Paterswoldsemeer

Discussie in 'Natuurijs in Noord-Nederland (GR, FR, DR, OV)' gestart door Grunneger, 10 feb 2021.

 1. Grunneger

  Grunneger New Member

  Er wordt inmiddels op geschaatst, maar het ijs golft nog en geeft veel geluid af. Bij de molen bij boringen maar 2,5 tot 3 cm dik. Schaatst een enkeling, maar was vandaag zeker nog niet geschikt. Waarschijnlijk vrijdag geschikt voor meer dan alleen de enkeling. Hoornsemeer (kan van Stad) is nog te dun. Getest en ik zakte er zittend op de kant al doorheen. Leek al wel dik genoeg, maar viel dus tegen.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik kwam er langs op de fiets van werk naar huis. Aan de zuidkant, zeg maar van Twee Provinciën tot Strandpaviljoen en weer terug wordt volop geschaatst. Twee dames die ik sprak zeiden: dik genoeg, hard genoeg (geen slushpuppy-ijs). Wel heel erg hobbelig, maar er is wel te schaatsen.

  1 dame was verder het meer op geweest. Daar is het beter, maar ook geen zwart ijs. Maar het leek haar verstandig om daar (nog?) niet met te veel mensen naar toe te gaan. Er is vandaag ook iemand door gezakt.

  Maar morgenmiddag daar aan de zuidkant wat heen en weer zou moeten kunnen.
 3. ragger

  ragger New Member

  iets heel anders, hoort niet hier maar ik zie niet waar ik het beter kan plaatsen:
  voor de moderator: kunnen de draadjes niet leeggemaakt worden na een schaatsseizoen, je moet nu eerst berichten van jaren geleden doorbladeren om bij recente info te komen. De volgorde omkeren (nieuwste berichten boven) mag ook.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De berichten uit 2018 zijn verplaatst. Die van 2019 kan ik nu nog niet doen. Als het goed is staan de meest recente berichten bovenaan.

  EDIT: dit topic ook wat opgeschoond, die van 2018 staan nu onder het archief.
  Laatst bewerkt: 10 feb 2021
  proeme en ragger vinden dit leuk.
 5. Skeuvels

  Skeuvels New Member

  Gisteravond zuid-west kant goed te doen. Vanmorgen zag ik 1 schaatser aan de Hoornse Meer kant, het ijs zong vervaarlijk... nog zeker 1 of meer nachten wachten zou ik denken
 6. Beaub

  Beaub Member

  Net terug van Paterswoldsemeer. Zuid-West/West kant heeft duidelijk het slechtste ijs door de sneeuw en wind. Er gingen meer mensen richting Hoornse Meer, maar dit maakte mij nog te veel geluid. Morgenochtend nog maar eens kijken.
 7. markijbema

  markijbema New Member

 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  opgestapt bij Twee Provinciën. Sneeuwijs waar je je in vast rijdt. Maar na een klein stukje wordt het beter. Wel om de sneeuwbulten heen slalommen. Zuidkant is goed, verder richting noorden veel scheuren. Noordkant zijn (volgende de politie) ongelukken gebeurd, geen idee wat precies. Ik ben dus in het zuiden gebleven. Toen het te druk werd (zowel kwa corona als kwa scheuren in het ijs) ben ik vertrokken.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Rond het middaguur ook een tijd gereden aan de zuidkant. Bij de opstapsteiger bij de parkeerplek lag er al water op het ijs. Dus op de kant de schaatsen aan en dan zo snel mogelijk uit de kant het ijs op. Helemaal aan de westkant werd het ijs steeds beroerder. Op een gegeven moment sneeuwijs waar je elke meter bijna valt. Dus meteen omgekeerd. IJskwaliteit matig, rustig schaatsend goed te doen. Richting het noorden zit er na zo'n 400m een mindere strook met vogelpoep. Daarna werd het wel weer beter. Ongeveer een kilometer naar het noorden geweest, tot bij het eerste grote eiland.
  Rond half twee vertrokken. Bij de parkeerplek stuurde een agent de auto's door. Het was echt druk geworden. Nog gekeken bij het Hoornse Meer en daar verwachtte ik weinig mensen. Gisteren was ik ook geweest en lag het denk ik voor het eerst helemaal dicht en was er niemand op het ijs. Het was toch al redelijk druk, zeker wel 50 mensen. Het ijs zong behoorlijk. Vond dit toch niet zo vertrouwd. Denk dat je de komende dagen vroeg moet zijn om de drukte voor te zijn.

  Filmpje van Hoornse Meer via RTVNoord:
  Sander Slager op Twitter: "Tientallen schaatsers op het Hoornsemeer, begin van de middag. Het zingende ijs galmt tussen de huizen. #natuurijs https://t.co/dmSpmQqcoA" / Twitter
 10. ragger

  ragger New Member

  PW meer heeft matig tot redelijk ijs en is betrouwbaar, Hoornse meer was prachtijs, maar eigenlijk nog te dun. Eerste rondje ben ik daar omgedraaid, daarna het toch gewaagd, omdat er behoorlijk wat schaatsers probleemloos (maar met veel kraakgeluiden) reden. Morgen, na weer een nacht strenge vorst, is het daar super denk ik!
 11. Polleke

  Polleke New Member

  Vanochtend om 8.00 uur het ijs op gegaan aan de zuidkant. Richting Stad werd het ijs steeds mooier en grote stukken zwart ijs vanaf de molen. Overal nu aardig dik ijs maar wel veel scheuren doordat te snel te veel mensen het ijs zijn opgegaan. Maar wat is het P-meer mooi met ijs en opgaande zon
 12. mennovdbemt

  mennovdbemt New Member

  Ik lees hier en daar opmerkingen over het geluid dat het ijs maakt. Dat zegt mij erg weinig. Leer eerst het ijs kennen voordat je iets over het geluid van het ijs zegt en wees specifiek.
  Maagdelijk zwart ijs maakt altijd geluid omdat de spanning eruit moet.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als het ijs zingt (hoog geluid) dan is het nog vrij dun (4-5 cm) en moet je er met niet teveel mensen op. Als er wat meer mensen op zijn bij wat dikker ijs heb je ook wel geluid als er scheuren in komen.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 14. Beaub

  Beaub Member

  Vanochtend om 8.30 opgestapt, ook aan de zuidkant. Zo snel mogelijk richting Hoornsemeer gegaan. Wat opviel was dat het stuk dat gisteren redelijk begaanbaar was nu vol zat met scheuren en plekken waar water op het ijs had gestaan.
  Op het punt waar ik gisteren rechtsomkeert gemaakt heb vandaag gewoon doorgegaan: daar was het mooie gladde en zwarte ijs. Wel overduidelijk dat daar gisteren op diverse plekken mensen een nat pak hebben gehaald.
  Bij de molen ligt overigens nog een mooi stukje glad ijs waar ook veel mensen hun rondjes aan het maken waren.
  Je moet op blijven letten, maar dan kan je aan deze kant prima wat km's maken. Uiteindelijk na een uurtje weer weggegaan; toen ik weg ging waren er ook net verkeersregelaars gearriveerd om de verder te verwachten drukte in goede banen te leiden.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Rond half 3 opgestapt bij het Strandpaviljoen. Richting noorden gegaan. Bij de molen ligt een rondje prachtig ijs en vanaf de molen gingen ook veel mensen richting Hoornsemeer. Ook dat is prachtig ijs! Maar op dat stuk was het ijs duidelijk minder dik dan in het zuiden. Je kon er doorheen kijken. Geen officiële meting, maar ik schat zo'n 4 a 5 cm max. Het kraakte behoorlijk. Niet alleen kwa geluid (voordat iemand daar weer over begint), maar je voelde het ook gewoon breken en wegzakken. Dat alle bij elkaar maakte dat we terug zijn gegaan en op de zuidkant zijn gebleven, ook al is het ijs daar minder mooi.

  Maar komende nacht vriest het weer flink, dus morgen is het alweer een stuk dikker daarzo. En dan heb je wel echt mooi zwart ijs!

  Ik heb mijn plannen voor het weekend nog niet concreet. Maar grote kans dat ik nog wel weer terug ga :)
  Laatst bewerkt: 12 feb 2021
  SprintMaster vindt dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  [​IMG]

  dit hebben ze nu neergezet bij de Meerweg (waren ze mee bezig toen ik weg ging, deze foto komt van rtvnoord)
  Nogevendit vindt dit leuk.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  aangezien ik morgenochtend geen auto heb, en het me wijs lijkt om vroeg te schaatsen, is het PWmeer eigenlijk mijn enige optie morgen (daar kan ik naar toe fietsen)

  Maar ik lees ook veel waarschuwingen en dat er ongelukken gebeuren.

  Weet iemand hoe het daar is? En hoe laat/vroeg is het wijs om te starten morgen? (zodat ik niet als enige ben, maar het ook nog niet te druk is)
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vandaag was ik er rond 11 uur. Toen was het al aardig druk. Zie de foto's. Veel scheuren op het Hoornse Meer en oppassen voor gaswakken aan de noord en noordwest kant. Het rondje was ongeveer 3.2 km. Piekje van 32km/h gehaald met de wind mee aan de oostkant. Tegen de wind in was pittig vanwege veel sneeuwijs.

  Bijgevoegde bestanden:

 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  ok, ik mag dus wel zorgen dat ik om 9 uur op het ijs sta. Thnx.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vanmorgen nog geweest, de baan aan de noordkant werd alweer verlegt naar meer midden op het meer. Een keer de hele ronde gedaan van zo'n 6.4 km. Oppassen voor groot wak bij het eiland aan de westkant. Na ruim 20 km was de pijp leeg.

Deel Deze Pagina