Sjoerd
Active Member
Van het oude prikbord nog een bijdrage over een hot item "slijpen". Met dank aan Walter Lodder.
Sjoerd
Het volgende kan ik je vertellen over het slijpen van schaatsen!
Vaak slijp ik mijn klap- of gewone schaatsen na twee a drie recreative trainingen. Dit is geen algemene richtlijn maar vele mederijders doen het op deze wijze.
Hieronder vindt je e.e.a hoe ze geslepen worden:
Schaatsen slijpen de 6 belangrijke punten.
1. Zet de schaatsen recht in het slijpapperaat.
2. Begin met de grove kant van de slijpsteen. Maak schuine streken, afwisselend van links naar recht en van rechts naar links. Slijp met een lichte druk gelijkmatig over de gehele schaatslengte, zo behoud u de ronding, waarin u schaatsen geslepen zijn. Gebruik bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen, zo blijft de steen langer vlak, waardoor het resultaat beter wordt.
3. Voel na enige tijd met de nagel of er een braam op het ijzer is gekomen.
4. Zo ja, stop dan onmiddelijk en keer de slijp steen om. Begin dan met de polijstkant van de grote steen de ijzers te polijsten. Maak rechte bewegingen, zodat de scheve krassen van het grof slijpen worden weggepolijst.
5. Pak een braamsteentje en druk het tegen de zijkant van het ijzer. Beweeg het steentje tegen de zijkant van het ijzer van voren naar achteren tot dat de bramen weg zijn.
6. Herhaal punt 4 en 5 minstens drie keer tot alle bramen verdwenen zijn. Nu kunt u de schaatsen weer uit het apperaat nemen en zijn ze klaar voor gebruik.
7. Tot slot nog enkele tips voor het onderhoud van de slijpsteen. Hoe goed je ook slijpt, het oppervlak van je slijpsteen vertoont na enige tijd holle gedeelten. Dat is gemakkelijk te verhelpen. Een glasplaat en slijpkorrels doen wonderen, stooi wat korrels op de glasplaat en haal de steen er overheen. Na een tijdje is de slijpsteen weer als nieuw. Laat eenmaal of tweemaal de ronding van uw schaatsen controleren.
Tips voor het onderhoud van schaatsen.
Onderhoud: Om roestvorming na het schaatsen te voorkomen, de ijzers direct afdrogen. Doe dit thuis nogmaals na 15 min. Om het aanwezige condens te verwijderen.
Opbergen: Na het schaatsenseizoen de schaatsen droog en licht ingevet met schaats wegleggen.
Meenemen: Gebruik uw schaatsbeschermers alleen om op te lopen. Nooit schaatsen in de beschermers mee naar huis nemen.
Schaatsen: Schaatsen zijn nooit uit de fabriek geslepen. De schaatswinkel zal de schaatsen dan gerond en geslepen moeten afleveren.
Schoenen: Schaatsschoenen van leer hebbende tijd nodig om naar uw voet te staan. Geef ze deze tijd en gebruik geen vetoplossers.
Plezier: Plezier heeft u alleen als u schaatsen goed scherp zijn. Controleer daarom regelmatig de ijzers.
Onderbinden: Veters worden bij voorkeur kruiselings, van buiten naar binnen ingebonden.
Ronding: Laat minimaal 1 keer per seizoen uw ronding controleren.
Sjoerd
Het volgende kan ik je vertellen over het slijpen van schaatsen!
Vaak slijp ik mijn klap- of gewone schaatsen na twee a drie recreative trainingen. Dit is geen algemene richtlijn maar vele mederijders doen het op deze wijze.
Hieronder vindt je e.e.a hoe ze geslepen worden:
Schaatsen slijpen de 6 belangrijke punten.
1. Zet de schaatsen recht in het slijpapperaat.
2. Begin met de grove kant van de slijpsteen. Maak schuine streken, afwisselend van links naar recht en van rechts naar links. Slijp met een lichte druk gelijkmatig over de gehele schaatslengte, zo behoud u de ronding, waarin u schaatsen geslepen zijn. Gebruik bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen, zo blijft de steen langer vlak, waardoor het resultaat beter wordt.
3. Voel na enige tijd met de nagel of er een braam op het ijzer is gekomen.
4. Zo ja, stop dan onmiddelijk en keer de slijp steen om. Begin dan met de polijstkant van de grote steen de ijzers te polijsten. Maak rechte bewegingen, zodat de scheve krassen van het grof slijpen worden weggepolijst.
5. Pak een braamsteentje en druk het tegen de zijkant van het ijzer. Beweeg het steentje tegen de zijkant van het ijzer van voren naar achteren tot dat de bramen weg zijn.
6. Herhaal punt 4 en 5 minstens drie keer tot alle bramen verdwenen zijn. Nu kunt u de schaatsen weer uit het apperaat nemen en zijn ze klaar voor gebruik.
7. Tot slot nog enkele tips voor het onderhoud van de slijpsteen. Hoe goed je ook slijpt, het oppervlak van je slijpsteen vertoont na enige tijd holle gedeelten. Dat is gemakkelijk te verhelpen. Een glasplaat en slijpkorrels doen wonderen, stooi wat korrels op de glasplaat en haal de steen er overheen. Na een tijdje is de slijpsteen weer als nieuw. Laat eenmaal of tweemaal de ronding van uw schaatsen controleren.
Tips voor het onderhoud van schaatsen.
Onderhoud: Om roestvorming na het schaatsen te voorkomen, de ijzers direct afdrogen. Doe dit thuis nogmaals na 15 min. Om het aanwezige condens te verwijderen.
Opbergen: Na het schaatsenseizoen de schaatsen droog en licht ingevet met schaats wegleggen.
Meenemen: Gebruik uw schaatsbeschermers alleen om op te lopen. Nooit schaatsen in de beschermers mee naar huis nemen.
Schaatsen: Schaatsen zijn nooit uit de fabriek geslepen. De schaatswinkel zal de schaatsen dan gerond en geslepen moeten afleveren.
Schoenen: Schaatsschoenen van leer hebbende tijd nodig om naar uw voet te staan. Geef ze deze tijd en gebruik geen vetoplossers.
Plezier: Plezier heeft u alleen als u schaatsen goed scherp zijn. Controleer daarom regelmatig de ijzers.
Onderbinden: Veters worden bij voorkeur kruiselings, van buiten naar binnen ingebonden.
Ronding: Laat minimaal 1 keer per seizoen uw ronding controleren.