Schaatsen in de media 2023/2024

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Lorca, 15 aug 2023.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een nieuw seizoen nadert en dus wordt het tijd om een nieuw topic te openen voor het bovengenoemde onderwerp.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zeldzaam vroeg, maar AH Zaanlander heeft zich gisteren in Thialf al gepresenteerd voor het seizoen 2023/2024. Met een bijzondere reden natuurlijk, want nieuwe blikvanger Jordan Stolz is voor het eerst overgekomen vanuit de Staten sinds zijn ''transfer''. Hij blijft een maandje en gaat met zijn nieuwe ploeg binnenkort drie weken op (duur) hoogtestage in Livigno. Kortom, er wordt nu al flink geïnvesteerd in andere trainingsvormen.

  Zie: https://nos.nl/artikel/2486686-haar...lz-is-thuis-bij-ploeg-anema-jillert-is-de-man
  en: https://www.volkskrant.nl/sport/een...e-dienst-op-het-zomerijs-van-thialf~bd32772b/

  Mooie items. Ook op schaatsen.nl en ad.nl staan aardige items over hoe Stolz de samenwerking voor zich ziet (item op de Telegraaf kan ik niet lezen, maar zal niet veel anders zijn vermoed ik). Wat mij vooral opvalt in al die interviewtjes:

  Is Stolz echt pas 19? Een hele bijzonder volwassenheid en eigengereidheid voor zo'n jongeman. Terwijl deze mediabelangstelling, zeker zo vroeg in de voorbereiding, toch compleet nieuw voor hem moet zijn. Zowel in zijn interviews als in het verklaren hoe hij de sportieve invulling van zijn carriere (sprinten kan ik al, maar hoe word ik wereldtop op de stayersafstanden zonder te veel kwaliteit te verliezen op de kortste afstanden?) en trainingsmethodieken voor zich ziet blijkt dat hij goed weet wat hij wil. Echt een leergierige spons die zoveel mogelijk kennis van ervaren coaches als Corby en Anema wil opnemen, zo lijkt het.

  Team AH-Zaanlander 2023/2024:
  Jordan Stolz
  Jordy Harink
  Sjoerd den Hertog
  Daan Gelling
  Gert Wierda
  Ids Bouma
  Tjerk de Boer

  Irene Schouten
  Marijke Groenewoud
  Elisa Dul
  Melissa Wijfje
  Arianna Pruisscher
  Maaike Verweij
  Bente Kerkhoff
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik was gisteren in Thialf en heb hier helemaal niks van meegekregen. Jammer... :(
 4. Kristian

  Kristian Active Member

  Not necessarily the right thread, but watch out for the new show by Victor Hald Thorup and Mitch Withmore!  (recommended, but not necessarily coverering stuff thats not already been mentioned by schaatsforum/15.46.6)
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  https://sportnieuws.nl/schaatsen/sc...jordan-stolz-naar-zaanlander-vrij-achterlijk/
  Nuis heeft enerzijds (een sprinter is wat atypisch in de context van Zaanlander) een punt maar wat betreft het 'Nederlandse ploeg' slaat hij volkomen de plank mis.
  Bij Nederlandse profploegen in elke andere sport vinden we het doodnormaal dat er niet-Nederlandse toppers aanmonsteren. Het is een commercieel model waarbij je de beste mensen wilt halen. Daarnaast heeft schaatsen een groot probleem met internationalisering dus de ontwikkeling dat ook buitenlandse toppers goede financiële mogelijkheden krijgen is voor de sport zo ongeveer een voorwaarde.
  Gevalletje: ik denk dat ik niet van hem kan winnen als hij ook alle mogelijkheden krijgt? Komop Nuis: daar ben je toch echt teveel sportman voor!
  Lorca en tostiees-31 vinden dit leuk.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Lijkt me wel een reactie uit iets van jaloersheid ofzo ja. Ik heb hem niet horen klagen toen IKO Bart Swings naar Olympisch goud hielp, maar dat was ook niet op "zijn" 1500 meter dus het maakte hem niet uit.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de ploegenpresentatie van JV ging het ook al continu over Stolz bij AH-Zaanlander. Wat dat betreft is deze transfer de moeite al dubbel en dwars waard voor Jillert ;)

  Buiten dat ik het nogal een bekrompen opvatting vind dat er geen buitenlanders bij Nederlandse commerciële ploegen zouden mogen rijden, is het ook geen ongewone situatie. Er hebben al zoveel buitenlandse rijders deel uitgemaakt van de ploegen van Orie en Van Velde. Ik heb nog geen schaatser zich horen uitspreken tegen de buitenlandse schaatsers van IKO (waar nu bijvoorbeeld ook Hanahati meetraint) en ik heb al helemaal niemand horen klagen in de afgelopen jaren dat de Due Schmidt-broertjes en Quinn bij Anema mee mochten trainen. Kennelijk voelen sommigen zich in het bijzonder nu toch bedreigd. Als je in het Telegraaf dit - incoherente - verhaal leest klinkt het w.m.b. ook enigszins als jaloezie:
  Nuis vindt het bovendien heel opmerkelijk dat Stolz überhaupt kon tekenen bij de ploeg van Anema. „Ik vind het vreemd van de KNSB. Eerst mochten er geen buitenlandse rijders in een Nederlandse ploeg en nu ineens zit hij bij Zaanlander. Dan denk je wel: wat is dit nou? Mag het nou wel of mag het niet? Dat is superraar gegaan. Blijkbaar heeft de KNSB het teruggedraaid en mocht het toch wel, maar dat was bij ons niet bekend. Stel dat mijn coach Gerard van Velde hem bij de ploeg wilde hebben?”, vraagt hij zich hardop af. „Ik zeg niet dat Gerard het wil, maar stel dat hij het had gewild en had gezegd dat we elkaar beter zouden maken... Hetzelfde geldt voor Bart Swings bij IKO.”

  Er kloppen ook nog eens de nodige feiten niet aan zijn verhaal (al kun je over het sporttechnische nut van de transfer twisten natuurlijk). Zo gaf de KNSB aan buitenlandse rijders te willen weren uit Nederlandse commerciële ploegen; vond Jillert dat niet zo boeiend en sloot hij alsnog een contract met Stolz en kwam de KNSB uiteindelijk op hun toch al onhoudbare besluit terug. Dat werd nota bene breed in de pers uitgemeten.

  Overigens moeten we onze ogen ook niet sluiten voor het feit dat Reggeborgh en JV enorme ploegen zijn die gezamenlijk zo'n beetje de beschikking hebben over de volledige top van het Nederlandse mannenschaatsen (zowel langebaan als marathon). Uiteindelijk kun je in Nederland als kleinere ploeg bij de heren amper wedijveren met die ploegen. Dan moet je zelf je eigen toppers opleiden, maar dat kost veel tijd en als ze eenmaal top zijn dan worden ze met grote mate van waarschijnlijkheid toch een keer weggekaapt door JV of Reggeborgh. Of je zoekt op een gegeven moment je heil in het buitenland zoals AH-Zaanlander en IKO begrijpelijkerwijs doen om een topper te vinden om toch de competitie aan te gaan.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  https://www.telegraaf.nl/sport/1515...ad-iedereen-aan-om-met-zichzelf-bezig-te-zijn

  „Ik begrijp niet waar deze kritieken vandaan komen”, is Anema duidelijk wanneer hem wordt gevraagd naar de reacties van onder anderen Nuis (Reggeborgh) en Krol (Jumbo-Visma). De twee concurrenten van Stolz vinden het ’achterlijk en onbegrijpelijk’ dat een Nederlands team de Amerikaan gaat helpen om richting de Winterspelen van Milaan in 2026 nog beter te worden. Anema kan dus weinig met die woorden. „Ik raad iedereen aan om met zichzelf bezig te zijn.”

  Hij vraagt zich bovendien af waarom er nu opeens moeilijk over wordt gedaan. „Wij hebben al veel vaker een buitenlandse rijder binnen onze ploeg gehad. Vorig jaar reed bijvoorbeeld Ian Quinn bij ons in het team en ook Heather Bergsma heeft bij ons gereden. We hebben ook weleens een Fransman en een Deen gehad. Van de Nederlandse concurrentes van Bergsma heb ik dit soort teksten trouwens nooit gehoord. Het lijkt me ook gewoon een normale gang van zaken. Iedereen die bij mij in de ploeg rijdt, probeer ik beter te maken.”

  Anema heeft geen seconde getwijfeld om de Amerikaan de helpende hand te bieden. Vanaf het eerste moment dat de twee elkaar spraken, was er een klik, vertelt Anema, die ook benadrukt dat Stolz volwaardig ploeglid is, ondanks dat hij ook nog veel in Amerika is. „We bellen wekelijks meerdere keren en die gesprekken kunnen zo een uur duren. We bespreken alles.” Anema geniet van de jonge Amerikaan. „Hij is heel leergierig en gedreven. We kunnen veel informatie uitwisselen.”

  Stolz heeft onlangs een maand meegetraind met zijn nieuwe ploeg. Als het aan zowel Anema als de drievoudig wereldkampioen ligt, gaan ze dat vaker doen. Al is het wel puzzelen met zijn Amerikaanse schema. In zijn eigen land moet hij immers selectiewedstrijden rijden. „De jongens zeiden dat ze hem alweer missen nu hij weer naar Amerika is en andersom voelt Jordan dat ook zo. Hij heeft ervaren wat de kracht van trainen in een team is.” De 68-jarige Anema sluit lachend af. „En het is ook gewoon een leuke vent. Hij is nog een beetje ondeugend.”
 9. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Toen hij de overstap had gemaakt naar Reggeborgh en daarmee Verbij en Ntab wegjoeg naar Jumbo, zijn ze zelfs speciaal voor hem gaan polsen of Havard Lorentzen niet met hem wilde gaan trainen.
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2020/juni/lorentzen-legt-aanbod-team-reggeborgh-naast-zich-neer/

  Edit: waar ik Krol zei bedoelde ik Ntab.
  Laatst bewerkt: 29 sep 2023
 10. mi

  mi Well-Known Member

 11. mi

  mi Well-Known Member

  Prachtig filmpje over Stolz en Zaanlander:
  leenstrafan vindt dit leuk.
 12. Elina

  Elina Well-Known Member

  In het verleden was er voorpret voor het nieuwe seizoen met de Telesport Schaatsbijlage & ruim een uur voorbeschouwing bij Studio Sport...
  Wat moeten we nu lezen/zien voor vrijdag?
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Is 3FM-DJ Sophie Hijlkema familie van Aveline?
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Irene nu bij Humberto op 4
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 17. Duif

  Duif Well-Known Member

 18. ReneW

  ReneW Active Member

  Laatst bewerkt: 25 feb 2024
 19. Stolletje

  Stolletje Active Member

 20. mi

  mi Well-Known Member

  Hij steunde Wüst door dik en dun toen Justlease haar ‘te oud’ vond. Denk dat die twee een goede band hebben. En ik vind hem heel dapper. Hopelijk kan hij zijn demonen bedwingen en eindigt zijn carrière in de allerhoogste regionen!
  Laatst bewerkt: 26 feb 2024

Deel Deze Pagina