Worldcups/Wedstrijdschema 2018/2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door VorstM, 2 mrt 2018.

 1. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ik zat er al naar te zoeken, maar zowaar gisteren bekend gemaakt op de isu-site

  WorldCup-schema met overige toernooien tussendoor:

  November 16-18, 2018 Obihiro, Japan
  November 23-25, 2018 Harbin, China (TBC)
  December 7-9, 2018 Berlin, Germany
  December 14-16, 2018 Heerenveen, Netherlands

  Januari 11-13, 2019 Collalbo, EK Allround/Sprint
  February 1-3, 2019 Hamar, Norway
  Februari 7-10, 2019 Inzell, WK Afstanden
  Februari 23-24, 2019 Heerenveen, WK Sprint
  Maart 1-3, 2019 Calgary, WK Allround
  March 9-10, 2019 Salt Lake City, USA

  Misschien dat deze draad later samengevoegd kan worden tot Wedstrijdkalender 2018/2019 zoals we die nu ook hebben.

  Verder wel leuk om te lezen dat ze, vanwege de 'overweldigende financiële voordelen', in 2020 het ISU-Congress in Phuket, Thailand te organiseren. Sportbestuur, leuker kunnen we het niet maken - voor onszelf tenminste.

  Om droevig van te worden, de wereld van de bobo's.
  Wessel, Giel1, Asterisk en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 2. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Inhoudelijke reactie op het WorldCup-schema dan.
  Ik wilde net een kalender voorstellen in de 'Welke veranderingen zijn nodig'-draad, maar er is dus nu een kalender. Ze hebben mijn gedachten vrijwel overgenomen, dus heel veel kritiek valt er van mijn kant in ieder geval niet te leveren.

  Pluspunten vind ik:
  - Starten in Obihiro (Yes, niet in Nagano maar in het veel schaatsgekkere Obihiro), met daarna Harbin (bijna een moetertje, of je moet in Seoel/Gangneung gaan rijden). Zo had ik het zelf ook bedacht.
  - De Hamar-WC vlák voor het WK Afstanden. Dit zal wel de plaatsings-WC zijn voor het WK Sprint/WK Allround. Dat overtuigt wellicht de schaatsers van verre oorden om ook mee te doen, ze zijn dan toch al in de buurt vanwege het naderende WK.
  - WorldCup-finale in Salt Lake City. Ook bijna een moetertje vanwege het WK Allround. Weer een jaar waarin de meeste wereldrecords wellicht verbeterd kunnen worden! Heb in dat opzicht ook goede hoop bij het Inzell-WK, die baan lijkt nu toch echt beduidend sneller te zijn dan de doorsnee laaglandbanen in Europa. Takagi naar de kop van de Adelskalender per 10 maart 2019?!


  Neutraal:
  - De Berlijn/Heerenveen-combinatie is prima. Niets bijzonders. EDIT: Bij nader inzien mis je hier wel de kans om op wat meer exotischere plekken te schaatsen, dit zijn wel erg veilige keuzes.

  Jammer:
  - Toch weer maar 6 wereldbekers, met waarschijnlijk ook weer maar 1x een 10-km. Ze hadden in deze nieuwe Olympische Cyclus wel wat nieuws mogen proberen qua opzet, bijvoorbeeld weer terug naar een sprinters-WC en een Allround-WC wat mij betreft. Het sprint-WC dan tussen Inzell en Heerenveen (de Koreanen/Canadezen/Japanners/Chinezen/Amerikanen) moeten dan toch in Europa blijven en van Hamar bijvoorbeeld een Allround-WC maken (met grote vierkamp bijvoorbeeld, of 500/1500/3000/10000, doe eens gek, of een driekamp).
  - Geen WorldCup in bijvoorbeeld Tsjeljabinsk. Toch een leuke baan, goed bezocht, die WC in Heerenveen of Berlijn is een beetje dubbel, gezien de lokaties van de Wereldkampioenschappen. Als ISU moet je de markten die je hebt en die goed lopen ook blijven bezoeken...
  - Een ISU-congres in Phuket. Daarmee laat je zien dat je hart hebt voor de sport...

  Ik ben nog wel benieuwd naar de grootte van de A-groep per afstand en de verdere wijzigingen qua afstandsverdelingen/puntensystemen.
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2018
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik vind het een goed punt om Rusland in zoveel mogelijk sporten buiten de kalender te houden. Dan tref je het land voor het schaatsdoping-systeem zonder eventuele onschuldige atleten ernstig te benadelen. Bovendien scheelt het in de kosten voor het vervoer van de dopingstalen. Verder had Heerenveen tot voor kort elk jaar twee wereldbekers én een EK of WK, dus dat het er nu nog maar eentje is, is al weinig. Dan is het toch de KNSB die ervoor kiest om niet Enschede, Groningen of Hoorn naar voren te schuiven, maar toch weer Thialf. Verder weinig spectaculairs, maar ik deel je hoop dat de WB in Hamar sterker bezet zal zijn nu het WK afstanden in Europa is.
 4. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Kramer eindelijk aan kop van de adelskalender? Hij heeft door het WK-allround 4 kansen om een persoonlijk record te rijden, moet dan toch eindelijk mogelijk zijn. Takagi geloof ik toch niet in. Het gat is nog meer dan 2,5 punt. Op de 500m moet zij wellicht nog wel een halve seconde sneller kunnen, 1500m moet zij ook wel iets sneller kunnen, maar niet veel denk ik. Op de 3000m zit ze denk ik al aan haar top en de 5000m kan misschien nog wel een seconde of 8 vanaf, maar niet veel denk ik. Ik kom op max een verbetering van 2 punten, meer niet denk ik. Klassen was echt van uitzonderlijke klasse en het is nog maar de vraag of daar ooit iemand aan gaat komen. Ik denk toch dat Takagi meer 1000m en 1500m specialist is. Mocht iemand het ooit zou hebben kunnen verbeteren dan is dat toch Ter Mors. Alleen schaatst ze de 3000m en 5000m niet meer en ook heel weinig op hoogte.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik vrees nu al dat de meeste Nederlanders 1 van de 2 WC's in december laten vallen. Tussen Kerst en Oud/Nieuw zal het NK afstanden plaatsvinden waar plaatsing voor het WK afstanden en EK allround/sprint zal moeten worden afgedwongen. Niet moeilijk dus om te bedenken dat de meeste Nederlanders daaraan voorafgaand geen 2 volle weekenden willen rijden. Welke er geskipt zal worden is afhankelijk van waar de 5km dames en de 10km heren wordt verreden.
 6. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ter Mors is juist een 1000/1500-meterspecialist. Takagi won dit jaar nog een 3km, in Calgary, waar het ijs trager was en is dan in SLC. 3.55 zit er wel in dan. Denk dat ze in ieder geval op de combinatie 500/1500/3000 niet hoeft toe te geven op Klassen, zelfs ietsjes beter is. Dan hangt het er dus een beetje vanaf hoe ze de 5000m in Calgary 2019 gaat rijden.

  EDIT: Ja, Kramer heeft ook een goede kans, hoeft maar op 1 onderdeel echt te verbeteren en dan is ie er al, zo dicht staat ie erop, lijkt het.

  De ISU maakt de wedstrijdkalender natuurlijk niet voor de Nederlanders. Die hebben er sowieso een handje van om wedstrijden over te slaan, dus dat probleem ga je altijd houden. Ik denk dat het schema voor volgend jaar een enorme verbetering is kwa planning en locaties.
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2018
 7. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Takagi heeft dit jaar aan drie internationale 3000's meegedaan en daarin was ze 4e, 1e en 5e. Als je dan enkel een 1000/1500-meter specialist bent weet ik het ook niet meer. Ik weet ook niet of Takagi bij Klassen in de buurt kan komen, maar het lijkt me nogal vroeg om vlak na meerdere PR's van Takagi te zeggen dat ze op die afstanden op haar max zit. Tot nu toe heeft ze elk jaar onder De Witt nog reuzestappen gezet, dus het zou niet onverwachts zijn als ze dat volgend jaar gewoon weer doet.
  Wel opmerkelijk dat je Takagi een 1000/1500 specialist noemt om vervolgens met Ter Mors aan te komen zetten die volgens mij al 4 jaar geen 3 kilometer meer heeft gereden.
  chicagodude, VorstM en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Ik zeg toch nergens wat voor specialist Ter Mors is? Met Takagi heb ik een typ fout gemaakt, ik bedoelde alleen 1500m specialist. Op de 1000m is ze sinds dit jaar heel goed geworden. Takagi is ondanks die 3.57 toch echt niet de beste op de 3000m, dat hebben we toch op de OS gezien? Takagi heeft op de 3000m wel voordeel van het schaatsen op hoogte. Ik zeg toch dat het jammer is dat Ter Mors geen 3000m en 5000m schaatst? Ter Mors is van Allrounder getransformeerd naar Sprinter. Ter Mors heeft nog nooit een 1500m, 3000m of 5000m in Calgary of Salt Lake gereden en dan al zulke goede PR's.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Obihiro is een prima baan, lelijk maar veel publieke belangstelling.
  Harbin vind ik een saaie keuze, doe dan een nieuwe baan, het ijspaleis van Daqing of die baan in Urumqi. Wat betekent TBC?
  Berlijn en Heerenveen is ook saai maar er is verder niks mis mee, Heerenveen krijgt vaak WB 4. Ik ben benieuwd of de 5/10km weer naar Heerenveen gaat of voor de verandering eens naar Berlijn. Wel vreemd dat er nu twee wedstrijden zijn in Duitsland in dit seizoen... en twee in Heerenveen. Doe anders Minsk, Göteborg, Budapest, Seinäjoki of - daar hebben we 'm - Tomaszów Mazowiecki!
  Hamar sluit lekker aan bij Inzell, goeie keuze, al is één week voor het WK wel vroeg. Al is dat wel lekker haalbaar voor buitenlandse sprinters. Hamar, Inzell, pauze, Heerenveen.
  Calgary en Salt Lake achter elkaar is ook fijn, maar maak dan ook iets fatsoenlijks van die WB-finale alsjeblieft.

  Raar hoe de ISU seizoen 2010/2011 ongeveer kopieert. Destijds begonnen we in Heerenveen en Berlijn en waren World Cup 4 en 5 in Obihiro en Changchun, nu hebben ze die omgedraaid en van Changchun Harbin gemaakt. Hamar was toen WB-3, die is twee maanden vooruit geschoven. Moskou zat toen ook in het programma, maar dat mag nu niet vanwege de dopingperikelen (?). Salt Lake zat toen ook in het programma, alleen was daar niet de finale, want die was weer in Heerenveen.
  Ook de grote toernooien zijn overgenomen van dat seizoen. WK afstanden in Inzell? Jawohl. WK allround in Calgary? Yes. WK sprint in Heerenveen? Ja. EK in Collalbo? Si.

  Copy-Paste, Copy-Paste...

  En ja, een congress in Phuket, sinds Bertha Nathalie Hognestad bestaat is Thailand een schaatsland...
  Giel1 en fransvanbakel vinden dit leuk.
 10. Monique

  Monique Well-Known Member

  Mooi dat het WK allround eindelijk weer eens op een hooglandbaan is. Zou mooi zijn als Sven wat PRs zou kunnen aanscherpen, en datzelfde geldt voor Ireen. Van de week bij Jinek vertelde ze dat ze graag op de 1500 meter als eerste vrouw onder de 1:50 zou rijden. Dat kan dan mooi in Calgary, ze kan het iig proberen.

  Zelf wil ik met een vriendin naar het WK sprint in Heerenveen gaan.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dat is ambitieus van Ireen. Ze is tot veel in staat, maar ik zie haar niet zomaar 1:49 rijden. Dat is meer dan 2 seconden onder haar persoonlijk record. Ik zie eigenlijk alleen Ter Mors (mits in Pyeongchang-vorm) of Miho Takagi (mits ze nog wat stappen maakt onder De Wit) daarbij in de buurt komen. Of de Amerikaanse vrouwen moeten nog een revival kennen.
  Wüst won in Pyeongchang in een tijd 1.04 sec boven haar laagland-WR, en 1:49.99 in Calgary (want SLC is sneller) schat ik hoger in dan 1:53.31 in Heerenveen.

  Maar van mij mag ze, hoor!
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik denk "To Be Confirmed"? Zo van, China mag WB 2 organiseren en die hebben vooralsnog Harbin uitgekozen, maar misschien dat ze in april ineens een andere baan kiezen?
  VorstM en EenBrabander vinden dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Goeie.
  Of China heeft een WB toebedeeld gekregen maar heeft nog niet laten weten welke baan ze nemen, dus de ISU neemt aan dat het Harbin is?
 14. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Eventjes een offtopic vraag: Wordt er ooit wel eens een topic geopend over het WK junioren? Ik kan het nergens terug vinden. Of anders in welk topic wordt daarover gepraat?
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wedstrijden februari 2018
 16. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het ook ambitieus maar bij Ireen weet je het nooit. Ze moet natuurlijk nog wel concrete doelen hebben voor de komende 2 jaar en dit is er één. Of het dan lukt is een tweede, maar proberen kan altijd.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het lijkt me misschien wel haalbaar, maar dan zal ze denk ik wat langere tijd op hoogte moeten doorbrengen vlak voor die wedstrijden, en niet 1 week voor het WK allround pas op hoogte aankomen.
  Verder schat ik de kans om dat te doen tijdens het WK allround sowieso nihil in, al is het maar vanwege de 2 afstanden die ze lak voor de 1500 moet doen. De week erna in SLC is een veel betere kans, want geen extra races de dag ervoor, al langer op hoogte aanwezig, en een snellere baan. Het zou wel echt uniek zijn, zeker als ze dan eindelijk een WR zou pakken!
  EenBrabander en Monique vinden dit leuk.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In zekere zin lees ik hier een hoop uit, dat Ireen Wüst (en ook zo over Sven Kramer) stopt met het willen zijn van een alles-winnaar, maar zich gaat focussen op één of twee races in de rest van hun carrière.
  Dat is zeker interessant, maar als je al 11 Olympische medailles hebt, word je leven dan echt beter van een wereldrecord in een lege hal in maart?
  Is Kramers carrière mooier als hij in 2022 wel de Elfstedentochtolympische gouden medaille op de laatste10 kilometer wint.

Deel Deze Pagina