zwikken bij lage noor door schoen?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Jelmer, 20 okt 2010.

 1. Jelmer

  Jelmer New Member

  Hallo,

  Ik schaats nu al bijna twee jaar op noren. Ik train de laatste tijd minimaal 2x per week op de Uithof waarvan meestal 1x met mn vereniging. Voordat ik ging schaatsen heb ik altijd gevoetbald en hardgelopen.
  Ik merk de laatste tijd steeds meer dat vooral mijn rechter enkel zwikt vrijwel meteen na mn eerste bocht.. Ik vroeg me af of dat aan de schoen ligt, mijn schaatsen zijn 2e hands en zullen dus niet meer zoveel steun geven als ze horen te geven, of dat ik gewoon een zwakke rechter enkel heb.
  Ik zit er ook over te denken om over te stappen naar een hoge klapnoor met een Bont Z schoen. Die schoen heb ik ook op mijn skeelers en die bevalt prima. Hij geeft veel steun en heeft een goede pasvorm. Zou die schoen ervoor kunnen zorgen dat mijn enkel niet / minder zwikt?
  Samengevat: Als mijn enkel zwikt in een 2ehands lage noor (een Nylon Noor 8009 H.C. (http://www.zandstrasport.nl/)), zwikt hij dan ook in een gloednieuwe hoge klapnoor waarvan de schoen veel meer steun biedt?

  Groetjes,


  Jelmer
 2. HA01761

  HA01761 Active Member

  Als 'ie genoeg steun biedt om te skeeleren geeft 'ie zéker genoeg steun om op te schaatsen.
 3. Jelmer

  Jelmer New Member

  Bedankr voor de reactie!
  Is dat zo? Op skeelers ben je toch een stuk stabieler dan op schaatsen?
  Ik was sowieso van plan de overstap pas volgend seizoen te maken. Zou dat zwikken met genoeg trainen vanzelf
  overgaan, of is het met een schoen die te weinig steun geeft onmogelijk om niet te zwikken?
 4. Rinus

  Rinus Member

  Door de ongelijke ondergrond bij het skeeleren en krijgt je enkel veel meer te verduren aan schokken en krachten. Verder moet je veel meer moeite doen om vooruit te komen (meer wrijving) en kan je die steun dus goed gebruiken (dat laatste is een educated guess, er zijn vast andere meningen).

  Waar je wel rekening mee moet houden: als je niet zelf recht op je schaatsen staat, doet die schoen dat niet voor je. Je krijgt wel hulp, maar als je niet recht op je schaatsen staat, snijdt die mooie harde schoen aan de bovenkant lekker in je voet :D (wat mij er overigens niet van zou weerhouden om ze toch te kopen en gewoon veel te oefenen).

  Succes!
 5. Jelmer

  Jelmer New Member

  Da's duidelijke taal:p Volgens mij zet ik mijn schaats behoorlijk recht neer, alleen doordat de schoen mijns inziens te weinig steun geeft worden mn voeten snel moe waardoor ik mijn schaats schever neer begin te zetten.
  Ik zal ook sowieso nieuwe schoenen en ijzers aan gaan schaffen, maar waarschijnlijk niet eerder dan volgend seizoen. Ik kan op mijn huidige schaatsen nog genoeg aan mijn techniek werken, en zal dit ook moeten doen voordat ik überhaupt over mag stappen van mezelf :oops:
  Ik lees wel overal dat een te stijve schoen gepaard gaat met minder gevoel voor het ijs. Wat wordt daar precies mee bedoeld?

Deel Deze Pagina