Wereldbeker 2, Beijing, 17-19 november 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door tostiees-31, 13 nov 2023.

?

Bij welk baanrecord komen we het dichtste in de buurt?

  1. 500m mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. 500m vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  3. 1000m mannen

    13 stem(men)
    65,0%
  4. 1000m vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  5. 1500m mannen

    1 stem(men)
    5,0%
  6. 1500m vrouwen

    2 stem(men)
    10,0%
  7. 5000m mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  8. 3000m vrouwen

    4 stem(men)
    20,0%
  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het is nu niet bepaald zo dat er in het schaatsen nauwelijks nog records verbroken worden. Vergelijk dat maar eens met de atletiek, waar de grenzen van de technologie toch wel even bereikt zijn en er records van decennia oud zijn. Een situatie die in het schaatsen ook nog wel eens zou kunnen gaan optreden in de toekomst.

    Wat baanrecords betreft is bijvoorbeeld Thialf nog extreem vooruit gegaan de laatste 15 jaar. Maar dat heeft wel een letterlijke prijs. Moeten al die ijsbanen over de wereld dan steeds meer geld gaan uitgeven elk jaar om de honger naar baanrecords te stillen?
    proeme vindt dit leuk.
  2. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Om het maar even nóg ingewikkelder te maken: Lollobrigida reed in Collalbo gisteren naar 4.12,09!
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    1. Bij atletiek vooral records van de dames uit de jaren 80 (doping Oostblokkers).
    2. Is het niet gewoon zo dat de kennis bij de ijsmeesters over het algemeen al nooit zo best was? China en Korea hebben altijd trage banen (één tot meer dan 2% trager dan Heerenveen) gehad. Japan zit meestal wel binnen 1% van Heerenveen.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Vandaag bij de team sprint weer last minute wijzigingen m.b.t. de startlijst die niet op de ISU site worden vermeld. Rijpma-de Jong erin, Goetz eruit. Blijkbaar mag dit gewoon.
  5. Trymare

    Trymare Active Member

    So insane how good Heerenveen is compared to all other low land ice rinks. Wiklund would probably skate 5 seconds faster in Heerenveen than in Beijing. This is due to the very much money and interest Nederland has for Speed Skating. They do probably have some technology in Heerenveen, which they probably did not have in Obihiro and Beijing this time. Even high land rink Calgary is not faster than Heerenveen... Last season the times there were not significant better than in Heerenveen. I think Dutch ice rink experts should take a trip to Norway, Canada, Germany, Italy and Japan and help those poor non-dutch-rinks to be faster.
  6. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    medaillespiegel na Peking:
    1. Japan 10-5-2
    2. Nederland 10-4-6
    3. Verenigde Staten 4-4-8
    4. Noorwegen 3-1-2
    5. Canada 1-4-1
    6. Italië 1-4-0
    7. China 0-3-5
    8. Zuid-Korea 0-1-2
    9. België 0-1-1
    9. Polen 0-1-1
    11. Tsjechië 0-1-0
    12. Zwitserland 0-0-1

    Opmerkelijk:
    - Nederland zit Japan na haar droomstart in eigen land op de hielen;
    - Zuid-Korea pakt wel haar eerste medailles maar lijkt geen voordeel te hebben van de Aziatische seizoenstart;
    - Italië presteert erg sterk met het oog op naderende spelen in eigen land;
    - Duitsland is alweer het grootste schaatsland dat moeite heeft om een eerste medaille te winnen;
    - Deze medaillespiegel heeft beperkte voorspellende waarde met het oog op WK en OS, omdat niet alle afstanden even vaak worden gereden. De 500m weegt hierin nu buitenproportioneel zwaar.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Laten we even kijken naar de landen die gouden medailles pakken op traditionele afstanden.

    500m vrouwen: USA en Nederland.
    1000m vrouwen: Nederland en Japan.
    1500m vrouwen: alleen Japan.
    3000m vrouwen: alleen Noorwegen.

    500m mannen: alleen Japan.
    1000m mannen: Japan en Nederland.
    1500m mannen: Japan en Nederland.
    500m mannen: alleen Nederland.

    Op 6 van de 8 verreden afstanden zijn alle gouden medailles dus gewonnen door ofwel Japan ofwel Nederland. Sterker nog, die twee landen verzamelen driekwart van het goud op de klassieke afstanden. De VS haalt qua klassieke afstanden alléén goud op de 500m vrouwen, en Noorwegen alléén op de 3000m. Nu komt Stolz hier nog wel bij, maar dan blijft het een drietal landen dat duidelijk meer verzamelt dan de rest.

    De meest opvallende afwezige in dit rijtje is Canada. Dubreuil is niet in vorm, Howe reed al 1.42 maar kan die tijden geen gevolg geven, en Bloemen is goed maar niet goed genoeg. Canada mist al heel lang échte topsprintsters en Blondin en Weidemann wonnen al sinds 2020 geen klassieke afstanden meer in de WB, enkel nog teamonderdelen en bij Blondin een aantal massastarts.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    mik denk dat het enkel een probleem is voor degenen die het leuk vinden om steeds tijden en records te vergelijken. Voor de wedstrijden zelf maakt het niet uit.
    proeme en tostiees-31 vinden dit leuk.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Han (...) solo

    :)

    [​IMG]
    Nickel en Lorca vinden dit leuk.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik snap je punt, maar je voorbeeld is niet goed. Bij de loopnummers in de atletiek heb je door de schoenen met carbonzolen een progressie die doet denken aan de klapschaats. Vooral op de langere afstanden. Maar ook onaantastbaar geachte (doping)records op kortere afstanden zijn niet meer veilig.
  11. Trymare

    Trymare Active Member

    Shericka Jackson was so close on beating Flo-Jos record on 200 meters for women… I think the records on 100 and 200 are beatable. But it’s not all about the shoes.. they find new ways to train all the time. As for the men’s record, I don’t think they are doped. Usain Bolt is clean I think! The records of Marita and Jarmila on 400 and 800 are way more suspicious and not beatable for clean women. The same goes for the women’s records in shot put and discus
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Hoe zit het eigenlijk met de 5000m in Stavanger?

    Als ik het goed heb zijn geplaatst voor de a-groep:
    1. Wiklund; 2. Sablikova; 3. Han; 4. Maltais; 5. Blondin; 6. Weidemann; 7. In 't Hof; 8. Czyszczoń; 9. Onodera; 10. Manganello; 11. Yang en 12. Groenewoud. [slechts 6 ritten en dan zit je ook nog met nrs 8-11 in de a-groep. Oh dear.]

    Gaan de a-groep reserves dan op WB-klassement, in plaats van de nrs. 2 en 3 van de b-groep? In dat geval zou Japan Onodera tactisch kunnen terugtrekken en Horikawa laten rijden in de a-groep (al bereiken ze daar, gelet op plaatsing, en klassementjes weinig mee natuurlijk).

    De 10000m a-groep is naar mijn idee als volgt
    1. Roest; 2. Ghiotto; 3. Eitrem; 4. Bloemen; 5. Pedersen; 6. Malfatti; 7. Engebraten; 8. Swings; 9. Dawson; 10. Bergsma; 11. Snellink; 12. Jansman. Drie wildcards voor de Nederlanders. Bergsma heeft zijn wildcard te danken aan zijn zilveren medaille op het WK. Snellink en Jansman eindigden binnen de top 6 van het gecombineerde WB-klassement 22/23 en houden daar een mooie wildcard aan over.

    Door de wildcards van de Nederlanders toch een hele mooie a-groep. Alleen valt Henriksen door die wildcards opnieuw terug in de b-groep en moet ie weer zijn reis zelf - deels - bekostigen. Gelukkig schaatsen ze dit keer gewoon in Noorwegen... Het andere slachtoffer van de Nederlandse wildcards: Ichinohe.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik ben benieuwd of al die vrouwen die de 5km in de A-groep mogen rijden dat ook echt gaan doen. Han en Manganello reden vorig jaar maar één 5km en dat was bij een nationale wedstrijd. Binyu Yang heeft zelfs sinds 2019 geen 5km meer gereden, en haar PR is 7.44...

    Ook Blondin (rijdt heel veel andere afstanden) meldt zich misschien nog af, maar daarop is de kans wat kleiner.
  14. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ik vind het toch een vreemd systeem met die wildcards eerlijk gezegd. Voor een schaatser als Sablikova of Herzog is het natuurlijk heel logisch, omdat als zij niet rijden er niemand in hun plaats in de A-groep rijdt, maar bij de Nederlandse mannen voelt het nu bijna een beetje als competitievervalsing.

    Nederland start in de vorige worldcups met een hele zwik aan rijders in de A-groepen. Die rijders rijden grotendeels vrij matig waardoor bijvoorbeeld Jesse Speijers eigenlijk zou moeten degraderen naar de B-groep op de 10 kilometer, waardoor Wierda, Roest en mogelijk Huizinga (hoe zit het met die gedeelde 11e plek met Henriksen in theorie?) slechts met hun 3en of zelfs 2en in A zouden mogen starten en Speijers, misschien Huizinga en Talsma/Bosker gewoon naar B zouden moeten. Gewoon door standaard promotie/degradatie. Nu komen er ineens 4 man in de A-groep, door al die wildcards. In de praktijk zal het allemaal wel niet zoveel uitmaken, maar nu heb je gewoon een grotere kans op wk-plaatsen door extra rijders in de A-groep te laten rijden nadat je oorspronkelijke A-groeprijders deels gedegradeerd zijn.

    Er is wat mij betreft best wat voor te zeggen dat wildcards niet meer geldig zijn als je al andere rijders namens jouw land die startplekken in A hebt laten opvullen, tenzij de wildcardrijder een andere A-groeprijder uit dat betreffende land vervangt. Nu verdient iemand namelijk gewoon 2 keer een A-groepplek voor volgend jaar: in de eerste worldcup op basis van nationale quotaplekken en in de 3e worldcup op basis van een persoonlijke quotaplek die is verdiend met precies dezelfde prestatie.
    De Keizer, G1ant en Jeronimo1 vinden dit leuk.
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Of dat positief is... De eerste reserve is Horikawa, dus tenminste één afzegging is misschien wel gewenst. Maar de verdere reserves op basis van WB-stand:
    1. Horikawa
    2. Hall
    3. Uhrig
    4. Myers
    5. Jin
  16. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Dus sowieso geen Schouten in de A-groep op de 5km?
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nee. Zelfs Lorenzato en Lamarche staan nog nipt met een puntje boven Schouten in het klassement.

    Wat mij betreft valt er wat voor te zeggen om de nrs. 2 en 3 van de laatste b-groep 1e reserve te laten zijn. Die krijgen nu wel heel weinig terug in ruil voor podium in de b-groep. Maar goed, dan worden de reglementen er niet duidelijker op.
    Laatst bewerkt: 20 nov 2023
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Je bepaalt hier de A-groep op de ene afstand op basis van de resultaten van een andere afstand. Daarom kun je beter meer waarde geven aan de uitslagen op de langste afstand van vorig seizoen. Dat gaat op zich goed met de wildcards, misschien wel te goed. Alleen kun je wildcards niet inzetten als je al een WB hebt gereden. Schouten had dus eigenlijk beter de WB in Beijing over kunnen slaan als ze in Stavanger in de A-groep had willen rijden. En dát slaat nergens op. Stel dat iemand van het kaliber Jutta Leerdam bij de eerste 1000m van het seizoen een DQ krijgt of valt, dan valt er best wat voor te zeggen dat ze de wedstrijd erna gewoon weer in A mag starten met een wildcard, in plaats van dat ze naar groep B moet.

    Los van dit alles zou er mijns inziens veel meer voordeel moeten komen voor schaatsers die veel afstanden rijden. Een klasbak als Miho Takagi rijdt zo nu en dan een 3000m, maar dat is dan wel bijna altijd in de B-groep. Je zou een regel kunnen bedenken waardoor zo iemand dan wel in de A-groep moet kunnen rijden op basis van de kwaliteiten op andere afstanden. Maar dan moet Ragne Wiklund ook naar de A-groep op de 1000m. En dan wordt het vooral nodeloos ingewikkeld. Laat dit dan maar.
  19. Ikbenerweer

    Ikbenerweer Active Member

    Nouja, dan mag er in Stavanger weer een regel toegevoegd worden aan de tabel: winnaar B-groep sneller dan A-groep.

    Verder had ik nog een vraagje:
    Voor de finish liggen een aantal van die strepen op het ijs. Nu zie je sommige schaatsers al stoppen met slagen maken voor de eerste streep, terwijl anderen pas net voor de finish hun schaats pas vooruit zetten. Wat is het effectiefst, en hoeveel tijd kost/bespaart het?
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Altijd door blijven rijden tot de finishlijn lijkt me het effectiefst.

Deel Deze Pagina