Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

 1. Kristian

  Kristian Active Member

  :p
  Sorry about this...
  Just want a simple clarification: (Originally I also had a question - but maybe I had the right answer?) When Kramer goes to the WK, does he show the KNSB sponsors or Lotto-Jumbo? When he goes to a World Cup, does he show his Lotto-team ads or KNSB-sponsors? What about in the NK and OKT?
  The World Cup itself doesnt have a sponsor at a moment. Was Essent promoted on any jerseys?
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  In Nederland hebben de commerciële teams een deal met de KNSB. Op de nationale pakken zijn er plaatsen voor de teamsponsoren en voor de nationale sponsor gereserveerd. Dus zowel het team als de nationale sponsor staan op het pak.
  Kristian vindt dit leuk.
 3. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  Hoe zie je dat voor je? Drie knock-outwedstrijden voor een ploeg in één wereldbekerweekend? Ik denk dat schaatsers als Kramer daar niet bepaald op zitten te wachten en het tot vele afzeggingen zal leiden.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Elke WB-wedstrijd een ronde, zegt @Nogeenbrabo. Volgens mij stelt hij voor om die drie knock-outwedstrijden over drie verschillende WB-wedstrijden te verdelen.
  Dan moet je dus niet tijdens wedstrijd één vallen.
  Of tiende worden.
  *kuchkuch*
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Een dan de 3e week alleen een finale, dus maar 2 teams? Tja, daar word ik nou ook niet echt enthousiast van.

  Iets met: op de vrijdag van de WB een gewone TP voor de tijden en dan de zondag de nrs 1 en 2 tegen elkaar en de nrs 3 en 4 (en desnoods ook 5 tegen 6 en 7 tegen 8). Dat lijkt me wel wat, maar is te belastend. Dan kun je niet meer een 1500, 5000 en MS kwijt.
 6. Kristian

  Kristian Active Member

  Eelco: Is it the same deal in World Cup races, or is it just national sponsors in the World Cup?
 7. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  It's the same deal in World Cup races. If you watch the left leg you see different sponsors like Clafis, Lotto-Jumbo and Justlease.
  Kristian vindt dit leuk.
 8. arsimo

  arsimo Active Member

  Ff geleden dat ik op dit forum was, dus als ik wat zaken roep die al uitgediscussierd zijn, dan verwerp je of negeer je ze maar direct.

  Praktisch klein puntje:

  Bij ploegenachtervolging niet verplichten met 3 schaatsers te finishen, maar met minimaal 2. Dit is in lijn met de ploegenachtervolging bij het wielrennen op de baan (start 4, finish minimaal 3). Men zou eventueel de voorwaarde kunnen toevoegen dat er wel drie op circa 2/3 van de afstand nog samen moeten zijn. Het voordeel is dat dan de kleinere landen meer kans hebben om succesvol te zijn. Nu blijkt dat men toch drie schaatsers nodig heeft die op zijn minst behoorlijk een 3km (vrouwen) of 5km (mannen) moeten kunnen schaatsen. Als er maar 2 hoeven te finishen na de eerste ~70% met 3 schaatsers te hebben gereden kan men ook een goede 1500m specialist handig inzetten zonder dat die het laatste deel kapot gaat en zo zijn ploeg in de kou laat staan. Bijkomend voordeel is ook dat een eventuele valpartij in de laatste rondes niet automatisch uitgeschakeld betekent - in het geval althans dat de twee overige schaatsers meteen doorkunnen.

  Groot punt:

  Seizoen compacter maken. In feite na laatste weekend febuari of desnoods eerste weekend van maart einde van het echte seizoen. Een WK allround terwijl in zelfde weekend Milaan San Remo wordt gefietst is in mijn ogen idioot (nou ja, het is dit jaar een week eerder, maar in het verleden viel het geregeld samen. Nu valt finale wereldbeker gelijk met Milaan San Remo).

  Langebaan schaatsen is al een relatief kleine sport dus ga die ook niet kunstmatig nog kleiner maken. Kortom, hoe jammer het ook van de historie is, stop met Europese kampioenschappen bij het schaatsen. Scheelt weer een weekend of meer aan overbodige wedstrijden. Beperkt wereldbeker tot 4 weekenden ipv 6.

  Ruwweg zou seizoen mijn inziens als volgt moeten uitzien:
  - wereldbeker in periode oktober t/m eerste week januari. In Olympisch jaar tot half december
  - wk afstanden eerste helft februari
  - wk sprint derde weekend feb (in Olympsch jaar wellicht week later)
  - wk allround vierde/laatste weekend feb (in Olympisch jaar wellicht week later). Dit is het slot van internationale wedstrijdseizoen.

  - Te overwegen is om in niet Olympisch jaar WK kleine meerkamp te houden direct na laatste wereldbeker, dus in eerste helft januari, minimaal 3 weken voor WK afstanden. Dit promoot het allrounden, is doenbaarder voor meer schaatsers die (nog) weinig of geen affiniteit met volledige allround hebben.

  - Alleen bij WK met alleen nationale ploegen. Wereldbeker dus ook met commerciele teams of in commercieel tenue. Dus ook ploegenonderdelen. (plan van Orie heeft dit ook begreep ik)

  - Kwalificatie WK ploegenonderdelen kan op basis dat een land voor een onderdeel vier (3 + reserve) schaatsers die aan limiettijden 1500m (achtervolging) en 500m (sprint) moeten voldoen. Op die manier kan elk land meedoen op WK aan het ploegonderdeel die zo'n team kan neerzetten. Maakt het ook interessanter. En zo heel veel landen meer dat het programma te lang wordt zal dat nu ook niet opleveren. De echte hele kleintjes halen die 4 toch niet.

  Zo'n compactere kalender verlaagt de kosten voor schaatsers, begeleiding en organisatie in totaal. Ook behapbaarder voor schaatsers en begeleiders die schaatsen naast (ander) werk of studie doen. Minder veel van hetzelfde, makkelijker internationaal te verkopen (lees: marketen) in de wat minder fanatieke schaatslanden.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Een uitgebreide post verdient een uitgebreid antwoord.
  Wat betreft de valpartijen heb je een puntje. Maar wat betreft de 1500m schaatsers: not so much. De Poolse mannen, bijvoorbeeld, hebben een Olympische medaille gehaald met puur 1500m-schaatsers. En ook Gabriele Hirschbichler heeft dit jaar al op het podium gestaan op de TP, terwijl ze absoluut geen lange-afstandsschaatsster is, getuige een PR van 4:15. En ook Lotte van Beek, sinds 2012 geen goede 3000m meer gereden, heeft al meerdere TP-prijzen binnengehaald zonder dat daarvoor een alternatieve TP nodig was.
  De TP zorgt juist voor een goede ontwikkeling van lange-afstandsschaatsen in andere landen. En dat kleine schaatslanden geen kans hebben met drie lange-afstandsrijders: kijk eens naar Italië, kijk eens naar Nieuw-Zeelannd.
  Het seizoen is al veel compacter gemaakt. In 2013 waren er nog 9 wereldbekers en in 2011 was het WK afstanden bijna in april.
  Overbodige wedstrijden. Hoezo overbodige wedstrijden? In dit geval gaan schaatsers meer trainingswedstrijden rijden om bijvoorbeeld wedstrijdritme op te doen. En bovendien worden de sponsors hier ook niet blij van. Minder wedstrijden op tv = minder tijd in beeld voor de sponsor = minder geld van de sponsor.

  Beginnen met de WB in oktober. Daar maak je het seizoen juist weer langer mee.

  WK kleine meerkamp vóór WK afstanden in plaats van EK. Dat vind ik dan wel een goed idee.

  Hoe gaan we de plaatsing van landenploegen doen dan?
  Ah, zo dus. Maar waarom alleen 500m en 1500m? Waarom niet 500m of 1000m voor TS en 1500m of lange afstand voor TP?
  Minder schaatsen = beter te verkopen?
  Meh.
  Kijk, minder schaatsen is
  - minder sponsortijd
  - minder kansen voor schaatsers om wedstrijden te winnen
  - minder banen met een belangrijke wedstrijd
  - minder schaatsen op tv
  - minder aandacht voor schaatsen (want er zijn minder toernooien)
  - minder afmeldingen van Sven Kramer ;).
  Dat wij hier in groten getale roepen om méér 10 kilometers komt niet alleen omdat we graag een 10 km zien (ja, dat ook, heel erg zelfs), maar omdat het op dit moment totaal geen lucratieve bezigheid is voor een schaatser om zich te specialiseren op de langste afstand. Als je niet allround bent, kun je twee internationale 10 km's winnen: Wereldbeker en WK afstanden. Dat aantal haalt een 500m-schaatser in EEN WEEK. Er zijn dus veel meer win-/medaillekansen op de sprint dan op stayersafstanden. Logisch dat meer volk zich richt op de sprint. Daar valt meer te halen. Met minder wedstrijden trek je het niveau omlaag; dat hebben we al gezien dus op de 10. Daar is het heel succesvol geweest *kuchkuch*, dus sure, doe het maar op alle afstanden...

  Mijn seizoensplanning zou er zo uitzien:
  Oktober: ContinentCup 1
  November/Begin december: World Cups
  Midden December: ContinentCup 2
  Eind December: NK's
  Begin Januari: EK of WK kleine vierkamp
  Midden Januari: World Cup
  Eind Januari: WK afstanden
  Begin Februari: tijd voor trainen
  Midden Februari: ContinentCup 3
  Eind Februari: WK Sprint
  Begin Maart: WK Allround
  Midden Maart: World Cup Finale

  Die continentale cups zijn eigenlijk verkapte trainingswedstrijden per continent. Deze kunnen samengevat worden op tv. Ze dienen tevens als plaatsing voor het WK allround en het WK sprint en vervangen de World Cup zoals we die in Erfurt hebben. Er wordt per schaatscontinent (Europa, Azië, Amerika) een ContinentCup gehouden. Een Aziaat kan ook in Europa de cup rijden als 'ie daar toevallig is. Schaatsers rijden tweekampen (zoals in Erfurt) bij deze cups en de klassementen van de verschillende cups worden over elkaar heen gelegd. Om de verdeling van de punten per continent evenredig te houden met het niveau, worden de verdelingen van de punten berekend aan de hand de continentale verhoudingen per afstand in de WB-klassementen van vorig jaar. (Moet ik dat verder uitleggen?)

  Op deze manier hebben we niet meer het probleem dat leuke trainingswedstrijden niet meer op tv zijn en dat schaatsers niet naar het WK allround kunnen omdat de plaatsing niet gelegen is.
 10. arsimo

  arsimo Active Member

  De in de ploegenachtervolging succesvolle Polen en Italianen reden ook all round tournooien en (geregeld) de wb 5000m. Dat waren dus geen 1500m specialisten in de zin van dat ze niet getrained zijn/waren op langere afstanden. Ik doel dus op 1500m rijders ala Nuis (al heeft Nederland die natuurlijk niet nodig op de achtervolging).

  Maar hoe dan ook, het feit blijft dat er meer landen meer kans op leuke resultaten halen bij de ploegenachtervolging als niet alle drie de rijders de eindstreep hoeven halen. Ik vind dat de moeite waard op het nummer voor meer landen aantrekkelijk te maken. Juist de achtervolging moet een soort landenfeestje zijn die het langebaanschaatsen wat extra leuk maakt voor de kleinere landen. Een dergelijke aanpassingen verkleint de kansen van grotere landen als Nederland en Japan (bij de vrouwen) niet omdat met drie volwaardige rijd(st)ers rijden altijd gunstiger blijft.

  Allebei niet waar. Door te veel wedstrijden op tv treedt verzadiging op - schaatsen op tv is dan niet meer iets bijzonder waar men voor gaat zitten en men gaat uiteindelijk minder kijken. Niet de fanatieke volger, wel de doorsnee sportkijker. Juist door alleen door een bepekt aantal hoogtepunten uit te zenden (4 x WB en de WKs, en desgewenst nationale kampioenschappen en kwalificatieswedstrijden) verkrijgt men een optimale(re) balans tussen beeldminuten en kijkdichtheid.

  Kleinere wedstrijden kan men daarnaast prima organiseren (een GP Inzell of de Erfurt Skate Classics etc is zo uit de grond gestampt als men dat wil) en via bijvoorbeeld een ISU Youtube kanaal voor de die hard fans prima direct uit te zenden.

  Sorry foutje, ik bedoel november. Gewoon beginnen waar men nu ook begint, zeg maar.

  Het was maar een voorbeeld, het gaat er mij om dat de ploegennummers op een WK afstanden voor alle landen die 3+1 behoorlijke schaat(st)ers kunnen afvaardigen kunnen meedoen. Dus niet een voorselectie van 8 landen via WB of andere wedstrijden. Juist wederom ter versterking van het "feestje"-gevoel om als land aan die ploegenonderdelen mee te kunnen doen. Ja, dat onderdeel neemt dan iets meer tijd in beslag, maar omdat ieder land toch maar 1 keer rijdt op een WK afstanden maakt dat niet zo heel veel uit - 12 tot 14 landen ipv 8 of zoiets?. Het komt dan ruwweg in de buurt van een 3000m - mogelijk iets langer door extra dweil(s) ivm de zwaardere belasting van het ijs (6 tegelijk in de baan en steeds binnenbochten).

  Een andere (simpelere) manier van kwalificeren zou kunnen zijn dat minstens 2 van de 3+1 van een ploeg zich moeten hebben gekwalificeerd voor een individueel nummer. Maar er zijn meerdere oplossingen te bedenken, zolang het maar heel simpel is en er voor zorgt dat er allemaal ploegen meedoen met een beetje minimaal nivo.

  Ja, in de echte wintermaanden is makkelijker te verkopen aan publiek en tv stations. Daarnaast alleen topwedstrijden, geen of in ieder geval flink minder herhaling van zetten en/of matig bezette wedstrijden.
  Het grote slotfeest (WK Allround) moet mijn inziens niet in maart worden gehouden en ook geen mosterd na de maaltijd WB-finale daarna nog.

  Minder tijd, maar niet minder exposure, wellicht zelfs meer (zie boven). En daar gaat het om.

  Nee, want nu veel herhaling van zetten tussen de toppers of oninteressante(re) wedstrijden met minder aanwezige toppers. Organiseer naast de main wedstrijden internationale kleinere wedstrijden die men via goede streams kan volgen.

  Kwestie van goed rouleren. En ook slim organiseren dat men minder hoeft te reizen. Dat probeert men nu al maar kan met compactere kalender nog beter. Voor de kleinere schaatsers en schaatslanden/ploegen ook een groot voordeel.

  Alleen maar een plus vanwege beter balans (zie eerder uitlegd).

  Eerder het tegendeel.

  Klopt, maar we blijven hem net zo vaak zien.

  Heeft er mijn inziens allemaal weinig mee te maken. Vroegah (voor de WK afstanden en helemaal voor de WB) waren er nog minder internationale 10km's (eigenlijk alleen op de EK en WK allround) en dat maakte het niet minder populair.

  Om in de top op de 10km mee te doen is een specialisatie die veel trainingsarbeid en toewijding vereist. Dat is voor amateur en semi-pro schaatsers moeilijk (lees: nauwelijks tot niet) te doen in concurrentie met de schaatsers die dat professioneel kunnen doen, bijzonder gemotiveerd zijn en over de beste trainingsfaciliteiten beschikken. Vroegah had het oostblok nog staatsamateurs, maar die bestaan niet meer. Ook trainden ook de besten vroegah nog als semi-pro dus een groot opkomend talent kon relatief goed aansluiten, zie bijvoorbeeld Radke in het verleden. Nu is de weg naar 10km top lang en moeilijk omdat het nivo van de besten zo enorm hoog ligt. Dat nu op de OS minstens 1 10km medaille voor een niet Nederlander klaar ligt zal mogelijk wat helpen al ben ik bang dat deze truuk net te laat gaat komen. Hopelijk is het toch op tijd.
 11. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Nuis is een soort sprinter. Het is geen teamsprint he.

  Ja, want voetbal heeft ook te lijden onder de vele uitzendminuten...

  Het zou inderdaad mooi zijn als die wedstrijden ook op beeld zijn en bijvoorbeeld op regionale zenders worden uitgezonden - dan kan iedereen ze via internet bekijken. Geldt ook voor de HollandCup/KraantjeLek/etc. wat mij betreft.

  Het voelt misschien als een herhaling van zetten voor jou, maar dat is het toch echt niet. Wat mensen wel eens lijken te vergeten is dat er een heleboel schaatsers zijn (meer dan 10) en dat er dus bij elke Wereldbeker 150-200 schaatsers in verschillende wedstrijden zichzelf laten zien ten opzichte van hun concurrentie. Dat is de kern van elke sport en dus nooit een herhaling van zetten, want je moet elke week laten zien of je het nog kan of niet. Er zijn elke week tennistoernooien met dezelfde pool van tennissers, wielerwedstrijden gevuld met renners die ook alle andere wielerwedstrijden rijden, schaaktoernooien waar ook elke keer min of meer dezelfde schakers aan meedoen, etcetera etcetera. Topsporter ben je als je - als sport - het opneemt tegen de andere topsporters en een wereldbeker is daarin, als gangbaar wedstrijdformat, onminsbaar. Schaatsen is op geen enkele manier uniek met een wereldbekercircuit, sterker nog, het heeft al ongeveer het kleinst opgezette WB-circuit van elke mondiale sport en dat is absoluut niet iets positiefs.


  Exposure = tijd. Wat er niet is, kun je niet kijken. De mate van weergave (enkel online/regionale zenders/nationaal) zou inderdaad wel anders kunnen, maar minder tijd is echt wel gewoon minder exposure.

  Dit snap ik dus niet, want jij wil nog minder wedstrijden? Dus hoezo gaan er dan opeens meer wedstrijden met toppers zijn? Verder zijn zelfs de meeste echte toppers vaak gewoon aanwezig hoor, die afwezigheid blazen we in Nederland nog al gauw op als Lee weer eens heeft afgemeld. Kramer, Bergsma, Wüst, Sablikova, Kodaira, etc. winnen niet voor niets elk jaar de wereldbekerklassementen. Dat doe je niet met afwezigheid...


  Nee, eerder minder aandacht voor schaatsen.

  Dus omdat Sven Kramer toch niet alle wereldbekerwedstrijden rijdt (hij reed er 3vd4 in het voorseizoen, best prima score), is het gelegitimeerd om Maria Zueva minder kansen te geven om eens op het podium te rijden op de 3km? Of om het duel Tumolero/Beckert voor het goud op de 5km te zien? Ik weet niet wat voor beeld je hebt bij sport, maar het is echt niet zo dat wedstrijden alleen interessant zijn als Kramer meedoet en de wereldbeker is gewoon niet opgezet als wedstrijdje tussen de 8 beste schaatsers, maar als wedstrijden tussen de beste schaatsers ter wereld -> en dat zijn er gewoon meer dan de paar absolute toppers. De wereldtop is breder dan de schaatsers die kans maken op goud...  Ja, toen er inderdaad maar 2 wedstrijden per jaar waren, moest je de 10km wel goed kunnen, want die 2 wedstrijden waren Allroundtoernooien en de 10km sloot die af (verklaart ook de populariteit voor een deel). Nogal wiedes. Fijne situatie gaat dat zijn als schaatsliefhebber, nog maar 2 wedstrijden die je kan volgen per jaar en verder moet je je maar vermaken met langlaufen, schansspringen, biathlon, bobslee, etc., allemaal sporten die rustig hun Wereldbekercircuit afwerken in de wintermaanden en die je kunt volgen op de Eurosport/Duitse tv. Natuurlijk gaat niemand zich nog focussen op de 10km als er 20 momenten zijn om podium te rijden op de 5km en maar 2 op de 10. De oplossing is dan toch niet om de 5km ook nog praktisch af te schaffen.
  Laatst bewerkt: 18 jan 2018
  EenBrabander vindt dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Mannen als De Haître, Lorentzen en Krol hebben gewoon 5000m-PR's binnen de wereldbekerlimiet.
  Ja maar... het vergroot ook de kansen van NL omdat ze dan mannen als Nuis juist wél kunnen inzetten in plaats van een allrounder. En het verkleint juist de kansen van landen met goede stayers (zoals Italië).
  Veel World Cups worden al grotendeels in samenvatting uitgezonden.
  Denk je dat er nog veel schaatsers negen maanden gaan trainen als het seizoen drie maanden duurt? Het seizoen bij veel andere sporten duurt minimaal het dubbele.
  De WB-finale is mosterd na de maaltijd, inderdaad.
  Je kan toch ook hetzelfde aantal WB's houden, maar ze niet allemaal uitzenden? Dan is er minder verzadiging (mocht er een probleem zijn daarmee)
  We zitten dus op dezelfde lijn wat dit betreft
  Als we de Eredivisie de helft van het aantal wedstrijden maken, komt er niet méér exposure voor de Eredivisie.
  Ooit gehoord van de betekenis van de knipoogsmiley?
  @Mjøsaman wat voor belangrijke wedstrijden waren er allemaal naast de EK/WK? Dat we wedstrijden niet te zien kregen, betekent niet dat ze niet bestonden.
  Te laat? Kijk eens hiernaar:
  in 13/14 reden er acht Nederlanders onder de 13:10 en nul buitenlanders
  in 17/18 reden er zes Nederlanders onder de 13:10 en tien buitenlanders (tot nu toe)
  VorstM vindt dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Inderdaad @arsimo. Met jouw voorstel gaat de TP meer lijken op de TS, die daardoor minder bestaansrecht krijgt.
  De recordwedstrijden van Calgary, sommige NK's van andere landen en marathonwedstrijden worden nu al grotendeels uitgezonden. Nu nog een camera neerzetten in Inzell in oktober.
  Een schaatser die normaal net niet goed genoeg is voor goud, kan zo'n WB met afzeggingen gebruiken om een eerste zege te boeken. Dat werkt heel motiverend. Goed punt maak je door Zueva met Kramer te vergelijken.
  VorstM vindt dit leuk.
 14. arsimo

  arsimo Active Member

  Dat heeft het inderdaad. Net als tennis bijvoorbeeld.

  Bij deze sporten is een tv-verzadiging opgetreden waardoor het aantal kijkers per wedstrijd uiteindelijk daalde. Bij het voetbal was het voor de CL was het ver onder het optimum, vandaar dat deze er ook kwam. Tegenwoordig is er met CL en EL te veel, zeker als er nog ploegen van te weinig landen meedoen (na winterstop). Niets voor niets zijn voetbalrechten minder waard geworden, zeker in bepaalde landen, en gaan uitzendingen vaak naar gespecialiseerde of kleinere zenders.

  Niet zo zeer voor mij want ik ben een schaatsenthousiast en kijk bijna alles. Maar ik ben niet zo naief om te denken dat dit voor een normale sportliefhebber geldt - die ziet te vaak hetzelfde wat langebaanschaatsen betreft of in ieder geval in zijn perceptie. Door meer "exclusief" te maken zal het beter scoren.

  Exposure = tijd * aantal kijkers. Dat moet men optimaliseren omdat meer uitzenden ook meer geld kost.

  Met een optimaal - en dat is dus iets minder dan nu - aantal topwedstrijden zullen die beter bezet zijn door alle toppers. Dat dit er nu teveel zijn voor alle toppers is ook wel bewezen omdat minstens een of twee keer bij de WB enkele toppers niet meedoen om naar trainingskampen te gaan. Zeker dit jaar maar ook in niet Olympische jaren. Zelfs bij de WB-finale blijven geregeld toppers wel, zeker als het een relatief onaantrekkelijke baan betreft (= niet snel, weinig publiek en/of ongusntige gelegen).
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Interesse neemt af in Nederland omdat de Nederlandse teams zo slecht zijn.  Oneens. Om mensen te trekken moeten schaatsers uitslagen rijden. Dat kan ze namelijk motiveren om de volgende wedstrijd wél te kijken. Inperking van het aantal wedstrijden beperkt de mogelijkheden voor de tweede lijnschaatsers om zich te tonen, beperkt het aantal locaties waarop op topniveau geschaatst gaat worden in internationaal verband (Japan, Kazachstan worden weer overgeslagen dit jaar) en beperkt het aantal instapmomenten voor potentiële nieuwe kijkers. In elk opzicht precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Wil je meer mensen bereiken, moet je op meer plekken internationale wedstrijden schaatsen en schaatsers uit meer landen de kans geven om medailles te behalen in internationale wedstrijden. Dit laatste hangt natuurlijk van het internationale niveau af, maar ook zeker van het aantal mogelijkheden.
  Toen Bittner/Herzog won in Kolomna (en tweede en derde werd) stond het gewoon in de Oostenrijkse kranten en ik heb zelfs een reeks commentaren gelezen waarin Hunyady werd aangehaald. Een mooi moment om de slapende Oostenrijkse schaatsfan wakker te schudden. Nederlanders kijken er al, meer mensen proberen te betrekken bij het schaatsen moet je proberen in het buitenland en dat doe je vooral door die mensen successen te laten boeken. Wedstrijden waaraan de Nederlandse toppers (niet allemaal) meedoen zijn dus eerder een zegen voor de schaatssport dan een last - het geeft exoten meer kans om goede uitslagen te halen en de lokale nieuwssites weer een reden om erover te berichten. Precies wat nodig is om het idee te wekken dat er in ZuidKorea meer te halen is en om in te schakelen als buitenlandse fan.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik weet niet of het erg is dat de toppers niet alles rijden. Dat zien we ook bij andere sporten (en helemaal in en olympisch jaar, dat moet je niet als maatstaf nemen). En bij bijvoorbeeld wielrennen is het de standaard, ik heb nog niemand horen zeggen dat Dumoulin de Giro won bij afwezigheid van Froome.

  Het probleem bij schaatsen is dat er, ondanks dat er zo veel titels zijn, te weinig belangrijke wedstrijden zijn. Toernooien vergelijkbaar met de Tour de Ski of het Vierschansentoernooi zijn zeer belangrijk voor een sport. Klassiekers door het hele seizoen heen. En bij beide voorbeelden zijn de toernooien gewoon onderdeel van de wereldbeker, net als de WKs trouwens. Die hoef je er dus niet voor af te schaffen.


  Wat voor mij het belangrijkste is: zorg dat er publiek komt. Bij langlaufen of biathlon staan er standaard 25-45.000 man langs de kant van een wedstrijd, bij schaatsen wordt denk ik bijna nooit de 5.000 gehaald. Meestal is het nog veel minder. En ja, volgens mij is daar voor de enige oplossing het stoppen met binnen rijden en schaatsbanen neerleggen in het centrum van de steden.
  G1ant, Eelco en EenBrabander vinden dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Bij biathlon en langlaufen lijkt me een rondje iets langer dan 400m, dus makkelijker tienduizend(en) supporters kwijt te kunnen. Bij de maraton van Rotterdam/Amsterdam staan ook meer toeschouwers dan bij het schaatsen, maar atletiek lijkt me daardoor niet populairder.
  Eelco vindt dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Je wil toch niet zeggen dat het schaatsen zo slecht bezocht wordt vanwege plaatsgebrek?
 19. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Nee, maar een schaatswedstrijd over de Amsterdamse grachten zou waarschijnlijk meer bekijks trekken dan het WK Allround in het Olympisch stadion. Zeker als er ook recreanten een toertocht mogen rijden. Exposure midden in een stad is wat dat betreft toch wel heel belangrijk.
 20. arsimo

  arsimo Active Member

  Dank voor de (gefundeerde) feedback op mijn ideeen. Duidelijk een aantal hier het niet met mij eens, met name ten aanzien van het exposure punt. Maar goed dat er hier over wordt gediscussierd - er wordt duidelijk door velen hier over de toekomst van het schaatsen nagedacht, een goeie zaak. De invloed van ons hier is ongetwijfeld zeer beperkt maar men weet nooit hoe e.e.a. loopt.
  VorstM vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina