WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

 1. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Hier heb je nu ECHT je naam grote eer aangedaan! Een statistiek die je nergens anders ziet. Om van te smullen. Maar wat voor de één een een vloek is, is voor de ander juist een zegen. Ik kijk nu al uit naar het WK Allround van 2034. Dan is Jordan Stolz al 29 haha.
 2. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Waarbij wel aangetekend dat 1951, een gestolen overwinning was.

  Andersen viel op de 10km en mocht hem overrijden

  https://www.schaatsen.nl/verhalen/flitslicht-incident-bepalend-op-ek-van-1951/
  Duif vindt dit leuk.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Gezien de omstandigheden en zijn tijd vandaag hoop ik heel erg dat ghiotto voor het WR gaat morgen. De stimulans zal er wellicht zijn om nog voor een podium plek te gaan op dit WK.

  Niet dat ik denk dat het lukt (vooral omdat hij er dan al drie afstanden op heeft zitten), maar ik zou het wel fantastisch vinden als hij het probeert! En wie weet…..er zat zeker nog ruimte in het WR van NVDP
  G1ant en Ko Savabli vinden dit leuk.
 4. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Er wordt hier volkomen begrijpelijk nogal wat los gespeculeerd over het mentale aspect wat bij Roest een rol lijkt te spelen. En hoewel ik soms en ook vandaag niet goed snap waarom Roest rijdt zoals hij rijdt en 'm morgen nu eens een keer vol die 1500 meter in wil zien vliegen, wil ik het toch "voor hem opnemen". Patrick is gewoon Patrick. Een keurig nette en aardige jongen. Geen ijskoude killer, maar wel een supergoede schaatser die misschien net wat eerder een beetje in het Enge Bos van Bor de Wolf verdwaald. Nou en? In dat bos leven duizenden mensen. Dag in dag uit. Soms wel. Soms niet. En ook sporters. Het gaat al een heel seizoen over Stolz en dit WK Allround. En Stolz rijdt ook al het hele seizoen dusdanig teringkneiterkolere hard, dat iedereen normaal mens vroeg of laat ergens zou gaan twijfelen. Wat doe jij als je in de verte een enorme storm op je af ziet komen? Blijf je gewoon staan of ...

  Patrick is geen onklopbare Sven. Gelukkig maar, want dan was het weer 10 jaar op rij van te voren al beslist. Ook lekker spannend. Hij is geen vrolijke Davis. Geen gedreven Hedrick. Geen ultrafanatieke Wennemars. Geen uiterst kalme Bos. Geen vrolijk babbelende Verkerk. Geen wat bedachtzamere Schenk. Geen zwaar overtuigde Leerdam. Geen hele nuchtere Kok. Geen dwarse Van der Poel. En ook geen wat timide Stolz. Van der Poel at graag Fish voor dinner en kroop met dergelijke handigheidjes zeker ook in Roests hoofd. Maar daar verloor hij echt dat Goud op de 5km op De Spelen niet door. Stolz daarentegen is gewoon eerlijk en speelt geen spelletjes. Al deed ie met die Van der Poel opmerking wel stiekem een duitje in het zakje. Stolz rijdt gewoon hard. Bizar hard. Zo hard dat Roest al maanden voelde aankomen dat dit een verschrikkelijk lastig en stormachtig toernooi ging worden om te winnen. Schakel die gedachte maar eens uit. Er is geen storm. En hou 'm vervolgens maar vast als je Stolz eerst 34.10 (er is geen storm) en vervolgens 6.14 (er is geen storm) ziet rijden en daarna zelf dat ijs op moet. Iedereen is anders en je eigen ik overboord kieperen, is geen eenvoudig trucje dat je zomaar even uit je mouw schudt.

  Dat gezegd hebbende had er vandaag misschien toch meer ingezeten. Die rondjes 29.4 en 29.5 zijn zeker achteraf eigenlijk onverklaarbaar. Maar dat maakt Roest voor mij juist een interessante en menselijke topsporter. Je weet het nooit met hem en daardoor zijn de races en kampioenschappen waaraan hij meedoet vaak wel een stuk minder voorspelbaar om te volgen. Tja, en verder staat hij gewoon ook bijna een punt voor op Pedersen en meer dan een punt op de andere ook niet misselijk rond rijdende schaatsers. Het is niet dat hij hier ondermaats rijdt. Hij botst gewoon op een unieke tegenstander die hoogstwaarschijnlijk een unieke prestatie gaat neerzetten. De Storm.
  ZeeKoei, chicagodude, G1ant en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 5. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Er ligt ook ergens nog een krankzinnig scenario op de loer. Stel dat Roest een sterke 1500m rijdt en "slechts" 1,2 seconde verliest op Stolz.
  Dan wordt het verschil omgerekend naar de 10km, ca 31 seconden. En laat de vermoeidheid een factor worden bij Stolz.
  Dan kun je een 10km krijgen waar Roest gaat jagen op Stolz en hem exact op een rondje moet rijden.
  Dat zou dan in de absolute slotfase gebeuren. In een apotheose Stolz en Roest zij-aan-zij sprintend in één baan?
  Welke scheidsrechter zou Stolz durven te dwingen om Roest voorbij te laten gaan of om niet te stayeren met de titel op het spel?
  HaagscheBluf, De Keizer, Ko Savabli en 3 anderen vinden dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  WR zal heel lastig worden. Brons pakken is zeer realistisch. Zou geweldig knap zijn.
  chicagodude vindt dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Even over alle posts over Roest (zonder de analyse bij de NOS te hebben gezien). Ik ben het ermee eens dat Roest mentaal regelmatig niet zo sterk is en dat hij daardoor prijzen laat liggen. Onzekerheid, faalangst, geef het een naampje... Ik stoor me een tikje aan het gemak waarmee min of meer gezegd wordt: hij moet gewoon niet twijfelen. Of: hij moet gewoon meer als Kramer zijn. Was het maar zo simpel. Bulken van het zelfvertrouwen is ook een talent. Daar kun je aan werken, maar voor een groot deel is het ook iets wat je nu eenmaal hebt of niet.
  Ko Savabli en fransvanbakel vinden dit leuk.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als ik trouwens zag hoe makkelijk Stolz de rondjes 30-laag reed aan het begin van zijn rit vandaag en hoe hij vandaaruit kon versnellen naar allemaal 29'ers, dan heb ik geen twijfels over zijn 10 kilometer. Hij gaat daar gewoon rondjes 31-laag naar huis rijden voor 13.05. Misschien nog wel sneller.

  Als hij vandaag precies dezelfde tijd had gereden in een Yuskov-achtige alles-of-niets-race, met rondjes 27-hoog aan het begin, oplopend tot 32-hoog, dan had ik wat meer twijfels gehad.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  gewoon niet twijfelen zou idd geen reële verwachting zijn, want zo werkt het idd natuurlijk niet. Maar hij had wel ‘gewoon’ mee kunnen gaan met Ghiotto, want er was geen goede reden om die zo veel voorsprong te geven tijdens de rit. Om dat te laten gebeuren omdat je dacht dat je benen niet goed waren, tja….

  Ik ben vooral wat hard voor Roest omdat hij zo’n fantastische schaatser is maar hij zichzelf voor mijn gevoel alsnog tekort doet!
  HaagscheBluf, Ko Savabli en G1ant vinden dit leuk.
 10. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Nee de trap waar je over loopt om naar je stoel te komen nvdp zat daar enige tijd, omdat alle zitplaatsen vol waren.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hij was waarschijnlijk oprecht bang dat hij, als hij Ghiotto zou volgen, kruipend over de finish zou komen en wilde dat risico niet lopen. Het komt op mij over als een schoolvoorbeeld van faalangst, maar ik ben geen expert.

  En ben het met je eens hoor. Het is doodzonde. Maar de reacties (niet van jou) zijn nu wat te simplistisch en ook te verwijtend, vind ik. Terwijl Roest er uiteindelijk ook niets aan kan doen dat hij in zijn hoofd geen echte killer is.

  Ik hoop dat hij hiermee aan de slag gaat met een mental coach, als hij dat al niet doet.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  De IKO-ploeg laat zich sterk inspireren door de schema's van VDP, zo vertelde Hersman eerder dit seizoen.
  chicagodude vindt dit leuk.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vind Inzell trouwens een perfecte plek voor dit toernooi. Het oogt als televisiekijker alsof het daar enorm sfeervol en gezellig is. Allemaal echte liefhebbers, en ook weer niet te carnavalesk. Dat maakt het voor mij een heerlijk toernooi om te kijken in vergelijking met het WK afstanden. Ik vind Calgary altijd enorm kil overkomen.
 14. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Stel je bent zo explosief om 9.4 - 33.6 (2e tijd ooit) - 1.05.3 (WR) - 1.40.8 (3e tijd ooit) te rijden, en opnieuw onbedreigd wereldkampioen te worden op de 3 kortste afstanden. En stel, je doet in de zomer, hier en daar tussendoor, en na het WK afstanden ook nog wat extra duurtraining en je rijdt dan 6.14 (op het WK afstanden waren er maar 5 sneller…). Is het dan mogelijk om in 2026 stiekem ook de 5K als Olympisch doel te stellen? En als je op de 5K sneller rijdt dan de wereldkampioen mass start, en je ook in de team pursuit als echte motor moet kunnen draaien, is dan niet 3 maar 4, 5 of zelfs 6x goud mogelijk? Of is zelfs dat te bescheiden en staat vandaag de Phelps van het schaatsen op en komt er doodleuk 12.55 op de klokken?
 15. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik ben daar het lijkt op het vroegere Thialf met catering buiten en je kunt als je eenmaal binnen bent gewoon rondlopen zonder steeds je ticket te hoeven laten zien. Leuke sfeer.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Noem me naïef maar ik denk dat op basis van de beste 1500m races van Roest het nog niet gedaan is. Roest zit met zijn beste races zo rond de 1:44 grens. Ten opzichte van de winnaars van die wedstrijden is zijn grootste verschil precies 1 seconde! Laat dat nu zo ongeveer de grens zijn van wat hij zou mogen verliezen om het verschil op de 10 km binnen de 30 seconden te houden (29.45 om precies te zijn bij precies 1 sec). Stolz reed dit seizoen een hele snelle race in Milwaukee en zou daarmee theoretisch een vooruitgang van 0.90 seconden hebben geboekt t.o.v. vorig seizoen in Milwaukee. Maar als je kijkt naar Lehman in dezelfde wedstrijd dan zou deze zijn Beijing race met 0.54 sec. hebben overtroffen. Dat lijkt me sterk: als we beide races van Lehman gelijkstellen, dan is Stolz zijn race niet meer waard dan 1:43.45. Bedenk ook dat Stolz bij de WK afstanden vorig jaar ook maar op 1:43.57 zat. Een reële inschatting van Roest maximale mogelijkheden zou dus rond de 1:44 grens zijn, gezien de lage luchtdruk zal hij er dan iets onder moeten. Zijn beste Inzell tijd is een trainingswedstrijd in 1:44.89.

  Beste_1500m_Roest_Stolz.jpg

  Kijken we dan naar welke rondetijden daar bij horen dan is de World Cup finale van 2020 ideaal omdat daar Nuis 1:43.00 reed en Roest dus precies 1 seconden langzamer.

  Schema_1500m_NuisRoest.jpg

  Roest moet maar denken: die Amerikaan heeft ook zere benen van die 5 km, dus hij moet het maar laten zien.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dan door naar het dames toernooi. Daar zal het een tweestrijd worden tussen favoriet Beune en uitdaagster Groenewoud. Een lijst met de onderlinge resultaten op de 1500m vanaf 2020-2021:

  Dames_1500m_Beune_Groenewoud.jpg

  Vorig seizoen was Groenewoud gemiddeld 0.63% sneller. Dat is 0.72 sec bij een tijd van 1:54.5, ofwel 0.24o punten. Dit seizoen echter is Beune gemiddeld 0.20% sneller. Echter: tot en met het EK was Groenewoud 0.45% beter.

  Dan naar de 5000 m. Bij het NK was Beune 3.83 sec. sneller waarbij beide eindigden met een ronde in de 34 sec. Dat verschil is 0.383 punten. Groenewoud heeft nu 0.160 punt te pakken en zou dus nog 0.223 punt moeten pakken. Dat is 0.67 seconde. Dat lukte haar bij het WCKT en het EK. Echter lijkt Beune wel erg goed in vorm, dus onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken. Het zal wel een close finish worden. Dan zal Groenewoud moeten vechten op de 5 km en maar zien of ze het red. De beste 5km's van beiden:

  Dames_5000m_Beune_Groenewoud.jpg

  Beune's race in Calgary is denk ik iets beter dan bij het NK. Als het verschil na de 1500m hetzelfde blijft, dan heeft Groenewoud 1.6 sec. te verdedigen. Spannend....

  De kleuren rood en groen zijn die van het sponsorpak.
  Ko Savabli en G1ant vinden dit leuk.
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik noem je naïef. :)

  Ik vrees dat het niet spannend wordt en dat Stolz met meer dan een punt voorsprong wint.

  - Roest heeft gisteren een mentale tik gehad door een slecht uitgevoerde 5km. Hij oogde verslagen.
  - Stolz heeft juist een mentale boost gekregen. Reed twee keer precies wat hij gehoopt had. Hij oogde extreem ontspannen en 'in control'.
  - Ze rijden vandaag twee keer tegen elkaar. Groot voordeel voor de mentaal sterkere persoon. Dat is momenteel Stolz.
  - Stolz reed zijn 5km gecontroleerd en leek niet helemaal dood te gaan. Roest haalde nog een ultieme sprint uit zijn tenen. Ik denk dat Roest vandaag zwaardere benen heeft dan Stolz.

  Bij de vrouwen verwacht ik daarentegen nog wel wat spanning.
  chicagodude, RodyTur10, Ko Savabli en 2 anderen vinden dit leuk.
 19. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Wat ik vooral hoop vandaag is dat Roest gewoon ALL OUT gaat. Juist doordat hij gisteren het besef had dat hij laf was. Wat heeft hij nou precies te verliezen? Hij is al wereldkampioen allround geweest, en met safe gaat hij het niet redden vandaag. Al is het tegen beter weten in, of levert het niet op wat je wil, so what? Die durf en dat lef kan ook al een overwinning zijn. Ik hoop het, we gaan het zien.
 20. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wat zijn eigenlijk de regels? Moet je aan de kant voor iemand die je inhaalt? En mag je stayeren, nadat je op een ronde bent gereden?

Deel Deze Pagina