De Keizer zei:
De ISU blinkt doorgaans niet uit in creativiteit bij het opstellen van de kalender. Het zou zoals anderen reeds stelden terecht zijn wanneer de Aziaten een volwaardig worldcupprogramma krijgen. Zeker aangezien zij de komende jaren geen grote titeltoernooien mogen organiseren.
Uitgaande van 8 world cups, waarvan 4 in 2010 en 4 in 2011 een voorstel voor de kalender:
november world cup 1 Inzell
november world cup 2 Heerenveen
december world cup 3 Obihiro
december world cup 4 Seoul
januari ek allround Boedapest
januari wk sprint Calgary
januari world cup 5 Salt Lake City
februari world cup 6 Minsk
februari wk allround Moskou
februari world cup 7 Astana
maart world cup finale Hamar
maart wk afstanden Heerenveen
Dit zou toch een leuk programma zijn? Ook al zijn er zo veel te veel world cups.
Waarom zijn er te veel World Cups? Dat is toch omdat we blijkbaar willen dat schaatsers aan alle World Cups meedoen?
Draai het eens om: laten we accepteren dat schaatsers niet aan alle wereldbekers meedoen.
Dan hoeft de ISU het aantal wereldbekerwedstrijden niet te beperken, kan men het zelfs uitbreiden. Organiseer 10-15 wedstrijden met een Wereldbekerstatus. De meeste schaatsers zullen er 5-6 rijden. Prima, toch? Wielrenners kiezen toch ook hun programma uit de gigantische hoeveelheid wielerkoersen die er op de wereld gehouden worden.
Schaatsers kunnen kiezen voor wedstrijden in de buurt, of met goede faciliteiten, of voor startgeld (?). Of juist voor perifere wereldbekers met weinig deelnemers, waar de punten dus makkelijk te verdienen zijn...
Nog wat voordelen:
Je kunt dan ook makkelijker varieren, met allround wereldbekers, team wereldbekers etc. Of wedstrijden tegelijk laten plaats vinden: een sprint wereldbeker in hetzelfde weekend als het EK allround bijvoorbeeld.
Omdat de topschaatsers niet overal starten, kunnen ook de subtop-Nederlanders af en toe wereldbekerwedstrijden rijden. Goed voor hen; bovendien kan selectie voor het WK afstanden wat natuurlijker plaats vinden.
Omdat het aantal deelnemers kleiner is, zijn de wedstrijden aantrekkelijker. Mogelijk kun je de limiettijden verruimen.
Bovendien kun je organisatoren elk jaar een wereldbeker toezeggen, waardoor het voor hen ook interessanter wordt. Met een beetje handigheid kun je zelfs klassiekers nieuw leven in blazen. En organisatoren moeten goed hun best doen, om de toppers naar zich toe te halen.
Dus liefst meer dan minder wereldbekers.