Schaatsfilmpjes

Discussie in 'Schaatsbeelden' gestart door lebron, 14 jan 2014.

 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ja dat was een memorabel WK, waar het begrip 'schaatsen onder gelijke omstandigheden' een heel nieuwe dimensie kreeg. Overigens voor het eerst dat ik er beelden van zie. Ik was dat weekend een paar dagen skiën in het Sauerland en moest het doen met wat flitsen via de wereldomroep. Old memories.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik kan me foto's herinneren van mannen die in blote bast op de tribune zaten te kijken. Was idd een bijzonder toernooi.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member


  Parodie op het WR van Pavel Kulizhnikov.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Één van de eerste mass starts in het moderne schaatsen, een 1500m uit 1992 met 8 kampioenen.

  EenBrabander vindt dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member


  Als je in het skeeleren marathons kan organiseren met een heleboel internationale deelnemers, moet het toch ook wel lukken om in het langebanen wat mensen te porren voor een natuurijsmarathon? Zeker omdat er heel veel skeeleraars overstappen naar de langebaan!
 6. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ja, maar skeeleren kun je overal. Om te schaatsen is een ijsbaan in de buurt wel handig.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Om te skeeleren moet je natuurlijk wel goede wegen hebben, landen als India, Bolivia, België en Soedan vallen dan al snel af.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 8. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Behalve Soedan (naar mijn weten) wordt er in die landen anders behoorlijk veel geskeelerd. En niet alleen op pistes en wielerbanen. Het zal je misschien verbazen, maar India is als skeelerland best in opkomst. Afgelopen WK finishten ze al een paar keer top 10 en volgens mij werd er in één van de marathons eentje 4e. Bolivia en België zijn al jaren sterke skeelerlanden.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nee, dat weet ik best, ik wilde alleen even een cliché grapje over de Belgische wegen er in gooien.
 10. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Een WK allround verslag gemaakt door ABC met mede commentator Bonnie Blair.

 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Op de YouTube-kanalen van Yury Veshkin en Morten Trevland staat heel wat moois aan schaatshistorie bij elkaar.
  Veshkin heeft ook heel veel video's van andere sporten, maar er zit ook schaatsen bij. Onder andere de hele OS van Turijn (behalve de 3 km dames...).
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Hier een mooie impressie van het WK 1954

  https://www.net-film.ru/en/film-4461/

  Gehouden in Sapporo met 3 Sovjetrijders op het podium. Maar dat kwam natuurlijk ook omdat er geen Nederlanders aan de start stonden. Ik denk dat dat de laatste keer was dat dat het geval was.

  Enfin, ik ga morgen eens kijken of dit stadion er nog is. Vandaag de Olympische baan van 1972 bezocht. Mocht er helaas niet op, maar wel goede indruk gekregen.
  Meer belevenissen van Mjøsaman op zoek naar ijsbanen in Hokkaido later.
  Hakkie2 en EenBrabander vinden dit leuk.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @Mjøsaman: wat een zoektocht! De enige schaatsbaan waar ik ooit specifiek naar op zoek ben geweest is die van Grenoble afgelopen zomer (makkelijk te vinden in het park), in Japan naar schaatsbanen gaan zoeken, dan ben je wel een hele grote fan!
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Leuk filmpje, beelden uit 1889!!! En vooral de uitleg hoe ze ze maakten is leuk. En het mooie: de schaatser van het eerste filmpje is de trainer van Jaap Eden, een grootheid uit de sport dus.
  dsdevries en EenBrabander vinden dit leuk.
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Mooi filmpje idd! Het toont hoe Nederland toen al heel innovatief met schaatsen bezig was. Tegenwoordig zie je overal iPads op de ijsbaan, maar ruim 100 jaar geleden legde Klaas Pander hier al de basis voor.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

 18. PietjeBell

  PietjeBell Active Member

  Mart Smeets die Ben van der Burg interviewt in '90, die filmpjes zijn zoooo leuk :) Geweldig gewoon hoe zo'n straatschoffie spontaan zit te kletsen en gewoon echt roept wat het eerst in hem opkomt. Heerlijke beelden.
  Bartje Veldkamp meetrainend, of althans een poging daartoe, met Koss, ook een prachtige docu.
  Net als Bart en de Haagsche bende bij Andere Tijden sport.
  En sowieso alle interviews met Anni :D
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik heb door de jaren heen heel veel afleveringen van studio sport gedownload met schaatswedstrijden (en dus ook voor/nabeschouwing met reportages en interviews) die ik leuk vond om te hebben. Gaat om WK/EK allround, WK afstanden, Olympische spelen, NK afstanden/sprint en allround. En hier en daar een wereldbeker. Het meeste is van de periode 2010 tot nu (NPO is al jaren heel sneaky dingen aan het verwijderen, alles van voor 2013 is niet meer terug te vinden op de NOS site of NPO, met een paar uitzonderingen). Als je een specifieke wedstrijd of toernooi wilt hebben dan kan ik je die waarschijnlijk wel toesturen of online zetten, laat maar weten als je dat wilt :)
  EenBrabander vindt dit leuk.
 20. PietjeBell

  PietjeBell Active Member

  Ah, das dus helaas meer van na Anni's tijd :) Hoe lang heeft zij eigenlijk aan tafel gezeten met Mart tijdens die toernooien voor analyses? Deed ze dat maar 1 seizoen? Heb je daar beelden van? Verder vind ik eigenlijk alle interviews met buitenlandse schaats(t)ers wel interessant. Tegenwoordig zie ik dat veel te weinig. Logisch dat ze voornamelijk op de Oranje heren en dames afstappen natuurlijk, maar van mij mag het veel internationaler. Was wel leuk bijvoorbeeld dat ze afgelopen weekend eens het publiek in gingen en de Noorse fans aanspraken. Leuke televisie en altijd goed om alles en iedereen er een beetje bij te betrekken.
  Heb je van de laatste jaren toevallig interviews met de Russische dames? Voornamelijk Shikhova en Fatkulina?
  ZeeKoei vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina