Schaatsers die afscheid nemen na seizoen 2023/2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door NienDND, 19 feb 2024.

 1. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik ben benieuwd of haar "mannelijke" stijl van afbouwende races nog navolging gaat krijgen. Vrouwen als Sablikova en Weidemann kunnen hun afstanden echt vlak rijden, maar een negatieve split volhouden tot het einde zoals Schouten heb ik nog nooit een andere vrouw zien doen. Het voegt wel echt wat toe aan een afstand als er meer variatie in de strategieen zit, dus wat dat betreft gaat Schouten wellicht wel gemist worden.
  VorstM, chicagodude en Thijs1410 vinden dit leuk.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Schouten bouwde zelfs meer af dan mannen doen.

  De snelste 4200m, 4600m, en slotrondes bij mannen zijn 27.69-28.19-28.19.
  De 10e snelste rondes hier zijn 28.61-28.58-28.57.

  Bij de vrouwen zijn de snelste rondes 31.62-31.35-30.87, wat echt afbouwend is in tegenstelling tot de mannen.
  De 10e snelste rondes zijn ook in de slotronde significant sneller met 32.03-32.09-31.67.

  Ik denk dat dit komt omdat vrouwen bijna nooit een echte versnelling zoals Kramer (27.69 op 4200m) of Semerikov (28.23-28.19 op 4200m-4600m) plaatsen tussen de 3000 meter en de 4600m. Ze versnellen soms veel in slotronde als er nog wat over is, maar ineens een seconde ervanaf een paar rondes voor het einde zie je praktisch nooit.
 3. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  De tactiek/ stijl van Schouten was uniek. Sablikova was meer van als een liniaal die rondjes vasthouden, maar... het zo sterk afbouwen dat was echt Schouten.
  6:41 in Heerenveen dat gaat wel langer dan 10 jaar blijven staan.
 4. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ze wacht het nog af, maar haar ploeg heeft het waarschijnlijk al wel voor haar ingevuld. Die hebben het aankondigen van het afscheid ook gepland. Wellicht hebben zij ook al een feestje gepland in Thialf, met of zonder start op de 500m. Het tijdstip van 11.10u zaterdagochtend is dan natuurlijk niet ideaal. En ik snap dat Irene geen zin heeft om te kijken of ze na zo'n week nog onder de 40 kan rijden op de 500m.
 5. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Net als Ireen Wüst ben ik nog lichtelijk in shock door het afscheid van gouden kilometervreter Irene Schouten. Ik begrijp Schouten volkomen, dat wel. Als je 3 keer op de top van berg Olympus gestaan hebt ken je het uitzicht wel en heb je geen zin meer in alles wat nodig is voor een 4e beklimming.
  Maar als schaatsliefhebber voelt mijn hart een beetje rauw. En stel ik me vele vragen.
  Hoe moet dat nu met het beste TP-team ooit? Hoe voelt Groenewoud zich nu het hart van het perfecte MS-team eruit gerukt is? Heeft Blondin al van blijdschap haar kamervloer eruit gedanst? Gaan we Jillert nog ooit in tranen zien na het aanschouwen van een grootse rit?
  Gelukkig hebben we Thijs Zonneveld nog met een mooie column over Schouten die nooit meer zal fienissen https://archive.ph/2024.02.19-19195...r-ze-bleef-geloven-in-een-doorbraak~aa154034/
  Duif vindt dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  We hebben al de Sven Kramer-bocht, we hebben al de Ireen Wüst-bocht, maar wat denken we dan van het Irene Schouten-rechte eind?
  Kan dat ???

  Ik twijfel. Kramer en Wüst zijn onlosmakelijk met elkaar en met Thialf verbonden, ze zijn twee absolute grootheden. Schouten is groots, maar niet zó groot als Kramer en Wüst. Maar als er een onderdeel van de ijsbaan is dat naar haar vernoemd kan worden, dan is het het rechte stuk met de "fienis" waar ze keihard en keihard op afsprint.

  Het lijkt me een stuk beter idee dan de Sven Kramer-kruising... :eek::eek::eek:
  HaagscheBluf, proeme, Palko en 5 anderen vinden dit leuk.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Schouten was een groots schaatser, maar nog lang niet zo groot als Wüst en Kramer. Ze heeft buiten twee eerdere massastarttitels uiteindelijk "maar" vier seizoen echt aan de top gestaan, en buiten het Olympische jaar was ze ook nooit een heel seizoen lang super.

  Als we een rechte eind naar haar gaan vernoemen dan zijn er nog een hoop andere schaatsers, zoals Nuis en Bergsma over een paar jaar, die datzelfde verdienen, en dat is toch wel echt te veel. Kramer en Wüst waren zo uniek dat de kans groot is dat in de komende 50 jaar niemand zo groots wordt als zij waren.
  Ko Savabli, De Keizer, mi en 3 anderen vinden dit leuk.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Haha, dat laatste is wel humor.

  En inderdaad, je hebt wel gelijk over Irene. Daarom is het zo jammer dat ze er nu al mee stopt. Ze had de komende 2 jaar nog heel veel kunnen winnen. Niet zo veel als Kramer en Wüst ooit, maar dat hoeft ook niet.
  Schouten is ook één van de boegbeelden waarmee ook de niet fanatieke schaatsvolger en sponsoren zich makkelijk kunnen identificeren. Ze staat op een heel natuurlijke en spontane manier toch wat dichter bij de nuchtere Nederlander in haar doen en laten dan de rechtstreeks uit de wereld van Gucci en Prada weggelopen Jutta Leerdam.
  Ook wat dat betreft laat Irene een gat na.
  diploma vindt dit leuk.
 9. Binnen Nederland bedoel je? Want ik denk dat er met Stolz al iemand is die alle mogelijkheden heeft om groter te worden dan Kramer of Wüst.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Binnen Nederland ja. Stolz heeft zeker de mogelijkheid, maar daarvoor zal hij nog zeker 8 jaar op topniveau moeten blijven presteren, en dat gaat sowieso lastig worden.
  RodyTur10 en Wenne_Erbenmars vinden dit leuk.
 11. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Genoeg schaatsters die na een zwangerschap terugkomen al is het de vraag of je na jouw 31e nog de top kunt houden.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Hoe begon het ooit? De eerste keer dat Irene Schouten van zich deed spreken was op het EK inline 2009 in het Belgische Oostende. Daar wist ze als junior meteen drie keer goud (en twee brons) te winnen. Op de 10 km afvalkoers op de piste (200m baan) wist ze met een poging tot een spagaatfinish met 3 duizendste de Italiaanse de Blasio af te houden en 4 op Manon Kamminga (zij rijd helemaal links maar staat niet op de foto).

  IreneSchouten_EKjunioren_2009_puntenkoers.jpg

  Daarna won ze samen met Manon en Mandy Groot de 3000 meter relay op de piste. Met overmacht. Tot slot won ze nog de afsluitende marathon en gaf ze de Italiaansen en Duitse sprintles.

  IreneSchouten_EKjunioren_2009_marathon_finish.jpg

  Alle uitslagen van destijds en foto's staan nog steeds online. Zie https://www.euro-inline2009.be/results/track

  EK afvalkoers: https://www.flickr.com/photos/marathonillustrator/albums/72157621895389178/
  EK relay: https://www.flickr.com/photos/marathonillustrator/albums/72157621931887664/
  EK marathon: https://www.flickr.com/photos/marathonillustrator/albums/72157621997555432/

  Als senior wist ze zich door te ontwikkelen. Haar hoogtepunt zal het WK 2012 in Italië geweest zijn. Daar won ze samen met Elma de Vries en afmaakster Manon Kamminga de 5000 meter relay op een kletsnatte weg (een snelle 400 meter ronde) voor Italië en Zuid-Korea. Het waren de gouden jaren voor het Nederlandse inline skaten. Beelden van de wedstrijd en huldiging:

  Irene is nummer 200, Manon 197, Elma 198.

  Foto's: https://www.flickr.com/photos/marathonillustrator/albums/72157631566126422/

  Ondertussen had ze bij het schaatsen al eens World Cups kunnen rijden met een 4e plek op de 3000 meter bij het NK afstanden november 2010.Maar ze koos voor het junioren circuit. Daarin haalde een derde plek in Baselga op de 3000m achter winnares Pien Keulstra. In februari 2013 volgde haar internationale debuut bij de senioren op de mass start in Inzell. Daar werd ze meteen vierde. In de World Cup finale in Thialf wist ze al haar eerste winst te behalen. Ze versloeg Ivanie Blondin in de sprint. Elf jaar later wint ze haar laatste mass start, opnieuw tegen Blondin... In 54 internationale wedstrijden haalde ze liefst 24 keer goud, 9 zilver en 9 brons. Ze vormde een duo met diverse rijdsters: van Mariska Huisman, Carien Kleibeuker en Anouk van der Weijden tot Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud. Zelf heb ik haar in actie gezien in de inline marathons en heb haar eerste wereldtitel mass start mee gemaakt in Thialf.

  Haar doorbraak op de klassieke afstanden kwam in seizoen 2015-2016 met podiumplekken in de World Cups op de 3000 meter en een bronzen plak op de 5000 meter bij de WK afstanden. De laatste stap naar de absolute top kwam echter pas in het corona seizoen 2020-2021 toen ze geen marathons kon rijden en ze de Nederlandse titels op de 3 en 5 km pakte. De eerste World Cup zege op de 3000 meter volgde en de WK afstanden werden zeer succesvol. Daarna reeg ze de successen aaneen.

  Komt er nog een laatste plottwist?

  Bijgevoegde bestanden:

 13. zopie

  zopie Active Member

  De Schouten-foto-fienis
 14. Snap waar je heen wilt, maar vind die impact van langere periode van top zijn iets minder belangrijk. Als Stolz dit kunstje (500,1000 en 1500) bij wijze van ook op het WK’25 en OS flikt mag je hem van mij al naast Kramer en Wüst zetten qua sportieve prestaties. De 500/1000 en 1500 meter winnen op hetzelfde toernooi is iets wat we tot voor kort voor onmogelijk hielden!
  Asterisk vindt dit leuk.
 15. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Klopt. Ligt er denk ik een beetje aan op welke leeftijd. De meeste topsporters kiezen er momenteel nog vaak voor om te stoppen, maar ook steeds meer die ervoor kiezen weer terug te komen. En die plaatjes van Lollo met de kleine op het podium waren ook wel echt fantastisch :D
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Eens, je hoeft niet 10 jaar top te zijn om bij de allerbesten te horen. Als hij dezelfde titels haalt op de Spelen, wk sprint en allround wint en nog een wereldrecord 500 meter rijdt staat ie wat mij betreft minstens op gelijke hoogte als Kramer/Wust.

  De 500 is altijd beschouwd als de meest gespecialiseerde afstand. 5 jaar geleden had niemand ooit gedacht dat een 500 meter winnaar ook maar in de buurt zou kunnen komen van een allroundpodium. Davis kon het WK sprint winnen, ondanks zijn 500 meter, niet dankzij.

  Kramer is heel erg lang een uitzonderlijk goede 5 kilometerrijder geweest die in zijn topjaren ook de 10 won en 1500 podium kon rijden. Ontzettend knap, maar een ander type prestatie dan Stolz die een ongeëvenaarde veelzijdigheid laat zien die niemand ooit had durven voorspellen.

  2 unieke onvergelijkbare prestaties, waarvan ik niet per se de ene of de andere hoger aan zou slaan voorlopig.

  Vergelijk het (los van de doping) met Armstrong die 7 tours won tegenover Pogacar die maar 2 Tours won, maar dat wel combineert met de Ronde van Vlaanderen. Beide bizar knap, niet onderling vergelijkbaar.
  Laatst bewerkt: 20 feb 2024
 17. zopie

  zopie Active Member

  We hebben geluk dat we niet hoeven te kiezen.
 18. Hans050570

  Hans050570 Member

  Ik zie trouwens Nils van der poel gewoon terugkomen volgend jaar.
  Het zou mij niks verbazen als hij weer van zich laat horen in het pre Olympisch seizoen, met als doel de Olympische Spelen.
  MAB, Stolletje, EenBrabander en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik hoop dat enorm. Als ik zie welke tijden Davide Ghiotte en Patrick Roest op de lange afstanden rijden, dan volstaat het voor Nils van der Poel om zijn oude niveau te halen om weer absoluut de beste te zijn. Al is Patrick Roest natuurlijk van jongs af aan al de mindere stayer t.o.v. de Zweed.
  Asterisk vindt dit leuk.
 20. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zoiets had ik zelf in een eerdere post ook al voorspeld. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat hij helemaal niks heeft gedaan, en gezien het huidige niveau op de lange afstanden zal hij ongetwijfeld mogelijkheden zien om weer te winnen. Het is ook een kleurrijk figurr dus een comeback zou wb zeer welkom zijn!

  Zou wel een enorme mindfuck voor Roest zijn trouwens, die uiteindelijk nog seeds geen Olympische titel heeft en wellicht al zenuwachtig genoeg wordt van Ghiotto, laat staan als VDP bsluit terug te keren.

Deel Deze Pagina