Zere voeten en kramp in Viking Bronze

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Danique, 4 feb 2022.

 1. Danique

  Danique New Member

  Goedemorgen,

  Dit jaar ben ik begonnen met een seizoenscursus schaatsen en ben van plan het volgende seizoen weer les te nemen. Ik heb vroeger altijd prima (recreatief) geschaatst op combinoren, maar mij werd aangeraden om schaatsen met een thermoplastische schoen aan te schaffen voor de cursus, om mijn techniek goed te kunnen ontwikkelen.

  Ik heb daarom de viking bronze schoen gekocht met een vast ijzer op lage potten. Deze schoen leek goed te zitten, maar eenmaal op het ijs krijg ik verschrikkelijke pijn onder mijn voet, vooral in de ‘boog’ van mijn voet waar de verhoging in de zool zit en aan de zijkant van mijn voetzool. Ook sta ik nog heel erg naar binnen met mijn enkels, maar ik hoop dat dit een kwestie van techniek is en beter moet gaan naarmate ik meer lessen heb gevolgd. Ook heb ik het idee niet veel contact met/controle over mijn schaatsen te hebben, maar dit kan ook een kwestie van wennen zijn aangezien ik van combinoren af kom.

  Ik heb er nu 4 keer mee geschaatst en het gaat vergeleken met de eerste keer iets beter, maar door de pijn in mijn voeten heb ik bijna geen plezier meer in het schaatsen en sta ik heel onzeker op het ijs. Ik doe de schaatsen thuis wel eens aan om eraan te wennen, en dan heb ik geen pijn. Vorige week ben ik in een schaatswinkel geweest voor advies, daar werd mij verteld dat alleen het hiel gedeelte van de schoen thermoplastisch is, dus dat opnieuw verwarmen geen zin zou hebben voor de problemen onder mijn voet.
  Wel heb ik op aanraden van de verkoper de zandstra powerstrap gekocht, zodat ik steviger op mijn schaatsen sta en mijn voeten misschien minder krampachtig aan zou spannen en hiermee de pijn te verminderen (hoewel mijn instructeur later zei dat dit niets zou uithalen bij de viking bronze schoen). Dit hielp iets, maar had nog steeds heel veel pijn.

  Mijn vraag; wat raden jullie aan om te doen? Is het een kwestie van doorzetten? De schoen toch opnieuw verwarmen? Of de schaatsschoen inruilen voor nieuwe?

  Ter info; bij de schaatsles zijn we vooral met de basis bezig, houding, afzet en pootje over leren, dus mijn niveau is nog lang niet erg hoog maar ik wil uiteraard wel beter leren schaatsen.

  Ik hoop dat iemand mij kan adviseren!
 2. JJS

  JJS Active Member

  Ik zou het niet (te) snel in de schoen zoeken. Ja, schoenen en zeker goede schoenen zijn belangrijk. Maar of een schoen goed zit heeft ook heel veel met je techniek en met je hoofd te maken.
  Paar dingen die je voor jezelf kan controleren:
  - Hoe strak doe je je veters? (Zelf deed ik ze altijd vrij strak omdat ik krampachtig reed en vertrouwen zocht in stevig zittende schaatsen, tegenwoordig rij ik meer in balans en doe ik de veters veel minder strak. Hierdoor blijven de voeten beter doorbloed en gaan ze minder snel pijn doen)
  - Zijn je voeten ontspannen? Hoe goed je schoenen ook passen, als je constant krampachtig gespannen rijdt gaat alles toch pijn doen.

  De overstap van comfortnoren naar lage schoenen maakt natuurlijk dat er meer van je balans gevraagd wordt. Daardoor zul je in zekere zin opnieuw moeten leren schaatsen en gaat het allemaal wat minder soepel en ontspannen als je gewend was.
 3. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hoi Danique,

  Even je voeten masseren voor of halverwege het schaatsen helpt.
  Grt,
  Glide-Ahead
 4. Veug_r

  Veug_r New Member

  Ik vond de overgang van Viking Unlimited naar EHS Helium best groot, maar nooit pijn in mn voeten gehad behalve als ik de veters te strak had. Misschien meer proberen te ontspannen en dieper gaan zitten zodat je meer stabiliteit in je enkels hebt, kan me niet echt voorstellen dat het in de schoen zit omdat je thuis geen last hebt.
 5. DutchChili

  DutchChili Member

  Ha Danique, welkom in de schaatswereld.
  Hier een stappenplan om wat van je pjinlijke voeten af te komen:

  1) ga op je blote voeten staan in de staatshouding
  2) stel vast waar het gewicht zit (hak, middenvoet, bal van de voet, tenen).
  (het goede antwoord is: hak)
  3) speel met je gewicht, van voor naar achter, om jezelf te leren hoe je goed op je hak staat
  4) constateer dat de breedte van je voet veranderd als je dit doet. (gewicht naar voren, bredere bal, gewicht naar achter, smallere bal)
  (nu weet je waarom je niet te strak moet veteren

  Op de schaatsbaan
  1) steek je voeten in je schaatsen
  2) trek de lusjes uit je veters (dus niet hard aantrekken, maar 'losjes')
  3) stel vast dat je voet nog breder kan worden als je op de bal van je voet gaat staan (dan heb je het goed gedaan)
  4) trek de bovenste 2 lusjes strak (niet proberen je veters kapot te trekken, vast = vast)
  5) zet een paar slagen af om in beweging te komen
  6) ga weer voelen: voel dat je gewicht op je hak staat, hou dit vast
  7) 'voel' regelmatig of je nog op je hak staat, zo niet, neem even de tijd om je gewicht op de juiste plek te krijgen.

  Waar het vaak mis gaat:
  - bij het in beweging komen (en dan niet terug naar schaatshouding)
  - bij het afzetten met de tenen (klapschaat) en dan de voet niet 'ontspannen'
  - in de bocht, stiekum te veel vooraf hangen/vallen en dan met de bal/tenen gaan afzetten ipv hak, of bij klapschaatsen, tenen en dan weer ontspannen.

  Succes en laat even weten hoe het gegaan is.
 6. Danique

  Danique New Member

  Hi allemaal,

  Heel erg bedankt voor de reacties! Ik ga alle tips toepassen en het blijven proberen :)
 7. Danique

  Danique New Member

  Hi allemaal,

  Ik heb twee keer geschaatst en jullie tips toegepast, en het gaat een stuk beter! Ik heb geen pijnloze voeten maar in ieder geval geen enorme pijn meer en als het zo doorgaat moet het steeds beter gaan. Dank jullie wel!
  Veug_r vindt dit leuk.
 8. DutchChili

  DutchChili Member

  Fijn om te horen!!

Deel Deze Pagina