[Review] Diaprof Afbraamprofiel (DP1-EF)

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door allard, 25 okt 2011.

 1. allard

  allard Active Member

  Inleiding
  Van Dito.nl ontvingen wij voor een review een Diaprof afbraamprofiel (DP1-EF) met diamant. Omdat diamant het hardste materiaal ter wereld is, is het uitermate geschikt voor het slijpen van de harde staalsoorten die voor schaatsen worden gebruikt. Ook zou door de hardheid van diamant het slijpen van schaatsen, alsook het afbramen enkele malen sneller moeten gebeuren dan met de veelgebruikte combinatiestenen (Siliciumcarbide) .

  Productbeschrijving

  [​IMG]
  Het Diaprof afbraamprofiel

  Het Diaprof afbraamprofiel bestaat uit een metalen profiel waarop 2 diamant slijpplaatjes van het merk DMT zijn gelijmd. Deze zijn van verschillende grofheid (rood=fijn/25 micron en groen=super fijn/9 micron). De slijpplaatjes die op dit braamprofiel gemonteerd zijn zijn gelijk aan de plaatjes zoals we eerder tegenkwamen in de sharpmaster.

  Het afbraamprofiel is volgens de fabrikant geschikt om de schaatsen zowel in, als uit het blok af te bramen. Op beide punten zal dus gelet worden tijdens deze review. Ook is het voor een afbraam-apparaat(want dit mag je eigenlijk geen steen meer noemen) belangrijk dat de braam snel en goed verwijderd wordt. Ook hierop zal gelet worden bij deze review.

  De fabrikant heeft ook enkele belangrijke gebruiksinstructies voor al hun diamantproducten. De belangrijkste is dat de stenen nooit droog gebruikt mogen worden. Dit is omdat de duurzaamheid van het materiaal in dat geval niet gegarandeerd is. Water wordt aangeraden door Dito, maar olie is ook toegestaan.
  Ook is het goed om af en toe de diamantprofielen schoon te maken met een schuurspons en schoonmaakmiddel.

  Ervaringen
  Ik heb het afbraamprofiel uitgetest op 2 verschillende typen schaatsen. Een set Viking junior schaatsen, en een PM-staal onderstel van Viking. Uit de hand kon het braamprofiel zowel op het harde (PM) als het zachte(Junior) staal snel en nauwkeurig de braam verwijderen. Vooral bij het PM staal was te merken dat na enkele halen met de groene kant van het profiel de gehele braam verwijderd was. Vergeleken met een siliciumcarbide steentje waarmee het nog vrij lang duurt om de braam enigszins weg te krijgen was dit een groot verschil.

  Bij gebruik in het slijpblok merkte ik echter dat de plaatjes niet 100% haaks op het profiel gemonteerd zaten. Dit heb ik daarna gecontroleerd met een winkelhaak. Er is bij beide plaatjes een kleine afwijking te vinden.
  Ondanks deze afwijking heb ik toch geprobeerd af te bramen in het blok. Ik merkte dat het profiel door de hoogte(25mm) ten opzichte van de ijzers niet erg stabiel op de tafel lag. Het blokje kon vrij snel over de ijzers heen kantelen als er vanaf de buitenkant druk op gezet werd.
  Naar aanleiding van de afwijking in haaksheid is contact gezocht met de fabrikant, en die meldde dat het mogelijk was dat een enkel exemplaar kleine afwijkingen liet zien. Ook werd gezegd dat een profiel met een afwijking zonder problemen omgeruild zal worden.

  Het resultaat was met afbramen in het blok was ondanks de afwijking net zo goed als bij afbramen uit de hand, met de aantekening dat ik zelf heel erg goed moest opletten dat het plaatje haaks op het ijzer stond.

  [​IMG]
  Het afbraamprofiel in gebruik

  Conclusie
  Het Dito DP1-EF afbraamprofiel is een prima product. Voor afbramen uit de hand is het een zeer duidelijke verbetering ten opzichte van reguliere stenen. Voor afbramen in het blok is echter wel de nodige aandacht nodig, dus daarvoor is hij minder geschikt.

  Pluspunten
  + zeer snel en goed afbramen
  + licht in gewicht
  + twee verschillende grofheden
  + lange levensduur bij juist onderhoud

  Minpunten
  - prijs
  - stabiliteit op slijpblok

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijs:
  28 euro (ex BTW)

  Waar te koop:
  Het Diaprof Afbraamprofiel is te koop bij de gerenommeerde schaatswinkels.

  Website:
  www.dito.nl

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] Diaprof Afbraamprofiel (DP1-EF)

Deel Deze Pagina