Wereldbeker 3, Salt Lake City, 3-5 december 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 22 nov 2021.

?

Welke baanrecords/wereldrecords gaan sneuvelen?

 1. 500m: Lee Sang-hwa 36,36

  3 stem(men)
  6,3%
 2. 1000m: Brittany Bowe 1.11,61

  10 stem(men)
  20,8%
 3. 1500m: Miho Takagi 1.49,83

  3 stem(men)
  6,3%
 4. 3000m: Martina Sablikova 3.52,02

  22 stem(men)
  45,8%
 5. Minstens één van de team pursuits...

  12 stem(men)
  25,0%
 6. 500m: Pavel Koelizjnikov 33,61

  5 stem(men)
  10,4%
 7. 1000m: Pavel Koelizjnikov 1,05,69

  0 stem(men)
  0,0%
 8. 1500m: Kjeld Nuis 1.40,17

  1 stem(men)
  2,1%
 9. 5000m: Ted-Jan Bloemen 6.01,86

  31 stem(men)
  64,6%
 10. Alle wereldrecords blijven staan

  8 stem(men)
  16,7%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Omdat die pikorde puur is gebasseerd op een NK dat nergens op slaat. Als je de gemiddelde schaatskenner vraagt staat een Ramler en ook Blokkie niet onder Hoolwerf in de pikorde hoor.

  Als je een fatsoenlijke tweede rijder opstelt die Ramler en Blokkie kunnen zijn dan rijd je een finale niet alleen. Jij basseert je volledig op de prestaties van Hoolwerf en gaat ervan uit dat Ramler en Blokhuijsen het nog minder zullen doen als hij alleen maar omdat ze op een NK met 8+(!) JV rijders in de MS er niet voorbij kwamen. Nee dat is absoluut niet iritant...
  Ikbenerweer vindt dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Oplossing: de adjudant van Bergsma op de Olympische massastart wordt Irene Schouten ;)
  Eelco, Danielle, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kom nou. Kun je echt zo moeilijk iemands kwaliteiten distilleren van een uitslag? Zijn Mantia en Lee nu geen goede keuzes voor hun betreffende landen omdat ze de afgelopen 2 Mass Starts zelfs nog achter een alleen rijdende Bergsma zijn geëindigd? Maken ze opeens minder kans op goud? Nee, lijkt me niet.

  Bergsma is afhankelijk van wie de bondscoach als 2e man aanwijst. Dat is de verkeerde keuze gebleken en daar is hij nu de dupe van. Dat Bart Hoolwerf de finales niet haalt, maar ieder van zijn voorgangers wel ga je te eenvoudig aan voorbij. Dat Hoolwerf überhaupt de beste tweede man zou zijn was bij het moment van zijn selectie nog discutabel onder de forumleden hier. Laat staan intern tussen de ploegen en de BC.
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
  Ikbenerweer en sysya vinden dit leuk.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Oprecht geen slecht idee hahaha
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ook een belangrijk detail. Deze wb's waren vooral gericht op punten pakken en die plek binnen halen. Bergsma werd op meerdere manieren genaaid door de keus voor de tweede rijder, maar daarnaast kan hij (net als een Mantia en Lee) ook niet dezelfde risico's nemen als die hij in een Olympische finale wel zou nemen. Een val betekent namelijk gewoon geen punten en dus rijdt je ook gewoon voorzichtiger.
  Lorca vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat klopt. In Polen probeerde hij nog wel te ontsnappen, maar toen de koplopers teveel ruimte kregen en men in het peloton naar hem keek probeerde hij juist het tempo in het peloton te drukken. Vermoedelijk om hen te laten dubbelen zodat hij last minute kon wegspringen om aan dubbeling te voorkomen (de zege was uit zicht dus dat was de beste manier om via eliminatie zoveel mogelijk punten te scoren). Dat mislukte alleen doordat jury niet adequaat ingreep. In SLC reed hij in eerste instantie voor de tussensprintpunten (top 10 was daarmee in ieder geval gegarandeerd) en probeerde hij van daaruit nog voor de zege een ontsnapping op te zetten met Semerikov en Wenger.

  Duidelijk gecalculeerd gereden. In de eerste wedstrijd voor de winst gereden en toen genoegen genomen met voldoende punten scoren voor het klassement. In de tweede wedstrijd eerst op safe voor het klassement gereden en daarna geprobeerd om nog in een winnende positie te komen.
  sysya vindt dit leuk.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

 8. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Ik vind dat op dit forum de kansen en kwaliteit van Blokhuijsen op de Mass-Start flink worden overschat. Misschien onderschat ik hem wel, hij kan me echter al jaren niet overtuigen. Om de wedstrijd echt zwaar te maken komt hij tegenwoordig inhoud tekort en om te sprinten komt hij snelheid tekort.

  En met die garantie op het overslaan van de laatste world cup was hij in principe sowieso al geen optie om te selecteren voor de Mass Starts dit seizoen.

  Overigens kreeg Blokhuijsen op het NK een perfecte leadout en moest Hoolwerf een gat dichtrijden dat werd gelaten door een ploeggenoot. Ik zei gister ook al dat er gigantisch wordt overdreven hoeveel hulp Hoolwerf daadwerkelijk heeft gehad. Hij had in de laatste rondjes meer last dan hulp van zijn ploeggenoten.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik denk ook weer niet dat iedereen super happy wordt van het idee van Blokhuijsen. Net als jij heb ook ik mijn bedenkingen. Maar die tweede MS-plek gaat waarschijnlijk een compromis zijn gelet op de Team Pursuit. En dan is hij uit dat rijtje misschien wel de beste optie om over die twee afstanden te spreiden en in te zetten.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 10. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Bergsma deed niet mee aan (een groot deel van ) de trainingen omdat Anema dat niet wilde.
  Op de OS deed Bergsma ook niet mee aan de voorronden. Vervolgens wilde Bergsma wel meedoen aan de finale en zo meedelen in de premie. Daar hadden Kramer, Verweij en Blokkie toen geen zin meer in.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Das wel erg gekleurd. Bergsma weigerde uit principe om beschikbaar te zijn voor de finale. Omdat Arie Koops hem niet in de eerste wedstrijd wilde opstellen. Het was de escalatie van de oude vete tussen Koops en Anema. Koops werd ooit ontslagen bij de ploeg waar Anema fysiotherapeut was.
  sysya en Ikbenerweer vinden dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Pfff, dit is wel echt een oude koeien-discussie. Eentje die wat mij betreft pas gevoerd hoeft te worden wanneer de Andere Tijden Sport-docu over Sotsji 2014 wordt uitgezonden.

  Het is bovenal iets waarvan we lang niet alle ins- en outs weten. Wat we wel weten is dat Bergsma mocht meedelen in de winstpremie als hij reserve was gebleven. Wat er ook allemaal gebeurd is, het was het 'm waard om daarvoor € 25.000,- op tafel te laten liggen.
  G1ant en strawbale vinden dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Analyse van @EdwinMLV (Edwin Visser) op twitter:

  3e plek 1500m heren is bijna zeker maar: Top 23 van WCranking + Dawson (#31 met 29p) rijdt sowieso Adiv. Als #17 tm #21 blijven staan gaan ze over Roest (en Blokhuijsen) heen. Dan staat Roest #20. Ligt het aan Mozorov (moet top16), Vosté (top7) of Dawson (top2) voor 3e plek.
  Als 2 van de 3 dat lukt is Nederland toch die 3e plek kwijt. Want er staan 4 Japanners boven Roest dus daar van strepen we 1 door (maar max 3 plekken). Morozov top16 moet wel lukken. Dus een top7 van Vosté beslist het lot van de Nederlandse mannen op de 1500m.


  edit: hij voegt toe dat ook Williamson er nog tussen staat en dat is de 5e Japanner, dus alleen met plek 1 of 2 van Dawson zou NL niet veilig zijn.

  Dan heeft de KNSB dus goed gerekend.

  [​IMG]
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
  SprintMaster en Giel1 vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mathias Vosté nu richting de KNSB:
  [​IMG]

  EDIT: @EenBrabander Post ik eens een meme, werkt ie nu niet meer :rolleyes:
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
  Eelco vindt dit leuk.
 15. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Vosté is zelf ook al zo goed als gekwalificeerd, vooral vanwege zijn 1.43, dat hij zelf ook de 1500m in Calgary kan overslaan. Om zich bv te focussen op de 1000m, waar hij nog niet zeker is.
 16. trapper

  trapper Member

  Is er al iets bekend over eventuele afzeggingen van niet-Nederlandse toppers? Dat is mede bepalend voor in hoeverre er 'goed is gerekend'.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Zoals beloofd wat lijsten met beste top 8 gemiddeldes. Eerst de heren. Om het helemaal mooi te maken heb ik de A en B groepen samengevoegd. Van elke afstand de top 10 snelsten en daarna nog de snelste drie van Thialf, de snelste van een andere laaglandbaan en de snelste van Thialf uit de pré tijden/materiaal/blower revolutie (voor 2018-2019). Als extra info nog het aantal rijders uit de B groep dat binnen de beste 8 van de dag eindigde en de luchtdruk. Bij de kwartetstarten nog het aantal schaatsers dat ingehaald werd door betreffende rijders.

  500m:
  Top8_gemiddeldes_500m_heren.jpg

  1000m:
  Top8_gemiddeldes_1000m_heren.jpg

  1500m:
  Top8_gemiddeldes_1500m_heren.jpg

  5000m:
  Top8_gemiddeldes_5000m_heren.jpg

  10000m:
  Top8_gemiddeldes_10000m_heren.jpg

  Op de drie kortste afstanden wordt de top drie gevormd door de laatste 3 wedstrijden in SLC. In alle drie de gevallen eindigt 2019 boven dit jaar. Om nog eens te onderstrepen dat de omstandigheden toen, in een na-Olympisch jaar, wel erg goed waren.

  Op de lange afstanden is heel duidelijk te zien dat het rijden op hoogte veel minder voordeel oplevert. Stavanger (10km) was dit jaar echt heel traag vergeleken met 2017-2018.
  Laatst bewerkt: 7 dec 2021
  Duif en rhalbersma vinden dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dan de dames.

  500m:
  Top8_gemiddeldes_500m_dames.jpg

  1000m:
  Top8_gemiddeldes_1000m_dames.jpg

  1500m:
  Top8_gemiddeldes_1500m_dames.jpg

  3000m:
  Top8_gemiddeldes_3000m_dames.jpg

  5000m:
  Top8_gemiddeldes_5000m_dames.jpg

  Op de 500m werd de 37 seconden grens voor het eerst doorbroken dankzij de tweede omloop. Op de 5000m is het gat met nummer 2 wel erg groot. Bij de dames nauwelijks resultaten uit de B groep die de top 8 van de dag halen, vooral op de 5000m.
  Verder valt er heel veel uit te halen voor de cijfer fanatici.
  rhalbersma en Duif vinden dit leuk.
 19. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Mijn algemene conclusie is dat over vrijwel alle afstanden het niveau in de breedte super hoog is, zeker zo vroeg in het seizoen, ondanks dat de absolute top tijden (vooral de WRs van Kuli en Nuis) ver buiten bereik bleven.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

Deel Deze Pagina