NK Allround en Sprint, Heerenveen, 24 en 25 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 19 feb 2024.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het Nederlandse schaatscircuit gaat direct na het WK Afstanden alweer door. Op 24 en 25 februari wordt er gereden om de nationale titels bij het sprinten en allrounden. Een positie op de kalender die voor de deelnemers aan het WK Afstanden niet per sé goed uitkomt gezien de vervelende jetlag die hoort bij een reis richting het oosten en de overgang van een hooglandbaan naar een laaglandbaan. Naast de nationale titels worden er ook nog een paar startplekken voor het WK Sprint en WK Allround vergeven. De eerste tickets daarvoor zijn vergeven op basis van de uitslag van het NK Afstanden en toebedeeld aan De Boo en Leerdam op de sprint en Groenewoud en Roest op allround. Zij mogen uiteraard nog wel meedoen in de strijd om de nationale titels en hebben zich op het moment van schrijven van deze post nog niet afgemeld. Wie zijn de andere favorieten?

  Dames sprint:
  - Femke Kok, wereldkampioene op de 500 meter. Zij mag wel bestempeld worden als topfavoriete voor de nationale titel indien Leerdam niet meedoet. Doet Leerdam onverwacht wel mee, kan er een leuke strijd ontstaan waarbij Kok wellicht nog steeds meer de favorietenstatus heeft dan Leerdam.
  - Isabel Grevelt, erg goed op dreef de laatste weken. Beschikt over een prima 500 en 1000 meter en kan zich daarmee ook zomaar plaatsen voor het WK Sprint.
  - Marrit Fledderus, werd 8e op de 500 meter bij het WK Afstanden en 5e in het wereldbekerklassement. De kortste afstand zit dus wel goed bij haar, maar haar kilometers zijn wat onbetrouwbaar qua kwaliteit.
  - Naomi Verkerk, wereldbekerrijdster op beide sprintafstanden dit jaar.
  - Chloé Hoogendoorn, winnares van de Utrecht City Bokaal.

  Heren sprint:
  - Tim Prins, indrukwekkend op de 1000 meter. Op de 500 meter moet hij de schade beperken, maar dat kan hij wel getuige een 34.98 die hij bij het NK Afstanden reed.
  - Janno Botman, de verborgen parel onder de Nederlandse sprinters. Valt niet zo op, maar rijdt wel een heel solide seizoen. Erg sterk op de 500 meters in de wereldbeker. Op de 1000 meter is hij wat wisselvalliger, maar heeft al wel 1:08.20 achter zijn naam staan in Heerenveen.
  - Joep Wennemars, gedreven en klaar voor de strijd. Heeft de 1000 meter goed in zijn repertoire zitten. De start is niet zijn specialiteit, maar ondanks dat wist hij al wel 34.76 op de klokken te brengen.
  - Merijn Scheperkamp, qua afstandsvoorkeur zeer vergelijkbaar met Botman. In een sprintvierkamp zal hij de winst moeten pakken op de 500 meters als Olympiër op die afstand en vervolgens de schade moeten beperken.
  - Hein Otterspeer, heeft een klein voordeeltje in het feit dat hij niet bij het WK Afstanden aanwezig was. Otterspeer werd al vier keer Nederlands kampioen sprint en klokte bij een trainingsritje op de 1000 meter een solide 1:08.42 afgelopen zaterdag.
  - Kjeld Nuis, zeer stabiel op de 1000 meter dit jaar. Reed echter nog geen enkele 500 meter. Waagt hij zich nog aan dit NK Sprint of zet hij een punt achter het seizoen?
  - Kai Verbij, voormalig wereldkampioen sprint en tweevoudig Europees kampioen sprint, moet proberen zijn seizoen te redden.
  - Tijmen Snel, Jumbo Visma's dark horse. Onopvallende schaatser die gezien zijn resultaten bij het NK Afstanden (34.93 en 1:08.12) wel genoemd dient te worden.

  Dames allround:
  - Joy Beune, houdt niet van 5000 meters, maar die actie wordt wegens succes wel verlengd. Met een bronzen medaille op de 1500 meter en een gouden medaille op de 5000 meter en Team Pursuit is zij uiteraard een vrouw om in rekening mee te houden voor de nationale titel.
  - Irene Schouten, gaat last-minute pas bepalen of ze het NK Allround rijdt. Doet ze daadwerkelijk mee, zal ze nog een lastige opgave te hebben om zich te plaatsen voor het WK en haar titel te verdedigen.
  - Antoinette Rijpma-De Jong, favoriete om de 500 meter te winnen. Vervolgens zal de concurrentie op haar gaan jagen. Is ze een ongrijpbare prooi of aangeschoten wild?
  - Elisa Dul, een echte allroundster die op alle afstanden meer dan voldoende uit de voeten kan. Recentelijk valt ze op door grote progressie op de lange afstanden. Haar 3000 meter op het WK Afstanden viel tegen, is ze een week later weer scherp?
  - Robin Groot, komt in tegenstelling tot haar concurrentes niet uit het vliegtuig rollen. Geeft dat haar een kans om tegenstand te bieden en na eerdere deelname aan het EK nu ook het WK Allround te mogen rijden?
  - Merel Conijn, slijpt letterlijk en figuurlijk al wekenlang de messen richting NK Allround. Reed zaterdag nog een 500 meter als voorbereiding in 40.46. Wat kan op het ijs leggen?
  - Melissa Wijfje, 1500 meterspecialiste die bij goede vorm ook sterk voor de dag kan komen op de andere afstanden.

  Heren allround:
  - Chris Huizinga, beleeft zijn beste seizoen ooit. De 5000 meter is zijn grote wapen geworden en voor de 10.000 hoeft hij minder bang te zijn dan vroeger.
  - Marcel Bosker, zal een flinke kater hebben over gehouden aan het WK Afstanden. Presteerde daar onder de maat, maar is wel altijd op en top gemotiveerd voor een allroundtoernooi.
  - Beau Snellink, kampt met behoorlijke wisselvalligheid gedurende dit seizoen. Slaagt de stayer er nu in om vier sterke ritten achter elkaar te rijden?

  Programma zaterdag
  11:10 500 vrouwen allround
  11:35 500 mannen allround
  12:15 3000 vrouwen allround
  13:30 5000 mannen allround

  15:26 500 vrouwen sprint
  15:51 500 mannen sprint
  16:31 1000 vrouwen sprint
  17:16 1000 mannen sprint

  Programma zondag
  11:05 1500 vrouwen allround
  11:59 1500 mannen allround
  12:52 5000 vrouwen allround
  13:46 10.000 mannen allround

  15:27 500 vrouwen sprint
  15:52 500 mannen sprint
  16:32 1000 vrouwen sprint
  17:13 1000 mannen sprint
  Laatst bewerkt: 19 feb 2024
  Ko Savabli, fransvanbakel, G1ant en 5 anderen vinden dit leuk.
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Mooi overzicht Yuskov !
  Ook hier blijkt weer uit hoe armoedig Nederland er op allround gebied bij de mannen voor staat.

  Verder nog een paar aanvullingen.
  Leerdam heeft volgens mij al laten weten niet mee te doen en alles op het WK sprint te zetten.
  Bij de mannen sprinters mis ik Thomas Krol in het overzicht. Of doet hij ook niet mee ?
  Mijn persoonlijke favoriet Kayo Vos reed afgelopen zaterdag nog een 500m pr in Thialf en was 2 jaar geleden als junior van het zelfde niveau als Prins en Wennemars jr. op de 1000m, maar heeft de aansluiting op die afstand met zijn leeftijdsgenoten vooralsnog een beetje gemist.
  Verder ook benieuwd wat de 500m kanonnen Diniz en Westenbroek kunnen in een klassement. Diniz was goed in het begin van het seizoen maar is teruggevallen. Westenbroek is wel in vorm en werd keurig 6e (en beste Nederlander) op de 500 in Calgary.
  Idem wat Dione Voskamp bij de vrouwen kan in het klassement met een flitsende 500m. En is Michelle de Jong nog in vorm geraakt of heeft zij haar seizoen al beëindigd ?
  Ook Helga Drost mag nog wel genoemd worden. Geen uitgesproken topper, maar dit seizoen wel heel stabiel en dat is altijd belangrijk in een klassementswedstrijd. In het begin van haar carrière vooral een 500m rijdster, dit seizoen in verhouding beter op de 1000,
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Krol rijdt wel mee. Ik had hem niet genoemd omdat het lijstje al vrij lang werd en mijn vertrouwen in een goede afloop voor Krol eerlijk gezegd bijzonder klein is.

  Maar hij rijdt dus wel.:)

  Michelle de Jong heeft haar seizoen beëindigd.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Heel mooi overzicht. Het blijft bijzonder hoeveel sprinters en hoe weinig allrounders we bij de mannen hebben. Allrounden is blijkbaar toch heel moeilijk. Schaatsers die in de jeugd wel allrouden bewegen vanaf de seniorenleeftijd vaak richting de 1000/1500 óf richting de 5000 en 10km (vaak dat eerste). Bij vrouwen is allrounden wel goed te combineren met specialiseren in 1500 en 3000. En dan zie je gek genoeg regelmatig dat ze zichzelf vandaaruit ook ineens verrassen op een 5km, zoals vroeger Wüst en recent Groenewoud, Dul en natuurlijk Beune. Met andere woorden: misschien hebben Nuis, Krol en Dijs een prima 5 kilometer in huis, zonder dat ze het zelf weten.

  Vrouwen allround wordt ook een heel mooi toernooi.
 5. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Bij de Noren zie je het juist andersom. Daar zijn de grote talenten bijna allemaal allrounders als Eitrem, Pedersen, Engebraten, Kongshaug, Ulekleiv en Johansson die eigenlijk zonder uitzondering mannen zijn van de 1500 en 5 km en die afhankelijk van hun betere afstand dan ook de 10 of 1000 ernaast kunnen doen.
  G1ant, chicagodude en Marcel Vos vinden dit leuk.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Is allrounden heel moeilijk, of is het meer een weerspiegeling van het langzaam minder aansprekend worden van het allrounden? Ik ben bang het laatste.....zeker gezien de enorme concurrentie op de kortere afstanden zou je verwachten dat er wat meer proberen zich tot top-allrounder te ontwikkelen, en toch gebeurt het eigenlijk niet.

  Vooral het mannen sprint toernooi is erg interessant, en net als jij ben ik ook benieuwd naar Tijmen Snel en of Verbij danwel Krol nog wat kunnen redden van hun seizoen. Ik zie het eerder gebeuren met Verbij dan met Krol eerlijk gezegd....

  Kijkend naar de dames is Conijn ook zo iemand die voorlopig totaal niet uit de verf komt bij Orie, maar misschien heeft dat tijd nodig.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Zeer terechte opmerking. Het heeft dus ook (of eigenlijk vooral) met het beleid in Nederland te maken. Nederlandse ploegen willen zoveel mogelijk startplekken binnenharken voor wereldbekers en WK's afstanden en dan ligt het in eerste instantie voor de hand om te kiezen voor de combi 500/1000 óf 1000/1500 óf 5000/10000, want die zijn vrij eenvoudig te combineren. 1500 en 5000 zijn toch behoorlijk verschillend, met het risico dat je er een beetje tussenin valt. De Noren durven dat wel aan, met het voordeel dat ze daarmee allrounders kweken en ook nog eens een enorme poel creëren voor de ploegenachtervolging.

  Geef mij die Noorse benadering maar. Maar als je advocaat van de duivel speelt, kun je misschien wel zeggen dat ze door die keuze misschien wel minder winnen op de losse afstanden. Misschien moet Eitrem zich volledig op 5 en 10 km richten, om een nog net wat grotere motor te krijgen. En misschien moet Kongshaug zich volledig op 1000 en 1500 meter richten, om nog een beetje topsnelheid te winnen voor dat laatste stapje richting goud.

  Ondertussen zegt Jordan Stolz: specialiseren op maar twee afstanden? Hold my non-alcoholic beer.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Nou, geen Schouten op de NK allround dus :(
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Beune moet zich nu toch wel makkelijk gaan plaatsen. ARDJ en Dul zijn de voornaamste tegenstanders, en beide moet ze kunnen hebben gezien de prestaties van die drie op het WK.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ze houdt nog een slag onder de arm maar ik denk inderdaad ook dat ze dat niet meer gaat doen.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als ik het interview zo beluister, dan lijkt het me heel sterk. "Ik wist dit hele weekend: na dit WK is het klaar", zegt ze letterlijk. NOS zegt in het artikel nog iets over dat ze misschien meedoet, maar volgens mij schrijven ze dat op basis van een uitspraak van haar eerder gisterenavond. Ze heeft sowieso nooit superveel met allrounden gehad, dus het lijkt me ook niet dat ze een WK allround in Inzell als haar gedroomde afscheid ziet. Daar komt bij dat de kans vrij reeel is dat ze zich niet plaatst (met ARDJ, Beune en in minderen mate Dul als concurrenten) en dan heeft ze toch een afscheid in mineur.
  chicagodude vindt dit leuk.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ireen Wüst pleit in de podcast voor een wild card voor Schouten voor het WK allround, maar dat kun je natuurlijk niet maken met Beune, Dul, ARDJ die alledrie Schouten kunnen verslaan.
  G1ant, RodyTur10 en chicagodude vinden dit leuk.
 13. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Beune kan denk ik zelfs wereldkampioen allround worden, kijkend naar de huidige vorm van de concurrentie. Dus denk niet dat ze een wildcard ten koste van haar gaan geven.

  G1ant vindt dit leuk.
 14. AIAIAI

  AIAIAI Active Member

  Schouten staat nu wel aangemeld voor de NK, terwijl dat gisteren nog niet het geval was (inschrijvingen op schaatsen.nl).
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is trouwens toch wel lekker. We hebben vijf (vier nadat Schouten definitief stopt) vrouwen die echte topallrounders zijn en allemaal voor een podiumplek op het WK kunnen gaan als er geen andere Nederlanders in de weg zouden zitten, en sommige kunnen ook voor de titel gaan.

  Wat een verschil met de mannen.
  alexander79 en G1ant vinden dit leuk.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Klopt, maar daar moeten we niet te veel conclusies aan verbinden. Iedereen die wil rijden moet zich uiterlijk vandaag aanmelden. Dus als Schouten de optie wil open houden tot een dag vantevoren, moet ze zich aanmelden.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik heb niet alles gelezen de laatste weken, maar hebben de Nederlandse mannen nou wel of niet drie startplekken bij de WK's in Inzell? Bij de vrouwen was het natuurlijk nooit een probleem, sprint of allround.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 18. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Volgens het ISU document met de final allocations staat NL overal op 3. Snellink schaatste zich in Quebec naar de veilige plaats 20 voor het allrounden en Verbij bleef op 21 staan als #3 voor het WK sprint, maar blijkbaar was dat toch wel voldoende (het leek er eerst op dat buiten de top 20 landen met minder startbewijzen voorrang zouden krijgen).
  fransvanbakel en leenstrafan vinden dit leuk.
 19. Kristian

  Kristian Active Member

  Are you sure?
  The answer "Skøyteranking" got from the ISU is in line with what Mjøsaman assumed: Those are only ranking lists that form the basis for allocation of quota places. Must be seen in combination with the Communication. What he did not get an answer to, was the question about the final distribution of quota places...
  So are the dutch fighing it out for one or two spots in the mens sprint the coming week end, and what about other countries affected?
 20. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  That would be ridiculous, that the ISU releases a document with a qualification ranking and a clear black line below 28 or 24 and that it is not even the correct list of allocations. If that's the case, why would they even release this document?

Deel Deze Pagina