[Review] Smartcap schaatshelm

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door Sjoerd, 19 dec 2010.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Inleiding
  Schaatsen is, net als veel andere sporten, niet zonder risico's. De kans op blessures is, zeker bij natuurijs, aanwezig. Uit onderzoek dat in 2009 door TNO is uitgevoerd blijkt dat hoofd/gezichtsletsel in de top 5 voorkomt. Desondanks is het dragen van een helm tijdens het schaatsen nog niet gebruikelijk. Sommige mensen dragen een fietshelm, maar deze heeft vaak een uitstekende achterkant. Hierdoor krijg je bij een val achterover, wat bij het schaatsen nogal eens gebeurt, juist een extra klap.
  De Smartcap is de eerste helm die speciaal voor schaatsen is ontworpen.

  Productbeschrijving
  De Smartcap bestaat uit een aantal losse delen die met klittenband aan elkaar verbonden zijn. Hierdoor is hij precies op maat te maken en ook inklapbaar. Hij wordt vastgezet met een verstelbare kinband. Er worden nog twee losse oorstukken bijgeleverd. Deze kun je er bij erge kou aan vast maken (niet afgebeeld)

  [​IMG]

  De helm is zo gemaakt dat je er een muts overheen kunt dragen. Daarnaast kun je er ook een losse bandana bij kopen, die je er overheen draagt.

  [​IMG]

  De Smartcap is leverbaar in 4 maten (S t.m. XL) en in 10 kleuren.

  Ervaringen
  Belangrijk bij het kopen van een Smartcap is dat de pasvorm goed is, dan verschuift hij niet tijdens het schaatsen en geeft de beste bescherming. Het beste kun je hem dus bij een dealer aanschaffen. Doordat de helm uit delen bestaat kun je de maat later nog enigszins aanpassen.
  Ik heb een aantal malen met de Smartcap geschaatst, waarbij ik hem onder mijn schaatsmuts droeg. De temperatuur varieerde daarbij van +9 graden tot -4. Wanneer het warmer is of je spant je flink in, ontstaat er wat condens in de helm. Als je een zweetband gebruikt heb je hier minder last van. Smartcap levert hiervoor (binnenkort) ook binnenmutsjes. De oorstukken heb ik een keer gebruikt, daarna niet meer. Zonder vond ik plezieriger.
  Het gewicht van de helm is laag. Tijdens het schaatsen merkte ik nauwelijks dat ik met een helm schaatste.

  Conclusie
  Smartcap is er in geslaagd een goede schaatshelm te ontwikkelen. Deze is licht en geeft tijdens het schaatsen weinig hinder. Uit testen van o.a. TUV in Keulen is gebleken dat de helm behoorlijke klappen kan opvangen.
  Nu is het, net als in het wielrennen en tourfietsen zo'n 15-20 jaar geleden, nog niet gebruikelijk om tijdens het schaatsen een helm te dragen. Gezien de snelheden en de daarmee gepaard gaande risico's is dat eigelijk niet verantwoord. Doordat er nu een goede schaatshelm beschikbaar is, kan de Smartcap kan hierin mogelijk een ommekeer teweeg brengen.

  Pluspunten
  + goede pasvorm
  + laag gewicht
  + leverbaar in meerdere kleuren

  Minpunten
  - condensvorming bij hogere temperaturen/grotere inspanning

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijs: 69,95 euro

  Website: http://www.smartcap.nl

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] Smartcap schaatshelm

Deel Deze Pagina