Wielren techniek

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Wouter87, 24 sep 2010.

 1. Wouter87

  Wouter87 New Member

  Het is misschien een beetje laat in het seizoen om hier nog over te beginnen, toch ben ik erg benieuwd.

  Ik heb een -redelijk oude- racefiets op de kop getikt om naast het schaatsen te kunnen trainen. Ik ben opzich gewoon van plan dit de winter door te doen, er zullen ongetwijfeld genoeg geschikte dagen komen om met wat extra kleding op de fiets te kunnen stappen.

  Maar ik ben benieuwd hoe een fietstocht op de racefiets er 'technisch' uit ziet. Begin je rustig en bouw je dan steeds sneller op of blijf je constant op een tempo rijden of varieer je daarin? Ik merk zelf dat zodra ik ga versnellen ik dan snel buiten adem begin te raken. Is het de bedoeling dat je daar doorheen bijt? Of moet je net de snelheid aanhouden waar je nog niet buiten adem raakt? Hoe zit dit allemaal?

  Ik heb de zoekfunctie gebruikt, maar ik kan hier niets over vinden.
 2. Remco

  Remco Member

  Als je dezelfde vraag hier http://forum.fiets.nl/ nog eens stelt, denk ik dat je snel een antwoord hebt.
  Volgens mij zitten veel schaatsers ook op het fietsforum
 3. GerbenB

  GerbenB New Member

  Het is belangrijk om te varieren in je training. Ikzelf doe op zaterdag meestal een lange rit van 2-3 uur op een 1 tempo. Zondags doe ik elke week dezelfde tijdrit van 6km en schrijf mijn tijden ook op thuis. en daarna pak ik meestal nog 1 of 2 dagen van wo/do/vrij om een daarvan te gaan intervallen en de laatste dag ga ik wel eens stukje sprinten met een vriend van me die doet aan baanwielrennen (weet niet of dit zeer nuttig is, maar heb het is mijn sterkste punt dus is het automatisch leuker). Probeer op internet anders wat schema's te zoeken!
 4. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  Op forum.fiets.nl zitten genoeg schaatsters die dit ook hebben gehad. Ook kun je genoeg info vinden over schema's zodat je zelf kun variëren. Als je echt met fietsen bezig wilt zijn zou je aan het begin van het volgende seizoen kunnen denken om je bij een club in te schrijven. Dan kun je met een groep trainen en eventueel ook wedstrijden rijden als je dat wilt.

  Zelf rijd ik ook bij een club en rijd ik ook wedstrijden. Dit is heel goed om je conditie te onderhouden en te verbeteren. Ik weet niet op welk niveau je schaatst en op welk niveau je wilt wielrennen. Als je er echt wat van wil maken is trainen op de fiets nooit slecht voor je.

  En dat je buiten adem bent is goed, hoe harder je dan door gaat hoe beter want dan leer je je lichaam hoe dat voelt en zo ga je dat ook steeds langer volhouden.
 5. HA01761

  HA01761 Active Member

  Je wordt wat je traint, dus train wat je wilt worden. :wink:
 6. Wouter87

  Wouter87 New Member

  Bedankt voor de tips allemaal!

  Ik had niet eens aan schema's gedacht, dus daar gaat de wereld voor me open die ik zocht. Ik heb meteen maar een fietscomputer aangeschaft, dat is dan wel erg handig (als niet noodzakelijk). Ik ga lekker aan de slag!

  Maar morgen voor het eerst weer lekker schaatsen!
 7. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Je zou ook een hartslag meter kunnen kopen. Op hartslag trainen is heel gezond, als je je hartslag een beetje constant probeert te houden zul je merken dat je het fietsen veel langer vol kunt houden. Je rijdt er ook constanter mee.

  Veel modellen hebben een fietsstuur houder bijgeleverd. Daarnaast ook een band die je om je borstkas doet. Je borstkas kan er wel iets kramp van krijgen, dus ik raad je aan vooral in het begin de meter te gebruiken, en zodra je een beetje gevoel hebt gekregen voor de sport (dus zelf aanvoelt wanneer het teveel wordt en voor die tijd weten te stoppen/rustiger aan doen) em niet meer te gebruiken. Maar niet iedereen krijgt er kramp van, gok ik.
 8. HA01761

  HA01761 Active Member

  Is één constant tempo fietsen de beste fietstraining voor een schaatser?
 9. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  Wel als je je harstlag constant kan houden tijdens het versnellen :lol:
 10. HA01761

  HA01761 Active Member

  Als je versnelt en je HF reageert niet ben je eerder toe aan een weekje rust
 11. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Wat ben je voor schaatser? Of wat voor schaatser wens je te worden? Wat zijn je doelen?
  Wil je lekker touren, wil je wedstrijden rijden, wil je in dat geval korte, middellange, lange afstanden of marathons rijden?

  Stel jezelf een doel. Daarna kun je pas bepalen hoe je zou kunnen gaan trainen.
 12. HA01761

  HA01761 Active Member

  En het maakt natuurlijk ook uit wat voor plek je het fietsen in je totale trainingsprogramma geeft.

Deel Deze Pagina