Wegglijden na het bijhalen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Mutsop, 13 feb 2012.

  1. Mutsop

    Mutsop New Member

    Al een tijdje lees ik de diverse berichten op dit forum met grote belangstelling. Ik heb erg veel aan jullie goede adviezen en tips. Dit jaar voor het eerst wekelijks schaatsles genomen, na dat ik vorig jaar een soort introductie cursus van vier avonden heb gevolgd. Ik heb hier veel over techniek gelezen en ook veel video's bekeken.
    Nu dacht ik dat ik zelf wel lekker bezig was, maar na dat ik een video heb terug gezien van mezelf op natuurijs, valt het me op dat ik de schaats na het bijhalen i.p.v. op de buitenkant toch nog erg op de binnenkant bijzet. Ik heb op de baan tijdens de les gemerkt dat op het moment dat ik de schaats op de buitenkant bijzet die toch wel erg instabiel wordt, en ik meteen naar m'n evenwicht moet zoeken. Het lijkt alsof hij een beetje wegglijdt, sterker nog volgens mij glijdt de achterkant ook daadwerkelijk richting de afzetschaats.
    Affijn, heel verhaal...ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Mijn vraag is nu vooral, wat doe ik verkeerd?
    Heeft het misschien te maken met de juiste gewichtsverdeling? Of is het gewoon een kwestie van lef, en vind ik het gewoon super spannend als ik ineens op de buitenkant schaats sta i.p.v. de binnenkant?
    Hoop dat jullie me weer een duwtje in de goede richting kunnen geven, liefst via de buitenkant van de schaats :wink:
  2. Scoontje

    Scoontje New Member

    Ik lees ook gelijk mee, dit gevoel heb ik ook, en ook regelmatig in de bochten. Ik ben benieuwd wat voor reakties er komen!!
  3. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Er zijn een paar dingen die dat kunnen veroorzaken, zorg zoizo dat je schaatsen goed scherp zijn (zonder bramen dus!) en dat je goed diep zit, met diep zitten bedoel ik dan dat je je enkels als het ware ''klem zet'' in je schoen, probeer ook lang te glijden en je been bijna gestrekt achter je standbeen te houden, om deze vervolgens weer vlak naast je stand been in te zetten. Ik heb er zelf ook lang mee gepuzzeld, maar nu is het me uiteindelijk gelukt. Nog een paar ''secundaire'' tips; dit zou ik pas gaan proberen als je bovenstaande dingen redelijk onder de knie hebt; zorg dat je je schouders ontspannen houdt; en dat je je handen niet te ver ''omhoog trekt'' maar ze mogen ook niet op je kont hangen :mrgreen: probeer ze tussen de onderkant en het midden van je rug te houden.

    SUC6!
  4. DARKICE

    DARKICE New Member

    ook een ding om aan te denken is om je heup mee te nemen voorbij je standbeen en je bovenlichaam stil te houden. je knie moet achter je standbeen hangen bij het bijhalen. ik hoop dat deze tips een beetje werken.
  5. DARKICE

    DARKICE New Member

    ook voor in de bochten geld dat je je heup eroverheen moet zetten en dan niet te statisch bewegen maar het moet echt vloeiend zijn
  6. Rinus

    Rinus Member

    Hoe lang heb je al les en op wat voor schaatsen sta je? Kan je lang op één schaats glijden? Hoe gaan de bochten?

    Goed inzetten op de buitenkant leer je meestal niet in één seizoen training. Het heeft inderdaad veel met lef te maken, maar nog veel meer met de juiste gewichtsverdeling, zoals je zelf al aangeeft.

    Grote kans dat veel van de keren dat je nu denkt dat je op de buitenkant staat, je gewoon erg recht op je schaats staat, waar je vroeger altijd op de binnenkant inzette (jij hebt de video's gezien, dus correct me if I'm wrong) . Als je recht op je schaats staat is 't natuurlijk glad, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht.

    Over de video op natuurijs. Was dat superglad natuurijs zonder scheuren? Anders is het niet vreemd dat je op natuurijs strak met de binnenkant blijft afzetten/op de binnenkant blijft neerkomen. Fatsoenlijke slag om op natuurijs goed vooruit te komen is korter, explosiever en rechter, tenzij je een goede of betere ijsvloer hebt dan op de ijsbaan.

    Succes!
  7. Mutsop

    Mutsop New Member

    Fijne tips allemaal...

    @1997giorgio1, schaatsen zijn zeker goed scherp, lang glijden op één been gaat prima, diep zitten kan waarschijnlijk wat beter maar ik zie ook "cracks" die rechtop staan in een rustige ronde gewoon hun schaats op de buitenkant naast hun andere schaats bijplaatsen dus dat moet kunnen. Je been gestrekt houden achter je standbeen wist ik nog niet, zal ik eens op letten. En de plaats van m'n handen is denk ik wat lager, dus daar zal ik ook eens mee bezig gaan.

    @darkice, ik heb het gevoel dat ik dat wel redelijk doe...maar ik heb op de video gezien dat je gevoel echt totaal anders kan zijn dan de werkelijkheid :cry: Ik zal hier woensdag ook weer een extra op letten.

    @Rinus, zoals ik al aangaf heb ik vorig jaar een soort introductie cursus gedaan van 4 avonden maal 2 uur en dit jaar elke week les van één uur inmiddels al weer een les of twaalf achter de rug. Daarnaast probeer ik elke week nog een uurtje of twee zelf te gaan oefenen. Dus ik schaats twee keer in de week op de baan. Ik ben begonnen op de Salomon's maar had al snel het idee dat ik het daar niet goed op ging leren. En heb toen besloten om over te stappen op Gold 2005 schoenen met een vast onderstel.Lang op 1 schaats glijden gaat prima, als het echt moet zou ik het zo het hele rechte eind volhouden. De bochten zijn we net aan begonnen en soms lukt het overstappen prima, maar vaak maak ik nog diverse fouten. Afgelopen zondag voor het eerst een hele bocht met overstap gedaan :lol: :lol: :lol:
    Ik kan me inderdaad voorstellen, nu ik mezelf zo terug heb gezien, dat ik niet op de buitenkant bijzet maar gewoon op de rechte schaats en dat ik daarom weg glij.
    En dat natuurijs een ander verhaal is dan de baan is me inderdaad ook al opgevallen, misschien moet iemand daar ook eens een goede video over maken (wat is de juiste techniek voor natuurijs). Kunnen mensen zoals ik ook weer veel van opsteken....

    Fijn hoor, zo'n forum!
    Genoeg dingetjes om weer eens op te gaan letten.
  8. Mutsop

    Mutsop New Member

    Voor die video is het dan alleen een beetje laat.....
    Helaas :cry:
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ja, ik denk ook nog aan, goed rechtvooruit plaatsen van je nieuwe standbeen; je insteek dus rechter naar voren; ahw onder je lzp door. Weet niet of je skiervaring hebt, maar daar spreekt men van de paralelschwung; bij schaatsen is het dan zo dat het glijbeen eerst voldoende terugstuurd naar de rijrichting, voor optimale zijwaartse afzet dwars op de rijrichting, die weerstand en afzetkracht breng je over op je nieuwe standbeen recht naar voren in de rijrichting, je plaats je nieuwe standbeen dan onder je lzp door, en komt automatisch iets op de buitenkant. Zou je nog te schuin , dus links tov de rijrichting inzetten, en waarschijnlijk te ver naar links tov je lzp, dan kun je niet bovenop je schaats komen, laat staan op de buitenkant! Dat is beslist wennen en durven!

    Ook moet je je voortsellen dat je vanuit de valbeweging, je massa meteen overzet op je nieuwe glijbeen, heup en schouder zonder torsie iets links van het lzp.
    Je moet je voorstellen dat je een zijwaartse stap maakt en je gewicht meteen verbrengt, alsof je jezelf opvangt! Vallen en opvangen!

    EEn goede manier is om te oefenen om een heel smalspoor te rijden, zonder noemenswaardige curve, en vooral niet hard! Krijg je een beter besef van de stuureigenschappen van je ijzers, en gewichtsverplaatsing!

Deel Deze Pagina