke periode met Kleibeuker (op haar 40e nog actief op een WK) en Wüst (35 op de Spelen) komen.

  Als ik nu even wat bekende namen langsloop die tijdens de vorige Olympische cyclus actief waren/toen stopten (uitgegaan van geboortejaar, sommigen zullen nog niet jarig zijn geweest bij datum stoppen):
  Linda de Vries (30)
  Valkenburg (32)
  Voorhuis (33)
  Van der Weijden (32)
  Joling (30)
  Elma de Vries (34 -> 35 toen ze stopte met marathonschaatsen)
  Kuipers (30)
  Boer (31)
  Gerritsen (31)
  Das (35)

  Daarnaast natuurlijk ook genoeg stoppers die de 30 niet gepasseerd waren (Leenstra bijvoorbeeld). Maar toch betrekkelijk veel dertigers die nog rondschaatsten tussen 2014-2015 en 2017-2018. Meer dan nu het geval is.
  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik bedoelde niet zo zeer dat ik er vanop keek dat dames relatief vroeg stoppen. Bij de dames is het natuurlijk wel zo dat de subtop het zich minder lang kan veroorloven om in de marge rond te rijden en dus vaker eerder stoppen. Er is immers maar weinig plaats voor dames bij de topploegen. Maar qua nationale toppers (zeg maar: die geregeld World Cups rijden of hebben gereden) rijden er eigenlijk altijd wel een heel aantal dertigers rond (de Kleibeukers en de Wüsten of de Stienen en de Atjes zijn zeker een uitzondering). Maar volgend jaar slechts twee - jonge - dertigers bij aanvang van het seizoen is voor mijn gevoel best uitzonderlijk. Een wel heel scherpe wisseling van de wacht dezer jaren.

  Bij de heren is dat in principe niet anders met de nodige ouwe stayers en sprinters die met pensioen gaan/gingen tussen 2018-2022, maar we houden toch de nodige oude rotten over. Bergsma is 36 bij aanvang van de Spelen (de oudste Nederlandse Olympiër deze keer, en hij gaat nog wel een tijdje door). Krol wordt volgend seizoen 30. Otterspeer en Nuis zijn de 30 al ruim gepasseerd. Idem voor Blokhuijsen, Verweij en Mulder (die al dan niet stoppen). En in de marathons en Nederlandse subtop rijden nog zat dertigers rond.
  strawbale vindt dit leuk.
 5. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Er is natuurlijk nog een reden dat vrouwen vaker iets eerder stoppen. Het vaderschap is nou eenmaal makkelijker met een topsportcarrière te combineren dan het moederschap.
  Camila vindt dit leuk.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat was idd ook iets wat ik wilde zeggen. Je ziet bij de dames toch dat velen vlak nadat zij stoppen moeder worden. Gerritsen, Valkenburg, van Deutekom :(, Leenstra, van der Weijden, allemaal werden ze volgens mij moeder binnen 2-3 jaar nadat ze stopten (en dat zijn alleen nog maar de erg recente die ik mij nog kan herinneren), sommigen zelfs sneller. Wust heeft dit trouwens ook al meerdere keren gemeld, denk dat het bij haar ook niet lang duurt.

  Schaatsen lijkt gewoon niet een sport waarin veel vrouwen terugkeren nadat ze moeder zijn geworden (Kleibeuker is daarin een uitzondering, maar zij had ook nooit perse die ambitie, dat is gewoon zo gegroeid) en dan is doorschaatsen tot je 35e of zelfs nog langer vrij uitzonderlijk.

  Vergelijk je dat met de mannen dan zie je dat, Kramer, Nuis, Bergsma, Smeekens, Groothuis, Wennemars, Kuipers, Tuitert, Oldeheuvel en nog zoveel meer allemaal kinderen kregen terwijl zij nog schaatste, dus ja vaderschap is gewoon makkelijker to combineren met actief topschaatser zijn en dus kun je ook langer zonder persoonlijke consequenties door schaatsen.
  Camila vindt dit leuk.
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  de opkomst van Conijn is mogelijk eerder slecht nieuws voor Wijfje dan voor Beune. Het lukt Wijfje maar niet om echt door te breken.. Groenewoud is haar al in de rangorde voorbij voor de MS en als Conijn zich blijft ontwikkelen op allround gebied, dan wordt het ook daar dringen geblazen. Beune is nog jong en rijdt op zich prima tijden, niveau is gewoon extreem hoog bij de dames.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Inderdaad... moederschap doet toch iets met het lichaam en dan heb je nog de gewijzigde focus als mama zijnde. Dan is het lastig om keihard te blijven trainen als je ook nog tijd met je kind wilt doorbrengen.
 10. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Bizar idd.. en Schouten lijkt nu pas op stoom te geraken.
 11. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Niet helemaal mee eens. Ligt er ook aan hoe Conijn zich ontwikkelt, kan zomaar een volgende De Jong worden die zowel op de 1500 als 3000 tot de wereldtop behoort. Maar momenteel is ze meer concurrent van Beune dan van Wijfje. Wijfje is toch echt een 1500-specialist, pakte daar ook al een nationale titel mee. Beune moet het meer hebben van de 3000 en dat lijkt momenteel nog meer het terrein van Conijn. Voor Wijfje valt Wüst ook weg vanaf volgend seizoen. Daar lijkt dus meer ruimte te komen.
  Lorca vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Komt nog bij dat de carrière van De Jong ook niet in één strakke lijn omhoog heeft gezeten. Die had na de Spelen van 2018, toen het leek alsof ze er al was, ook twee wankele jaren. Je zou bijna vergeten dat ze zich op geen enkele afstand plaatste voor het WK van Salt Lake City. Dat is nog maar twee jaar geleden. En toen waren er ook opeens volop twijfels of ''ze het ooit zou gaan halen''. Het is gewoon onwijs moeilijk om het carrièreverloop van jonge sporters te voorspellen - hoeveel talent ze ook hebben. Conijn ontwikkeld zich nu ontzettend rap richting de top, maar garanties zijn er nooit.

  EDIT: 2 wankele jaren is misschien wat overdreven. Nog wel zilver op de 3 in Inzell in het na-Olympisch jaar.
  Laatst bewerkt: 25 jan 2022
  Duif vindt dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De Jong reed vorig seizoen in Heerenveen tijden die vergelijkbaar zijn met die van het seizoen daarvoor in Calgary.
  1.53,67 (Calgary feb. 2020) --> 1.53,81 (Heerenveen jan. 2021)
  3.56,18 (Calgary feb. 2020) --> 3.57,32 (Heerenveen dec. 2020)
  Laatst bewerkt: 25 jan 2022
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Er is 1 actieve schaatsmoeder als ik me niet vergis: Lalenkova. En die haalt nu betere resultaten dan voor de geboorte van haar dochter. Dus een kind op de wereld zetten is prestatiebevorderend en zou ik iedere profschaatsster aanraden.
  Palko vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Resultaten in Calgary één-op-één vergelijken met Heerenveen zie ik als natte vingerwerk. Tijdens die World Cup reden er wel meer veel harder dan dat ze in Heerenveen hadden gedaan dat seizoen (zoals De Jong zelf). Die noemer gaat ook op voor dit huidige seizoen. Bowe rijdt geen 1.52,0 in Thialf en Mantia rijdt hier geen 1.41,8. Daarnaast gaat het erom dat je op twee momenten goed bent: kwalificatiemoment in december én eindtoernooi in februari. Daar ging het toen mis voor De Jong en dat is de vergelijking die ik trek. Het is link om een jong talent die volop in ontwikkeling is al bijna als gearriveerde topper te zien. Dat blijft koffiedik kijken.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat ligt er wel heel erg aan wat de fysieke gevolgen zijn en hoe het combineert. Of het prestatiebevorderend werkt verschilt per individu en bij de meeste zal het antwoord nee zijn.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Zo werd er vroeger in de DDR en de USSR wel geredeneerd ja. Het werd gestimuleerd om zo vroeg mogelijk een kindje te krijgen. Dat was gunstig voor jonge schaatstalenten. Als ik het me goed herinner heeft het met de stand van het bekken- en heupgewricht te maken wat na een bevalling anders is al ervoor. Nu hoor je daar overigens niet meer over.
  Lorca vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik hoop het niet nee. Een theorie die de meeste ouders liever niet zien terugkomen bij onze talententeams :D
  Laatst bewerkt: 25 jan 2022

Deel Deze Pagina