WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

 1. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  En wat hoop, denk en verwacht ik dan van het WK Sprint bij de heren? Pffff, moeilijk!!!

  Laat ik maar gewoon de deur in huis vallen met mijn dilemma. Wie gun ik het het meeste? De 34-jarige Kjeld Nuis die hier een schitterende sierkers op zijn toch al niet misselijke wondertaart van een carrière kan zetten? Of toch gewoon echt Laurent Dubreuil? De man die nog een flink appeltje te schillen heeft met het WK Sprint, of eigenlijk eerder met zichzelf, omdat hij twee jaar terug gewoon onbedreigd op weg was naar de titel, maar zo heerlijk naïef, braaf en lief was om na dag 1 nog een corona test te doen. De manier waarop Sverre Lunde Pedersen zijn WK Allround titel weg zag vallen, was verschrikkelijk schrijnend. Echt! Maar de niet bijster wijze wijze waarop Dubreuil zijn titel bijna letterlijk aan zijn neus voorbij zag gaan, scoorde ook torenhoog op de WTF-meter! Wat een bizarre tijden waren het toch. Wat ben ik blij dat die voorbij zijn. En hopelijk ook voorgoed geschiedenis. Het koste Dubreuil zijn dik en dik verdiende WK Titel. Schitterende Sprinter is het. En ook hij is bezig aan een hele lange en mooie carrière waar nog een mooie glanzende gouden kroon op past. Dus wie o wie gun ik het het meeste ... Het is bepaald geen Sophie's Choice, maar wel een tikkeltje lastig.

  Ze kunnen in ieder geval allebei winnen. Nuis bewees dat recent nog met zijn geweldige NK Titel. Alleen al die ongekende drive die van die man afspat is inspirerend. En als Dubreuil zijn benen van het WK Afstanden nog onder geschroefd heeft staan, dan is hij eigenlijk gewoon topfavoriet. Een top Dubreuil is immers nog een paar tandjes beter dan de Merijn Scheperkamp van het NK. En die zat ook al flink in de buurt.

  Maar ja, Nuis had op het NK de grootst mogelijke moeite om de met foutjes strooiende Joep Wennemars van zich af te houden. Wat kan Joep als hij dit WK nagenoeg foutloos over het ijs vliegt? Hij zal dichtbij zitten. Heel dichtbij! En hoe sterk is Jenning de Boo nog? Of weer? Als hij met de bizar sterke ritten uit gaat pakken die hij op het NK Afstanden uit weet ik wat voor een wonderhoed toverde, dan is er geen houden aan. Voor niemand. "Boeken toe", zou Matthias Vosté zeggen. Helaas mag ik hier nu geen lofzang voor Tatsuya Shinhama in starten. Want ook hij had hier voor het Goud meegestreden. Mits hij natuurlijk die binnenbochten had kunnen houden en met twee 1000 meters op de proppen was gekomen zoals hij die ook dit jaar af en toe liet zien. Wat ongelooflijk zonde dat hij zijn been gebroken heeft. Krijg altijd al rillingen als ik zoiets lees.

  Zie ik verder nog kandidaten die kunnen winnen? Of aan het podium kunnen ruiken? Tja, Havard Hjolmeford Lorentzen, laat ik die schitterende naam hier nog maar eens volledig tikken, nu het nog kan. Lorentzen is natuurlijk een echte allround sprinter en werd al eens 1e, 2e, 3e, 4e en 5e en stond bij het vorige WK nog op plek drie. Maar ik zie het 'm deze laatste keer niet nog een keer doen. Misschien moet ie voor de cijferfetisjisten dan maar een 6e plek aan zijn reeks toevoegen. In die strijd zal hij Damian Zurek denk ik wel een paar keer tegen komen. Deze prachtige Poolse sprintboef is the Good, the Bad and The Ugly van het hedendaagse schaatsen en heeft dit seizoen al op het podium gestaan. Zijn 1000 meters zijn dit seizoen wat minder, maar in Stavanger was ie toch eens 4e op vier tienden van Nuis. Dus als hij goed richt en met scherp schiet, ligt er misschien er aan het einde van deze Shootout op het kerkhof van het Ludwig Schwabl Stadion wel een mooie prijs op hem te wachten.

  Of wil Marten Liiv daar in al zijn geweldige eenvoud stiekem een Ests stokje voor steken? Hij was vorig jaar al 3e bij het EK Sprint en met zijn gecombineerde tijden van het afgelopen EK Afstanden, komt hij in ieder geval een eind. En als ik Liiv noem, moet ik ook David Bosa noemen. Waarom? Ten eerste is Bosa gewoon een heerlijk vol door pompende popeye op schaatsen. En op het WK Afstanden reden Liiv (34.62 en 1.07.53) en Bosa (34.58 en 1.07.53) nagenoeg identieke tijden. Maar er zijn meer sprinters die dat niveau aan kunnen tikken. Zo zit de dit jaar doorgebroken Sang-Hyeok Cho met zijn beste seizoentijden van 34.44 en 1.07.67 daar ook aardig in de buurt. En Ryota Kojima - helaas de enige Japanner die we dit jaar op het WK mogen bewonderen - kan in zijn beste doen ook een 34'er met een 1000 rond de 1.08 combineren. En dan doe je leuk mee. Of dat gewoon leuk is, of bijzonder leuk, gaan we vlug weten!

  En wat te denken van Zhongyan Ning? Die heeft natuurlijk een vlammende 1000 in de benen. En op dag 2 kan ie daar vast nog een keer vol mee uithalen. Maar wat kan ie op de 500 meter? Hij reed dit jaar 35.73 in een wedstrijd waar de verbijsterend ondoorgrondelijke Tingyu Gao won in 34.95. Tja, daar hoeft Ning nu dus niet mee aan te komen. Of was die bliksemopening op de 1000 meter in Calgary een voorteken dat hij ook op dit WK nog van plan is om wat ouderwets knallend Chinees vuurwerk af te steken? En heeft Piotr Michalski nog iets in huis? Die had nog geen geweldig seizoen, maar klopte voordat hij op het WK afstanden in de binnenbocht sneuvelde wel aardig op de deur.

  Naar het debuut van de Koreaanse junioren wereldkampioen Kyung-Min Koo kijk ik ook reikhalzend uit. Hij won op dat junioren WK zowel de 500 als 1000 meter en klopte de eerder genoemde Cho ook nog eventjes bij het Koreaanse Sprint kampioenschap. De marge was gering, maar hij won wel. Ik ben dus zeer benieuwd wat deze jonge Koo tijdens zijn vuurdoop tussen de Grote Jongens kan. En erg fijn dat hij en Cho nu op dit WK staan, want het gestaag uitdijende en indrukwekkende Koreaanse Sportwagenpark begon aardig te verouderen. Tot slot wil ik ook Matthias Vosté nog nadrukkelijk noemen. Die heeft gedurende het seizoen de juiste knopjes weten te vinden en ze ook nog mooi aangezet. In SLC reed ie zijn eerste 34'er en een Nationaal Record op de 1000 meter. Een record wat hij trouwens twee dagen later nog eens aanscherpte volgens de klassieke kaasschaaf methode van Sergej Boebka, die daar naast heel groots ook heel rijk mee werd. Een week later scheerde diezelfde kaasschaaf trouwens weer rakelings langs Vosté's gezicht toen hij op de 1000 meter op 1 godvergeten honderdste het brons miste.

  Eens, er moeten best wat rare dingen gebeuren om Vosté op dit WK op het podium of zelfs in de buurt van dat podium te krijgen, maar ik gun hem een topresultaat en dit is het WK Sprint! En daar gebeuren wel vaker rare dingen. Sterker nog; twee jaar geleden moest de gedoodverfde winnaar na dag 1 afhaken omdat hij een wattenstaafje in zijn neus had gestopt! En die man mag nu van mij zijn gerechtigheid komen incasseren! Desnoods samen met Nuis in een exact gelijk puntentotaal. Tot op de allerlaatste duizendste. Ja, als het dan toch weer krankjorum en historisch moet worden...
  Laatst bewerkt: 7 mrt 2024
 2. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Big fat thanks man!!! I rest my case!
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Ko Savabli Dit zijn alle keren dat een juniore op laagland onder de 1.16.50 reed. De tijden met een sterretje zijn van een A1-juniore, de andere van een A2.


  1.15.64 NED Femke Kok
  1.16.08 AUT Vanessa Herzog
  1.16.11 NED Femke Kok
  1.16.15 NED Jutta Leerdam
  1.16.17 NED Suzanne Schulting
  1.16.20 CZE Karolina Erbanova
  1.16.21 NED Femke Kok
  1.16.30 CAN Alexa Scott
  1.16.33 RUS Daria Kachanova
  1.16.36 KOR Na-hyun Lee *
  1.16.39 CZE Karolina Erbanova
  1.16.40 AUT Vanessa Herzog
  1.16.46 NED Femke Kok *
  1.16.47 NED Meike Veen
  1.16.49 NED Meike Veen

  Ook noemenswaardig: vorig jaar reed Angel Daleman als B1 al 1.16,29 in Inzell…
  RodyTur10, fransvanbakel en Ko Savabli vinden dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Op Twitter ben ik gecorrigeerd door Yasuko Kudo m.b.t. de beenbreuk van Shinhama. Automatische vertaling van het Japanse insta-bericht erover leek te duiden op een beenbreuk, maar hij heeft een compressiefractuur in zijn rug en juist helemaal geen beenbreuk…
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Leuk hoe je Min-ji Kim hier een smoel geeft. Toch niet iemand waarvan veel mensen zullen denken dat het iemand is om naar uit te kijken. Maar jij brengt het alsof het een van de meest interessante verhalen van dit WK is!

  Vorig jaar had ik een spelletje gemaakt op het forum genaamd “Ken je Koreaan”, waarbij je de juiste lettergrepen van Koreaanse schaatsers bij de juiste info over de schaatser moet zoeken. Ook om ervoor te zorgen dat de Koreanen voor ons minder ondoorgrondelijk worden. Want word maar eens wegwijs in Min-sun Kim en Min-ji Kim en Min-seok Kim en dan is er ook nog Min-jo Kim. Er is Jae-won Chung maar ook Jae-woong Chung. Er is Hyun-yun An maar ook Hyun-yung Kim. Er is Seung-hoon Lee maar ook Seung-hyun Lee. En naast Min-kyu Cha is er nu ook nog Min-kyu Seo, die geheel in Koreaanse traditie wint bij de junioren… bij het kunstrijden.

  Sang-hyeok Cho heeft trouwens een interessante naam. “Sang” kennen we uit Sang-hwa Lee, en “Hyeok” lijkt me dezelfde lettergreep als “Hyuk” uit “Kyou-hyuk Lee”.
  Laatst bewerkt: 7 mrt 2024
  RodyTur10 en Ko Savabli vinden dit leuk.
 6. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Tja, de Koreanen ... die namen lijken inderdaad vaak heel erg op elkaar. Overigens was het geenszins mijn bedoeling om het verhaaltje over Min-Ji Kim zo te brengen alsof het een van de meest interessante verhalen van dit WK is. Het is wel zo dat achter veel schaatsers die niet in de top schaatsen, ook verhalen schuil gaan. En dat van Kim is best speciaal. Na al die jaren van bittere stagnatie gun ik haar de progressie die ze dit jaar weer eens heeft gemaakt gewoon heel erg. Ik zag net nog dat haar PR's op de 1500 en 3000 meter uit 2013 stammen. Toen ze dus 13 jaar jong was. En ook op de 1000 meter verbeterde ze pas dit seizoen haar stokoude PR uit 2013. Stel je dat eens voor. Jezelf 10 jaar lang niet verbeteren.

  Na die aparte val op het WK afstanden, die ergens wat deed denken aan de val van Kok op het NK Afstanden, hoop ik dat ze nu een leuk klassementje kan rijden. En dat kan misschien best. Op de seizoenranglijst van de 500/1000 meter staat ze momenteel 36e, vlak achter de WK deelnemers Dauranova en Pergher, maar voor de WK deelnemers Baran, Wojtasik, Samsonsen, Scholz, de zusjes Shumekova, Van Elst, Ostlender, Pearman en Thorup! En achter in zo'n WK Sprint uitslag staan vaak toch een paar schaatsers die later voorin op komen duiken. Bij het WK Sprint van 2020 stond Min-Jim Kim na 3 afstanden alleen nog vlakbij Andzelika Wojcik en die werd 2 jaar later toch maar mooi 4e op het WK. Kimi Goetz kan nu een medaille gaan pakken, maar begon ooit met een 17e plek op het WK Sprint. En misschien wel het mooiste voorbeeld is Jenny Wolf. Lang voordat zij van een leuke 100 meter rijdster in een waar fenomeen op de 500 meter transformeerde, werd ze bij 6 achtereenvolgende deelnames op het WK Sprint slechts 21e, 26e, 23e, 17e, 22e en 18e. Van grote progressie was niet echt overduidelijk sprake. Maar Wolf maakte ook vrij plots een enorme groeispurt door en klopte in 2008 op het WK Sprint toch maar mooi het ijzersterke vijftal Friesinger, Gerritsen, Simionato, Timmer en Wüst. Dat had vast niemand een paar jaar eerder voor mogelijk gehouden. Soms moet een kwartje gewoon de goede kant op vallen en dan kan er plots van alles mogelijk zijn.

  Hup iedereen dus maar weer! Laat de kwartjes maar rollen.
 7. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Zurek trekt zich terug.
  Gevallen, heupblessure. Boarding is funest.
  tostiees-31 vindt dit leuk.
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Poeh, zonde. Dubreuil als enige overgebleven rijder om internationaliteit in de spanning rond de winst te brengen.
 9. jay

  jay Member

  Wat zonde! Jammer ook voor Wennemars, want hij zou tegen Zurek rijden op de 1.000m. Hopelijk krijgt hij nu (opnieuw) een tegenstander aan wie hij wat heeft.
  Laatst bewerkt: 7 mrt 2024
 10. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Ja, enorm zonde voor de Polen. Was een mooie opsteker geweest als hij er met een knaller uit kon gaan dit seizoen..

  En dus ook jammer voor ons!
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 11. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Doodzonde van Zurek... Heerlijke nog wat wilde schaatser die steeds beter wordt. Ik zal die Poolse sprintbandiet met zijn schitterend sympathieke smerige boeventronie missen.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 12. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  VorstM vindt dit leuk.
 13. Hans050570

  Hans050570 Member

  Spannend Spannend.
  Ik zie het bij de mannen sprint erg close worden. Geen idee wie de winnaar gaat worden.
  Bij de dames sprint een strijd tussen Takagi, Leerdam en Kok. Ik denk dat Kok gaat winnen.
  Mannen allround toch Stolz.
  En bij de dames allround zie ik Joy Beune gewoon doen.
  In ieder geval heel veel zin in. Lets go !!!!!!!!!!
  Ko Savabli en fransvanbakel vinden dit leuk.
 14. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  In eerste instantie las ik in bovenstaande iets positiefs. Maar na even wat grasduinen over een compressiefractuur lijkt het eerder een (nog) serieuzere blessure
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Sinds gisteren ben ik in Inzell. Omdat het zo’n klein dorp is, zitten schaatsers, veelal Nederlandse fans en andere relevante personen allemaal bij elkaar in een klein dorp. Op weg naar de winkel fietsten Groenewoud en Dul voorbij en toen we met de boodschappen de winkel uitliepen, kwamen drie Koreanen de winkel inlopen. Als ik goed heb gekeken waren het Jae-won Chung, Ji-woo Park en Min-ji Kim. Helaas kon ik ze niet de groeten doen van Ko Savabli. Zouden ze denk ik ook niet echt begrepen hebben.

  In het restaurant merkten mijn medereiziger @Marcel Vos en ik tot onze grote ontsteltenis de Noorse starter met dat vreemde staartje op. Hij zou ons er nog uit kunnen schieten omdat we te vroeg begonnen met eten. Gelukkig zat hij een eind verderop :p
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zurek doet niet mee. Dat is voor hem nogal… zuur.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Een allround toernooi rijden na een volledig sprint toernooi en dan nog voor de winst gaan lijkt me niet te doen. Wel had Stolz misschien de eerste dag van het sprint toernooi kunnen rijden, twee keer winnen daarmee aantonend dat hij de beste is en vervolgens een rustdag kunnen pakken. Van Takagi verwacht ik niets van het allround toernooi als ze volle bak het sprint toernooi gaat rijden. Ze is sowieso al minder op de lange afstanden dan de concurrentie en dat gaat ze op de tweede dag van het allround toernooi wel merken.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik snap je idee voor Stolz en in isolatie een leuk idee, maar dat is natuurlijk wel heel denigrerend naar je concurrenten, en het is ook niet leuk als je van tevoren al weet dat hij het toernooi niet gaat afmaken.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Nou hebben we een keer een schaatser die heel veel rijdt, ook afstanden die hem wat minder goed liggen, en die de moeilijke weg kiest (WK allround rijden als sprinter) en dan is het nog niet goed. Stolz heeft groot gelijk. Topsporter zijn is keuzes maken. All-in gaan voor het doel dat je nastreeft, niet heel veel dingen op 90 procent doen. Ik vind het prachtig dat Stolz vol voor het WK allround gaat. Dat is juist moedig. Als hij allebei had gereden, had hij een mooi excuus gehad als hij op de 10km kapot was gegaan en het net niet had gehaald tegenover Roest. "Ja, maar ik ben al met mijn vierde wedstrijddag bezig. Roest was frisser." Allebei rijden was juist de laffe keuze geweest.

  Waarschijnlijk zit het Wennemars gewoon dwars dat Stolz het door Erben zo gewaardeerde WK sprint veel minder belangrijk vindt dan het WK allround. Ik geef Stolz daarin groot gelijk. Het WK allround heeft een geweldige historie en is echt een uniek toernooi in het totale sportlandschap. Het WK sprint is veel later bedacht, een beetje geforceerd, omdat sprinters op het WK allround weinig kans maakte. Met de komst van het WK afstanden en de World Cups is het WK sprint eigenlijk overbodig geworden.
  HaagscheBluf, Lorca, VorstM en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Alleen de eerste dag rijden en winnen is wel lelijk tegenover de andere tegenstanders. Dus ben blij dat hij dat niet doet. Wel eens dat dubbelop in dit geval te veel lijkt

Deel Deze Pagina