Een uitgebreide post verdient een uitgebreid antwoord.
Bij ploegenachtervolging niet verplichten met 3 schaatsers te finishen, maar met minimaal 2. Dit is in lijn met de ploegenachtervolging bij het wielrennen op de baan (start 4, finish minimaal 3). Men zou eventueel de voorwaarde kunnen toevoegen dat er wel drie op circa 2/3 van de afstand nog samen moeten zijn. Het voordeel is dat dan de kleinere landen meer kans hebben om succesvol te zijn. Nu blijkt dat men toch drie schaatsers nodig heeft die op zijn minst behoorlijk een 3km (vrouwen) of 5km (mannen) moeten kunnen schaatsen. Als er maar 2 hoeven te finishen na de eerste ~70% met 3 schaatsers te hebben gereden kan men ook een goede 1500m specialist handig inzetten zonder dat die het laatste deel kapot gaat en zo zijn ploeg in de kou laat staan. Bijkomend voordeel is ook dat een eventuele valpartij in de laatste rondes niet automatisch uitgeschakeld betekent - in het geval althans dat de twee overige schaatsers meteen doorkunnen.
Wat betreft de valpartijen heb je een puntje. Maar wat betreft de 1500m schaatsers: not so much. De Poolse mannen, bijvoorbeeld, hebben een Olympische medaille gehaald met puur 1500m-schaatsers. En ook Gabriele Hirschbichler heeft dit jaar al op het podium gestaan op de TP, terwijl ze absoluut geen lange-afstandsschaatsster is, getuige een PR van 4:15. En ook Lotte van Beek, sinds 2012 geen goede 3000m meer gereden, heeft al meerdere TP-prijzen binnengehaald zonder dat daarvoor een alternatieve TP nodig was.
De TP zorgt juist voor een goede ontwikkeling van lange-afstandsschaatsen in andere landen. En dat kleine schaatslanden geen kans hebben met drie lange-afstandsrijders: kijk eens naar Italië, kijk eens naar Nieuw-Zeelannd.
Groot punt:
Seizoen compacter maken. In feite na laatste weekend febuari of desnoods eerste weekend van maart einde van het echte seizoen. Een WK allround terwijl in zelfde weekend Milaan San Remo wordt gefietst is in mijn ogen idioot (nou ja, het is dit jaar een week eerder, maar in het verleden viel het geregeld samen. Nu valt finale wereldbeker gelijk met Milaan San Remo).
Het seizoen is al veel compacter gemaakt. In 2013 waren er nog 9 wereldbekers en in 2011 was het WK afstanden bijna in april.
Langebaan schaatsen is al een relatief kleine sport dus ga die ook niet kunstmatig nog kleiner maken. Kortom, hoe jammer het ook van de historie is, stop met Europese kampioenschappen bij het schaatsen. Scheelt weer een weekend of meer aan overbodige wedstrijden. Beperkt wereldbeker tot 4 weekenden ipv 6.
Overbodige wedstrijden. Hoezo overbodige wedstrijden? In dit geval gaan schaatsers meer trainingswedstrijden rijden om bijvoorbeeld wedstrijdritme op te doen. En bovendien worden de sponsors hier ook niet blij van. Minder wedstrijden op tv = minder tijd in beeld voor de sponsor = minder geld van de sponsor.
Ruwweg zou seizoen mijn inziens als volgt moeten uitzien:
- wereldbeker in periode oktober t/m eerste week januari. In Olympisch jaar tot half december
- wk afstanden eerste helft februari
- wk sprint derde weekend feb (in Olympsch jaar wellicht week later)
- wk allround vierde/laatste weekend feb (in Olympisch jaar wellicht week later). Dit is het slot van internationale wedstrijdseizoen.
Beginnen met de WB in oktober. Daar maak je het seizoen juist weer langer mee.
- Te overwegen is om in niet Olympisch jaar WK kleine meerkamp te houden direct na laatste wereldbeker, dus in eerste helft januari, minimaal 3 weken voor WK afstanden. Dit promoot het allrounden, is doenbaarder voor meer schaatsers die (nog) weinig of geen affiniteit met volledige allround hebben.
WK kleine meerkamp vóór WK afstanden in plaats van EK. Dat vind ik dan wel een goed idee.
- Alleen bij WK met alleen nationale ploegen. Wereldbeker dus ook met commerciele teams of in commercieel tenue. Dus ook ploegenonderdelen. (plan van Orie heeft dit ook begreep ik)
Hoe gaan we de plaatsing van landenploegen doen dan?
- Kwalificatie WK ploegenonderdelen kan op basis dat een land voor een onderdeel vier (3 + reserve) schaatsers die aan limiettijden 1500m (achtervolging) en 500m (sprint) moeten voldoen. Op die manier kan elk land meedoen op WK aan het ploegonderdeel die zo'n team kan neerzetten. Maakt het ook interessanter. En zo heel veel landen meer dat het programma te lang wordt zal dat nu ook niet opleveren. De echte hele kleintjes halen die 4 toch niet.
Ah, zo dus. Maar waarom alleen 500m en 1500m? Waarom niet 500m of 1000m voor TS en 1500m of lange afstand voor TP?
Zo'n compactere kalender verlaagt de kosten voor schaatsers, begeleiding en organisatie in totaal. Ook behapbaarder voor schaatsers en begeleiders die schaatsen naast (ander) werk of studie doen. Minder veel van hetzelfde, makkelijker internationaal te verkopen (lees: marketen) in de wat minder fanatieke schaatslanden.
Minder schaatsen = beter te verkopen?
Meh.
Kijk, minder schaatsen is
- minder sponsortijd
- minder kansen voor schaatsers om wedstrijden te winnen
- minder banen met een belangrijke wedstrijd
- minder schaatsen op tv
- minder aandacht voor schaatsen (want er zijn minder toernooien)
- minder afmeldingen van Sven Kramer

.
Dat wij hier in groten getale roepen om méér 10 kilometers komt niet alleen omdat we graag een 10 km zien (ja, dat ook, heel erg zelfs), maar omdat het op dit moment totaal geen lucratieve bezigheid is voor een schaatser om zich te specialiseren op de langste afstand. Als je niet allround bent, kun je twee internationale 10 km's winnen: Wereldbeker en WK afstanden. Dat aantal haalt een 500m-schaatser in EEN WEEK. Er zijn dus veel meer win-/medaillekansen op de sprint dan op stayersafstanden. Logisch dat meer volk zich richt op de sprint. Daar valt meer te halen. Met minder wedstrijden trek je het niveau omlaag; dat hebben we al gezien dus op de 10. Daar is het heel succesvol geweest *kuchkuch*, dus sure, doe het maar op alle afstanden...
Mijn seizoensplanning zou er zo uitzien:
Oktober:
ContinentCup 1
November/Begin december:
World Cups
Midden December:
ContinentCup 2
Eind December:
NK's
Begin Januari:
EK of WK kleine vierkamp
Midden Januari:
World Cup
Eind Januari:
WK afstanden
Begin Februari: tijd voor trainen
Midden Februari:
ContinentCup 3
Eind Februari:
WK Sprint
Begin Maart:
WK Allround
Midden Maart:
World Cup Finale
Die continentale cups zijn eigenlijk verkapte trainingswedstrijden per continent. Deze kunnen samengevat worden op tv. Ze dienen tevens als plaatsing voor het WK allround en het WK sprint en vervangen de World Cup zoals we die in Erfurt hebben. Er wordt per schaatscontinent (Europa, Azië, Amerika) een ContinentCup gehouden. Een Aziaat kan ook in Europa de cup rijden als 'ie daar toevallig is. Schaatsers rijden tweekampen (zoals in Erfurt) bij deze cups en de klassementen van de verschillende cups worden over elkaar heen gelegd. Om de verdeling van de punten per continent evenredig te houden met het niveau, worden de verdelingen van de punten berekend aan de hand de continentale verhoudingen per afstand in de WB-klassementen van vorig jaar. (Moet ik dat verder uitleggen?)
Op deze manier hebben we niet meer het probleem dat leuke trainingswedstrijden niet meer op tv zijn en dat schaatsers niet naar het WK allround kunnen omdat de plaatsing niet gelegen is.