Schaatsers en hun uitgaansleven

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 19 jan 2009.

  1. nino

    nino Member

    Van deze methode heb ik nog nooit gehoord. Heb jij daar ervaring mee?
    Vertel...
  2. villaweb

    villaweb New Member

    snap ik ook niet, maar het rare is dat ik dus lange afstandsschaatsers heb zien roken, zelfs nog tijdens het WK-Afstanden............
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat vind ik nog vreemder dan sprinters. Op een 5 of 10 kilometer doen zenuwen er volgens mij minder toe en sport je vooral op conditie.

    Natuurlijk willen wij namen horen (en gaan we die niet horen)!
  4. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Ik moet zeggen dat ik aan de ene kant eigenlijk ook best nieuwsgierig ben naar die verhalen. En ik weet zelf ook wel een aantal dingen over sommige schaatsers. Maar ik zet dat ivm hun privacy hier maar niet neer. Dat vind ik een beetje eng met internet. Als je het mondeling vertelt is nog weer wat anders, maar op internet kan zo iedereen alles terug vinden. En ik denk dat ze daar niet zo blij mee zullen zijn.
  5. Lammert

    Lammert Member

    Is een voorbeeld uit zelfhulpboeken om rokers bewust te maken van hun verslaving en de drogredeneringen die ze gebruiken om hun verslaving in stand te houden. Je creeërt als roker eerst een onaangename situatie (de nicotineverslaving en de steeds grotere behoefte aan roken) en lost die vervolgens tijdelijk op door een sigaret op te steken. Dan lijkt het alsof die sigaret ontspanning geeft, maar dat is helemaal niet zo. Hij helpt je alleen tijdelijk van je afkickverschijnselen af. Als je altijd met een plastic zak over je hoofd loopt en je mag 'm even af doen, is dat ook een enorme opluchting. Het fijne van de ontspanning na de plastic zak is dat je je wat makkelijker realiseert dat je dat ding beter niet voortdurend over je hoofd kunt trekken. Bij roken is dat een stuk lastiger.
  6. sharky

    sharky New Member

    Even scrollend door dit topic valt me 1 ding op, dat roken nog steeds als slechter wordt betiteld dan drinken. Beiden zijn niet goed, beiden doen een aanslag op je energie niveau, beiden zijn verleidingen die je zonder meer kunt weerstaan als je goed in je vel zit, je hebt geen van beiden nodig. De schade die beide aandoen is verschillend maar daardoor nog niet minder 'erg'.

    Is het daarom verschikkelijk een keer uit de band te springen, nee hoor. Zo lang je het bewust doet, en bewust bent wat het met je lijf én geest doet. Wanneer het slecht wordt is als je het nodig hebt, als het een echte verleiding/verslaving wordt. De grap is dat men niet ziet dat dat voor alchohol net zo goed geldt als voor roken (en voor heel wat andere dingen, eigenlijk alles wat het lijf niet nodig heeft en dat is heel veel van wat wij dagelijks naar binnen werken). Maar alcohol is nu eenmaal maatschappelijk veel geaccepteerder dan roken, zeker met de verkettering van rokers van de laatste jaren.

    De bottemline is dat je aan je eigen energie niveau snel genoeg kunt afleiden wat slecht voor je is en wat niet, dat je als je even logisch nadenkt je instinctief weet wat goed is voor je en wat niet. Dat niemand je dat hoeft te vertellen en zeker niet te verbieden, het niet toegeven aan je verleidingen zit in jezelf en alleen maar daar.

    Ben ik een heilig boontje op het gebied van roken en drinken, nee zeker niet. Ik heb zelf jaren gerookt (en verketter rokers nog steeds niet), drink nog steeds af en toe een glaasje wijn. Maar ik heb wel gemerkt hoe minder slechte dingen ik eet en drink hoe beter ik in mijn vel zit, hoe helderder mijn geest wordt. Maar wat ik ook merk is dat als ik dan een keertje een wijntje drink of als ik een keer een zakje nootjes eet, dat ik er zo erg van kan genieten. Net zo iets als het eerste stukje fruit na een weekje sapkuur dat smaakt dan goddelijk, maar die goddelijkheid gaat onmiddelijk weg als het een gewoonte wordt.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Sharky, je analyse is helder en ik wil ook wel even aangeven waar het volgens mij aan ligt.
    Het grootste deel van de alcoholdrinkers in Nederland is een gelegenheidsdrinker die makkelijk dagen of weken achter elkaar weinig of niets drinkt. Het overgrote deel van de rokers in Nederland is nicotineverslaafd en rookt eigenlijk altijd om de paar uur wel een sigaret.
    Dat blijkt zelfs uit je eigen formuleringen "ik heb gerookt" en "ik drink af en toe wijn".

    Hieruit is een soort maatschappelijk compromis ontstaan dat roken slechter is dan drinken omdat de rokers veel meer moeite lijken te hebben met maat houden. Daar komt nog eens bij dat veel artsen zeggen dat af en toe één of twee glazen rode wijn juist goed zijn voor de bloedsomloop terwijl ik de laatste jaren weinig studies heb gelezen waaruit een positief effect van (matig) tabaksgebruik werd geconcludeerd.

    Dat schaatsers dus af en toe een biertje of wijntje drinken, wordt waarschijnlijk meer geaccepteerd omdat het makkelijker te geloven is dat het bij af en toe blijft. Bij af en toe een sigaretje hebben mensen in het algemeen meer twijfels, dus bij sporters net zo goed. Verder zou het nog kunnen zijn dat roken in principe slecht is voor je longen en drinken voor je lever en darmen en dat je je longen bij een uithoudingssport als schaatsen harder nodig hebt dan je andere organen.

    Tot slot denk ik dat schaatsers (en andere topsporters) er echt wel heel erg van kunnen genieten om na het seizoen een keertje ongezond te eten en te drinken.
  8. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    in tegenstelling tot wat ik altijd dacht, eten best wel veel sporters ongezond.
    De mac wordt vaak bezocht, bij gebrek aan 'normaal' voedsel in landen als china-japan en rusland.

    Ook zag ik een paar schaatsers in Heerenveen gewoon een bakje friet met mayo halen.
  9. Lieke

    Lieke New Member

    En dat terwijl ik van een van de talentvolle junioren hoorde dat hij helemaal begeleid wordt met het eten enzo, en zelfs met gourmetten met de kerst alleen maar vlees mag hebben dat net uit de koelkast komt en niet iets dat te lang op tafel had gestaan enzo. Daar werd dan wel heel moeilijk over gedaan, vreemd dat topsporters dan wel zo ongezond eten?
  10. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Sharky, je ziet één ding over het hoofd: dat nicotine op nummer 1 staat van de meest verslavende stoffen, en alcohol minder verslavend is. Wat Leenstrafan ook al zegt raak je veel sneller verslaafd aan roken dan aan drinken en is het makkelijker om een drankje te laten staan dan een sigaret. Er zijn veel alcoholdrinkers niet niet verslaafd zijn, er zijn maar weinig rokers die niet verslaafd zijn.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Vlees eten dat te lang buiten de koelkast heeft gelegen is gevaarlijk met het oog op voedselvergiftiging. Een frietje met bevat vooral veel calorieën en verzadigde vetten. Die twee dingen hebben dus niets met elkaar te maken.
  12. Lieke

    Lieke New Member

    oké je hebt gelijk, maar het ging meer even om het voorbeeld dat bij hem dat eten dus heel erg gecontroleerd word. En niet alleen bij het vlees, maar bij alles, dus ook vette/ongezonde dingen.
  13. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    tja ik weet het niet, misschien is dat het verschil tussen A groep en B groep of A groep top 20 klassering en A groep top 3 klassering...?
  14. sharky

    sharky New Member

    Ten eerste is alchohol verslaving veel geaccepteerder, mensen die 1 a 2 glazen alchohol per dag drinken zijn verslaafd maar we noemen het niet zo. Ten tweede mijn punt gaat niet zozeer over het al dan niet verslaafd zijn of kunnen raken maar over het eten en drinken van stoffen die niet goed voor lichaam en geest zijn. Dus koek, snoep, chips, fastfood, drugs (waaronder ook alchohol en tabak geschaard kunnen worden), koffie, thee, chocola. De lijst van stoffen die onze energie wegneemt is heel erg lang. Hoe minder je van dit soort stoffen consumeert hoe beter je je voelt. En dat geld voor iedereen niet alleen voor topsporters.

    Het enige belangrijke is uiteindelijk dat je zelf voelt dat iets niet goed voor je is, dat je je beter voelt als je dat soort stoffen niet consumeert, dat je beter functioneert lichamelijk én geestelijk, als je dat ervaart is het veel simpeler om aan de verleidingen te weerstaan. Het maakt dus niet zoveel uit of het 1 slechter is dan het ander waar het om gaat is hoe je er mee omgaat. Dat je vroeg of laat ervaart hoe veel beter je je kunt voelen zonder slechte stoffen in je lijf.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Deze reactie is vooral gericht aan sharky, maar ook aan de rest.

    Als ik jou zeg dat ik elke ochtend bij het ontbijt twee sigaretten rook, dan denk je waarschijnlijk iets van "tsja, nicotineverslaving, heb ik ook gehad", maar als ik jou zeg dat ik elke ochtend bij het ontbijt twee flesjes bier drink, dan zal je reactie eerder zijn "jongen, je bent een zware alcoholist, zoek onmiddelijk hulp".

    Waar leg je de grens van verslaving? Is iemand die elke week een frietje eet verslaafd aan fastfood? Iemand die thee met suiker en melk drinkt verslaafd aan theïne, suiker én zuivel?

    Je hebt gelijk dat er veel stoffen zijn die een effect kunnen hebben op lichaam en geest en je hebt ook gelijk dat je jezelf moet leren aanvoelen. Dat is belangrijk voor iedereen en zeker voor topsporters.

    Daarentegen vind ik ook dat een groot deel van je betoog bestaat uit zweverige prietpraat. Je noemt bijvoorbeeld caffeïne in een rijtje met stoffen die slecht zijn voor lichaam en geest. Volgens mij is over de effecten van caffeïne veel geschreven en onderzoek gedaan, maar ik kan me niet herinneren dat daar eenduidig uit geconcludeerd werd dat het ongezond was.

    Je bedoelt misschien "hoe minder IK van dit soort stoffen consumeer hoe beter IK MIJ voel".

    In het geval van het drinken van thee en koffie denk ik dat voor de meeste mensen opgaat dat ze het lekker vinden en zich er iets beter van voelen. Ook kan ik me niet voorstellen dat schaatsers zichzelf tekort doen door gewoon dagelijks een kopje koffie te drinken. Datzelfde geldt ook voor ongezond eten en voor af en toe een glaasje wijn.

    Omdat ik weinig weet van het eetpatroon van de meeste schaatsers, wil ik graag een voorbeeld geven uit een andere sport. Michael Phelps, de grootste Olympiër aller tijden, heeft zich op Beijing voorbereid met een dieet vol geraffineerde koolhydraten (witte pasta), suiker (pannenkoeken), verzadigd vet (kaas en bacon) en bizar veel caffeïne (koffie en energy drinks). (Het dieet van Michael Phelps.) Denk jij dat hij op een dieet van volkorenpasta, magere yoghurt, sapkuurtjes en kruidenthee niet acht, maar negen of tien keer goud had gewonnen?

    Conclusie: Je hebt gelijk dat iedereen zichzelf moet leren aanvoelen, maar de conclusie zal voor iedereen anders zijn. Als jij je slecht voelt na het drinken van een kop koffie, moet je dat niet doen. Als Kyu-Hyuk Lee denkt dat hij meer kans maakt op het wereldkampioenschap na het roken van een sigaret, dan hou ik hem niet tegen.
  16. sharky

    sharky New Member

    Als jij denkt dat mijn reactie zweverige pietpraat is zijn we snel uitgesproken, dat is een uitermate volwassen manier van discussieren.........
    :roll:

    Weet je geloof lekker wat je wilt geloven, maar je zult moeten ervaren voordat je inzicht verkrijgt................. heel zweverig inderdaad, maar ook heel diep...............
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Om nog even wat olie op het vuur te gooien: 2 glaasjes wijn per dag schijnen een positief efferct op je gezondheid te hebben.

    Waar het volgens mij allemaal om draait: overdaad schaad. Vroeger had je ook van die verhalen wat er allemaal wel niet kankerverwekkend was. Als je je daar allemaal druk om moet gaan maken heb je ook geen leven meer.
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    @Schaatsfan86: Ja en vroeger werd je blind van masturberen en had je bloedzuigers nodig om je lichaam te reinigen. :-D

    Ik word niet graag uitgemaakt voor een slechte debater, want dat ben ik niet. Ik zou graag zien dat je inhoudelijk op mijn punten/argumenten in gaat en je er niet zo makkelijk van afmaakt. Voor de duidelijkheid zal ik mijn punten nog eens kort en stap-voor-stap herhalen.

    1) Je spreekt jezelf tegen als je zegt "iedereen moet z'n lichaam leren aanvoelen" en vervolgens "deze stoffen zijn altijd slecht voor lichaam en geest".

    2) Je komt met onbewezen theorieën. Koffie en thee zijn niet algemeen aanvaard als ongezond, sommige studies vinden caffeïnehoudende dranken juist gezond! Controversiële uitspraken doen over onderwerpen waar de wetenschap na veel onderzoek nog steeds niet eenduidig over is noem ik "zweverige prietpraat".

    3) Als iedereen zichzelf moet leren aanvoelen, en iemand als Kyu-Hyuk Lee merkt dat hij aanvoelt dat hij beter schaatst door alcohol en tabak in zijn leven toe te laten na een strikt regime van tien jaar, dan doet hij precies wat jij wil alleen met andere resultaten. Hetzelfde voor Michael Phelps. Het bewijst de eerste helft van je theorie door het tweede deel te ontkrachten.

    Trouwens, als we toch ad hominem argumenten toe gaan staan, dan wil ik nog wel toevoegen dat de mensen hier op Schaatsforum zullen bevestigen dat ik (afgezien van mijn verliefd-ishe opmerkingen over de prestaties van Marrit Leenstra) over het algemeen bekend sta om goede kennis van reglementen en feiten en heldere analyses.

    P.S. Ik denk dat deze discussie ook belangrijk is voor elke schaatsers en topsporter en daarom ook wel gewoon in dit topic thuis hoort.
  19. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Die verhalen zijn er nog steeds, en ja, je krijgt inderdaad zowat overal kanker van, alleen al door in te ademen. Maar ach, dood gaan we toch allemaal. Het is voor een topsporter alleen zaak om tijdens de schaatscarriere de tijd wel zo gezond mogelijk door te brengen om zo hard mogelijk te kunnen schaatsen.

    Jups. :mrgreen:
  20. nino

    nino Member

    Om deze discussie weer wat (verder) op het topic te sjorren:

    Als een schaatser na een wedstrijd, op het banket, of in naburig café, zich te buiten gaat aan sigaret en/of alcoholische versnapering, hoe reageert dan de omgeving?

    Kijkt men besmuikt weg, of
    Gaat men onderling discuseren over hoe slecht dat wel niet is of,
    Wrijft men in de handen ´dat is dan weer een concurent minder in Vancouver´, of
    Wordt de rokende en/of drinkende sporter gewezen op de ongepastheid van zijn/haar gedrag, of
    Rookt en drinkt men gezellig mee, of
    Is dat niet te zien wegens de dikke rook, resp. niet gemerkt/onthouden wegens eigen roes.

    En de bonusvraag:
    Is er verschil in reacties van ploeggenoten, concurenten, vrienden of fans.

Deel Deze Pagina