Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  ''Het werkt voor Chris Huizinga, dus.... '' Zo zal Jorrit hebben gedacht ;)
  G1ant, De Keizer, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In de LC: "Wat Anema betreft gaat Bergsma nog vier jaar door. Met hem. ,,Jorrit is net Piet Kleine. Die had in ’84 en ’88 gewoon nog een medaille kunnen winnen op de 10 kilometer. Piet trainde altijd goed door. Dat kan Jorrit ook. Die rijdt al tien jaar pr’s. Jorrit en ik willen wel met elkaar door. Dat wil niet zeggen dat dat ook gebeurt. Hij heeft een aanbieding van Jac gehad. Van Jumbo dus. Misschien kan hij daar veel meer verdienen en is hij daar gevoelig voor. Ze gaan binnenkort praten. Ik hoor het wel.’’

  Qua financieel aspect kan ik een potentiële overstap goed begrijpen. Jorrit is 36, heeft nog geen nieuw contract, heeft ondertussen wel twee koters thuis en krijgt nog één keer de kans om goed te boeren. Hij heeft in al die jaren steeds voor het sportieve plaatje gekozen (zelfs toen er geen sponsoren waren), zodat dit natuurlijk wel de laatste kans is om echt een keer goed te verdienen aan het schaatsen. Het is alleen de vraag of het sportief gezien ook de beste optie is. Of het bij een nieuwe ploeg, op zijn leeftijd, eenvoudig gaat lopen weten we niet (het kan daarentegen ook een compleet nieuwe stimulans geven - wie weet). Daar staat tegenover dat hij bij Anema veilig zit en zo goed als ieder jaar nog PR's rijdt. De rek is er wat dat betreft niet uit. Ook dit jaar weer van 6.11 -> 6.07 in Thialf en achteloos 12.39 in november. En vervolgens hebben we te maken met het menselijke aspect natuurlijk. Met Anema, de begeleiding van Zaanlander, met Schouten - daar heeft hij in al die jaren (hij zit sinds 2009 bij Anema!) een diepe band mee opgebouwd. En gaat zijn zachtaardige persoonlijkheid matchen met Orie?

  Ik moet het dus nog maar zien, maar een stayers/allrounders-oorlog lijkt me wel op handen met de ontwikkelingen rondom Jorrit en Patrick (en Bosker? Talsma?).
  G1ant en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  En ondertussen lees ik op schaatsen.nl dat JV ook lijntjes uitwerpt naar Marijke Groenewoud. Als ze Bergsma en Groenewoud daadwerkelijk weten te strikken zal Orie zich toch echt bezig moeten gaan houden met de Mass Start.

  De schrijver lijkt overigens ook te suggereren dat de overstap van Roest naar Reggeborgh aanstaande is. Maar dat is gelet op het nieuws rondom Bergsma niet al te verrassend.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Er gaat lig een hoop schuiven na dit seizoen. Door stoppers en overstappers gaat de boel stevig worden opgeschud. Leuk!
  Camila en Elina vinden dit leuk.
 5. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Zaanlander is nog niet met Bergsma om de tafel gaan zitten. Bergsma heeft een aanbod van andere ploeg gekregen en neemt dat in overweging.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik gok dat die andere ploeg Jumbo is ;)
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zo, dat zet de MS selectie van kramer via blijkbaar wat invloed van Orie ook weer in een ander daglicht. :D
 8. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Zou hij gedacht hebben, Kramer is weg nu kan ik wel naar Jumbo. :D

  Misschien had hij dat idee al een tijdje maar weerhield Kramer's aanwezigheid bij Jumbo hem tegen.
 9. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Toch knap dat Bergsma op die leeftijd nog voor een eventueel nieuwe uitdaging wil gaan.

  Ik hoop alleen niet dat hij een Pechsteintje gaat doen. :D
 10. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Ik denk dat het vooral om het financiële aspect gaat, het zou natuurlijk dom zijn van Bergsma om te zeggen dat hij bij Zaanlander wilt blijven als hij nog niet eens een contractaanbod heeft ontvangen.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  100% dat het om het financiële aspect gaat, maar je weet van te voren al dat Zaanlander nooit een bod kan doen dat ook maar in de buurt gaat komen van wat JV te bieden heeft. Wat dat betreft gaat er zeker geen biedingsoorlog komen. Dan gaat het er nog puur om dat Zaanlander een aantrekkelijk genoeg bod kan doen zodat het sportieve toch de doorslag kan geven. Hoe dan ook zijn er m.i. flink wat kinken in de kabel m.b.t. een overstap. JV langebaan en JV marathon zijn grotendeels losstaande entiteiten die niet samen trainen. Dat moet natuurlijk veranderen als Bergsma bij die ploeg komt. Orie zal hem zoveel mogelijk bij de langebaanploeg willen betrekken (zeker ook om mannen als Snellink en Jansman flink van zijn techniek te laten leren), dus dat gaat een pittige balans worden. Bovendien is het kenmerk van Bergsma's trainingsregime bij Anema dat hij én klaar is voor de langebaan (tijdritten tot 10km) én klaar is voor een potentiële Elfstedentocht (een duurrit van 200km vol intervallen, zware omstandigheden en strategieën). Dat ondervang je niet zomaar even bij een andere ploeg. Dat is een bizar lastige combinatie. Al zal de wetenschapper in Orie dat misschien een droomuitdaging vinden.

  Ik had overigens gehoopt dat dit succesvolle seizoen het budget flink zou doen groeien bij Zaanlander, maar daar lijkt het vooralsnog niet op gezien het interview met Anema in de LC (dat hij vindt dat Schouten eigenlijk meer zou moeten verdienen; dat hij graag Remmelt Eldering als coach erbij wil nemen, maar bang is hem niet te kunnen betalen; de verregaande interesse in Bergsma en Groenewoud etc.). Jammer, want dit seizoen laat wel zien dat Anema en Samplonius met iets moois bezig zijn.
  Camila, strawbale en mi vinden dit leuk.
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het feit dat een 36 jarige schaatser, die zijn beste jaren al gehad heeft, nog een overstap kan maken naar de grootste schaatsploeg van het land geeft wel aan hoe het schaatsen bij de mannen er momenteel voor staat. Niet best.
  Bij voldoende aanbod van talentvolle rijders was dit natuurlijk nooit gebeurd, maar die zijn er gewoon niet. De contractverlenging van Huizinga is hier natuurlijk ook een goed, of beter slecht, voorbeeld van.
  De Keizer, kernploegfusie en Tuft vinden dit leuk.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Ik kon niet zo mooi formuleren maar dacht ongeveer hetzelfde: mooi voor Bergsma, die ik dit meer dan gun, hij kan zijn carrière onder optimale omstandigheden nog een impuls geven en uiteindelijk afsluiten. Maar een echte keuze uit weelde is dit natuurlijk niet.
  Duif vindt dit leuk.
 14. diploma

  diploma Active Member

  Ik ben vooral benieuwd bij welk team Joep Wennemars en Tim Prins volgend jaar schaatsen. Of is daar al iets over bekend en heb ik dit gemist?
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Prins is volgend jaar nog A junior dus die zal de overstap nog niet maken. Wennemars nog niets over gelezen. Zelf ben ik heel benieuwd naar Kayo Vos. Vind ik echt een geweldig talent. Prins, Vos en Wennemars zijn wel alle 3 hetzelfde type rijder. Vooral jongens voor de 1000 en 1500 meter. Allrounders zie ik er niet in.
  G1ant, diploma en Lorca vinden dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Exact! Naar Kayo Vos kijk ik ook uit. Valt op de langebaan iets minder op dan Wennemars en Prins (en Wierda), maar liet op de teamonderdelen knappe dingen zien. Won Mass Starts en een marathon bij de beloften. Vernuftige sprinter. Wat dat betreft een typische naam voor de opleidingsploeg van JV zodat de teamonderdelen weer verwaarloosd worden, maar ik hoop hem eerder bij Zaanlander of Worldstream te zien. Of Reggeborgh natuurlijk, met hun nieuwe focus op de Mass Start.
  G1ant, diploma en Duif vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Inmiddels is de eerste verlenging bij IKO ook een feit. Bart Swings tekent voor 2 jaar bij.
  Camila en strawbale vinden dit leuk.
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Vos skeelerd ook veel. Ik heb eigenlijk geen idee waar zijn voorkeur naar uitgaat.
  Hij heeft ook een beetje pech met zijn geboortedatum. Was hij een paar weken later geboren, zou hij volgend seizoen ook nog junior zijn.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Bart Swings heeft in ieder geval voor twee jaar verlengd bij IKO meldt hij op instagram!
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Na afloop van de vorige Olympische cyclus zouden Jumbo (toen nog zonder Visma), Clafis en JustLease de sponsoring van hun ploegen voortzetten. Uiteindelijk bleef vanwege allerlei gedoe al snel alleen Jumbo over als sponsor van een ploeg en zaten de schaatsers van Anema, Van Velde en Kolder bijna de hele zomer zonder sponsor. En wat constateer ik nu?

  - Jumbo-Visma gaat door;
  - Reggeborgh gaat door (breid haar sponsoring zelfs uit met een MS/marathonploeg);
  - Zaanlander gaat door;
  - IKO gaat door (heeft nog wel een tweede hoofdsponsor nodig, meen ik).

  Vier van de vijf commerciële ploegen gaan door en zetten in op de lange termijn. Bijzonder veel zekerheid, en luxe, in deze onzekere tijden. Dat is weleens anders geweest in post-Olympische jaren. Heel mooi! Alleen over Worldstream-Corendon heb ik amper iets gelezen (iemand anders nieuws?), maar je zou zeggen dat dat wel snor zit met Leerdam als uithangbord (en langzamerhand Conijn die ook aan haar naam begint te werken).
  G1ant en Marcel Vos vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina