WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

 1. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Op de 1.500 m... als hij daar voldoende pakt, zal hij op de 10 km niet voluit hoeven.
 2. alexlondon

  alexlondon Active Member

  Denk niet dat perse de 2 beste afstanden van Beune nog moeten komen. Intrinsiek is ze denk ik het beste op de 3km, ondanks WK goud op de 5. Maar ik denk zeker ook dat ze gezien haar vorm wint. Al is Groenewoud nooit te onderschatten als het op vechten aankomt.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Intrigerend zinnetje van Stolz in dat interview vooraf: Ik denk dat Roest 6.04 kan rijden, maar ik weet niet of hij het gaat doen.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, zoals ik al zei, Roest lijkt niet goed om te kunnen gaan in zijn hoofd met mannen met bravoure die ‘gewoon’ aangeven dat ze Roest denken te kunnen pakken.

  dit is ook de voornaamste reden dat ik twijfel of Roest die individuele Olympische titel ooit gaat pakken. Op dit moment zou ik m’n geld op Ghiotto zetten voor de 5 en 10 in eigen land over 2 jaar, maar in hoop dat Roest mij morgen de mond gaat snoeren!
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  naja, wat velen hier lijken te zien bij Roest, zullen tegenstanders toch ook wel zien.
  VorstM vindt dit leuk.
 6. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Kijk even naar mijn eerdere reactie op iemand anders. Ik denk dat de 3km haar beste afstand is maar ik denk dat ze eigenlijk op dit moment niet zoveel zwaktes heeft, en ook een betere 5km dan Groenewoud. Ze heeft morgen op de 1500m ook laatste binnenbocht tegen Groenewoud, en dan nog de afstand waarop ze wereldkampioen is geworden. Ik vind Beune ook beter ‘vechten’ dan Groenewoud de laatste tijd. Als het zwaar wordt, blijft Beune het volhouden en verbazen. Ziet er in gezicht minder uit als ‘vechten en strijden’, maar dat is het voor mij wel. Persoonlijk denk ik dat het gewoon niet heel spannend meer gaat worden. Misschien als Groenewoud de 1500 wint, en zich vastklampt aan Beune op de 5km. Maar ik zie dat eigenlijk niet gebeuren.
 7. Flambeau_

  Flambeau_ Member

 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Malfatti kan nog uit de top-16 vallen.
 9. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Oh mensen, wat een heerlijk toernooi weer. De verwachtingen groeiden vooraf de wolken in en eigenlijk kon het daarom misschien alleen maar tegenvallen, maar daar is wat mij betreft geen sprake van! Wat heb ik genoten en wat ben ik blij dat Stolz heeft gekozen om mee te rijden. Want zonder hem was Roest nu al kampioen en hadden we bij de heren niet meer in volle afwachting naar dag 2 uit te hoeven kijken. Maar nu? Nu is er nog van alles mogelijk. Natuurlijk heeft Stolz een enorme marge en het kan zomaar zijn dat het morgen na de 1500 meter compleet over en uit is en we een heel saaie ontknoping tegemoet gaan, maar laten we de huid van de beer niet verkopen voordat ie geschoten is. Stolz is ook maar een mens. Toch? Net als Gianni Romme is hij gewoon geboren. Nog een kleine ode aan Frank Snoeks!

  Wat een spektakel was het toch weer. Zo ontzettend veel monstervette persoonlijke records op de 500 meter. Een Belg die dik 2 tellen van zijn PR afknalt en een 18-jarige Japanner die 35.43 rijdt. En dan nog een 34.10 van Stolz. Simpelweg nooit vertoond. Ik ga hier zo alles teruglezen en misschien kom ik dan wel tegen wanneer iemand de 500 meter voor het laatst met zo'n grote voorsprong won. Misschien dat het Die Ene was. The One. De Grootste. En anders was het vast in het zwartwit tijdperk. Of zelfs nog daarvoor, in het radio tijdperk. Wat een uniek toernooi!

  Ik moet nog even bekomen van die 5km. Die Roest toch, die soms zo rare en moeilijk te doorgronden Roest. Waarom kan deze ontzettend getalenteerde jongen er niet vlak in gaan, zoals Pedersen, Eitrem, Ghiotto, Swings, Malfatti of zelfs Stolz en de boel dan wat op laten lopen? Vanwaar toch steeds die rare afbouwende races? Het zal zijn stijl zijn. Zijn manier. Het blijft toch bizar dat ie naar 29.4 en 29.5 moet, lijkt te breken en dan toch weer met een 28.2 eindigt. Zo anders dan Eitrem en Ghiotto. Of Kramer vroeger. Hij had hier echt naar de 6.05 gekund, zou je denken. En dan was het nog spannender geweest. Want ondanks die toch verbluffende, haast Van Der Poeliaans lichtvoetige en hoogfrequente race van Stolz was er een mogelijkheid om meer dan tien seconden terug te pakken. Ik neig er sterk naar dat het nu beslist is. Roest klonk ook niet meer echt strijdbaar in zijn interview. En als ie morgen op de 1500 meter weer zo'n typische Fabris rit rijdt, waarin ie die snelheid die hij getuige zijn 10.1 opening heeft weer niet ten volle inzet, dan gaat ie op een onoverbrugbare achterstand staan.

  Maar wat dan nog eigenlijk? Wat we zien, is historisch. Zelden vertoond. Zo goed als uniek. En dus wonderschoon. Maar er is meer. Want achter Stolz en Roest staat het veld gewoon nog ontzettend dicht op elkaar. Met drie Noren op 3, 4 en 5. Wat gun ik het die Noren. Niet alleen de schaatsers, maar zeker ook de fans die het al 30 jaar zonder een wereldkampioen allround moeten stellen. Pedersen staat er na 2 prima races prima en als je nu iemand nog een keer zo'n bronzen plak en een plek op het podium gunt, is het Sverre wel. Maar Eitrem staat ondanks een teleurstellende 500 meter niet ver weg. Engebraten en Swings doen zeker ook nog mee, al kraakte Swings wel in die laatste rondjes vandaag en dat is wellicht een veeg teken voor morgen. En vergeet Ghiotto niet. Die reed een dijk van een 500 en zou morgen met nog eens een dijk van een 1500 en daarna een enorme tien kilometer al die Noren toch nog weleens voorbij kunnen steken. En dan zouden ze ondanks een geweldige teamprestatie toch weer met lege handen naar huis gaan. Spanning zat dus nog, op allerlei fronten. Voor Huizinga en Karsman zit het toernooi er morgen na de 1500 meter op en dat is voor Nederlandse begrippen nogal teleurstellend. Maar zeker niet het einde van de wereld. Spoel anders een paar zinnen terug en lees die zin over die Noorse fans en die 30 jaar nog eens terug.

  En gelukkig hebben we de dames nog! En die liggen vol op koers voor een heuse 123. De tweede in de historie! Takagi zie ik morgen niet meer starten. Of heeft ze al officieel afgezegd? En zelfs als ze al zou starten, zou ze kansloos zijn. Te moe. Teveel last van fysieke ongemakken. En mentaal waarschijnlijk ook op. Het is natuurlijk zonde, maar achteraf geeft het haar WK Sprint titel alleen maar nog meer glans. En dus mogen Joy, Marijke en Antoinette het samen uitvechten. Al betwijfel ik of het nog een gevecht tot op de dood gaat worden. Want Beune is nog steeds in de vorm van haar leven. Door welke magische transformatie tunnel is die ergens tussen nu en eind december heen geschaatst? Het is alsof alles wat er altijd al in zat, maar nooit uitkwam nu in 1 keer naar buiten spuit. Ook de huid van een berin moet je pas verkopen voordat je haar geschoten hebt, maar het moet raar lopen wil Joy niet nog een keer wereldkampioen worden. En dat op haar eerste WK allround. En na al die vierde plekken. Groenewoud is weer aardig back in business, maar ik zie haar morgen op die 1500 meter niet meteen het gat slaan dat ze nodig zal hebben. Alhoewel ... als er iemand een venijnige bijter is, dan is dat Groenewoud wel. Die vliegt er morgen twee keer vol in. Voor Antoinette Rijpma-De Jong dreigt dan een vijfde (!!!) bronzen medaille over te blijven. Heel bijzonder natuurlijk, maar ik denk niet dat er blij mee zal zijn.

  En daarachter? Daarachter rijdt de rest van het internationale veld. Mei Han staat nog in de buurt en de Chinese reed een redelijk vlakke 3km en aangezien ze een zeer goede 1500 meter in de benen heeft, kan zij heel misschien nog richting het podium. Dat zou natuurlijk opnieuw uniek zijn. Blondin en Mailtais staan op de grens van de top 8 en zullen afhankelijk van wat er nog gebeurd nog om moeten kijken naar Ragne Wilkund, die helaas een veel te matige 500 meter reed. Ook Horikawa staat dankzij 1 gigantisch en 1 gewone stervelingen PR nog aardig in de buurt. Mooi om dat grote jonge stayerstalent weer eens heerlijk over de baan te zien gaan. En daar ergens voor staat dan toch weer die dekselse Lollobrigida. Die werd ooit eens 5e op het WK allround, maar kan hier als kersverse moeder "gewoon" de beste klassering uit haar carrière gaan overtreffen. Als ik haar was zou ik echt een foto van Svetlans Zjurova op haar koelkast gaan hangen!

  Binyu Yang rijdt helaas wat minder dit toernooi, maar haar tijd komt nog wel. En in haar plek is het nu de jonge Greta Meyers die toch een zeer prettige vierkamp in elkaar aan het vlechten is. Daartussen staat Kaitlyn McGregor ondanks twee keurige ritten dan op slechts de 13e plek. En dat zegt toch wel wat over het niveau van dit toernooi. Al zal niemand het daar later nog over hebben. Want dit toernooi zal vooral toch voor eeuwig de boeken ingaan ... als dat ene WK allround waar de 19-jarige sptinter/alleskunner Jordan Stolz ... glorieus won ... of ... in extremis toch nog op een bizarre wijze en in een zinderende finale werd geklopt door een onvergetelijke Patrick Roest. Beide scenario's zijn pure reclame voor het schaatsen. En dit stokoude maar vooral prachtige toernooi.
  Laatst bewerkt: 9 mrt 2024
  fransvanbakel, Wolfman, RodyTur10 en 7 anderen vinden dit leuk.
 10. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  PS: heerlijke rit van Viktor Hald Thorup! Zomaar een van de vele miniatuur hoogtepuntjes die je altijd op zo'n toernooi uit de lucht kan plukken.
  Jeronimo1 en ZeeKoei vinden dit leuk.
 11. Duif

  Duif Well-Known Member

  Takagi doet niet meer mee morgen, maar staat nog wel gewoon in de loting voor de 1500m
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Overigens lijkt de vloek van het jaartal eindigend op 4 terug bij het WK allround heren. Het begon in 1894 waarin Jaap Eden de 5000 m niet uit reed/geDQ't werd maar wel de 500m en 10 km won en de finale van de 1500m met 0.6 sec. verloor van een Noor. En daardoor net niet de benodigde 3 afstanden won. Daarna waren het Noren en twee keer een Rus (Shilkov en Bozhev) die wonnen. Tot .... in 2014 (!!!) Koen Verweij bij afwezigheid van Sven Kramer in Thialf eindelijk de vloek verbrak. Daar kon ook Denis Yuskov met een zwakke 500 meter niets meer aan doen. Nu lijkt een rustige Amerikaan de vloek weer te herstellen...

  Het lijstje:
  1894 geen winnaar
  1904 Sigurd Mathisen
  1914 Oscar Mathisen
  1924 Roald Larsen
  1934 Bernt Evensen
  1944 Tweede W.O.
  1954 Boris Shilkov
  1964 Knut Johannesen
  1974 Sten Stensen
  1984 Oleg Bozhev
  1994 Johann Olav Koss
  2004 Chad Hedrick
  2014 Koen Verweij
  G1ant, Ko Savabli, Duif en 3 anderen vinden dit leuk.
 13. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Op het WK Allround reed Roest een WR punten van 145,561

  Stolz kan dat verbreken indien

  hij morgen 1:43.00 en 13:13.00 rijdt dan komt hij uit op 145,559
  Of 1.42.00 en 13.19,65, dan komt hij ook uit 145,559
  G1ant, Ko Savabli, chicagodude en 3 anderen vinden dit leuk.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Zou Wennermars mea culpa slaan?
  G1ant en VorstM vinden dit leuk.
 15. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Voor de mensen die zeggen dat Roest de druk van NVDP niet aan kon 2 jaar geleden, newsflash, hij bleek covid te hebben en reed maw een prima toernooi.

  Wat we vandaan gezien hebben is natuurlijk van een andere orde, hier wel akkoord dat het mentale een rol kan spelen.
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 16. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Patrick Roest is echt een uitstekende schaatser, maar geen uitzonderlijk kampioen. Daarvoor wordt hij op beslissende momenten te vaak afgetroefd door schaatsers die wellicht getalenteerder zijn, maar óók sterker in hun hoofd. Vandaag bezwijkt hij onder druk van Jordan Stolz.

  In 2019 werd hij op het EK gekraakt door een al op zijn retour zijnde Sven Kramer. Nils van der Poel was hem vaak te machtig, zelfs bij het WK allround van 2022.
 17. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  dat is zo, zeker, maar het gaat niet enkel om dat toernooi maar ook vele andere momenten waarop VDP psychologisch zeker Roest in twijfel modus wist te brengen. En ook nu bij Ghiotto lijkt Roest de 10 al min of meer bij voorbaat opgegeven te hebben en nu vandaag zelfs op de 5 steeds meer te twijfelen aan eigen kunnen. Hij zou intussen toch moeten weten dat hij in feite altijd de betere 5 heeft gehad, dus waarom Ghiotto zo ver uit laten lopen?

  Natuurlijk weet ik totaal niet of het echt iets mentaals is, maar bij mij wekt het wel de indruk, en ik vind het ook niet toevallig dat het steeds gaat om uitdagers die bravoure tonen.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Jordan Stolz staat na vandaag nog 0.681 achter op Patrick Roest op de Adelskalender. Oftewel om de leiding over te nemen moet hij zijn persoonlijk record op de 10km met 13,62 aanscherpen tot 13.03,91

  Jordan Stolz heeft na dag één wel al bijna een punt voorsprong op het wereldrecord punten dat Patrick Roest in 2019 in Calgary reed. De Nederlander reed op dag 2 1.43,31 en 12.51,17. Ervan uitgaande dat de Amerikaan op de 1500m niet ver van het baanrecord van Thomas Krol (1.42,58) af zal zitten, lijkt het wereldrecord punten me een realistisch doel. De lat ligt daarvoor minder hoog dan voor de eerste plek op de Adelskalender.

  Als we voor "sprinter" Jordan Stolz voor een 10km uitgaan van 2x een 5km + 30 seconden is een tijd van rond de 13 minuten op de 10km haalbaar. Gelet op zijn waarschijnlijk grote voorsprong na de 1500m en het gegeven dat hij in de laatste rit van de 10km zal rijden, kunnen er wel voor zorgen dat hij op de slotafstand niet tot het gaatje gaat.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het afscheid van Pedersen werd groots gevierd door de Noren. De moeder en het zoontje van Pedersen hadden allemaal geplastificeerde Pedersen-hoofdjes op stokjes gemaakt en die uitgedeeld aan de Noorse fans. In het restaurant na de wedstrijd zong een groep Noorse fans een lied dat vrij vertaald zoiets was: “Wij komen uit Bergen en we hebben de beste schaatsers van het land, Lorentzen en Pedersen, hoera!”
  HaagscheBluf, fransvanbakel, G1ant en 4 anderen vinden dit leuk.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Overigens is er ook heel lang sprake geweest van een vloek bij het EK allround m.b.t. eindcijfer 1 in het jaartal. Na een aantal Noren, Russen, een Fin en tweede plaatsen voor Nederlanders vanaf 1951 t.e.m. 2011 kwam in 2021, in het corona jaar de verlossing door ......


  Patrick Roest!!!

  Het lijstje:
  1891 geen winnaar
  1901 Rudolf Gundersen
  1911 Nikolai Strunnikov
  1921 Eerste W.O.
  1931 Clas Thunberg
  1941 Tweede W.O.
  1951 Hjalmar Andersen
  1961 Viktor Kositshkin
  1971 Dag Fornaess
  1981 Amund Sjøbrend
  1991 Johann Olav Koss
  2001 Dmitri Shepel
  2011 Ivan Skobrev
  2021 Patrick Roest

  Hoe ik hier op kwam? Omdat er in de jaren 90/begin 00 een reeks van 9 jaar aan zeges was bij zowel EK als WK allround.
  fransvanbakel, G1ant, Wolfman en 3 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina