Wereldbeker 2, 22–24 november, Tomaszów Mazowiecki

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 28 okt 2019.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nadat de eerste wereldbeker vorige week in Minsk was, een stad met een makkelijke naam, is de tweede wereldbeker in een moeilijker uit te spreken Pools provinciestadje, Tomaszów Mazowiecki. Volgens mij hadden we vorige keer geconcludeerd dat de correct uitspraak ongeveer "Tomasjoef Mazovjetski" is. En als de wereldkampioen op de 1500 meter een snel watervoertuig huurt zeggen we "Thomas zoef zoef jetski". ;) Overigens is later dit seizoen is hier ook de WK junioren.

  Programma:
  Nederlandse en Poolse tijd lopen gelijk (UTC +1:00). De B-groepen en halve finales massastart zijn 's ochtends voor de A-groepen. Onderstaande tijden zijn de tijden volgens het ISU announcement. Aan het programma is het meest opvallende dat er geen 1000 meters worden gereden! Verder zijn de 1500 meters omgewisseld t.o.v. Minsk en maakt de ploegenachtervolging haar entree.
  • Donderdag 21 november, 18.00u: Loting
  • Vrijdag 22 november, vanaf 16.00u: Team Sprint V+M | 3000m vrouwen | 5000m mannen
  • Zaterdag 23 november, vanaf 15.00u: 500m vrouwen | 1500m mannen | Ploegenachtervolging vrouwen | Massastart mannen
  • Zondag 24 november, vanaf 15.00u: 500m mannen | 1500m vrouwen | Ploegenachtervolging mannen | Massastart vrouwen
  Baanrecords:
  De baanrecords maken Arena Lodowa in Tomaszów Mazowiecki de 28e snelste baan van de wereld wat niet erg indrukwekkend is, maar we zullen zien of de ijsbaan snel is dit jaar en of de baanrecords voor verbetering vatbaar blijken. De baanrecords op de lange afstanden zijn tijdens kleinere wedstrijden neergezet en moeten in een internationaal veld verpletterd worden, vorig jaar waren hier de langste afstanden (5km V, 10km M), dus de korte stayersafstanden (3km V, 5km M) zijn hier nog niet met een sterk internationaal veld gereden.
  • 37,94 van Vanessa Herzog (WB dec. 2018)
  • 1.57,32 van Miho Takagi (WB dec. 2018)
  • 4.14,11 van Martina Sáblíková (Tsjechisch allroundkampioenschap 2019/2020 in september 2019)
  • 34,67 van Pavel Koelizjnikov (WB dec. 2018)
  • 1.46,78 van Denis Joeskov (WB dec. 2018)
  • 6.37,50 van Jan Szymański (Pools allroundkampioenschap 2017/2018 in oktober 2017)
  Laatst bewerkt: 29 okt 2019
  Duif vindt dit leuk.
 2. IKE

  IKE Active Member

  opvallend geen 1000 meter waarom is dat?
  Laatst bewerkt: 28 okt 2019
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Omdat de ISU graag steeds minder schaatsen wil? :eek:

  In Nagano is straks ook geen 1500m.
  En uit welk land komt de wereldrecordhoudster 1500m ook alweer? En in welk land ligt Nagano ook alweer? Verdikkie ja, dat is hetzelfde land!


  Thomas Zoef Zoef Jetski. *Grinnikt* Hoe kom je erop, Leenstrafan.
  Laatst bewerkt: 28 okt 2019
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik ben wel enthousiast over het schrappen van een onderdeel per WB weekend. Op die manier is de kans groter dat de toppers tegen elkaar rijden.
 5. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Sorry maar de 1500m is het koningsnummer van het schaatsen. En in de plaats daarvan krijgen we bijnummers zoals de achtervolging (allen interessant op OS) en die waardeloze teamsprint. Nummers waar je niet eens aan deel kunt nemen, als je niet genoeg landgenoten van niveau hebt.
  Khlebnikov en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En vervolgens zijn die de wereldbekers zo gepland dat de afstand tussen WB 2 en WB 3 4000 km is en de afstand tussen WB 3 en 4 5000 km is, waardoor er ongetwijfeld allerlei (Nederlandse?) ploegen een van die WB's laten schieten. De kleine buitenlandse schaatslanden hebben waarschijnlijk niet genoeg geld voor dit soort trips.

  Ik vind het ook opmerkelijk dat de ISU afstapt van overzichtelijke schema's.
  1500m mannen en vrouwen waren de afgelopen jaren altijd op dezelfde dag bijvoorbeeld. Nu wijken ze daar weer van af.
  Duif vindt dit leuk.
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ja dit programma is 100% objectief beschouwd een achteruitgang.
  Duif vindt dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb maar eens een poll geopend op mijn twitter. Nog niemand vind het een goed idee om afstanden te schrappen.

  Schermafbeelding 2019-10-30 om 22.22.49.png
  De Keizer vindt dit leuk.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Al jaren zijn we bezig om alleen maar meer onderdelen toe te voegen aan het programma. Of het er echter beter van wordt? Niet echt, vind ik. 15 jaar geleden had je nog wereldbekerwedstrijden van 2 dagen met op zaterdag een 1500 meter heren en 5000 meter dames en op zondag een 1500 meter dames en een 10.000 meter heren. Niets meer dan dat, maar iedereen deed wel mee.

  Sindsdien is het steeds drukker geworden. Eerst de TP erbij, daarna werden aparte sprint wereldbekers en allround wereldbekers afgeschaft, daarna de Mass-Start erbij en de Team Sprint en vervolgens ook nog eens halve finales Mass-Start.

  Programma's met 6 onderdelen op één dag zijn de regel geworden. In de Japanse selectie staat Miho Takagi op de 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en TP. Denken we nou echt dat zij 5x per weekend in actie gaat komen?

  Door het programma enigszins te beperken kan zij eigenlijk gewoon (bijna) alles rijden wat op het programma staat. Daardoor hoeft ze niet ergens een 1000 meter af te zeggen en kan ze dus ook voor het wereldbekerklassement op die afstand gaan. Krijgt die prijs misschien ook weer eens wat aanzien.

  Ik roep al jaren dat dat het essentieel is dat er keuzes gemaakt worden en heb ook mijn voorkeur wat zou moeten komen te vervallen. Het belangrijkste is echter dat er een keuze wordt gemaakt. We moeten niet net doen alsof schaatsen wielrennen is, waarbij je tegelijkertijd twee volwaardige pelotons kunt hebben bij Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Het aantal professionele schaatsers is veel kleiner, dus is er noodzaak dat je zorgt dat die zich niet gaan spreiden over verschillende onderdelen.

  We hoeven niet terug naar 2 onderdelen per dag, maar 4 (misschien 5) moet de norm worden. Niet 6.
  G1ant vindt dit leuk.
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De liefde voor het koningsnummer deel ik by the way. Schitterende afstand bij zowel de mannen als de vrouwen. Samen met de 10.000 meter mijn favoriete onderdelen denk ik.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Kunnen we dan niet beter de Team Sprint ofzo wegdoen, of zelfs de Team Pursuit? Ik vind de ploegenachtervolging best leuk en het beste circusonderdeel, maar het haalt het lang niet bij de 1500 meter.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Er is nog geen enkel WB-weekend geweest waarbij ik uitkeek naar de Team Sprint. Mij kan het nog niet bekoren, dus als het puur om mijn mening gaat, valt die als eerst af.

  Echter gaat het niet alleen om mijn mening, geven en nemen is ook belangrijk. Dat lukt alleen nog niet echt in het schaatswereldje.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dat er onderdelen weg van het wekelijkse programma moeten, daar ben ik ook niet tegen. Het gaat er alleen om welke onderdelen dat zijn. In Tomaszów heb je nu net zo veel nieuwe onderdelen (TP,MS,TS) als klassieke onderdelen (500,1500,3k/5k). Laat ik het erop houden dat ik dat opmerkelijk vind.

  TP, MS én TS in een weekend is ook wel veel. Ik ben voor een combi-World Cup klassement van TP en TS.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Miho Takagi en een aantal andere Japanners slaan Nursultan over. (Bron: JdW)
  Het is niet te doen qua reizen.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Gelukkig zijn er nog genoeg wedstrijdweken waarin we ze wel kunnen zien. Oh nee, helemaal niet. Lekker bezig @JanDijkema.
 16. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Het afschaffen van het onderscheid tussen sprint en allround word cups vond ik overigens één van de weinige goede keuzes van de ISU. Dat zorgde er destijds voor dat middenafstandspecialisten noodgedwongen moesten kiezen. Daardoor zagen we bijv. Ids Postma zelden of nooit op een world cup 1000m.
  G1ant vindt dit leuk.
 17. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Vorige week waren er weinig schaatsers uit Wit-Rusland in de diverse a-groepen. Ik vermoed dat we in Tomaszów Mazowiecki en later Nur-Sultan evenmin veel thuisrijders in de a-groep gaan zien.

  Zou het een goed idee zijn om te regelen dat per a-groep er minimaal 1 thuisrijder aan de start mag staan? Diegene moet natuurlijk wel de limiet hebben geschaatst. Of mogelijk als compromis, mits diegene in de top 30 staat van het wereldbekerklassement.

  Een thuisrijder in de a-groep, maakt de wedstrijd toch interessanter voor het lokale publiek en media.
  Khlebnikov, Eagle en EenBrabander vinden dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Kramer gaat niet naar Polen.

  en Achtereekte blijkbaar niet naar Nursultan en Nagano dus het zou me verbazen als we daar wel andere Jumbo’s aan de start zien.
 19. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Roest noemde al dat ze waarschijnlijk als collectief niet naar Nagano gaan, omdat dat te dicht op de NK Afstanden zit. Maar lijkt me toch sterk dat ze twee World Cups overslaan? Dan gaat er bijna geen Jumbo in actie komen tijdens de World Cup-finale in Heerenveen. Een Nuis en Krol rijden dan bijv. ook maar 1 van de 3 1000 meters deze seizoenshelft. Dat maak je dan met die resterende World Cup in Calgary in de B-groep niet goed.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Blokkie in dat geval naar Polen?

Deel Deze Pagina