Seizoen 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 jun 2022.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Stiekem een nationale kalender op de KNSB-site zetten. Dan kunnen we hem compleet maken.

  24/25-9 Internationale Thialf race (Heerenveen)
  28/30-10 WB-kwalificatie toernooi (Heerenveen)
  11/13-11 WB Stavanger
  18/20-11 WB Heerenveen
  26/27-11 WB junioren Seinäjoki
  2/4-12 Four Continents Quebec
  3/4-12 WB junioren Seinäjoki
  9/11-12 WB Calgary
  16/18-12 WB Calgary
  26/28-12 NK allround en sprint (Heerenveen) !!!!
  6/8-1 EK allround en sprint Hamar
  3/5-2 NK afstanden (Heerenveen)
  4/5-2 WB junioren Inzell
  10/12-2 WK junioren Inzell
  10/12-2 WB Tomaszow Mazowiecki
  17/19-2 WB Finale Tomaszow Mazowiecki
  3/5-3 WK afstanden Heerenveen
  EenBrabander vindt dit leuk.
 2. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Normaal heb je na 2 maanden geen mondiaal schaatsen nog een WK om naar uit te kijken. Nu is het nog steeds 2 maanden niets, maar dan worden we ook wel verwend met een dubbele worldcup Tomaszow. Ook geen NK's meer in januari dus. Schaatsen kijken in het najaar, veldrijden in de winter en schaatsen in het voorjaar. Speciaal gemaakt voor Quarantanove deze kalender.

  Edit: Valt me nu pas op dat ze de NK's allround/sprint nu ook in 1 weekend hebben gepropt. Blijkbaar bevalt dat de KNSB dus erg goed. De kalender moet ook niet te vol worden natuurlijk.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  wat is januari toch enorm LEEG !
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Viercontinenten voor de worldcups in Noord-Amerika uit lijkt me wel gunstig voor het deelnemersveld trouwens. Alle niet-Europeanen zonder serieuze NK's hebben daardoor alleen wel letterlijk 2 maanden geen enkele wedstrijd. Orie zal jaloers zijn op hun piekvermogen.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Waarom is er in godsnaam geen wereldbeker een of twee weken na het EK?
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Vraag me af wat de Nederlanders doen, nu we quota veel meer via de wereldbekers moeten binnen halen. Wordt voor velen nu een reele optie om ook de 2e Wereldbeker in Calgary te rijden en daarna lekker op trainingskamp gaan, waarbij ze het NK en EK allround en sprint links laten liggen?
 7. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Dit is toch echt een van de meest troosteloze wedstrijdkalenders van de afgelopen jaren? Waarom niet júist dit jaar een WK allround.. En doe dan ook een extra WB in januari (openlucht). Het WK is letterlijk het énige hoogtepunt.. En dat pas in maart. Droevig.
  Duif vindt dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nauwelijks schaatsen in januari en dan wel het WK in maart. Dat is toch erg vreemd. Alsof je het WK voetbal niet in de zomer maar in november organiseert, maar zo gek zal de FIFA niet zijn hoor.

  o_Oo_Oo_O
  eddy vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb even zitten nadenken over de vraag: "Zitten er nou ook voordelen aan deze schaatskalender?" .

  En ik heb er een gevonden.

  Deze kalender gaat het afzeggen van wedstrijden heel goed tegen. Er is namelijk een fantastisch trainingsmoment ingebouwd in januari.

  Het WKKT en de eerste drie WBs rijdt iedereen sowieso wel. Normaal zou iedereen WB 4 skippen, maar het NK allround en sprint is waarschijnlijk geen écht piekmoment. Als je je niet plaatst, is je seizoen niet direct naar de gallemiezen, je rijdt alleen geen EK. Vervolgens kun je trainen en een NK rijden en de WB in Tomaszów rijden, en ik vermoed dat de meesten die WB5 rijden ook de finale meepakken. Dan heb je nog het WK afstanden en dat is het dan.

  WB4 skippen omdat je moet trainen voor het OKT gebeurt niet. Het EK skippen omdat je moet trainen voor het WK gebeurt niet. Een random WB in Nursultan skippen gebeurt niet omdat er geen WB in Azië is.

  Al had ik toch liever een WK sprint en WK allround gehad.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Interessante kalender wel (wedstrijdlocaties buiten beschouwing latende), al is januari zoals vaker gememoreerd deze jaren té leeg. De wintermaand bij uitstek wanneer mensen graag voor de buis kruipen. Zonde.

  Het wordt met deze opzet in ieder geval oppassen - en een beetje schrikken - wanneer je reeds bij het WCKT (en de eerste World Cups) uitzonderlijk goed bent. Of je moet Irene Schouten heten en het gehele seizoen van begin tot eind domineren. Zo heten de meesten echter niet, dus bij die gevallen gaat het heel interessant worden of ze aan het begin én aan het einde van het seizoen goed kunnen blijven. Het seizoen wordt op deze manier zeer lang (vooral voor de 30 plussers tricky). Wat dat betreft is het, zoals @EenBrabander hierboven aangeeft, wél handig dat januari zo leeg is. Met een lang trainingsblok daar is het aanzienlijk ''eenvoudiger'' te realiseren om ook in de tweede helft van het seizoen nog een grote vormpiek in te bouwen. Bij het NK Afstanden, maar ook voor het WK dat nog steeds pas een maand daarna is. Daarnaast is het, nu het NK Afstanden niet meer in december valt, niet nodig om keihard door te blijven trainen tijdens de (eerste 4) World Cups. Daar kan nu net even wat meer rust genomen worden (wat hopelijk tot betere World Cup-prestaties leidt).

  Voor de Jorrit Bergsma's, Irene Schouten's en Marijke Groenewouden van deze wereld is de kalender overigens best wel een uitkomst. In principe wordt het voor hen weer mogelijk om de Weissensee (het ONK) mee te pakken, zoals Bergsma in het verleden vaak deed. Al zit die wedstrijd mogelijk net een tikkie te dicht op het NK Afstanden. Staat tegenover dat hun optimale piekperiode wegvalt (het NK Afstanden en NK Marathon viel steeds in dezelfde week, zodat qua vormpiek steeds twee vliegen in een klap werd geslagen).
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wel een goede ontwikkeling dat het NK Allround en sprint naar voren is gehaald. Naar voor het EK. Zo heeft dat toernooi i.t.t. de laatste jaren meer betekenis en een kwalitatief betere bezetting.
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Dus wederom na het EK, putje winter, 4 weken lang geen enkele deftige schaatswedstrijd.
  Maar je organiseert wel 4 van de 6 wereldbekers in de herfst, en het enige WK in de (meteorologische) lente.
  Haal dat schaatsen eens naar de zomerspelen.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Wie we in ieder geval niet gaan zien de komende tijd, zijn een boel Zuid-Koreaanse mannen. Er zijn een aantal schorsingen uitgedeeld vanwege het dronken veroorzaken van een auto-ongeluk op 22 juli en de nasleep daarvan.

  Geschorst zijn:
  - Min-Seok Kim (18 maanden, de bestuurder die een hek ramde en vervolgens is gaan slapen)
  - Jae-Weong Jeong (12 maanden, die de auto daarvoor bestuurde, ook met te veel alcohol in zijn bloed)
  -Seon-Kyo Jeong (6 maanden, wegens hulp aan Min-Seok)
  - Jae-Won Jeong (2 maanden, zat in de auto)

  -trainer Jin-Su Kim (12 maanden, gebrek aan toezicht).

  https://www.insidethegames.biz/articles/1126750/speed-skating

  EDIT: Hier meer achtergrond en foto's van de 4 schuldbewuste schaatsers:
  Olympic speed skating medalist Kim Min-seok suspended 18 months for DUI (koreatimes.co.kr)

  In een ander Koreaans artikel staat dat de Koreaanse schaatsbond alle schaatstrainingen voorlopig heeft stopgezet :eek:
  Laatst bewerkt: 9 aug 2022
  eddy en Lorca vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nieuw schaatsseizoen: opnieuw serieus gedoe binnen de Koreaanse schaatsbond met de atleten en coaches.

  Ieder jaar is er wel weer wat aan de hand, al is dit de overtreffende trap. Sportief gezien in ieder geval een groot gemis dat Min-Seok Kim er de komende twee seizoenen niet bij gaat zijn.
  Inimene vindt dit leuk.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Pfff, dat zijn geen halve maatregelen. 18 maanden schorsing, dat zijn twee weggegooide seizoenen. Andere cultuur dan hier. Ook bizar dat de coach geschorst wordt, wegens 'gebrek aan toezicht'. Net alsof die al zijn schaatsers 24/7 in de gaten kan houden.
  mi vindt dit leuk.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Brekend nieuws, de ISU heeft gekozen voor voor een EK afstanden in de derde week van januari op de 333-meter-baan in Nijmegen.

  Nee, dit is een grapje over hoe de baanwielrenners hun EK deze week op een 200-meter-baan i.p.v. de gebruikelijke 250 meter rijden.
  Laatst bewerkt: 13 aug 2022
  proeme en VictorP vinden dit leuk.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De regels voor de Wereldbekers voor komend seizoen zijn er. https://www.isu.org/inside-isu/isu-communications/communications/29367-isu-communication-2505/file
  Bijna geen veranderingen in opzet, limiettijden e.d. Wel is het zo, dat er geen aparte wereldbekerfinale meer is. De laatste wereldcup staat voor iedereen open en er zijn geen dubbele punten.

  Dan is nu het volledige programma bekend. Wat valt op:
  - Per wereldbeker maar één 500 meter.
  - De enige 10 kilometer is bij de 2e wedstrijd in Calgary. Mooi, op hoogte.
  - Er is bij elke wereldbeker maar 1 ploegenwedstrijd. En wel 3 ploegenachtervolgingen en 3 teamsprints. Hoe jammer dat deze laatste zo'n prominente plaats krijgt.
  - De massastarts halve finales en finales zijn steeds op dezelfde dag, met alleen de 1000 meters daartussen. Daarmee is de combinatie met de 1500 meter gelukkig vervallen.
  - Kwalificatie voor het WK afstanden gaat over alle 6 wereldbekers. En aangezien de puntentelling veel zwaarder gaat meetellen dan de tijdsnelsten, zou dat wel eens kunnen betekenen dat Nederlanders niet zo maar van alles kunnen overslaan, cq dat er niet heel veel gewisseld kan worden tussen de herfstwereldbekers en de laatste 2 in Polen. Dat zal voor de nationale kwalificatie ook gevolgen hebben. Zo maar de eerste 3 van een NK sturen kan waarschijnlijk niet, als die nog geen wereldbekers gereden hebben.
  Lorca, KoosHopeloos en SprintMaster vinden dit leuk.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Met het NK allround/sprint ipv het NK afstanden tussen kerst en oud en nieuw gaan ze dat hopelijk sowieso minder doen. Roest en Schouten hebben geen enkele reden om de vierde wereldbeker over te slaan want zij rijden zich toch wel in de top 3 van het NK allround. Voor anderen, zoals Nuis voor de sprint en Conijn voor de allround is het natuurlijk een iets ander verhaal want zij zijn niet duidelijk de beste van het land.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Goed dat er meer mensen mee mogen doen, apart dat er geen dubbele punten meer zijn, maar heel erg ga ik het niet missen, want die klassementen zijn ook weer niet zo belangrijk.
  Waarom ......... :( :( :(
  Doe dat dan tenminste met meer dan 20 mensen in de A-groep. Dan stelt het nog wat voor.
  Gaaf :D
  Dat zou leuk kunnen zijn als je een gecombineerd ploegenklassement hebt van TP en TS samen. Maar veel liever hebben we natuurlijk een tweede 500 meter.
  Goed gepland. Wel een beetje jammer dat je op de zondag dan relatief weinig schaatsen hebt. Of gaan ze die halve finales uitzenden?
  Voor gevallen als Herzog dit seizoen lijkt me dat een lastige situatie.
  Komt er dus op neer dat we het hele seizoen voornamelijk dezelfde schaatsers gaan zien, want het van A- naar B-groep systeem zal wel niet veranderd zijn.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als de ISU net als wij naar de Olympische Mass Starts heeft gekeken, dan gaan ze inderdaad als de wiedeweerga die halve finales uitzenden. Bloedstollend spannend.
  proeme en SprintMaster vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina