Schaatsers die afscheid nemen na seizoen 2023/2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door NienDND, 19 feb 2024.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik had eigenlijk al niet meer verwacht dat ze Pedersen zouden selecteren voor het WK Allround. Ik neem aan dat Eitrem sowieso rijd. Wie valt dan af, Engebraten of Kongshaug?
 2. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Kongshaug volgens mij, de nummer 4 en 5 van de afgelopen allroundkampioenschappen. Ik zat hier idd ook nog over te denken, gek dat ze hem kozen. Nu wel logisch, om hem een mooi laatste toernooi te geven.
 3. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Goh, Pedersen stopt dus ook ... jammer ...

  Best bizar dat in amper 10 dagen tijd, liefst drie huidige Olympische Kampioenen stoppen en dat die dan ook nog alle drie van het bouwjaar 1992 zijn. Ook typisch; net als Sven en Ireen destijds (allebei van april 1986) zagen Irene, Thomas en Sverre in vrij korte tijd het levenslicht. Schouten is van 21 juni 1992, Krol van 16 augustus 1992 en Pedersen zit daar met zijn 17 juli 1992 echt precies tussenin. Ik hoop toch echt dat Erin Jackson (19 september 1992) volgende week vrijdag na het WK Sprint niet ook plots haar schaatsen in een paar Amerikaanse wilgen op gaat hangen ...

  Die Sverre ... mooi om hier te lezen hoe mensen zich hem zullen herinneren. Als fervent volger van piepjonge talenten weet ik dat Pedersen zich al zeer vroeg aandiende als enorm talent. De vikingrace resultaten werden al aangehaald. Grappige uitslag; in 2008 reed hij bij de vikingrace als 15-jarige 1.14.72 op de 1000 meter. Ene Thomas Krol en Havard Lorentzen (o jee, die is van 2 oktober 1992 ...) werden gezamenlijk vierde. Op bijna 3 hele seconden van Pedersen! Maar wacht! Het kon nog gekker! Op de 1500 meter reed Pedersen 1.53.02 en Krol 1.58.79. Daar kreeg de jonge Krol dus liefst 5 seconde en 77 honderdsten aan zijn broek. Om maar aan te geven hoe ontzettend GOED Sverre toen al was.

  Als junior eindigde hij in de daaropvolgende jaren liefst 4 keer bij de eerste zes op het WK Junioren. In 2010 moest bij als B2 junior enkel de ook niet misselijk getalenteerde A-junioren Koen Verweij, Brian Hansen en Antoine Gelinas-Beaulieu (van ehh ... 5 mei 1992, niet doorvertellen a.u.b.) voor zich laten. En daarna werd hij twee jaar op rij glansrijk kampioen. In 2012 won hij het WK Junioren met het op 1 na grootste puntenverschil ooit. Alleen ene Eric Heiden was ooit nog (krankzinnig veel) oppermachtiger.

  Nee, Sverre Lunde Pedersen was niet zomaar iemand. Echt niet! Maar dat was Havard Bokko ook al niet en Sven Kramer al he-le-maal niet. Tegen Kramer was in die jaren niets te beginnen. En dus onderging Pedersen al gauw het lot waar ook Bokko zich uiteindelijk maar bij had neergelegd. Tot ...

  Inderdaad ... tot ...

  Tot dat historische moment ... waar ik nog steeds de plaatsvervangende pijn van denk te voelen ...

  Die val ... die jammerlijke en onbegrijpelijke val. Niets maar dan ook niets ging Sverre Lunde Pedersen van de eerste Noorse WK Allround titel in bijna een kwart eeuw afhouden. Niets! Hij was volledig in controle. Op de glanzende en coolste baan van Nederland reeg hij in destralende buitenlucht bijna in trance zijn rondjes aaneen. Volkomen onbedreigd. De Grote Kramer spartelde een halve ronde achter hem. En toen, toen gebeurde het. Buiten beeld. Ik heb het net teruggekeken. Kramer reed op het rechte eind. En plots hoorde je een verbijsterende shock van de tribunes rollen, als een golf van ongeloof. De volledig verraste regisseur schakelde vlug naar Pedersen ... en daar gleed ie ... op zijn buik terug uit de kussens. Hij probeerde zo snel mogelijk overeind te komen, maar dat ijs was te glad. Op zijn gezicht vocht de wanhoop het uit tegen verdriet en verbijstering. Kramer haalde 'm in, Pedersen kroop overeind, zette zonder zijn bril de achtervolging in, passeerde de leeggereden Kramer alsof het een toerist was, maar de titel was al gaan vliegen. Die was zomaar bij Patrick Roest in z'n schoot gevallen. Zomaar.

  Ik geloof niet dat ik ooit met zo'n verslagen en compleet leeg gevoel naar de apotheose van het WK Allround heb gekeken. Wat voelde ik me slecht. En dan nog moet ik me fantastisch gevoeld hebben in vergelijking met die arme Pedersen. Die ene val ... op die ene tien kilometer, het is ondanks zijn mooie Olympische Titels en zeker ook die fantastisch en dik, dik, dik verdiende wereldtitel op de 5km in Inzell toch absoluut het moment waarmee hij de herinnering van vele schaatsliefhebbers in zal gaan, in zowel binnen als buitenland. Waarmee ik eigenlijk enkel en alleen wil benadrukken dat hij die dag zo verschrikkelijk goed was dat je nooit meer kunt vergeten hoe onvoorstelbaar pijnlijk die val was.

  Maar hij stond op, ging verder, werd nog een paar keer gruwelijk onderuit geramd en ging toch weer verder. En volgende week neemt hij dan afscheid op de baan waar hij zijn grootste individuele triomf mocht vieren. Niets hield hem die dag tegen. Kramer niet. Roest niet. De wind niet. Het lot niet. Niemand. En op die baan gaat hij ons uitzwaaien. En wij hem. Sverre bedankt! Ik ga nog minstens drie keer voor je juichen. En misschien zelfs vier. Ik hoop het.
 4. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Ineke rijdt inderdaad haar laatste wedstrijd zondag. Maar Irene niet. Zij heeft aangegeven ook volgend seizoen nog (enkele) marathons te rijden.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ja dat is waar natuurlijk. Nu maar hopen dat ze dat ook echt doet.
  Zaterdag is een beetje macht der gewoonte, omdat er normaliter geen marathons meer op zondag gereden worden. Zijn er eigenlijk nog schaatsers die vanwege geloofsovertuiging niet op zondag rijden ?
  In het verleden waren die er volop. De Ruitenbergjes bijvoorbeeld, Dolle Dries, JM Heideman ook volgens mij.
 6. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Jazeker, afgelopen zondag nog startte Christian Haasjes als leider in de Grand Prix niet in de finalewedstrijd en verloor daardoor het klassement. Hij staat ook derde in het jongerenklassement, dus ik verwacht hem zondag niet bij de uitreiking daarvan. Ook de andere Haasjes-broers en Marthijn Mulder starten niet op zondagen. Allemaal afkomstig uit Staphorst. Volgens mij rijden de Ligtenberg-broers ook niet op zondag. Maar het is een zeer kleine minderheid. Vraag is natuurlijk of je het programma daar op zou moeten aanpassen.
  fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  oh, Irene stopt alleen op de langebaan. Dat had ik nog niet helemaal goed meegekregen dan.

  Zou Irene dan stiekem nog aan buitenlands natuurijs denken? Klinkt niet logisch aangezien ze het reizen enzo ook niet zo leuk vond, maar die Alternatieve Elfstedentocht is toch ook wel mooi. Of zou haar dat niet meer interesseren na al die mooie prijzen die ze al heeft?
 8. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Je ziet het niet op veel plekken terugkomen. Maar hier samengevat wat ze in de NOS-podcast zei: https://schaatspeloton.nl/nieuws/49...ar_houdt_deur_open_voor_het_marathonschaatsen
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  thnx!

  en als ik dit zo lees wordt het geen buitenlands natuurijs, maar gewoon wat marathons rijden voor de lol
 10. zorro

  zorro New Member

  Laatst bewerkt: 2 mrt 2024
 11. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Sanneke de Neeling heeft op Instagram aangekondigd te gaan stoppen met schaatsen, en haar seizoen vanavond af te sluiten met een persoonlijk record (ze rijd haar eerste 5000m op een trainingswedstrijdje in Thialf).


  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  Ko Savabli, chicagodude, CasperW en 4 anderen vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ook Lorentzen kondigden zijn afscheid aan (via Tammie1808):
  upload_2024-3-4_13-45-32.png
  tostiees-31 en Duif vinden dit leuk.
 13. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Poeh, na Pedersen nu het einde van de schaatscarrière van Lorentzen. Dat is een einde van een Noors tijdperk.. Ondanks dat Lorentzen weinig meer won, bleef hij heel solide resultaten rijden. Geen uitschieters meer, helaas..

  Ik zal hem missen!
  alexander79 en Ko Savabli vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nog even en werkelijk iedereen van bouwjaar 1992 stopt met schaatsen...
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dubreuil en Murakami zijn ook van 1992…
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Leuk dat het WK Sprint zijn laatste toernooi is. Toch een echte allround sprinter met soms hele aansprekende resultaten op beide afstanden, maar toch vooral heel stabiel op beide afstanden, waardoor hij ook zonder uitschieters mee kon doen op de vierkamp.

  Uiteindelijk 1 topjaar en veel prima jaren die daarop volgden. 1 van de enigen die de Nederlanders nog serieus partij bood op de 1000 pre Stolz. Gelukkig lijkt Magnussen op de 500 de Noorse aanwezigheid in de A-groep te borgen en wellicht Kongshaug op de 1000.
 17. Forza

  Forza Active Member

  De laatste seizoenen waren er regelmatig lange periodes van matige vorm, vooral door blessures. Op een of andere manier pakte hij dan toch weer uit het ogenschijnlijk niets een medaille op de Spelen. Dat vond ik wel bijzonder. Een echte dark horse. Zal hem ook wel missen.
 18. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Martine Ripsrud stopt ook.. Vanavond rijdt ze haar laatste wedstrijd.

  Enorm zonde voor de Noren en de Noorse ploeg. Ze is bij vlagen een prima subtopper!
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Dit is wel jammer inderdaad. Ze is jonger dan de andere stoppende Noren en vervangers van niveau zijn er niet.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  VorstM, mi, chicagodude en 4 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina