[Review] DIAPROF Schaatsenslijper met diamant

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door Sjoerd, 5 dec 2011.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Inleiding
  De firma Dito.nl is gespecialiseerd in de verkoop van diamant slijpmaterialen. Naast industriële toepassingen hebben ze ook voor de schaats- en ski-sport diverse slijpmiddelen. Wij konden de Diaprof schaatsenslijper met diamant (DP6EFC) uitproberen.

  Productbeschrijving
  Diamant is het hardste materiaal ter wereld. Voor het slijpen van de harde staalsoorten die voor schaatsen worden gebruikt is het dus uitermate geschikt.
  De Diaprof bestaat uit een metalen profiel waarop 6 diamant slijpplaatjes zijn gemonteerd. Deze zijn uitgevoerd in drie verschillende grofheden.
  De fabrikant raad aan om de profielen met water te gebruiken. Olie is ook toegestaan, maar droog slijpen wordt afgeraden omdat de diamantlaag anders zeer snel kan slijten. Na gebruik met water moet je de profielen dan wel goed laten drogen, omdat de achtergebleven metaaldeeltjes anders voor roestvorming kunnen zorgen.

  Het is ook mogelijk om de diamantplaatjes schoon te maken als ze lang gebruikt zijn en minder goed lijken te slijpen. Dit kan door met een schuurspons en schoonmaakmiddel de plaatjes schoon te schuren.

  [​IMG]
  De Diaprof met verpakking

  Een goede slijpsteen/polijststeen voldoet aan een aantal kenmerken, namelijk:
  - De steen is recht/vlak. Als de steen niet vlak is zullen de hoeken van de schaatsen nooit precies 90 graden zijn. De scherpte van de schaatsen zal dan niet optimaal zijn.

  - De steen slijpt snel. Natuurlijk is het frustrerend als er een botte plek op je schaats zit die vrij diep is. Het kost dan veel tijd om de schaats goed scherp te krijgen.

  - De steen slijpt goed. Dit deel hangt sterk samen met de vlakheid. Hier wordt echter niet alleen de scherpte beoordeeld, maar ook hoe goed de polijstwerking is.

  - De steen is duurzaam. Het is niet de bedoeling om elk jaar nieuwe stenen te moeten kopen. Daar zijn ze simpelweg te duur voor. Het is dus belangrijk dat een steen een zo hoog mogelijke duurzaamheid heeft.

  - De steen is goed te hanteren. Als een steen niet goed vast te houden is, maak je veel meer fouten bij het slijpen, wat de kwaliteit van de slijpbeurt kan verminderen. Het is dus belangrijk dat de steen goed vast te houden is en stabiel is.

  Op elk van deze punten zal de Diaprof beoordeeld worden in deze review, behalve de duurzaamheid. De testperiode is te kort om hier op in te kunnen gaan.

  Ervaringen
  Als eerste is test of de plaatjes van de profielen vlak zijn. Er bleek een lichte afwijking te zitten op de rode en groene plaatjes. Deze waren niet geheel recht. De blauwe plaatjes waren echter perfect vlak.
  De fabrikant heeft aangegeven dat dit soort afwijkingen sporadisch voorkomt, maar natuurlijk niet acceptabel is. Als een klant hiermee terugkomt zal het profiel omgeruild worden.

  Ik heb ondanks de lichte afwijking gewoon het slijpen getest. Dit op een oude set Viking junior schaatsen. Hierop was goed te merken dat de diamantplaten zeer snel slepen, en bijna geen braam achterlaten. Dit scheelt veel tijd met slijpen.
  Het slijpresultaat was, ondanks de kleine afwijking toch zeer goed te noemen. Beide kanten van de schaatsen werden goed scherp.
  Ook de polijstwerking van de groene steen is prima te noemen. Enkel wedstrijdschaatsers die een extreem gladde afwerking willen hebben zullen nog behoefte hebben aan een fijnere polijststeen.

  Een wat minder punt is de ergonomie. Omdat het profiel net zo hoog als breed is, is het minder makkelijk dan met een reguliere steen om het profiel recht op de ijzers te houden bij het slijpen. Je moet dus wat beter opletten bij het slijpen om kantelen te voorkomen.

  [​IMG]
  De Diaprof in gebruik

  Conclusie
  Het Diaprof slijpprofiel is een prima slijpsteen. Hij is voor een steen met diamant niet erg duur, dus voor de beginnende diamantslijper behoorlijk aantrekkelijk. Qua slijpen doet hij niet onder voor de duurdere uitvoeringen. Als u zeker weet dat de plaatjes recht gemonteerd zijn, en oplet dat de steen niet kantelt tijdens het slijpen kunt u hier een prima steen aan hebben.

  Pluspunten
  + de stenen blijven vlak
  + onbreekbaar
  + licht in gewicht
  + bramen nagenoeg niet
  + slijpen en wetten sneller
  + slijpen en polijsten in één

  Minpunten
  - prijs
  - afwijkingen in vlakheid mogelijk
  - moeilijker te hanteren dan reguliere stenen

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijs:
  78 euro (ex BTW)

  Website: www.dito.nl

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] DIAPROF Schaatsenslijper met diamant

Deel Deze Pagina