Zwaar schaatsen en schrapen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Daanthijs, 20 okt 2013.

 1. Daanthijs

  Daanthijs New Member

  Ik zal mij eerst even voorstellen:

  Ik ben een veertiger die zodra het vriest op de buitenbaan wat "vooruit beweegt". Mijn vrouw is vroeger echter jarenlang op schaatstraining geweest en zwiert over het ijs. Heel irritant. Nu mijn jongens ook beginnen met schaatsen wordt het echt tijd om aan mijn "techniek" te gaan werken. Om die reden ben ik afgelopen winter op schaatsles geweest.

  In 8 lessen grote vooruitgang geboekt en vind het erg leuk nu, wilde daarom mijn oude lage viking noren verwisselen voor hoge noren met een stevigere schoen. Heb daarom een setje powerslides met raps v4 gekocht. Probleem is nu dat deze schaatsen heel beroerd Rijden.Het lijkt of ik met de handrem er op schaaats, ze glijden niet lekker. Ook schraap ik als een gek (iets wat ik altijd wel een beetje doe maar niet zo erg als nu). Als ik rem trilt de schaats over het ijs. Had mijn oude lage noren ook meegenomen en hiermee geen last. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Mvg,

  Erik
 2. TjerkB

  TjerkB New Member

  Die nieuwe ijzers en de schoen zullen een stuk stijver zijn. Schrapen komt doordat de afzet te veel naar achter gericht is. Voornamelijk in het laatste deel van de afzet schraapt de ijzer het ijs. Slappe schaatsen doen dit minder omdat ze minder kracht op het ijs over kunnen brengen en soort van wegwapperen. Stijve schaatsen, voornamelijk de stijvere schoen maakt hier het verschil, happen dan juist lekker in op het ijs.
  Oplossing is goed naar voren afzetten. :D

Deel Deze Pagina