Sporters van het jaar 2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Duif, 24 sep 2022.

 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ineens is de sportvrouw van het jaar titel voor Irene Schouten niet meer zo heel zeker. Vooral die gebroken elleboog maakt het verhaal compleet en legendarisch.
  #Andere tijden Sport in 2047# zonder pijn geen goud.
  Laatst bewerkt: 24 sep 2022
  VictorP vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Irene zou sowieso al wel van Femke Bol hebben verloren.
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Ik hou wel van dit soort luxeproblemen.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In de opzet dat een Olympisch kampioen automatisch genomineerd wordt, gaan er drie schaatsters bij zitten. Gevolg: de schaatsstemmen raken hoogstwaarschijnlijk verdeeld en dat doet de kansen voor Schouten dalen.
 5. Tuft

  Tuft Active Member

  Wie is de derde na Schouten en Wüst? Verder eens hoor, bovendien is er een recency bias bij dit soort evenementen, dat zag je bijvoorbeeld bij Bob de Jong die verloor t.o.v. Epke Zonderland in 2006.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hoeveel medailles moet Suus halen om niet door jou over het hoofd gezien te worden? Oké, de sport heet technisch gezien geen schaatsen, maar voor de buitenstaander is het vrijwel hetzelfde.
  Tuft vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Schouten
  Wüst
  Schulting
  Van Vleuten
  Bol

  kiezen maar
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Geen gebrek aan sterke vrouwen in NL. Wat mij betreft gaat het tussen Schouten en Van Vleuten.
  mi vindt dit leuk.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat verwacht ik niet. Bol is "slechts" de beste van Europa. Schouten en van Vleuten zijn, weliswaar in kleinere sporten, de beste van de wereld.
  chicagodude en SprintMaster vinden dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  maar deze verkiezing gaat niet om het cijfermatig afwegen van verschillende prestaties. Tuft noemt als de 'recency bias'. En daarnaast speelt 'gevoel' ook een rol. Iets als "bij schaatsen winnen we altijd en bij atletiek niet". Of dat nou waar is of niet, als het gevoel er is heeft het invloed op de stemming en dus de uitslag.
  En dan speelt ook populariteit mee, maar in het specifieke geval Schouten-Bol durf ik niet te zeggen wie er populairder is.

  Simpelweg Europa/wereld en de grootte van de sport afwegen is statistisch leuk, maar niet genoeg voor deze verkiezingen
 11. cifu

  cifu New Member

  Wust en/of Kramer krijgen natuurlijk de oeuvre prijs (weet even niet meer hoe die heet), dus Wust gaat niet meedoen voor sportvrouw van het jaar.
 12. Tuft

  Tuft Active Member

  Stom stom stom, ik zat in een langebaan-bubbel...
 13. Jaco

  Jaco Active Member

  De Fanny Blankers-Koen-award of iets in die richting. Zat ik ook al aan te denken.
  chicagodude vindt dit leuk.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Yep, uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een ordinaire populariteitsverkiezing. Vandaar ook dat Epke hem zo vaak won, of waarom vMoorsel altijd werd verkozen boven Inge de Bruijn, behalve dan in het jaar dat vMoorsel besloot niks te doen.

  Bol-Schputen zal wel niet veel schelen qua populariteit, dus zou idd de recency bias en het gevoel dat we nu weer een echte wereldtopper hebben (hoewl we die heel recent nog meer hadden met Schippers eigenlijk) de doorslag kunnen geven.
  Van Vleuten heeft ook hele goede argumenten, zeker na het prachtstaaltje op het WK vorige week, maar de kleinte van de sport en wellicht iets mindere aaibaarheidsfactor van haar t.o.v. Schouten/Bol zal inet meewerken...
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  De shortlists zijn bekend.

  https://nos.nl/artikel/2454088-van-...-mulders-de-shortlists-van-het-sportgala-2022

  Die zijn heel lang, dus heel veilig. Wel mis ik Kimberly Bos. Die had dat zeker verdiend met haar bijzondere olympische bronzen medaille, EK-goud en wereldbekerzege. Juist omdat het zo'n sport is waarin ze heel veel zelf moet doen, is dat onwaarschijnlijk knap.

  Bij de vrouwen zijn er vijf serieuze kanshebbers. Dan is het best bijzonder dat er wereldkampioenen op olympische onderdelen en meervoudig Europees kampioenen daar al niet bij horen. Wat een bijzonder sportland zijn we geworden! Ik heb even in de erelijst zitten bladeren. Ooit kon je sportvrouw van het jaar worden met een wereldtitel in het waterskiën. (Mooie aflevering over deze dame in ATS, ooit, maar dat terzijde)

  Maar wie moet je nu kiezen? Niet te doen! Even de argumenten voor en tegen voor die vijf.

  - Van Vleuten.
  Voor: Ongeziene verzameling zeges. Zal nooit (of bijna nooit) overtroffen gaan worden.
  Voor: Voorbeeld voor iedereen qua discipline, doorzettingsvermogen en aanvalslust.
  Tegen: Vrouwenwielrennen is nog niet zo volwassen als het mannenwielrennen. Wordt pas kort serieus genomen door organisaties, sponsoren en media. Daardoor een relatief kleine sport.

  - Schouten
  Voor: Drie keer individueel goud op één Spelen. Hoeveel deden dat haar na? In Nederland alleen Blankers-Koen, Schenk, Van Gennip, Inge de Bruijn en Van Moorsel, denk ik?
  Voor: Ook buiten de Spelen om zo'n beetje alles in 2022 gewonnen. Niet eerder vertoonde overmacht door een Nederlandse schaatsster.
  Tegen: Schaatsen is geen grote sport. (Maar ook weer niet zo klein als sommigen graag doen vermoeden).

  - Bol
  Voor: Historische triple op de EK. Daarnaast ook bijna elke andere wedstrijd gewonnen.
  Voor: Atletiek = moeder aller sporten. De vrouwentak is daar ook al veel langer volwassen dan bij het wielrennen, daarom een hoger niveau in de breedte.
  Tegen: Niet de beste van de wereld op een onderdeel.

  - Schulting
  Voor: Vier medailles winnen op vijf onderdelen, waarvan twee goud, is in het shorttrack (grote foutenkans) heel moeilijk. Als favoriete dat waar kunnen maken is heel knap.
  Voor: Emotioneel verhaal op de aflossing, met de herinnering aan Van Ruijven.
  Tegen: Won minder grote individuele hoofdprijzen dan de drie hierboven. Ook omdat ze niet aan het WK mee kon doen.
  Tegen: Shorttrack is geen kleine, maar ook geen heel grote sport.

  Wüst
  Voor: Prachtig verrassende gouden medaille. Het sportmoment van 2022?
  Voor: Vijf Spelen op een rij individueel goud: wereldwijd nog nooit vertoond, in welke sport dan ook. Gewoon legendarisch.
  Voor: Qua voorbeeldfunctie: tekst Van Vleuten ctrlC+ctrlV.
  Tegen: Vergeleken met de anderen minder gewonnen in 2022. En het is natuurlijk geen oeuvreprijs, maar het gaat om de prestaties in 2022.
  Tegen: Qua schaatsen: tekst Schouten ctrlC+ctrlV.

  Compromis wat mij betreft: Van Vleuten en Schouten delen de prijs. Bol krijgt haar kans nog wel. Shorttrackvrouwen worden sportploeg van het jaar. Wüst winst de carrièreprijs (samen met Kramer) en wordt sportmoment van het jaar.

  Bij de mannen zal het wel Verstappen worden. Maar ik hoop eigenlijk op Lavreysen.
  Duif, leenstrafan en Marcel Vos vinden dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het zal wel Schouten of Bol worden vermoed ik, hoewel ikzelf liever vVleuten zie of Schulting. Eigenlijk ongekend hoeveel sportvrouwen enorm gepresteerd hebben. Wat dat betreft valt de mannen shortlist misschien een tikje tegen. Er staan ook een paar nominaties op die in mijn ogen misschien wat vergezocht zijn. Ik ben fan van Jakobsen, maar een overwinning op de europese kampioenschappen die nog maar een paar jaar bestaan, vind ik persoonlijk niet echt indrukwekkend voor een nominatie. Zelfde voor Nageeye met een 3de plek in New York. Maar goed, je moet toch wat te kiezen hebben natuurlijk.
  kernploegfusie en G1ant vinden dit leuk.
 17. mi

  mi Well-Known Member

  ik vind eerlijk gezegd dat je de carrieres van Wüst en Kramer tekort zou doen door hen steeds maar weer samen te eren. Alsof ze alleen niet goed genoeg zouden zijn.
  En verder: de dames teamsprint is genomineerd/staat op de shortlist als team van het jaar. Waarschijnlijk omdat ze ergens een titel gepakt hebben. Nou durf ik best te beweren dat ik het schaatsen bovengemiddeld volg maar ik zou niet eens kunnen noemen welk drietal zich dan echt op deze shortlist bevinden.
  Laatst bewerkt: 29 nov 2022
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Voskamp, Kok en Leerdam in een wedstrijd waar 3 teams meededen... Dat kan niemand serieus nemen.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Isabelle van Elst toch??? :rolleyes:
 20. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Zit wat in. Het lastige is: hun carrières liepen natuurlijk op een bizarre manier synchroon. En hun erelijsten zijn anders, maar qua totale waarde kun je tot in het oneindige twisten over wie er groter was. Kramer won meer, met meer overmacht en meer records. Wüst was sterker op de Spelen en won vaker als niemand het verwachtte. Als je dan kiest, komt het al snel over alsof je een statement maakt. Zeker in de huidige tijd, waarin alles op weegschaaltje ligt. Kies je Kramer dan is het: "Waarom Wüst niet? Die won vijf keer goud op rij! Is het omdat ze vrouw is?" Zoals met Kiki Bertens en Raemon Sluiter, toen. Kies je Wüst, dan is het: "Waarom Kramer niet? Die won meer, met meer overmacht en met meer uitstraling. Ze moesten zeker weer woke doen door een vrouw te kiezen!" Zoals hier op het forum toen iemand opperde dat Erin Jackson de Schaatsoscar zou kunnen winnen.

Deel Deze Pagina