WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
  1. 500 mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. 1000 mannen

    19 stem(men)
    86,4%
  3. 1500 mannen

    13 stem(men)
    59,1%
  4. 5000 mannen

    6 stem(men)
    27,3%
  5. 10000 mannen

    1 stem(men)
    4,5%
  6. 500 vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000 vrouwen

    3 stem(men)
    13,6%
  8. 1500 vrouwen

    2 stem(men)
    9,1%
  9. 3000 vrouwen

    1 stem(men)
    4,5%
  10. 5000 vrouwen

    7 stem(men)
    31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij het WK junioren was het laatste allround kampioenschap in 2013/2014. En wie won er toen? .... Daarna voerde men de onzalige vierkamp in met de 1000m i.p.v. de 3000m. Het zal niet alles verklaren maar het zal het iig niet aantrekkelijker gemaakt hebben om je op de 5000m te richten. Daarmee heeft de ISU 10 jaar na dato dan alsnog er voor gezorgd dat de NL dominantie een stuk minder is geworden.
    fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    En wielrenner Thijs Roosen die de 500m won :p
  3. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Heeft ook wel deels met verwachtingen te maken. Scheperkamp is niet beter dan Bosker, Huizinga, Snellink in hun beste jaren, maar doordat we op de 500 minder verwachten van Nederland wordt hij wel als succesvoller gezien.
    Marcel Vos en groenster vinden dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Niet helemaal. Scheperkamp is potverdorie wel Europees kampioen sprint geworden :cool:
    (in een schitterend toernooi met veel records waarin hij alle grote toppers van de afgelopen jaren versl... oh wacht, nevermind)

    Bosker, Huizinga en Snellink hebben nog nooit een internationaal titeltoernooi gewonnen.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Bosker drijft heel lang op TP credits en gaat zich ook al een beetje als onmisbaar voelen en gedragen.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het is echt schitterend dat Italië wereldkampioen ploegenachtervolging is geworden. Deze mannen schaatsen met net zoveel overgave als een Italiaan naar je zou snauwen als je de spaghetti had doorgesneden alsvorens hem op te peuzelen met Chinese eetstokjes. Ghiotto zwaait zijn enorme lichaam van links naar rechts zodat het ijs zich schrap moet zetten. Malfatti en Giovannini volgen subliem, en dan hebben ze niet eens meer Tumolero in de gelederen.

    Het is loon naar werken voor Italië: na de zilveren medaille op het WK 2008 was er heel lang geen prijs. Vierde in 2009, zevende in 2011 met Ioriatti (!?!?!?) in de gelederen, geen deelname in 2012 omdat Fabris net was gestopt. Kansloos laatste in 2013 en alweer netjes 5e in 2015, toen al met Giovannini. Op één honderdste werd Italië vierde in 2016 (Giovannini - Tumolero - Malfatti), en daarna zakte Italië weer weg naar drie zesde plaatsen, 2017 en 2019 en 2020 en plek 5 in 2021. Ondertussen liep het op de Spelen ook niet: 6e in 2010 en 2018, 7e in 2022 en geen deelname in 2014. Vorig jaar was er weer een vierde plek en na al die mindere uitslagen is er nu eindelijk una medaglia d'oro. En winnaars zijn niet moe: volgens mij blijven deze mannen de rest van de maand euforisch. Ghiotto en Malfatti zullen met een grote grijns toeleven naar de 10km en Giovannini zal extra zin hebben in de massastart.

    Staat Ghiotto morgenavond weer met zo'n cowboyhoed op het podium? De kans is levensgroot. En het staat hem nog goed ook!

    Schermafbeelding 2024-02-17 om 13.16.31.png
  8. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Wil toch ook nog even Bjorn Magnussen noemen. Als je mij gedurende deze Wereldbekercyclus had verteld dat er een Noor 5e zou worden bij het WK Afstanden had ik je wellicht al uitgelachen. En dat de naam van die Noor niet eens Havard Lorentzen is, had ik helemaal niet geloofd.

    Knappe rit, mooie tijd in een PR notabene voor de 26-jarige Bjorn Magnussen. Hopen dat het een voorbode is voor wat er de komende seizoenen nog kan komen!
    Ko Savabli en EenBrabander vinden dit leuk.
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Weinig verrassingen in het deelnemersveld vanavond. Geen 2e Koreaanse op de massastart. Daarom mag de Noorse Haugen meedoen.
    Op de 1000 meter dames geen McGregor. Daardoor schuift Isabelle van Elst in.

    Dit lijkt de meest voorspelbare afstand te zijn qua podiumbezetting.
    ***** Miho Takagi, Jutta Leerdam
    **** Kimi Goetz
    ***
    **
    * Antoinette Rijpma, Brittany Bowe.

    Winnende tijd 1.12.34

    De 1000 meter mannen kent veel meer kanshebbers. Net als op de 500 meter hebben er 20 van de 24 een kans groter dan 0.
    *****
    **** Jordan Stolz
    *** Kjeld Nuis
    ** Tatsuya Shinhama, Jenning de Boo
    * Zhongyan Ning, Tim Prins, Ryota Kojima, Håvard Lorentzen, Taiyo Nonomura, Conor McDermott-Mostowy, Cooper McLeod, Mathias Vosté

    Tijd: 1.06.21
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Helemaal eens hoor. Die innovaties zijn mooi. Zeker omdat ze deze teamonderdelen een specifiek karakter geven. Het is niet een optelsom van individuele schaatsprestaties, maar het vraagt om aparte vaardigheden.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  11. Mey

    Mey Well-Known Member

    Talent hebben ze ongetwijfeld, maar voorlopig wel van een heel andere niveau als schaatsers als Schenk, Verkerk, Kleine, Van Helden, Vd Duim, Vergeer, Visser, Kemkers, Veldkamp, Vd Burg, Zandstra, Ritsma, Postma, Romme, De Jong, Verheyen, Uytdehaage, Tuitert, Kramer, Blokhuizen, Verweij of Roest. Ik vind het opmerkelijk dat dat opeens weg gevallen is. De mannenallrounders waren vele decennia de kurk waarop het Nederlandse schaatsen dreef. Mannensprinters, vrouwensprinters en -allrounders hingen er vaak maar een beetje bij en hadden incidenteel een (sub)topper. Terwijl bij de mannen-allrounders er altijd een paar toppers waren, en kort daarachter een paar subtoppers die vaak beter waren dan het gros van de buitenlanders. Dat is volledig omgedraaid. En natuurlijk kun je geen wonderkind als Stolz iedere paar jaar verwachten (en dat die ook nog in Nederland geboren is), maar buiten Kramer, Schenk en misschien Zandstra zitten die er in dat rijtje ook niet echt tussen. Het zijn bijna allemaal gewone stervelingen, die boven kwamen drijven. Die gewone stervelingen zijn er dus niet meer. Snellink en Stam kunnen het misschien worden, maar voorlopig zijn ze ook ten opzichte van leeftijdsgenoten niet op het punt dat dat een heel waarschijnlijk scenario is.
  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Maar dat verklaart niet waarom we door het buitenland voorbij gestreefd zijn. Voor hen geldt hetzelfde.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  13. Mey

    Mey Well-Known Member

    Deels heb je gelijk idd. Ik noemde dat lijstje (en dan vergat ik Prins nog) vooral omdat bij de sprinters er wel talent is dat zich met de top kan meten in hun leeftijdscategorieën en de potentie hebben door te groeien naar de echte top. Bij de mannenallrounders zie ik die niet.
  14. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het draagt er wel aan bij dat er voor Nederlandse junioren die goed zijn op lange afstanden minder kans hebben om zich in de kijker te rijden van de profploegen.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Allround is sowieso een beetje aan het uitsterven, maar op de lange afstanden is er perspectief voor NL.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog even inzoomen op de team pursuit heren. Wat was nu relatief gezien de beste race van de Nederlanders? Ik heb de top drie gemiddeldes genomen van alle wedstrijden en het verschil percentage van NL t.o.v die top 3 uit gerekend. Dat levert de volgende lijst op met ook de drie beste landen uit de World Cups:

    Team_pursuit_2024_top3_NL.jpg

    Het EK is vertekend omdat daar de USA ontbrak dus puur even ter indicatie. En wat zien we? De beste race was nota bene de eerste en de slechtste is de laatste!!! Ofwel, we zijn dit seizoen niets opgeschoten. Au!
    Komt het door de wissel? I.i.g. was het team zonder Bosker in SLC relatief gezien beter dan het team gisteren. Het geeft denk ik genoeg stof tot nadenken voor volgend jaar.
    Lorca, RodyTur10 en Marcel Vos vinden dit leuk.
  17. Mey

    Mey Well-Known Member

    Interessante theorie. Het voordeel dat we zouden hebben doordat een groot aantal talenten wel bij redelijk goede ploegen terecht komen, met budget en kennis (wat er in het buitenland niet is), zou dus weg zijn gevallen. Tegelijkertijd valt het wel op dat bij de junioren ook al jaren geen toppers op de 5km doorkomen. Terwijl het wk junioren ook lange tijd een Nederlands feestje was. En de subtoppers bij de junioren vinden vrijwel allemaal wel een plekje bij zo'n ploeg.
  18. Mey

    Mey Well-Known Member

    waar ik allrounders over zeg, bedoel ik idd ook de 5 en 10km-schaatsers (zoals ook in mijn lijstje van toppers te zien was). Nogmaals, ik vind dat perspectief moeilijk te zien. Subtop wellicht, maar niet het niveau van de laatste 50/60 jaar.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Het is allemaal heel pril en een hoop jongens zijn nu nog te wisselvallig om direct op het wereldtoneel mee te kunnen doen (wat dat betreft hebben zij misschien net wat minder natuurlijk talent dan bijvoorbeeld de jonge Noren of de namen uit het verleden die jij noemt), maar er komt toch wel het nodige aan. Daar zullen we alleen wat geduld mee moeten hebben.

    Gert Wierda is 21 en heeft zich binnen zijn eerste twee jaar bij de senioren doorontwikkeld van een niet-bijzondere 6.42 naar 6.17. Zijn 13.31 in Haarlem van de week doet vermoeden dat hij op de 10km meer potentie heeft dan hij tot op heden heeft laten zien tijdens de nationale tv-wedstrijden. Er zit duidelijk veel rek in. Jesse Speijers doet al wat langer mee dan Wierda, maar is ook nog maar 22 en heeft dit jaar onverwachts een grote sprong gemaakt van 6.25 naar 6.16 (misschien wat té groot, want daarna zagen we hem niet meer). Misschien is dit wel zijn perfecte rit en kan hij die niet zo snel meer reproduceren, maar hij heeft zijn leeftijd mee om naar een stabiele en betere factor door te groeien. Remco Stam is amper 20 (!) en heeft al 6.19 en 13.06 staan nadat hij vorig jaar een medaille pakte op het WK Junioren. Hij maakt volgend seizoen de overstap van het marathonteam van JV naar de langebaanploeg van Orie. Altijd de vraag hoe zoiets uitpakt, maar hij is wereldwijd wel duidelijk één van de grootste stayertalenten.

    Beau Snellink heeft een slecht seizoen, maar is nog altijd maar 22 en heeft al PR's staan van 6.09 en 12.52. Voor hetzelfde geld doet hij volgend seizoen weer in het linkerrijtje mee in het internationale circuit. En dan zijn er nog wat jonge jongens die vooralsnog veel te ver van competitieve tijden afstaan om wereldtop voor ze te voorspellen, maar waar ik toch wel de nodige potentie in zie (Duivenvoorden, Slendebroek, Van de Bunt). Bovengenoemde namen kunnen niet allemaal in één keer doorstoten naar de wereldtop, maar dat gebeurde vroeger met de allrounders en stayers ook niet altijd met reuzensprongen. We hebben vooral - op Roest na - een hele wisselvallige tussengeneratie (met bijvoorbeeld Bosker, Jansman, Huizinga en Talsma) waardoor het vooral lijkt alsof we niets hebben t.o.v. de buitenlandse concurrentie. Dat kan in de komende jaren nog wel bijtrekken, al vermoed ik dat dat wel een beetje langzaam en geleidelijk zal gaan.
    Laatst bewerkt: 17 feb 2024
    Mey vindt dit leuk.
  20. sarah

    sarah Active Member

    Helemaal mee eens met deze voorspelling mis alleen Laurent Dubreuil op de 1000m een * of twee ** verdient hij wel.
    Laatst bewerkt: 17 feb 2024

Deel Deze Pagina