Overstap maken naar schaatsvereniging?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Ronald Kramer, 1 jan 2024.

 1. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Na jaren niet geschaatst te hebben ehb ik dat een jaar geleden weer opgepakt. Eerst fatsoenlijke schaatsen aangeschaft met vaste ijzers met de gedachte om eerst weer vertrouwen in het schaatsen terug te krijgen. Vanaf eind januari ben ik schaatslessen gaan volgen bij de schaatschool van de elfstedenhal in Leeuwarden. Ik merk dat ik daar behoorlijke vooruitgang heb geboekt en dat ik een stuk makkelijker en efficienter schaats. Toch is hier ook nog een boel voor vebetering vatbaar. Nu vraag ik me af of het een vooruitgang is als ik na dit winterseizoen de overstap maak naar een schaatsvereniging hier in de buurt die met eigen trainers werkt en daar verder bezig ga met schaatsen. Ik ben benieuwd welke formleden met dezelfde vraag hebben rondgelopen en naar een schaatsvereniging zijn overgestapt. Ben benieuwd naar die ervaringen?
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik weet natuurlijk niet hoe de kwaliteit van de trainingen is van de schaatsschool, en van de schaatsverenigingen daar.

  Ik weet wel mijn ervaring in Groningen: de schaatsschool heeft cursussen van een x aantal weken. Daarna is het klaar. Er is nog wel iets van onderscheid in niveau door beginner en gevorderd, en dus kun je eerst de ene en dan de andere cursus doen, maar daarna krijg je gewoon dezelfde cursus steeds weer.
  Ik ben lid geworden van YVG en train daar nu wekelijkse, al een aantal jaren lang. En hoewel ik nog steeds echt geen goede schaatser ben, blijf ik vooruitgang merken. Trainers passen hun trainingen aan op het niveau in de groep zodat je altijd stappen kunt blijven maken.

  Dus ja, hier in Groningen zou ik het absoluut aanraden om de overstap te maken.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 3. JJS

  JJS Active Member

  Zijn verenigingen niet meer wedstrijd georiƫnteerd? De vraag is dan of dat is wat je wil of niet.
 4. ReneW

  ReneW Active Member

  Ik heb vorig jaar na de jaarwisseling een schaatscursus gevolgd bij de Sven Kramer Academie in Enschede. Ik kwam in een gevorderde groep. Heb daar wel wat meer inzicht gekregen in techniek. Ook gingen mijn bochten na die lessen een stuk beter. Dit jaar besloten bij een schaatsvereniging te beginnen. Er rijden veel meer verenigingen. Mijn vereniging doet de lessen samen met een andere vereniging. Op de zaterdag zijn er 3 groepen. De 1e paar keer heb ik in de laagste groep mee gereden. Het niveau was hier al een stuk hoger dan bij de SKA. Na een paar keer mocht ik met een hogere groep mee. Ik merk dat ik meer leer nu ik train met mensen die op hetzelfde niveau rijden. Het is ook veel leuker. In die 3 groepen zijn er maar weinig mensen die wedstrijden rijden naar mijn idee. Snelle rondjes rijden we in 40 seconden. Dan weet je een beetje welk niveau ik praat.
  Ronald Kramer vindt dit leuk.
 5. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Van wat ik van een aantal verenigingen hier heb gelezen faciliteren die zowel recreanten al wedstrijdgerichte schaatsers. Dus ben ik niet bang dat het te wedstrijdgerichte is. En valt het me wat tegen, dan kan ik altijd naar een andere vereniging overstappen.
  MJK vindt dit leuk.
 6. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Kijk niet alleen naar de wintertrainingen, maar ook wat de schaatsvereniging aan zomertraining doet. Ook kan het handig zijn om te informeren naar leeftijden bij de trainingen als je graag met leeftijdsgenoten traint (of juist niet).
  Ronald Kramer vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina