10000m mannen, vrijdag 11 februari, 9.00

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Ikbenerweer, 10 feb 2022.

 1. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Zijn er één of twee dweilpauzes ? Bij één zit Bergsma weer in de eerste rit na de dweil, bij twee vd Poel
 3. CasperW

  CasperW Active Member

  Één dweilpauze, dus weer Bergsma vlak na een dweil
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat een draak van een laatste rit. De loting van de 10 km zouden ze niet op basis van de wereldbekerstand moeten doen maar op basis van de uitslag in de worldcup. Swings hoort niet bij de betere helft van dit deelnemersveld en zou gewoon voor de dweil moeten rijden.

  Dat eerste rit na de dweilprobleem zie ik niet zo trouwens. Sato, Groenewoud, Lehman, Trofimov, ze reden allemaal een rit zoals je van ze mocht verwachten of zelfs nog beter. Dat Bergsma, die met grote regelmaat zozo 5 kilometers rijdt en AdJ met hun rit na de dweil geen podium halen wil niet zeggen dat het een groot nadeel is.
  ChefSpijker, SprintMaster en proeme vinden dit leuk.
 5. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Dus wederom een hopeloze loting :(.
 6. CasperW

  CasperW Active Member

  Fish alleen, Roest alleen, Bergsma alleen, van der Poel alleen, Bloemen alleen. Dat is op zich wel eerlijk. Niemand heeft echt een tegenstander die, mochten deze kanshebbers richting de 12:40 gaan, mee kan. Al maakt deze eerlijkheid het voor de kijker wel minder interessant.
  SprintMaster en Camila vinden dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Roest voor de dweil en vdpoel erna?
  Hopelijk zijn de condities voor en na niet zo verschillend als op de 5, anders doet dat weer denken of condities gemanipuleerd zijn om Roest een voordeel te geven:p
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  gezien de tijd van Schouten...

  morgen WR voor Van der Poel?
 9. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Alleen als het ijs hem een beetje ligt
  HaagscheBluf, Monique, Elina en 3 anderen vinden dit leuk.
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik denk dat hij daar wel op gaat inzetten. Die snelle rondjes voor de 5 liggen net buiten zijn comfortzone maar net een paar tiende langzamer houdt ie denk ik gewoon vol. Op de 5 reed ie al vergelijkbaar met vorig jaar, dus dat zal die op de 10 ook wel kunnen en doen hoeft ie alleen nog maar net dat beetje extra's eruit te persen op het eind. En we zien keer op keer dat dat hem lukt.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Deze is voor Van der Poel uiteraard. De strijd daarachter wordt nog wel interessant. Bergsma lijkt me toch de eerste gegadigde dan. Roest, Rumyantsev en de twee Canadezen zijn de overige kanshebbers. Bloemen reed natuurlijk niet zo'n beste 5000, maar nam daar veel risico. De 10 kilometer zal Bloemen wel wat behoudender rijden en dan zie ik er nog wel een medaille uitrollen. Bij Roest hebben we de afgelopen jaren vaak genoeg kunnen zien dat hij gedurende een 10.000 meter een fase heeft waar hij de kop laat hangen. Dat kan hij zich morgen niet veroorloven. Fish is de grote onbekende, door zijn lange afwezigheid, maar in het voorseizoen was hij nog niet op niveau. Daar was het een 6-0 nederlaag als je hem head-to-head vergelijkt met Bloemen over drie 5000 meters en drie 10.000 meters.

  Rumyantsev is iemand waarvan we door de jaren heen wel weten wat hij ongeveer kan. Intrinsiek hoort die niet bij de beste 3 op deze afstand, maar als Fish de vorm nog steeds niet heeft, Bloemen weer op een hoop gaat en Roest zijn kop laat hangen, kan de Rus zomaar de lachende derde zijn.
  HaagscheBluf, jay en chicagodude vinden dit leuk.
 12. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  v/d Poel gaat zijn ding doen... daarachter Bergsma en Roest?
 13. wonderman

  wonderman New Member

  3: Roest or Bloemen?
 14. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik denk dat Bergsma nog best kans heeft op goud. Hij heeft geen tegenstander en hoeft zich (waarschijnlijk) niet op een tijd te richten. Hij kan dus gewoon vrijuit schaatsen. Op de 5 kilometer, wat niet zijn afstand is, zag hij Roest helemaal kapot gaan en naar een 6:09 gaan. Hij begon daar echter te langzaam en kwam niet lekker in z'n ritme. En we weten allemaal dat Bergsma altijd slecht rijdt als ie niet lekker in zn slag komt. Maar we weten ook dat ie levensgevaarlijk is als t wel loopt.

  De 10km is zíjn afstand. Zijn domein. Hij weet hoe hij het moet doen en is al het hele seizoen goed. Hij straalt, dat zie je in z'n interviews. Hij is alleen maar bezig met de wedstrijden, in tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten (ik noem geen namen). En z'n ploeg is in de winning mood. Al twee keer goud voor Irene. Nu Jorrit nog. Als hij morgen een tijd neerlegt waar Van der Poel van schrikt, dan kan t nog wel eens heel close gaan worden tussen die twee.
  HaagscheBluf en Ikbenerweer vinden dit leuk.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat Bergsma daarvoor wel richting de 12:35 moet gaan, dus dat wordt wel lastig.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het verschil in Stavanger was 17 seconden. Dat is echt een enorm gat.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Bergsma kan geschiedenis schrijven door als eerste schaatser 2x de 10km te winnen op de OS. De 10km is de enige traditionele schaatsafstand waarop nog nooit iemand 2x Olympisch goud heeft gewonnen. Alleen daarom al mag de 10km nooit verdwijnen.

  Edit: Dit geldt natuurlijk ook voor TJ Bloemen
  Laatst bewerkt: 10 feb 2022
  HaagscheBluf, Giel1, Monique en 3 anderen vinden dit leuk.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hier zijn wat wereldrecords voor verscheidene dingen in de 10000 meter. Omdat op de 10000 meter hoogte veel minder uit maakt post ik op deze afstand de records inclusief hooglandbanen.

  Opvallend is dat Bob de Jong de snelste opening ooit heeft en de bizar snelle openingsronde van Ervik op het EK allround 2004.

  upload_2022-2-10_18-39-40.png
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Roest in een interview: "Je rijdt nooit echt 25 rondes voluit in een training dus je voelt nooit hoe je bent aan het eind van zo'n 10 in de training"

  Nils: "Ik rijdt 2+ keer per week een 10 kilometer op wedstrijdsnelheid en weet precies hoe ik me wanneer moet voelen".
  leenstrafan, CasperW, Giel1 en 3 anderen vinden dit leuk.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Laat ik me voor de gein eens wagen aan een gedetailleerde voorspelling van de 10 kilometer:

  In de tweede rit rijdt Roest met een grillig verloop van rondetijden naar een tijd van 12:51. Die tijd wordt in de vierde rit door Bergsma met een stabiele rit verbeterd naar 12:45. Van der Poel rijdt een sterke vlakke race met licht aflopende rondetijden aan het eind van de race. Hij lapt Ghiotto net niet en komt net niet aan het wereldrecord, 12:33. De commentatoren zijn onder de indruk: "hij ziet nu zelfs Ghiotto in de rug en dat is toch een man met een reputatie op deze afstand."

  In de slotrit rijdt Bloemen voor brons. Net als Roest verlopen zijn rondetijden grillig, waardoor hij onder dan weer boven en dan weer onder het schema zit. Uiteindelijk rijdt Bloemen 12:49 waarna hij haast hysterisch juicht vanwege brons.

  Uitslag
  1. Van der Poel 12:33
  2. Bergsma 12:45
  3. Bloemen 12:49
  4. Roest 12:51
  5. Fish 12:56
  6. Rumyantsev 12:58
  7. Ghiotto 13:02

  De interviews. Naast een uitgebreide reflectie op zijn fantastische race gooit Van der Poel in zijn interview met de NOS nog wat kolen op het vuur rondom lobbygate. Erben Wennemars reageert zeer verontwaardigd. Het interview met Jorrit Bergsma bevat weinig grammaticaal correcte zinnen. Iets in de richting van: "ik raakte hem net niet lekker. Normaal kom ik in een cadans en kan ik hem aan het end afbouwen naar 29'ers, maar dat zat er nu ook niet in." Uiteindelijk vindt Bert dat zilver niet slecht is tegen Van der Poel, maar Bergsma blijft toch een tikje teleurgesteld. Verder stelt Maalderink aan Roest de volgende vraag: "Laten we het nog even hebben over de aanloop naar deze race. Eerst was er het gedoe rond het niet selecteren van jou voor de 1500 meter en daarna kwam twee dagen geleden nog een verhaal naar buiten van Van der Poel over ijsbeïnvloeding door de Nederlanders. Kunnen we nu concluderen dat deze randzaken jouw te veel energie hebben gekost?"

  Dan weten jullie dit alvast en hoeven jullie morgen niet te kijken.;)
  leenstrafan, HaagscheBluf, CasperW en 7 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina