[Review] Sharp Master

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door Sjoerd, 30 jan 2011.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Inleiding
  De Sharp Master is een handzaam apparaat voor het slijpen van schaatsen. Het is een paar jaar geleden ontwikkeld door oud-schaatser John Oudt. Hij vond dat schaatsen slijpen te veel gedoe was en dat de traditionele slijptafel te groot en zwaar was om mee te nemen naar de ijsbaan. Daarom ging hij op zoek naar een beter alternatief.

  Productbeschrijving

  [​IMG]
  De Sharp Master.

  De Sharp Master heeft de vorm van een computermuis en ligt daardoor goed in de hand. Aan de achterzijde zit een gleuf waarin een slijpplaatje geschoven kan worden. De zijn los verkrijgbaar in verschillende grofheden. Binnenin zit een kogel die het plaatje op zijn plaats houdt. Over de lengte loopt een gleuf waarin het schaatsijzer wordt gedaan. De slijpgleuf is geschikt voor ijzers met een dikte van 0,6 tot 2,2 millimeter. In die gleuf zit een geleider. Deze zorgt ervoor dat het ijzer haaks op het slijpplaatje blijft staan. Aan de zijkant van de Sharp Master zit een pal, waarmee de geleider tijdens het slijpen tegen het ijzer geduwd kan worden. De schaatsen moeten één voor één geslepen worden.
  De Sharp Master wordt geleverd met een (vrij krap) hoesje, hierin is helaas geen ruimte voor de slijpplaatjes.

  [​IMG]
  De verschillende slijpplaatjes van grof (zwart) naar fijn (groen).

  Bij de Sharp Master moeten afzonderlijk diamantslijpplaatjes worden aangeschaft. Er zijn vier soorten verkrijgbaar, grof (zwart) naar fijn (groen). Bij het slijpen wordt eerst het grove plaatje gebruikt, waarna er met een fijner plaatje kan worden afgewerkt/gepolijst. Per plaatje kunnen 50 tot honderd slijpbeurten worden uitgevoerd. De plaatjes kunnen in het apparaat heen en weer geschoven worden zodat niet steeds op dezelfde plaats geslepen wordt. Doordat het apparaat alleen in de lengte heen en weer wordt bewogen lopen alle groeven ook in de lengte.

  [​IMG]
  De afbraamsteentjes.

  In de Sharp Master zijn al twee afbraamsteentjes ingebouwd. Door de knoppen aan de zijkant in te drukken worden ze tegen het ijzer geduwd. In één beweging van voor naar achter kan het ijzer worden afgebraamd.

  Bekijk hier het instructie filmpje van de Sharpmaster (ingekorte versie)
  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mzaiG3C6sEE[/youtube]

  Ervaringen
  We hebben de Sharp Master met verschillende paren schaatsen uitgeprobeerd. Bij ieder paar was het even zoeken naar de juiste houding om de schaats vast te houden, zodat in een vloeiende beweging heen en weer kon worden gegaan. Bij wat minder gave ijzers loopt de Sharp Master wat lastiger heen en weer. Hierdoor wrikt hij wel eens wat, waardoor hij niet meer helemaal haaks op het ijzer staat. Het ijzer vooraf goed schoonmaken en de zijkant eventueel behandelen met wat telfonspray (wel eerst goed laten drogen) helpt om makkelijker te slijpen. Ook moet je even het gevoel hebben om de geleider de juiste druk van de zijkant te geven.
  Als je gewend bent met een slijptafel te slijpen is het vooral even wennen omdat de schaatsen niet gefixeerd zijn. (Wedstrijd)schaatsers die absolute controle over het resultaat willen hebben zullen er daarom waarschijnlijk niet voor kiezen. Zij zouden de Sharp Master in hun 'EHBO-kit' kunnen doen om langs de baan snel een probleem op te lossen.
  De resultaten waren bij alle schaatsen goed te noemen. De scherpte was goed en van voor tot achter gelijk.

  De makers claimen tijdwinst met het slijpen, maar doordat je de schaatsen niet tegelijk doet en bovendien de plaatjes tussentijds moet wisselen, gaat het niet heel veel sneller. Wel pak je hem er makkelijker even bij, zeker langs de ijsbaan.
  Qua prijs is de Sharp Master (inclusief 2 slijpplaatjes) vergelijkbaar met het goedkoopste type slijptafel met de bijbehorende stenen.

  Conclusie
  De Sharp Master maakt wat mij betreft de claims waar. Het slijpen gaat gemakkelijker en het resultaat is goed. Als ik, als recreatief schaatser, voor de keuze zou staan om een slijptafel of iets dergelijks te kopen, dan zou ik de Sharp Master serieus overwegen. Ik kan me voorstellen dat deze keuze bij een wedstrijdschaatser anders kan liggen.


  Pluspunten
  + resultaten goed
  + handzaam en degelijk
  + gemakkelijk in gebruik

  Minpunten
  - loopt niet bij alle schaatsen even soepel
  - hoesje krap en geen ruimte voor de slijpplaatjes

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijzen:
  Slijpblok: 99 euro
  Slijpplaatjes: 12,50 per stuk, korting bij meerdere exemplaren
  De mogelijkheid bestaat om de Sharp Master 10 dagen uit te proberen.

  Website: http://www.sharpmaster.nl

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] Sharp Master

Deel Deze Pagina