slijpen, nat of droog?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ijsmonster, 23 jan 2007.

 1. ijsmonster

  ijsmonster Member

  "Je moet nat slijpen, anders loopt je steen vol met prut"
  "Neeeehhh, je moet juist droog slijpen, anders loopt je steen vol met prut"

  :shock:
  Het ijsmonster is het zat en wil het van jullie horen!
  Zelf slijp ik droog maar bij wijze van experiment heb ik mijn steen gisteren in een badje van lampenolie gelegd. Es kijken hoe dat bevalt (volgens een insider -en daar zijn er heeel veel van- werkt dat spul net als de slobber die speciaal voor schaatsenslijpen verkrijgbaar is).
 2. Shan

  Shan New Member

  Ik slijp met diamant en dat moet nat anders gaat het diamant eraf.
 3. RaymondD

  RaymondD New Member

 4. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Daarin gaat het niet over 'nat of droog' slijpen. Het betreft meer een algemeen slijptopic, waarin ik geen argumenten voor of tegen nat of droog heb kunnen ontdekken. De 2 berichten die erin staan waarin wel iets over nat of droog wordt gezegd, laten het bij de vermelding en geven geen argumentatie. Voordat ik dit topic opende heb ik het forum ff afgespeurd. Heb niet veel meer gevonden dan wat losse opmerkingen als "ik slijp droog of nat" maar niets over het waarom. Vandaar als los topic. :)

  Ook het nat interesseert me. Welk nat wordt er gebruikt? Water? Slijpemulsie? Lampenolie? Waarom of waarom niet? Bevredig de nieuwsgierigheid van het ijsmonster!
 5. fred

  fred Member

  Ik doe het tot nu toe droog. Wel leg ik m'n stenen af en toe in een badje met slijpemulsie, het schijnt dat je de rommel er dan makkelijker uit krijgt; daarna afspoelen met een beetje jif en laten drogen.
  Nat heb ik wel eens geprobeerd, maar werd een behoorlijke kliederboel.

  Ik zou hier ook wel wat meer over willen horen/weten, dus tips zijn van harte welkom
 6. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ik slijp al jaren 'nat'. De steen ligt in een bak met water en slijpemulsie.

  De steen wordt er op zich niks schoner of viezer van, je hebt een extra set doeken nodig om na het slijpen te drogen en je eigen kleding goed te beschermen (want het vlekt vreselijk!!).

  Wat mij vooral opvalt is dat het resultaat gladder is en dat ik veel minder bramen heb. Vandaar dat ik nat blijf slijpen :)
 7. rovar

  rovar New Member

  als je droog slijpt vestoppen de porieën van de steen waardoor de steen niet goed meer slijpt want hij wordt te glad. vandaar dat je de steen op moet bergen in een bakje water met slijpemulsie zodat de porieën open blijven.
 8. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Heb je minder braam tijdens het slijpen of (ook) minder tijdens het rijden?

  Vanavond voor het eerst nat geslepen. Was alsof ik sleep met Oil of Olaz...
  :D Het slijpen zelf leek wat ...uhm... geolieder te gaan. Over de resultaten kan ik nog niets zeggen (ik 'moet' nog). Geklieder viel overigens mee: heb de steen eerst nog ff op een paar kranten laten uitlekken. Oh en het 'nat' was in dit geval lampenolie...

  Dat van die Jif is wellicht ook een goeie tip. Waarbij ik me afvroeg: blijven die porieën vanzelf open door de slijp-emulsie of moet je de stenen nog wel ff schrobben?
 9. rovar

  rovar New Member

  voor gebruik met een vaatdoek afdeppen, anders krijg je een kliederboel want je bent hopelijk geen smeerpoets. na gebruik licht schrobben in een emmer water met een schuursponsje, daarna schoon wegleggen in een bak water met slijpemulsie. ik heb daar zo'n luchtdicht afsluitbaar doorzichtig bakje voor van curver. de emulsie zorgt er trouwens voor dat de porieen open blijven staan, zeg maar een soort clearasil.
 10. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik slijp droog.. maar vlak mijn steen regelmatig waardoor de porien weer open gaan. Het polijsten doe ik met een arkansas-steen icm speciale olie.

  Krizz
 11. rovar

  rovar New Member

  vlakke steen is wel belangrijk natuurlijk, maar heeft m.i. niets te maken met het open houden van de porieen. in de periodes tussen het vlakken kun je namelijk last hebben van een verstopte steen, waardoor 'ie niet goed slijpt.

  trouwens, over polijsten kunnen we ook nog wel en topic starten: ik polijst sinds dit jaar namelijk niet meer! ik heb het sterke vermoeden dat door het polijsten met mijn 3M-driehoek het ijzer weer bot wordt. ik slijp alleen nog maar met de fijne kant van de steen, en dat zou scherp en glad genoeg moeten zijn.
 12. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Ok, dus dat openhouden van de porien kun je (o.a.) bewerkstelligen door de steen in de slijp-emulsie te laten badderen? Dat is tot nu toe het door mij meest gehoorde argument voor nat slijpen.

  Een polijst-topic is ook geen slecht idee. Ik sprak laatst een stel old-skool schaatsers (uit grootmoe's tijd). De polijstdriehoek was hun volkomen vreemd; sterker nog: zij slepen vroegah alleen grof en fijn. Polijsten deden ze met de fijne kant van de steen. Eventueel wikkelden zij er een krant omheen, en als je dan echt goed kon polijsten was de krant nadien nog leesbaar (volgens de overlevering). Een goede zwarte pagina werkte het beste, volgens een andere old-skooler: het was volgens hem de inkt die het 'm deed, en niet het papier...

  Gisterenavond overigens een paar ouwe combinoren geslepen... Kwaliteitje, hoor! (niet positief bedoeld) en een heel gedoe om ze in me ouwe blok te proppen.
 13. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  minder braam tijdens/na het slijpen. Voor het rijden maakt het niks uit...
 14. Tim Hoornweg

  Tim Hoornweg New Member

  Ik slijp altijd nat en ik polijst daarna ook met een krant om de steen. Het werkt echt heel goed, ze worden er spiegelglad van aan de onderkant. Nou moeten jullie niet gaan denken dat ik uit grootmoe's tijd ben want ik ben pas 17 :p. Ik denk niet dat de scherpte van je schaatsen afhangt van nat of droog slijpen. Het maakt denk ik wel uit voor het behoud van je slijpsteen.
 15. Flurie

  Flurie New Member

  Ik slijp altijd droog en krijg mijn schaatsen keer op keer flijm scherp. Wel maak ik mijn steen regelmatig vlak met een glasplaat en slijpkorrels of spoel ik de poriën schoon.
  Als ik nat slijp heb ik daar geen fijn gevoel bij. Het is net alsof mijn steen wat tegengehouden wordt. Ook het geluid van het slijpen is gedempt, dus ik hoor niet meer wat ik doe.
 16. Tinuz

  Tinuz New Member

  Kan ik daar dus de oude telegrafen voor gebruiken die mijn moeder regelmatig bij de boodschappen krijgt.
  Ik heb het wel een met een andere krant geprobeerd maar ik kreeg het ijzer niet echt mooi glanzend.
 17. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Hehehe, daarmee wordt de Telegraaf ein-de-lijk bestaansrecht verschaft. :twisted:
 18. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Hmmm, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Afgelopen keer voor het eerst nat geslepen en het ging zogezegd geolied...
  Scherp waren ze zeker (dat moet ook niets uitmaken): tijdens een leipe ontwijk-actie raakte mijn rechterschaats in mijn linkerschoen :shock: . Ik bleef overeind, maar heb een keurig plakje van mijn linkerenkel afgesneden. Vaardigheden van een topkok... maar dan dmv schaatsen, bediend door voeten: carpaccio! :)
 19. Tinuz

  Tinuz New Member

  Ik doe dat heel vaak. Het ene seizoen een heel seizoen lang, en dan weer maar af en toe. Ik ken mezelf --> er liggen veel pleisters in mijn tas.
 20. hollander

  hollander New Member

  Om hoeveel keer slijpen ongeveer moet je de steen vlakken met slijp korrels? (Uiteraard als hij scheef is... maar na hoeveel keer is dat bij julie ongeveer)?

  p.s. Je mag wat mij betreft ook een nieuwe Telegraaf gebruiken :lol:

Deel Deze Pagina