Zere voet in schaatsen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Jornjilesen, 4 jan 2013.

 1. Jornjilesen

  Jornjilesen New Member

  Hallo leden van schaatsforum,

  Ik ben nieuw op dit forum, het lijkt me vriendelijk om me even voor te stellen.
  Mijn naam is Jorn, ik kom uit Friesland en ben eind oktober 16 jaar geworden.
  Ik volg vanaf ongeveer mijn 8ste schaatslessen op een schaatsbaantje in Leeuwarden.
  Nadat er bij mijn trainingsmaatje de ziekte van Pfeijffer gevonden werd, zijn we beiden gestopt met de lessen, ik was toen 14.
  Ik ben ouderwets op houtjes begonnen en kreeg later noren.
  Later heb ik Viking Nagano Marathon schaatsen gekocht, helaas waren die dit seizoen te klein.
  Nu heb ik Viking Nagano Gold 2000 klapschaatsen. Hierover gaat deze post.

  Telkens als ik op deze schaatsen schaats, heb ik ontzettend zere voeten. Na een tijdje door schaatsen ebt dit normaal wel weer weg.
  Afgelopen woensdag was ik in Thialf om een paar rondjes te pakken. De pijn in mijn voeten kwam, en trok even later weer weg toen ik even met mijn voeten omhoog zat in de dweilpauze. Zo ging het een paar keer. Maar na de laatste dweilpauze stapte ik weer op het ijs en krijg ontzettende pijn in mijn rechter voet, in het stukje 'vlees' aan de rechter kant van de voet. Na het uittrekken van mijn schaatsen kon ik niet eens meer op deze voet staan. Het voelde helemaal verkrampt en was dik.

  Weten jullie wat dit is? Gaat dit weer over als ik vaker op deze schaatsen rijd? Moet ik mijn schaatsen naar mijn voet vormen?
  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  Groeten, Jorn.


  PS. ik weet niet of ik deze post in de goede catogorie heb geplaatst, ik ben hier namelijk nieuw :).
 2. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Ha Jorn,

  Je opmerking "Moet ik mijn schaatsen naar mijn voet vormen?" vind ik een beetje verontrustend; ik maak hieruit op dat je dat nog niet hebt laten doen.
  De Viking Gold 2000 (Nagano is de naam van de klapset) is thermoplastisch. Het zou eventueel te maken kunnen hebben met verkrampte voeten, maar met jouw schaatscarrière lijkt me een verkramping door onzekerheid op het ijs niet zo voordehandliggend. Ik vermoed dat je voet afgekneld wordt en dat het allemaal een stuk lekkerder zal zitten nadat je de schoenen naar je voeten hebt laten vormen. Laat maar weten of het verwarmen en vervormen werkt, want daar zou ik mee beginnen.
 3. Jornjilesen

  Jornjilesen New Member


  Hoi ijsmonster,
  Bedankt voor uw reactie. De schaatsen zijn inderdaad niet naar mijn voet gevormt, maakt dat echt zoveel uit?
  Ik zal eens informeren in een schaatswinkel. Wat kost zoiets? Ik heb hier namenlijk helemaal geen ervaring mee.
  Weet u toevallig ook waar ik dat kan laten doen hier in Friesland?
 4. Tsuki

  Tsuki Active Member

  Bij mij zaten de schoenen voor geen meter toen ze nog niet gevormd waren! Dat verwarmen kan je bijvoorbeeld prima laten doen bij de sportwinkel in Thialf. Ik weet niet of ze daar geld voor vragen als je de schaatsen niet daar hebt gekocht. Je hebt wel even wat tijd nodig: mijn schoenen hebben ongeveer een half uur in de oven gezeten en daarna heb ik ze volgens mij 20-30 minuten (zittend) aan gehad om ze naar mijn voeten te laten vormen.
 5. HA01761

  HA01761 Active Member

  Dat maakt enorm veel uit!

  Je kunt ze ook zelf vormen trouwens, maar als je daar geen ervaring mee hebt lijkt dat me niet zo verstandig.
 6. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Het verschil tussen wel of niet gevormde schaatsen is te vergelijken met het verschil in comfort tussen klompen en hardloopschoenen.

  Waar heb je ze gekocht? Het behoort tot de service van de leverancier. Wanneer je ze bij een andere winkel dan die waar ze gekocht zijn laat verwarmen en vacuüm vormen is dat meestal niet gratis. Een euro of 10 a 15 is in dat geval vrij redelijk.

  Je kunt het ook zelf doen. Hier volgt het recept:
  ingredienten: 1 paar schaatsen met Viking Gold 2000 schoenen, 1 heteluchtoven - voorverwarmd tot maximaal 70 graden, een mooie nieuwe plastic zak (luchtdicht), een stofzuiger, elastiek of plakband o.i.d, een stoel.
  - ontdoe de schoenen van het onderstel en zet ze gedurende 20 minuten in de oven;
  - neem de schoenen uit de oven en neem plaats op de stoel;
  - trek de schoenen voorzichtig aan, veters lichtjes aanrijgen zodat de schoen niet strak zit maar wel enigzins vast. Pas op voor de metalen veterringetjes (heet!). Draag eventueel dunne sokjes...
  - stop je voeten in de plastic zak. Stop ook het uiteinde van de stofzuigerslang in de zak en sluit de zak zo goed mogelijk luchtdicht af met plakband of elastiek;
  - zet de stofzuiger aan en blijf gedurende minstens 10-15 minuten op de stoel zitten, met een enkelhoek die overeen komt met de enkelhoek in schaatshouding. De schoen is immers nu zacht en in de schoen gaan staan kan de zool vervormen. We willen echter alleen de bovenkant vervormen.
  - geniet van het unieke gevoel van de vacuümgetrokken plastic zak om uw benen. Het is een immense verrijking van uw repertoire aan nare gevoelens.
  - na ongeveer een kwartier is de thermoharder in de schoen stevig genoeg geworden. Het kan echter geen kwaad om nog 10 minuten extra na te genieten.
  - trek de schoenen uit, monteer het onderstel er weer op en ga er nog niet direct op schaatsen. Ik denk dat je het materiaal na een uurtje uitharden wel kunt gaan belasten.

  Nog akelige plekjes? Plaatselijk verhitten met de verfstripper (blijven bewegen om te voorkomen dat het leer verbrandt) en daarna vervormen met vingers of bijv achterzijde van een schoevendraaier. Zie ook http://www.viking.nl/nl/faq/16/is-er-ee ... nen--.html
 7. ErikO1

  ErikO1 New Member

  Hallo allen, ik ben hier nieuw hier en probeer mij wat in te lezen vwb allerlei soorten schaatsen etc ivm aanschaf van nieuwe en zag dit topic voorbij komen.
  Mijn vraag vwb thermoplastiken, ook voor Jorn misschien handig om te weten: waarom theroplasiken voorvormen terwijl je zit? Mij lijkt als je in een schaatshouding gaat staan dat je lichaamsgewicht je gehele voet iets naar buiten drukt en iets vlakker maakt? Thx alvast!

  Fout in de text geslopen, hieronder geldt voor plaatselijk voorvormen, NIET voor voorvormen van gehele schoen, dit meer om bv drukplekken weg te nemen:
  edit: ik zie net in de link van "ijsmonster" eigenlijk mijn antwoord.
  Viking FAQ's zegt letterlijk: "Is de plek op temperatuur, dan de schoen aantrekken, de veters losjes aanrijgen en ongeveer 5 minuten gaan staan." Daarna zittend af laten koelen...
 8. HA01761

  HA01761 Active Member

  Maar dan ondersteunen je schoenen dus ook niet meer als ze uitgehard zijn.
 9. Jornjilesen

  Jornjilesen New Member

  Hallo allemaal,
  Allereerst bedankt voor alle reacties. Ik durf het echter niet aan om ze zelf thuis in de oven te doen, het leer lijkt me nogal kwetsbaar. Ik laat het liever door een professional doen, in Thialf bijvoorbeeld.
 10. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Verstandig, Jorn. Het leer is inderdaad kwetsbaar maar ik heb ook wel eens schoenen gezien die waren verwarmd, en al te snel werden belast. De hiel was uitgezakt. Als je echter de schoenen niet heter maakt dan 70 graden en er niet meteen met je volle gewicht in gaat staan, kan er weinig mis gaan. Aanpassingen met verfstrippers zijn riskanter. Al een paar keer gezien dat iemand te ongeduldig werd en het ding veel te dicht bij de schoen hield. Een goed doorbakken veterflap was het treurige resultaat. ;-)
 11. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Niet doen! De informatie in deze link gaat ervan uit dat je je schoenen plaatselijk verwarmt met een verfstripper. De overige delen van de schoen (met name de zool) blijven dan gewoon hard en stevig, en hebben niet te lijden onder je belasting wanneer je erin gaat staan. Wanneer je de schoen echter in de oven hebt verwarmd wordt ook de zool zachter en zul je die gaan vervormen wanneer je direct in de nog zachte schoenen gaat staan. Zittend op een stoel kun je eerst de bovenzijde van je schoenen wat laten uitharden en geleidelijk aan de schoen iets belasten door er meer gewicht op te brengen.
 12. ErikO1

  ErikO1 New Member

  IJsmonster heeft helemaal gelijk natuurlijk, in mijn enthousiasme iets te snel gelezen en dit gepost, ik zal het even veranderen, thx IJsmonster!

Deel Deze Pagina