[Review] Boek: "Molen- en Merentocht"

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door Sjoerd, 13 nov 2011.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Inleiding
  Forumlid Bert Breed heeft in eigen beheer het boek "Molen- en Merentocht" uitgegeven over zijn ervaringen als toerschaatser. Het boek is samengesteld uit verhalen die al eerder verschenen zijn in het clubblad IJskout van IJssport Vereniging Leiden of op zijn weblog.

  Beschrijving
  In de befaamde winter van 1962/63 heb ik leren schaatsen. In die tijd woonde ik als 7-jarige aan de Hoofdvaart in Nieuw-Vennep en we hadden bijna 3 maanden een ijsbaan voor de deur. Op Friese doorlopertjes stonden we dus zeer regelmatig op het ijs. De jaren daarna werd het schaatsgevoel aangewakkerd door Ard en Keessie.

  In 1979 kwam dan ook mijn meest bijzondere tocht. Op de dag, dat ik op de bibliotheekacademie in Amsterdam een tentamen had moeten afleggen, reden de bussen niet. Het had geijzeld en er lag wel 5 cm ijs op de Hoofdweg. Op de schaats ben ik die dag OVER DE WEG naar de Kaag gereden.
  In november 1979 kwam ik in Leiden wonen en een collega nam me mee naar de IJshal aan de Vondellaan: ik was meteen verkocht.
  Hoe het verder is gelopen met deze natuurijsschaatser kunt u lezen in Molen- en Merentocht. De titel is niet bij toeval gekozen. Het is de officiƫle benaming voor de toertocht op en rond de Kagerplassen. In de volksmond is het kortaf: de Molentocht.

  Jarenlange ervaring als toertochtschaatser hebben geleid tot de in dit boek opgenomen toertochttips: wat moet je wel doen en wat beslist niet, als je een toertocht gaat schaatsen.

  Beoordeling
  Het boek leest gemakkelijk weg en geeft een goed beeld van de uitdagingen waarvoor een toerschaatser b.v. tijdens een Elfstedentocht komt te staan. Voor mensen die regelmatig op de schaats staan is er veel herkenbaar. Rode draad in het boek is dat er met veel inzet en training veel te bereiken is. De auteur is het levende bewijs daarvan.
  Doordat het boek is samengesteld uit eerder geplaatste verhalen komt er hier en daar wat overlap voor. Verder is goed te merken dat er voor een clubblad is geschreven. In een aantal verhalen komen nogal wat namen voor, die een buitenstaander weinig zeggen. Ook wordt de omgeving van Leiden vaak tot in detail besproken.
  De tips die gegeven worden staan in de verhalen vermeld. Het was handig geweest als deze in een bijlage nog eens bij elkaar gezet waren. Misschien iets voor een volgende druk? Aardig om te lezen was de tip om tijdens natuurijsperioden op Schaatsforum.nl te kijken.

  Al met al een boek wat de (toer-)schaatsliefhebber zeker zal aanspreken.

  Score:
  [​IMG]

  Prijs:
  17,50 euro

  Waar te koop:
  Via Mijnbestseller.nl

Deel Deze Pagina