Shorttrack 2013/2014

Discussie in 'Shorttrack' gestart door leenstrafan, 26 sep 2013.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In sommige landen zijn qua shorttrack de Olympische trials al geweest, maar zojuist zijn ook de wereldbekerwedstrijden al begonnen. Eerst dit weekend in China, dan volgende week in Korea, dan begin november in Turijn en Moskou. De vrouw die shorttrack in Nederland vorig jaar een enorme boost gaf door doodleuk Nederlands kampioene allround op de langebaan te worden, Jorien ter Mors, is nog niet helemaal top na de dood van haar vader afgelopen mei, maar is vanmorgen wel al een voorronde doorgekomen in Sjanghai.

  Gaan de Nederlandse shorttrackers zich plaatsen voor Sotsji en zo ja welke Nederlanders worden uitgezonden? En vindt Jorien de inspiratie om toch te proberen de dubbel te rijden? Het lijkt me wel een topic waard.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dit zijn de initiatieven waar we op wachten, niet het programma omgooien en nieuwe onderdelen verzinnen, maar gewoon de klassieke onderdelen op interessante plekken.

  Weet iemand van de shorttrackvolgers trouwens waarom alleen de WB Turijn (9-10 november) en WB Kolomna (16-17 november) meetellen voor de kwalificatie voor de Spelen?
 4. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member


  Die 2 wereldbekers samen zijn het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Daar worden de individuele startbewijzen per afstand verdeeld. Voor de relay telt een top 8 positie over deze twee wedstrijden.

  Een officiële reden weet ik niet maar een OKT bevat altijd 2 wereldbekerwedstrijden in hetzelfde continent. Ik kan me dan ook voorstellen dat het niet voor alle (met name kleine) bonden haalbaar is om met een heel team af te reizen naar twee continenten.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, maar van de andere kant, als je twee keer omvergeduwd wordt en geen herkansing krijgt dan plaats je je niet meer. Juist in een sport waarin zoveel toeval een rol speelt zou het misschien eerlijker zijn om wat meer kwalificatiemomenten te hebben. Aan de andere kant, in Sotsji is ook maar één wedstrijd per afstand.

  Zoals je wel kan lezen vind ik shorttrack wel spectaculair, maar heb ik nog altijd mijn vragen over de eerlijkheid. Zolang je in de finale nog een teamgenoot kan opofferen om je concurrent omver te kegelen heb ik enige moeite om het serieus te nemen.
 6. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Ik ken je mening en ook je twijfels, vind het trouwens super dat je je zo in de sport verdiept! Het is een compleet ander principe in vergelijking met langebaanschaatsen en dat past heel erg bij de ene persoon en minder bij de andere.

  Overigens is er met twee kwalificatiemomenten voor de toppers en de subtoppers nog prima wat recht te zetten. Voor de sporters die precies rondom wel of geen kwalificatie bungelen is dit natuurlijk veel minder het geval.

  Toch nog even in de verdediging.. ik kan het niet laten :D

  Ja, toeval kan zeker een rol spelen maar een echte topper weet zich te onderscheiden door moeilijke situaties, botsingen, verkeerde manoeuvres zoveel mogelijk te voorkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Viktor Ahn (Ahn Hyun-Soo) die 5 maal op een rij wereldkampioen is geworden en in Turijn (OS) op elke afstand op het podium stond. Het is dus naast zo sterk mogelijk zijn ook zo smart mogelijk schaatsen en er blijft een risico dat je gehinderd wordt. That's part of the job!
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De Nederlandse shorttrackploegen, zowel de heren als de dames hebben de halve finales (laatste acht) gehaald. Dat is al een goede stap richting de Spelen.
 9. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Dames 5e en de heren 3e. Prima op schema dus voor Sochi! Ondanks het resultaat was het bij de mannen nog wel wat chaotisch, zeker in vergelijking met vorig jaar.

  Sjinkie sneller dan ik had verwacht terug op niveau na zijn operatie. Voor de rest redelijk goede resultaten en op naar Sochi!
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Beide achtervolgingsploegen mogen naar Sochi.

  Nu vroeg ik me iets af. Ik heb het niet in detail gevolgd, dus misschien zit ik fout, maar ik meende te lezen dat er shorttrackers zijn die zich volgens ISU-normen wel geplaatst hebben voor Sochi maar volgens NOCNSF-normen niet.
  Maar als die vanwege de Relay toch alsnog in Sochi zijn, kunnen ze dan niet ook gewoon op die afstand starten? Zou suf zijn om dat de plek af te staan aan een ander land...
 11. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  NOCNSF heeft bijna altijd strengere normen dan een bond. Stel de beste nederlandse langebaanschaatser zou op de 500m als beste prestatie een 18e plaats hebben behaald dan zou dat voldoende zijn voor ISU maar niet voor NOCNSF.

  De verwachting is overigens wel dat de plaatsen opgevuld worden aangezien de dames (bovenstaande is alleen op de dames van toepassing) er al zijn voor de estafette. De eventueel opgevulde plekken staan dan in het teken van de estafette (wedstrijdritme en wennen aan de omstandigheden).
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dat NOCNSF strenger is, is mij bekend.
  Maar mijn vraag ging er juist om dat de dames daar tóch al zijn. Dan hoef je geen extra mensen te sturen om toch die lege plekken op te vullen. Lijkt me raar om het dan niet te doen.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Niemand het EK gezien? Mooie strijd bij de heren aflossing waarbij de Nederlanders eerst flink voorliggen maar de import Rus An toch nog weet te winnen van Knegt. En Ter Mors is EK na een sterke zege op de 3 km (rondje voorsprong).
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik heb in Studio Sport wel een beetje gekeken. Jorien ter Mors is ook wel erg goed hoewel de tegenstand uit Europa relatief klein is ten opzichte van de Aziaten. Overigens vind ik het bij het shorttrack heel erg duidelijk dat er een allroundtoernooi en een afstandstoernooi in één is.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Heb het zeker wel gevolgd. Hoewel ik soms geen fluit van de regels snap bij valpartijen, vind ik het wel prachtig om te zien.

  Overigens is Knegt zijn individuele bronzen medaille (allround) kwijt omdat hij bij de relay met opgestoken middelvingers over de finish kwam. Onsportief gedrag en dus een rode kaart. NL mag wel de Relay-medaille houden.

  Kerstholt is nu 3e
 16. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik heb het even teruggekeken en ik vind het een hele gekke actie van Knegt. Hij kan zijn tranen ook bijna niet inhouden bij het interview daarna. Ik vraag me af waar al die emoties vandaan komen, alleen van balen over het toernooi? Volgens mij is er meer aan de hand.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Waarom wordt hij eigenlijk gediskwalificeerd voor het individuele toernooi voor een onsportieve actie tijdens de relay? Als je consequent bent moet je Nederland toch uit de uitslag van de relay schrappen?
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik denk omdat het een individuele actie is. Ofzo.

  Ok, ik vind de regels niet alleen bij valpartijen wazig, maar ook in dit geval...
 19. HA01761

  HA01761 Active Member

  Bijzonder vreemde straf: individuele medaille afpakken voor onsportieve actie tijdens relay?

  Beetje rechtsongelijkheid: want als hij géén individuele medaille had gehad, had die ook niet afgepakt kunnen worden.

  Hij staat er niet fraai op (net zoals Richard Groenendaal met zijn middelvinger achter Sven Nijs) maar het is niet dat hij iemand fysiek gehinderd of in elkaar geslagen heeft.
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dan was hij waarschijnlijk ook gewoon geschrapt uit de uitslag.

Deel Deze Pagina