NK Marathon (op kunstijs), 1 januari 2022

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 1 jan 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is nieuwjaarsdag en dus is het weer tijd voor de NK Marathon. Geen vette oliebollen of liters slechte champagne voor het peloton. Nee, vroeg op bed en voor het ochtendgloren uit het nest om straks optimaal aan de start te verschijnen. Na een jaar van afwezigheid door die vermaledijde corona staan de Nederlands Kampioenschappen eindelijk weer op de agenda en mogen Irene Schouten en Gary Hekman na twee jaar wachten ein-de-lijk hun titels uit 2020 verdedigen. Dat doen zij vanmiddag vanaf respectievelijk 16.00 uur (dames) en 17.30 uur (heren) op IJsbaan De Meent te Alkmaar. Live te volgen bij de NOS (online of via NPO1).

  Irene Schouten is torenhoog favoriet bij de dames. Zij won de afgelopen 5 (!) edities de rood-wit-blauwe trui. Wint ze vandaag haar zesde titel, dan gaat ze officieel Atje Keulen-Deelstra voorbij als recordkampioen. Want, ook zij heeft 5 titels achter haar naam staan. Van haar 5 titels won Irene er meerdere dankzij beukwerk van dompteuse Carien Kleibeuker, maar zij zit inmiddels in de VUT. Niettemin heeft Irene een sterker team dan ooit om haar heen en hoeft zij allang niet meer zelf per se te winnen. Want als er al ergens uitdaging vanuit het peloton moet komen, dan is die uitdaging afkomstig van haar jonge ploeggenoten. Marijke Groenewoud (heeft zelfs al meerdere NK-medailles gepakt), Elisa Dul en Maaike Verweij wonnen allen al een wedstrijd dit seizoen. Dul won zelfs, met enkel Verweij als kompaan, de zware Marathonvierdaagse. Het Zaanlander-blok is ultra dominant, terwijl dit pas de 3e wedstrijd van het seizoen gaat zijn dat ze en bloc rijden. Het wordt aldus voor de concurrentie extreem lastig om hen te verslaan. Zeker wanneer je beseft dat Maaike Verweij de laatste marathon (die van Noordlaren) won terwijl ze in haar eentje startte. En de concurrenten hebben ook gezien hoe Zaanlander in vorm meedeed aan het OKT deze week.

  Bij de heren is Royal A-ware (de marathontak van Zaanlander) dominant als ze met z'n allen starten (lees: als ze met de patron Jorrit Bergsma starten), maar ook dan is de zege lang niet zeker. Integendeel. Zowel Jumbo-Visma als Hoolwerf Heiwerken vormen de grootste bedreigingen. JV verzamelt podiumplekken als smarties (al loopt het qua zeges minder storm) en heeft in de breedte een sterk collectief dat elkaar goed aanvult. Met Bart Hoolwerf, Stoltenborg en Visser als grote favorieten voor de titel. Hoolwerf Heiwerken moet het dankzij personele/fysieke problemen doen met een iets minder sterk blok, maar hebben mogelijkerwijs wel de sterkste sprinter van het peloton: Evert Hoolwerf. Dat liet hij wel zien toen hij in de sprint alle vier de manches van de Trachitol Vierdaagse won. Daarnaast is regerend kampioen Gary Hekman fysiek nog niet in topvorm, maar zet zijn team hem met een rondje te gaan goed af voor de sprint, dan is hij hoe dan ook een groot gevaarte. De voorwaarde is dat hij het tot die tijd uithoudt. Publiekslieveling en kilometervreter pur sang Crispijn Ariƫns zit dit seizoen enorm in een knechtenrol verstopt, maar in een wedstrijd over 150 ronden kan hij ook uitkomen als de ultieme kopman. Zeker als het een harde koers wordt.

  De andere favorieten komen duidelijk van A-ware vandaan. Het collectief van Anema won tussen 2010 en 2020 (totdat Hekman de ban doorbrak) liefst 10 titels achter elkaar. 6 titels werden geleverd door de inmiddels gestopte Stroetinga (recordkampioen met 7 titels) en 1 titel van achtereenvolgens Ingmar Berga, Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Simon Schouten. Ze zijn altijd op de afspraak. Dit jaar rijden ze wellicht in een iets minder sterke samenstelling, maar Bergsma en ook De Vos bewezen op het OKT in goede vorm te verkeren. Ondertussen wonnen Sjoerd den Hertog en Jordy Harink dit seizoen al meerdere marathons. En ze werden zondag in Noordlaren 2e en 4e. Kortom, bloedje link om hen uit te vlakken. Met Bergsma, Den Hertog en Harink hebben ze toch wel drie favorieten die ze op verschillende (aanvallende) manieren kunnen uitspelen. Terwijl Den Hertog, zeker na 150 ronden, ook zeer gevaarlijk is in de massasprint.

  Van de kleinere ploegen zijn er zeker outsiders op te noemen (Janissen en Gelling bijvoorbeeld), maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat een stunt niet voor de hand ligt. Dit seizoen heeft alleen Jeroen Janissen een podiumplek gepakt (2 zelfs). Alle andere podiumplekken werden behaald door de grote teams die ik hierboven uiteen heb gezet. Of het nou Cup-, Vierdaagse- of natuurijswedstrijden betreft. Zeker in dit soort wedstrijden is het moeilijk voor de kleinere ploegen om zich te ontfutselen aan de controle van de dominante ploegen. Maar, wie weet?!

  Ik heb er zin in. Vanaf 16.00 uur, live op de NOS! Kijken!
  strawbale, Gummie, Palko en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dank voor de voorbeschouwing. De tv gaat zeker aan straks.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  zo, dat vrouwenpeloton gaat helemaal aan stukken
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De Meent met 15 graden boven 0. Brrr. Dat ijs wil je niet op :D
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  Aangezien Kardinge dicht is en er geen natuurijs ligt, wil ik daar best wel het ijs op ;)
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, dat zag er pijnlijk uit...
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tellen die twee geneutraliseerde rondes mee?
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Volgens mij niet.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De andere ploegen gaan het niet oplossen voor Schouten.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie finale. Werd Schouten niet makkelijk gemaakt. Maaike Verweij deed op pure wilskracht nog wel wat belangrijk werk door 2x weg te rijden. Daardoor de concurrentie ook flink aan het werk kunnen zetten.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Terechte winnares natuurlijk, maar ze hebben het Schouten goed moeilijk gemaakt. Leuke wedstrijd gezien!
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bart Hoolwerf leek uit zichzelf te vallen.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bizar dat de koers geneutraliseerd werd. Echt bizar.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Oeh die is pissig! Bart rustig aan joh.
 15. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Denk in ieder geval dat Hoolwerf met dit geintje er zeker van is dat hij niet met Bergsma naar de OS gaat.
 16. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Ik ging even naar de wc, en spontaan heb ik die val/neutralisatie gemist. Wat gebeurde er? Wel lekker voor Bergsma dat ie wint.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als je als ploeg met twee sprinters het niet af kan maken doe je toch iets fout...
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Die liet zichzelf even goed gaan. Ik snap z'n frustratie, maar hij valt zelf (dacht ik). De jury maakt de fout van neutralisatie goed door hen er weer af te halen. Goed besluit lijkt mij.

  Wel een prachtige zege van Bergsma. Jammer van de verstoorde finale, maar die laatste 5 rondjes was echt een episch man tegen man gevecht. Echt genieten.
  Ikbenerweer vindt dit leuk.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  wat een rare finale... met dank aan de jury

  neutralisatie was terecht. Die lui lagen nog in de bocht.

  Maar dan... als het toch stil ligt... neem dan een beslissing of Bart Hoolwerf door mag of niet. En niet eerst laten doorrijden en dan alsnog eruit halen...
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik vermoed dat ze de beelden hebben teruggekeken na de herstart. Anders vat ik 'm ook niet.

Deel Deze Pagina