Een sport die net als schaatsen vooral 's winters wordt beoefend is natuurlijk veldrijden. Zelf vind ik het niet zo boeiend als wegwielrennen, maar een kwartiertje wil er er nog wel naar kijken. Kijken jullie wel eens naar veldrijden? P.S. Voor de mensen die veel verstand hebben van veldrijden heb ik nog wel een vraagje. Er zijn drie competities (wereldbeker, gazet van antwerpen en superprestige) die parallel lopen en waar toch steeds dezelfde toppers aan de start staan. Wat is daar nou de toegevoegde waarde van? Dat er een wereldbeker is en daaronder nog een andere cup is nog wel begrijpelijk (hoewel "wereldbeker" een beetje overdreven is voor een sport waar maar een handjevol landen iets van bakt), maar is er dan nog verschil tussen SP en GvA, behalve dat het een andere serie wedstrijden is? Hieronder de kalender met de belangrijkste veldritten van het seizoen 2011/2012, waar soms weinig logica in te ontdekken valt. In het weekend van 12 en 13 november is er geen enkele race, maar in het weekend van 19 en 20 november zijn er ineens drie! zo 9 oktober: Superprestige Ruddervoorde zo 16 oktober: Wereldbeker Pilsen zo 23 oktober : Wereldbeker Tábor zo 30 oktober: Superprestige Zonhoven di 1 november: GvA Trofee Koppenberg zo 6 november: GvA Trofee Ronse zo 13 november: Superprestige Hamme-Zogge za 19 november: GvA Trofee Hasselt zo 20 november: Superprestige Asper-Gavere za 26 november: Wereldbeker Koksijde zo 27 november: Superprestige Gieten zo 4 december: Wereldbeker Igorre za 17 december: GvA Trofee Essen zo 18 december: Wereldbeker Namen vr 23 december: Superprestige Diegem ma 26 december: Wereldbeker Heusden-Zolder wo 28 december: GvA Trofee Loenhout zo 1 januari: GvA Trofee Baal zo 8 januari: Nationale kampioenschappen zo 15 januari: Wereldbeker Liévin zo 22 januari: Wereldbeker Hoogerheide zo 29 januari: Wereldkampioenschap Koksijde za 4 februari: GvA Trofee Krawatencross zo 5 februari: Superprestige Hoogstraten za 11 februari: Superprestige Middelkerke zo 19 februari: GvA Trofee Oostmalle
Leenstrafan, bedankt voor je lijstje. Er is wel een klein foutje geslopen in je superprestige-lijst: Hamme-Zogge is op zondag 13 november (dus dat wordt toch geen veldritloos weekend en in het weekend erna is er dus een wedstrijd minder) Wat die drie regelmatigheidscriteria betreft: het lijkt me iets Belgisch. De superprestige is de oudste, geloof ik, van begin jaren 80. In de jaren 90 is de UCI dan begonnen met de wereldbeker, maar de superprestige is blijven bestaan. In de jaren 80 hebben een aantal kleinere Antwerpse crossen zich ook verenigd, maar de laatste jaren zijn er in de GVA-trofee ook crossen uit andere provincies bijgekomen en met het superpopulair van het veldrijden is ook de GVA-trofee belangrijker geworden en staat het nu min of meer op gelijke hoogte van de andere regelmatigheidscriteria. En zo zijn er dus drie circuits die naast mekaar bestaan: het moet niet altijd te logisch zijn toch! En ja, ik ben een echte fan: het is een uurtje volle bak, vaak spannend, af en toe wat gevaarlijk entertainment op een hoog niveau.
Ja, ik kijk dolgraag naar het veldrijden. Heerlijk hoe die mannen (en soms ook vrouwen) hun fiets een uur lang door het zand, modder, op heuveltjes en alles te sleuren.
In 2006 (?) ben ik nog naar het WK geweest in Zeddam. Verder volg ik het een beetje, maar blijf er niet voor thuis. Wel voor het WK (of video), maar voor de andere races zijn er inderdaad maar een handjevol landjes die dit doen. Maar we gaan toch geen pooltje houden he ?
Veldrit-VSS'en zou best saai zijn. Volgens mij moet je elke rit Stybar, Nys en Albert spelen en zit er te weinig een element van "heb je er verstand van" in.
Dit weekend zijn er geen grote crossen, dus tijd om even de balans op maken na twaalf wedstrijden die meetellen voor de grote klassementen. Tot nu toe zijn de winnaars: Vier WB-wedstrijden: 2x Nys, 2x Pauwels. Drie GvA-wedstrijden: 3x Pauwels. Vijf SP-wedstrijden: 2x Albert, 1x Nys, 1x Pauwels, 1x Štybar. Verder is dit de verdeling van podiumplekken: Kevin Pauwels, 11x podium, 6x winst. Sven Nys, 8x podium, 3x winst. Zdenek Štybar, 7x podium, 1x winst. Niels Albert, 3x podium, 2x winst. Bart Aernouts, 2x podium, geen winst. Tom Meeusen, 2x podium, geen winst. Klaas Vantornout, 2x podium, geen winst. Rob Peeters, 1x podium, geen winst. In twaalf crossen is slechts één niet-Belg er in geslaagd om zich op het podium te rijden... Het wordt tijd dat Lars Boom mee gaat doen en die Belgen een lesje gaat leren!
Volgende week doet Boom weer mee geloof ik! Volgens mij is er nog niet 1 regen (dus modder) cross geweest. Jammer.
Vandaag eindelijk eens een cross bezocht. Eentje met modder! Was erg tof om een keer te zien. Wat deze vrouw kan op een fiets is ongelofelijk. Na 1 modderstrook had ze al een voorsprong die ze (uiteraard) nooit meer heeft weggeven. Ze rijdt iedereen helemaal weg. Bij Lars Boom ging na een ruim half uur het licht uit en kon hij niet meer volgen. Vlaanderens favoriet. Hij maakte een salto en kon daarom niet meer volgen. De winnaar Niels Albert.
Ja, ik had het er laatst met vrienden over, dat we dat toch ook eens moeten doen. Het is lekker dichtbij ten opzichte van veel grote wielerkoersen en bovendien zie je de renners vaker en met een lagere snelheid voorbij komen. Van de crossen die ik tot nu toe gezien (op tv/internet) heb vond ik vooral de wedstrijd in Namen anderhalve week terug echt bijzonder episch. De combinatie van modder en heuvels maakte dat echt een prachtige uitputtingsslag waarin steeds weer iemand het moest laten lopen en uiteindelijk de sterkste twee het uit maakten in de laatste ronde. Enigszins vergelijkbaar met een koninginnerit in een wielerronde.
Ik lees net op sites van een aantal Vlaamse kranten dat Bart Wellens afgelopen nacht na een hevige koortsaanval met hartproblemen op de i.c. in het ziekenhuis ligt. Levensgevaar schijnt inmiddels geweken te zijn. 's-middags had hij nog tegen zijn broer gezegd dat hij superbenen had en uit keek naar het kampioenschap van morgen (vandaag dus). Zijn seizoen zit er nu meteen op natuurlijk. Heel erg om dit te lezen, maar het eerste wat me te binnen schoot toen ik het las, was: dit lijkt wel heel erg op wat Ricco vorig jaar overkwam. Het hoeft niet op dezelfde manier ontstaan te zijn natuurlijk, maar het is toch wel heel opvallend.
Ricco had natuurlijk wel de schijn meteen al tegen. Dat kun je van Wellens niet zeggen. Ik geloof dat ook niet. Topsport bedrijven lijkt heel soms wel op balanceren op een dun koord: als je in topvorm bent ben je extra vatbaar voor virussen. Er hoeft er maar eentje de verkeerde weg op te gaan.....toegegeven, het is gelukkig zeer uitzonderlijk, maar een 2e Riccogeval verwijs ik naar het rijk der fabelen.
Dat hoop ik ook. Vind Bart wel een sympatieke gast. Maar als je de commentaren leest op internet van Vlaamse wielerfans, nou nou dat liegt er niet om.
De tendens is vooral om hem toch met dopinggebruik in verband te brengen. Vooral op de site van Het Laatste Nieuws (hln.be) is het raak. Veel verwijzingen naar zijn superjaren tussen 2002-2004. Zijn enorme terugval daarna. Zijn plotselinge wederopstanding in Essen een week voor de kerst terwijl hij de maanden daarvoor geen deuk in een pakkie boter reed. Zijn eigen woorden dat hij ineens weer superbenen had. De overeenkomst met het verhaal Ricco een jaar geleden wordt ook regelmatig aangehaald.
Prachtige sport het veldrijden, jammer dat de Nederlanders niet meer meedoen terwijl Boom toch een supertalent was, maar die koos voor de weg. Heb vroeger ook wedstrijden gereden bij de jeugd en junioren. . ik sta waarschijnlijk langs de kant bij het wereldkampioenschap dit jaar
http://sport.be.msn.com/nl/wielrennen/v ... medium=rss de uitslagen van de WB in Lievin. Eén Nederlander in de top 10 Thijs van Amerongen
Ook een goede uitslag van bij de junioren van Van der Poel. Wint zijn derde wb veldrit wederom met gemak. Dat beloofd wat voor de Nederlandse toekomst in het veldrijden.
Welke vd Poel? Je hebt er namelijk twee die wel een beetje kunnen fietsen in het veld. Zou mooi zijn als die van het weekend bij de grote prijs Adri vd Poel kunnen winnen, ieder in hun eigen klasse.
Mathieu van der Poel die is bijna onverslaanbaar in het veld. Hopelijk kan het dat doorzetten tot aan de profs. David van de Poel doet het ook goed bij de beloften trouwens.